Holy Warming: expertise van onderaf

Image Succesverhaal: campagne

Nudge_Holy_Warming_beeldmerk_round.png
nhn_round.jpg
Greenchoice_round.jpg
bam_round.jpg

Hein Jan van Ogtrop, plebaan van de Sint-Bavokerk in Haarlem, zag een groot deel van het budget opgaan aan de verwarming van zijn kerk. Dus benaderde hij Nudge met de vraag of hiervoor een duurzame oplossing te vinden was. Een flinke uitdaging, want omdat de kerk een Rijksmonument is kan er niks zomaar verbouwd of vervangen worden en mogen er geen zonnepanelen op het dak. Om Hein Jan toch te kunnen helpen startte Nudge de campagne “Holy Warming” met de oproep aan alle nudgers om mee te denken over een oplossing. 

 

Nudge_icons_green dot - group 5.png  500 mensen

Dachten mee over dit vraagstuk

Nudge_icons_green dot - bulb.png  60 ideeën ingediend

Van hoge kwaliteit

Nudge_icons_green dot - finish.png  1 winnaar

Met een prijs van €5000 euro

Nudge_icons_green dot - wayfinder.png  Herhaalbaar plan

Interesse van vele bouwpartijen en kerken

 

 
Nudge_Hein-Jan van Ogrtop Holy Warming Plebaan.jpg

Ik vond het zo zonde om het budget te zien verdwijnen in de kerkverwarming, daar móet toch iets op te bedenken zijn. Daarom schakelde ik Nudge in om me te helpen. Met een prachtig resultaat!
Hein Jan van Ogtrop - Plebaan Sint-Bavokerk

 

Expertise vanuit de community

Zo’n 500 mensen dachten mee over het vraagstuk, wat resulterende in meer dan 30 oplossingen. Uiteindelijk werd gekozen voor het idee van Geert van der Aa, een architect uit Roosendaal. Met zijn idee loste hij namelijk in één klap twee problemen op. Geert had op de bouwtekeningen gezien dat er een enorme kelder onder de kerk zit, die op dat moment nauwelijks gebruikt werd. Deze ruimte speelde een cruciale rol in de oplossing die hij bedacht. 

Church on a Cloud

Geert’s winnende idee? Door in de kelder van de kerk een datacenter te installeren, kan de kerk verwarmd worden met de hitte die van de servers afkomt. En de frisse lucht in de kerk kan weer gebruikt worden om de apparatuur van het datacenter te verkoelen. Deze inventieve oplossing bleek niet alleen technisch haalbaar, maar ook toepasbaar op andere locaties met een zelfde vraagstuk.

ImageImage