Testplan 3 iets langer is

Ramen van de toekomst

Conventionele zonnepanelen vereisen een groot oppervlak om effectief te zijn. Zouden we een hectare extra land kunnen verkrijgen naast de fabriek? Het goede nieuws is: dat stuk land is niet nodig. In plaats van zonnepanelen kunnen we zonneramen (solar windows) gebruiken!

Testplan 3 iets langer is

DanHome – Navullingen Babymelk

Wat als je je favoriete babymelkpoeder kan ontvangen, terwijl je je baby in je armen houdt? Dat wordt mogelijk met DanHome; de gratis bezorgservice voor Danone Nutricia producten. Koop een blik / easypack / jewelbox in de winkel, en bestel je navullingen vervolgens online. Deze worden de volgende dag bezorgd.

Testplan 3 iets langer is

Nutricia: Energieleverancier

Met mijn plan zal Danone Nutricia in de nabije toekomst schonere energie leveren door gebruik van hoge temperatuur brandstofcellen. Maar daarnaast zal zij ook haar productieproces verder verduurzamen door een unieke combinatie tussen geothermie, biogas & brandstofcellen!

Testplan 3 iets langer is

SMART Transport

Door slim design van de verpakking kan het transport van de melkpoederproducten geoptimaliseerd worden. Flinke reductie van transportkosten en daarmee uitstoot van CO2 kan worden bereikt door de ronde blikken vierkant te maken en/of voor vacuümverpakking te kiezen.

Testplan 3 iets langer is

Zon: Energie voor de toekomst

Duurzame energie: door middel van zonnecollectoren kan Danone Nutricia warmte van de zon gebruiken om het product te drogen tot poeder. Dit is een duurzame oplossing om energie uit fossiele brandstoffen terug te dringen.

Testplan 3 iets langer is

100% duurzaam d.m.v. BLIK

Verpakking beperken tot blik. Bouwen van bliklijn bij poederfabriek. Geen transport van lucht. Blik en etiketten goed te recyclen. Afval blikfabriek bij buren te recyclen. Compact transport van rollen blikstaal. Niet recyclebare verpakking vervalt. Mogelijk ook blikken te produceren voor derden in nabije omgeving.

Testplan 3 iets langer is

Navulverpakking en dispencer

Een goede verpakking kan altijd beter. Het einde van het geklungel met die lepeltjes is in zicht. De oplossing is navulverpakkingen en een poederdispencer. Twee vliegen in een klap: Meer gebruikersgemak en een goedkopere eenvoudigere verpakking. Ik zie het helemaal zitten, U ook?

Testplan 3 iets langer is

Gebruik de zon optimaal

De zon kan optimaal voor Danone Nutrica worden ingezet voor het verwarmen van de heteluchtdrogers, voor het koelen van de wei, het opwarmen van het mengsel van wei en andere ingrediënten, kantoorverwarming en tapwater. Het voorstel omvat een aan een schakeling van bestaande technieken om dit te realiseren.

Testplan 3 iets langer is

Voer met 100 % regionaal eiwit

Koeien die de melk produceren voor babyvoeding hebben veel eitwitrijk voer nodig. Nu wordt dit van ver ingevoerd uit gebieden in Zuid-Amerika. Dit brengt ontbossing en andere milieuschade met zich mee. Regionaal verbouwde eiwitgewassen sluit de kringloop; Danone moet hiervoor samenwerken met leveranciers en boeren

Testplan 3 iets langer is

Melk van Rijke Weides!

Vogelbescherming wil graag dat de melk komt van Rijke Weides. Rijke weilanden staan vol met bloemen en kruiden waar bijen, vlinders, zoogdieren en jonge vogels kunnen leven. Een koe die gevarieerd eet en bloem- en kruidenrijke grassen op haar menu heeft, leeft langer en produceert zeer waarschijnlijk ook minder CO2.

Testplan 3 iets langer is

Scoren op Sustainability

Vermindering van energieverbruik, waterverbruik , CO2 emissie en afvalstromen wordt al bereikt door simpelweg te meten en doelstellingen te formuleren en deze systematisch op te volgen. “If you don’t measure , you don’t manage.......”

