Nudge Leadership Challenge 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nudge Leadership Challenge 2014 vond plaats op 26, 27 en 28 september in Almere. De Best Young Leaders in Sustainability van 2014 zijn: Thomas Hermans van KLM, Rob Jetten van ProRail, Marloes van Kats van RWE, Isolde van Meerwijk van de Universiteit Utrecht en Matthias Veltkamp van de VU Amsterdam. Gefeliciteerd!

Wil je meedoen aan de Nudge Leadership Challenge 2016? Meld je aan via leadershipchallenge@nudge.nl.

 

 

Dag 1 - Vrijdag 26 september

We zijn officieel van start gegaan op de groene loper van Interface, waar de deelnemers bij aankomst - door elkaar - geïnterviewd werden. Meteen aan de bak dus! Jacqueline Cramer trapt de dag af met een verhaal over haar eigen ‘wake-up call’. Toen ze de welvaart in LA zag gecombineerd met een dikke laag vieze smog, dacht ze: "Dit moet beter kunnen". Daarna is het tijd voor een persoonlijk verhaal. Thomas Leenders vertelt over muizen, de ‘ik-parochie’ en de P van Pride. Dat klinkt als een verrassende combinatie, maar de zaal was er even stil van.

Robert-Jan van Ogtrop van Circle Economy over het thema van de challenge: de circulaire economie. "Je bedenkt iets slims. Typisch voor de lineaire economie is om dit voor jezelf houden. In een circulaire economie werken we samen en delen we die kennis."

Voor de deelnemers is het na de hele ochtend geïnspireerd te zijn door sprekers tijd om uit hun comfort zone te stappen. Michiel Nannen van TSM Business School roept op tot een positief protest. Dit zijn de statements!

Daarna staat Bernard Uyttendaele van WarChild voor de groep, hij deelt de deelnemers wat de verschillen zijn in het leiden van een NGO en andere organisaties. Liefde, reputatie en transparantie zijn van gróót belang: "Om te kunnen leiden, moet je eerst zelf in balans zijn." Vandaag is ook een oud-deelneemster van de partij. Dominique Hermans werkt bij Alliander en deed al eerder mee aan de Nudge Leadership Challenge. Ze deelt haar ervaringen over het schrijven van een brief aan je CEO. Wat zet je eigenlijk in gang als je zo'n brief schrijft?

Benieuwd naar de reacties van de deelnemers? Dag 1 in tweets en foto's vind je in een Storify.

 

Dag 2 - Zaterdag 27 september

Vanochtend trapte Erik Mandersloot het reflectiemoment af met een bijzondere gast: Faiza Oulahsen. Ze vertelt over haar ervaringen toen ze gevangen werd genomen in Rusland. Een moedig verhaal! 

Isolde Schram vertelt de deelnemers over de business cases waar ze aan gaan werken. Geen fictieve cases, maar echte Social Enterprises die met een vraag zitten. De deelnemers kunnen aan de slag met uitdagingen van Innovative ThinkingXOFANRGY Crops of Taxi-Electric. Uiteindelijk ging de juryprijs naar Innovative Thinking en de publieksprijs naar Taxi Electric! 

In het Storify verslag vind je een compliatie van alle tweets en foto's van dag 2.

 

Dag 3 - Zondag 28 september

Na een feest op zaterdagavond gaat de laatste ochtend rustig van start met een reflectiemoment onder leiding van Erik Mandersloot en live muziek van Celine Cairo op de achtergrond. Daarna is het weer tijd om aan de slag te gaan. De deelnemers zijn druk bezig met de workshops van TSM Business School waar hun leiderschapskwaliteiten op de proef worden gesteld. Opperste concentratie dus!

 

Wil je 'instant' nieuws na de challenge blijven volgen? Zorg dan dat je @NudgeNL en #NudgeLC op Twitter in de gaten houdt en natuurlijk Nudge Nederland op Facebook. Ons social media blijft actief met de verslaglegging, ook na de challenge.

Onderstaande Visual Story is gemaakt door Bibi Veth.

 

Nudge organiseert samen met de 5 winnaars van de Nudge Leadership Challenge 2014 de Nudge Explores Circular Cities Tour. Het is een treinreis door Europa om grote en kleine circulaire initiatieven in Europa op een voetstuk te zetten en daarmee consumenten, politici en beleidsmakers in Europa te inspireren een circulaire stap te zetten. Dit gaan we doen door circulariteit in Europa tijdens de reis van dag tot dag in beeld te brengen via diverse media voor een breed publiek. Ook zal in elke stad een ludieke actie uitgevoerd worden. Uit elke stad wordt een boodschap, idee of object meegenomen naar de volgende stad ter inspiratie.

Isolde van Meerwijk, Matthias Veltkamp, Marloes van Kats, Thomas Hermans en Rob Jetten: "Wij gaan op reis door Europa om mensen te raken met succesvolle circulaire initiatieven. Tijdens deze reis brengen we de 'onlogica' van de lineaire economie in beeld en zetten we circulaire initiatieven op een voetstuk. Zo hopen we consumenten, ondernemers en politici uit te dagen een circulaire stap te zetten."

De reis begint op 11 mei 2015 en eindigt op 22 mei 2015. De route: vertrek uit Overveen (Nudge hoofdkwartier); stop 1: Rotterdam; stop 2: Kalundborg (Denemarken); stop 3: Hamburg; stop 4: Budapest; stop 5: Milaan; stop 6: Parijs, laatste stop: Brussel.

Nudge is een internationaal platform gestart, de Nudge Sustainability Hub. Op deze hub zal het verslag van de reis komen te staan. Ga naar de speciale Nudge Explores Circular Cities Tour pagina om de avonturen van onze 5 winnaars te volgen.

Nudge Explores Cicular Cities Tour