DanoDairy

Categorie: Koeien

Selecteer een aantal cooperaties die de melk leveren voor de fabriek in Cuijk en creëer samen een “Dairy sustainable living program” voor de boeren. Danone organiseert workshops om boeren te helpen met het reduceren van de CO2-uitstoot door “smart farming” en productie van energie.

Dit is een plan van
3
4
Niek Nielen 16 juni 2016

Het plan

Het plan “Nature is the heart of Danone food chain” begint bij de boer!

Selecteer een aantal boeren via de melkleveranciers en creëer een“Dairy sustainable living program”. De boeren die deelnemen worden beloond door Danone Nutricia met o.a. workshops. Danone Nutricia huurt ook experts in en helpt de boeren zo met kennis met over vervuiling en uitstoot en het reduceren daarvan in de supply chain.  

Onderwerpen: het verlagen van de CO2 footprint van Danone Nutricia en het helpen van boeren bij het produceren van duurzame energie.

Topics: Lower the carbon footprint for Danone and help farmers to produce energy.

We starten het “DanoDairy” programma met een selecte groep boeren. Het doel is het verlagen van de CO2 uitstoot door middel van: 

  • Verbeteren van grazen en gebruik van weidegrond: focus op planten om de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren en daardoor het gebruik van vloeibare stikstof te verminderen
  • Duurzaam veevoer: stimuleer het gebruik van duurzaam geteelde lokale producten of RTRS soya; dit voorkomt ontbossing en resulteert in een lagere CO2 uitstoot
  • Levensloop van het vee: Samen met experts kunnen we boeren helpen om de gezondheid van de koeien te verbeteren en zo het dierenwelzijn te verbeteren; oudere koeien helpen bij het reduceren van de CO2 uitstoot
  • Gebruik van duurzame energiebronnen: experts kunnen boeren bijstaan met advies om het energiegebruik zoveel mogelijk terug te dringen en daarnaast over te schakelen op duurzame energiebronnen
  • Verbeteren van de bodemkwaliteit: door een hogere kwaliteit van de bodem kan meer CO2 worden gebonden in de grond

CO2 footprint van de zuivelketen

  • 50% van Danone’s CO2 footprint wordt veroorzaakt door melkproductie
  • DanoDairy is een programma om de uitstoot als gevolg van melkproductie te verminderen
  • Een selecte groep boeren werkt samen met Danone Nutricia aan beter veevoer, beter bodemgebruik en minder en duurzaam energiegebruik

Voordelen voor Danone Nutricia

  • Kleinere CO2 footprint als gevolg van melkproductie
  • Alle productiedata en duurzaamheidsplannen van haar leveranciers; deze kunnen gebruikt worden  voor het Danone Klimaatfonds en marketing

Voordelen voor de boeren

  • Een reductie van de CO2 uitstoot met 30-40%; dit resulteert in een besparing van maximaal € 5000,-  per boer
  • Een hoger kennisniveau van veevoer, bodemmanagement en duurzame energie; advies van experts
  • Een bonus van € 0,50 per 100kg melk in de overgangsperiode naar een duurzame boerderij (maximaal 4 jaar)
  • De trots van het verbeteren van onze leefomgeving als duurzame Danone boer

Extra bestanden


Reacties op dit plan 3

Expert team Born to be Green 27 september 2016

DanoDairy is misschien niet het meest innovatieve plan, maar verlaagt de CO2-uitstoot op meerdere vlakken. RTRS soja wordt al gebruikt voor melkkoeien, lokaal veevoer is ambitieuzer. Dit plan scoort hoog op haalbaarheid en heeft voordelen voor zowel de boer als Danone Nutricia. Kortom, een plan waar wij enthousiast van worden!

Niek Nielen 15 augustus 2016

Dag Cees,
Bedankt voor je reactie. Ik ben het met je eens dat we daar eisen aan moeten stellen. Ik heb mij hier gericht op CO2 uitstoot. Hierin zit wel een programma voor gebruik veantwoorde soja. Maar het programma leent zich zeker voor een meer eisen aan gebruik van antibiotica, dierenwelzijn etc. En ik vind ook dat we meer aandacht moeten hebben voor biodiversiteit en bodemgebruik. Meer soortenrijkdom in grassen en bloemen en bijen is belangrijk voor het leven. Ik zal mij inzetten dit onderdeel te laten zijn van het programma.
Hartelijke groet, Niek Nielen

Cees v d Berg 25 juli 2016

Hallo,
Ik lees niets over het gebruik van antibiotica bij toedienen van vee en pluimvee. Ik vind dit toch cruciaal in de veeteelt. En wat voor voer ze krijgen b.v geen soja van monsanto, dat is gemanupileerd. Nog erger zijn de pesticiden in land en tuinbouw b.v round-up en nog meer verborgen giftige stoffen

Hartelijke groet,
Cees v d Berg - imker uit Alpen a d rijn

Schreeuw het van de daken!