Testplan 3 iets langer is

From Cradle to Toy!

Het doel van dit plan is mensen eigenaar te maken van hun afval. Afval dat waardevol is! Door de voeding in recyclebaar plastic te verpakken, en mensen de mogelijkheid geven het vervolgens bij een 'recyclelaar' in te leveren, gaan mensen beloond worden voor het sluiten van de kringlopen, in de vorm van een 3D-print.

Testplan 3 iets langer is

Topsurf

Gebruik reststromen op de boerderij om eiwitten te produceren als voeding voor de koe.

Testplan 3 iets langer is

D'ice

In koelhuizen bevinden zich koelunits. Door rijpvorming gaan de lamellen dicht zitten en moet je steeds meer energie gebruiken om de ruimte koel te houden. Door een anti-ijs aangroei verf te gebruiken, voorkom je rijpafzeting wat zorgt voor behoud van je koelrendement.

Testplan 3 iets langer is

Energypaint

Wit reflecteerd zonenergie. Zwart absorbeerd. Dus het idee is om het gebouw te voorzien van een verf die op basis van temperatuur veranderd van kleur: in de winter wit zodat het gebouw niet te warm wordt en in de winter zwart, zodat je juist zonenergie absorbeerd. Dit is technisch mogelijk.

Testplan 3 iets langer is

De E-One: Danone goes electric

Als we de weg naar ons werk energie neutraal zouden afleggen dan scheelt dat een hoop CO2. Mijn idee is om personeel met kleine elektrische voertuigen naar het werk te laten komen. Op de parkeerplekken die we besparen kunnen we zonnecellen plaatsen om onze voertuigen op te laden en het zo 100% CO2 neutraal te maken.

Testplan 3 iets langer is

babyvoeding powered by biogas

Produceer efficiënter en concurrerender met anaerobe waterzuivering. Met de nieuwste techniek wordt afvalwater gereinigd met behulp van micro-organismen in combinatie met membranen. Het afvalwater wordt schoon op het riool geloosd. Het biogas dat bij het proces vrijkomt kan energie opwekken in de fabriek

Testplan 3 iets langer is

Nutricia op groene energie!

Ik wil met mijn plan, zelf elektriciteit en warmte opwekken, middels de zon, wind en het water.

Testplan 3 iets langer is

Verpak eens wat anders

Je wilt de beste toekomst voor je kindje. Daarom moet melkpoeder duurzaam en gezond verpakt zijn met minimaal restafval. Verminder eenvoudig het gebruik van verpakkingsmateriaal, realiseer directe CO2-reductie door minder transport, en vervang het plastic doseerlepeltje voor een milieuvriendelijk alternatief.

Testplan 3 iets langer is

De brede blik op melk

Danone koopt lokaal melk op basis van 100% weidemelk, en helpt boeren in Noord-Brabant, en elders in Nederland, ook verder te verduurzamen en hun positie te versterken door vlees en mest in nieuwe ketens te verwaarden.

Testplan 3 iets langer is

2 blikken in één verpakking

Ik stel voor: 2 blikken in één verpakking voor een energiebesparing van 95%!

Testplan 3 iets langer is

Stikstof...gewoon uit de lucht

Honderden vrachtwagens met stikstof moeten per jaar naar Cuijk rijden. En dat terwijl bijna 80% van onze lucht uit stikstof bestaat! Dat is bijna letterlijk water naar de zee dragen.

Testplan 3 iets langer is

Danone Packing Magic

Danone Packing Magic herontwerpt de verpakkingsmaterialen van grondstoffen en het eindproduct. Door een slimme selectie van grondstoffen kunnen de verpakkingsmaterialen van grondstoffen gerecycled worden tot verpakkingen van eindproducten van Danone. Alles in één locatie.

Testplan 3 iets langer is

Samen bouwen aan een toekomst

Babyvoeding vormt de basis voor een gezonde toekomst van het kind. Met dit idee bouwt ook de verpakking mee aan die toekomst. Van plezier in Nederland tot huizen in Afrika.

Testplan 3 iets langer is

Samenwerken!

Samenwerken met BECC Cuijk. Via deze weg goedkoop aan stroom, regellucht, demiwater en stoom komen. Vergisters bouwen (fabriek op de stroom van vergisters laten draaien) Extra large windmolens neerzetten.

Testplan 3 iets langer is

(Bio)logisch ondernemen

Ik stel voor om aleen nog biologische zuivel te gebruiken. Dit verbetert de levensomstandigheden van de koeien, verkleint de impact op de omgeving van de boerderijen, verkleint de impact op het milieu wereldwijd, helpt het mestoverschot in NL te bestrijden, zorgt voor een betere productkwaliteit en creëert meer winst.

Testplan 3 iets langer is

Ga meer als een trein!

In het blad ‘Supply chain’ stond dat Danone naar 100% efficiëntie productiemachines streeft. Bij (vermoeden)files niet meer erin staan/omrijden, maar met vrachtwagen naar spooroverslag-gebied. Zo wordt plannen makkelijker & is er grotere kans dat maximale productiecapaciteit van machines zo optimaal mogelijk blijft.

Testplan 3 iets langer is

Duurzaam vrachtvervoer

Omdat de blikken niet stapelbaar zijn, vervoeren de vrachtwagens 95% lucht. Gebruik rolkarren zoals ook bij planten/brood gedaan wordt. Je kan plank diepte en kar hoogte precies op de verpakkingsmaten afstellen. Vrachtwagen nog maar 20% lucht en voor de werknemer laden/lossen zijn rolkarren makkelijk te verplaatsen.

Testplan 3 iets langer is

Baby cradle to cradle

Goed voor baby, voor mens en milieu. Duurzaam van begin tot eind van de productie. Begin: de koe die melk geeft. Eind: de lege verpakking. Daar tussenin: productie en handel.

Testplan 3 iets langer is

Gezond koeloos melkpoeder

Zijn er koeien nodig voor babymelkpoeder? Nee. Er zijn alternatieven die dezelfde voedingswaarde en vitaminen leveren bij een veel lagere milieu-impact. Hoogwaardig en homogeen babymelkpoeder is bij uitstek het product om deze innovatie in de markt te zetten.

Testplan 3 iets langer is

Danone Perfect Energy Match

Brabant heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Om deze ambitie te behalen kan Danone werken als een enorme katalysator, met de bouw van een coöperatieve Bio centrale: Danone Perfect Energy Match

Testplan 3 iets langer is

Verpakkingen uit CO2

Vervang bestaande plastic verpakkingen met verpakkingen die deels uit CO2 zijn gemaakt. Er is minimaal een partij die hieraan op commerciele schaal werkt, waarmee een leveranciers-relatie of een ander samenwerkingsverband kan worden opgestart.

Testplan 3 iets langer is

Verduurzamen met algen

Gebruik warm water en CO2 van de fabriek om algen te kweken. Deze algen kunnen vervolgens worden verwerkt tot ingrediënten voor babymelkpoeder (bijvoorbeeld omega-3), veevoer, verpakkingsmaterialen en biodiesel.

Testplan 3 iets langer is

Energie kan niet verloren gaan

Windmolens en/of waterkracht wekt (te)veel energie op, of te weinig. Bij teveel, dan elektrolyse van water in O2 & H2. De H2 kun je in fuel-cells weer omzetten in H2O + elektriciteit.

Testplan 3 iets langer is

Always at Hand

Met "Always at hand" levert Danone de wereld haar voeding met een basisverpakking. De piramide verpakking is volledig geseald en geschikt voor elke temperatuur, hoogte en vochtigheid door slimme vul methode. Altijd de juiste dosering bij de hand thuis en op reis

Testplan 3 iets langer is

melkblokjes

Logistiek van melkpoeder kan slimmer door het poeder in blokjes te persen. De blokjes verpakken en stapelen praktisch. Het transportvolume is door deze manier van verpakken veel kleiner. Hierdoor kan worden bespaard op energie die nodig is voor de logistiek en kan de CO2-uitstoot omlaag.

Testplan 3 iets langer is

Biocycling

Planten en schimmels upcyclen afvalstoffen. Hout, papier, karton en olie worden afgebroken door schimmels. De schimmeldraden en paddenstoelen zijn een bron van eiwitten, als grondstof voor veevoer. Nutriëntrijk afvalwater wordt gezuiverd met wilgen. Deze leveren hout voor de productie van pallets of als biobrandstof.

Testplan 3 iets langer is

Opvouw container/blik

Het idee is de ledige ruimte die er nu is in het transport nihil te maken. In principe heb je alleen de fabrikant hiervan nodig omdat het product al op de markt is. Alleen het formaat moet overlegt worden.

Testplan 3 iets langer is

Duurzame opwek combineren

Leg de daken vol met zonnepanelen voor opwek overdag, kleine windmolens voor opwek in de nacht, wek met rest warmte energie op. Samen met boeren in de buurt kijken of er samenwerking kan zijn op gebied van bio massa, zij kunnen brandstof leveren.

Testplan 3 iets langer is

Olivijn ipv kalk bij grasland

Op grasland wordt vaker kalk toegepast om de pH te regelen. Kalk is een extra CO2 bron. Ipv kalk kan ook Olivijn gebruikt worden. Er komt dan geen CO2 vrij en extra Magnesium (waar gras behoefte aan heeft).

Testplan 3 iets langer is

Meer doen in de keten loont!

Leg een belangrijk deel van je doelstellingen in de keten neer, en laat de ketenpartners verantwoordelijkheid nemen. De toekomst is ongetwijfeld: meer waarde aan producten toevoegen dicht bij de eindmarkt.

Testplan 3 iets langer is

Voor niets gaat de zon op!

Voorgesteld wordt om bij de nieuwe fabriek gebruik te maken van een centraal energiemanagement systeem, een warmtepomp om de temperatuur van het geothermische water te verhogen, niet-lokale windenergie (en deze met partners te realiseren) en om zonne-energie breder te benutten met zonneboilers.

Testplan 3 iets langer is

DanoDairy

Selecteer een aantal cooperaties die de melk leveren voor de fabriek in Cuijk en creëer samen een “Dairy sustainable living program” voor de boeren. Danone organiseert workshops om boeren te helpen met het reduceren van de CO2-uitstoot door “smart farming” en productie van energie.

Testplan 3 iets langer is

Danone Nutricia goes digital

In Nutricia Cuijk worden dagelijks zeer veel registratie- en controlelijsten ingevuld. Dit systeem verbruikt zeer veel A3papier, inkt en pennen. Per 24 uur worden er bijvoorbeeld circa 60 a 70 stuks A3 formaat papier in kleur geprint en met de hand ingevuld. Mijn idee: vul de lijsten in dmv computer of tablet.

Testplan 3 iets langer is

Van big bags naar base camp

Het staat voor mij als een paal boven water dat mensen geholpen moeten worden. Wat nu als de big bags na gebruik omgetoverd worden tot tenten, kleding en andere basisbehoeften die vluchtelingen zeer goed kunnen gebruiken? Wat mooi als mensen geholpen worden en er nuttig gebruik gemaakt wordt van de restmaterialen.

Testplan 3 iets langer is

Biogas uit lokaal koeienmest

Koeien zijn de grootste vervuilers in de keten van Danone Nutricia. Mijn plan maakt van dit probleem een oplossing. Door energie te halen uit koeienmest kan de milieu-impact van de productieketen voor babymelkpoeder drastisch worden verlaagd.

Testplan 3 iets langer is

Lokaal hergebruik van big bags

Vanwege voedselveiligheid kunnen de big bags die bij Danone Nutricia geleverd worden slechts éénmaal gebruikt worden. Niet alle producten die in big bags vervoerd worden zijn zo kwetsbaar. Het zou dus ideaal zijn als de gebruikte big bags van Danone Nutricia kunnen worden hergebruikt door andere bedrijven in de regio.

Testplan 3 iets langer is

Stapelbare blikken

Blikken worden leeg van de blikkenfabriek naar de melkpoederfabriek gebracht. Tijdens dit transport wordt er veel lucht vervoerd. Zonde! Ik heb een plan hoe je dit kunt oplossen. Door de blikken anders vorm te geven kunnen ze in elkaar worden gestapeld. Zo passen er al snel 10x meer lege blikken in één vrachtwagen.