
Verduurzamen met algen
Categorie: AfvalstromenGebruik warm water en CO2 van de fabriek om algen te kweken. Deze algen kunnen vervolgens worden verwerkt tot ingrediënten voor babymelkpoeder (bijvoorbeeld omega-3), veevoer, verpakkingsmaterialen en biodiesel.
Het plan
Introductie
Algen groeien zeer snel en efficiënt, dat betekent dat op een relatief klein oppervlak een hoge opbrengst kan worden gerealiseerd. Om snel te groeien hebben algen het volgende nodig: warm water (onbenutte reststroom van de fabriek), CO2 (uitstoot fabriek) en zonlicht. Onder invloed van zonlicht zetten algen CO2 uit de fabriek om in biomassa. De gekweekte algen kunnen vervolgens worden verwerkt tot zeer hoogwaardige ingrediënten voor o.a. babymelkpoeder, maar ook tot diervoeder, bio-plastics en biobrandstof.
Ingrediënten uit algen
Omega 3 vetzuren zijn belangrijke voedingsstoffen voor onder ander de ontwikkeling van de hersenen en gezichtsvermogen en worden daarom toegevoegd aan bijvoorbeeld babymelkpoeder en voedingssupplementen. Omega 3 kan worden gewonnen uit vette vis, plantaardige bronnen en uit algen.
Het gebruik van Omega-3 uit algen heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van Omega-3 uit vette vis: geen schade aan ecosystemen en geen CO2 uitstoot als gevolg van de visserij, het product kan ook door vegetariërs worden gebruikt en de olie hoeft niet gezuiverd te worden (in vette vis kunnen zich zware metalen ophopen).
Veevoer
Algen bevatten voedingsstoffen die tot veevoer verwerkt kunnen worden. Dit zou weer verkocht kunnen worden aan de boeren die melk leveren aan Danone Nutricia. Dit reduceert de CO2 uitstoot aanzienlijk: CO2 uit de fabriek wordt omgezet in veevoer en door de nabijheid van de boeren is de CO2 uitstoot als gevolg van het transport ook minimaal.
Biodiesel
Een hectare algen is voldoende om jaarlijks 15 tot 20 ton biodiesel produceren. Gemiddeld verbruikt een vrachtwagen 28-33 liter diesel per 100 kilometer. Dit betekent dat met een hectare algen naast de fabriek genoeg biodiesel kan worden geproduceerd om 50 tot 70 duizend kilometer te rijden.
Omgeving
Het kweken van algen vindt plaats in doorzichtige buizen. Door deze slim op te stellen kan Danone Nutricia de nieuwe fabriek letterlijk groen maken en op een manier dat dit voor iedereen zichtbaar is!
Plan
Bouw een algenkweekinstallatie van 1 a 2 hectare naast de nieuwe fabriek en sluit deze aan op de afvoer van warm water van de fabriek en op de rookgassen van de fabriek voor toevoer van CO2. De gekweekte algen kunnen in eerste instantie worden verkocht aan gespecialiseerde bedrijven die de algen verder kunnen verwerken tot hoogwaardige ingrediënten zoals omega-3 olie.
Danone Nutricia zou deze ingrediënten zelf weer kunnen gebruiken in een aantal producten. Het kweken van algen voor winning van omega-3 is eenvoudiger en levert een hogere opbrengst per hectare dan het kweken van algen voor biodiesel. Een eerste schatting van de Universiteit van Wageningen is dat ongeveer 30 tot 35 ton micro-algen kan worden gekweekt per jaar per hectare. De algen bevatten ongeveer 3% omega olie.
Het ontwerp van de kweekinstallatie en de selectie van het juiste type algen kan worden gedaan in samenwerking met Wageningen University. De universiteit heeft een vakgroep die veel onderzoek doet naar de kweek en verdere verwerking van micro-algen. Op het AlgaeParc (www.alageparc.com) van de universiteit staan diverse proefopstellingen. Daarnaast werkt men samen met diverse Europese universiteiten en onderzoeksinstituten aan het kweken van micro-algen en verdere verwerking voor o.a. brandstof, bio-polymeren en voeding.
Door de samenwerking met Wageningen Universiteit krijgt Nutricia toegang tot nieuwste technologie en laatste wetenschappelijke inzichten terwijl Wageningen University toegang heeft tot een industriële algeninstallatie voor onderzoek, stages, scripties. Daarnaast kunnen resultaten uit de proefopstelling in Wageningen uitgewerkt en getest worden in een industriële omgeving.
Het voorstel is om een eerste installatie van 1 a2 hectare te installen en te optimaliseren: watertemperatuur, type algen, belichting (zon). De geoogste algen kunnen worden verkocht aan bedrijven die deze verder verwerken tot hoogwaardige omega-3 olie.
De kweekinstallaties zijn modulair en vrij eenvoudig van opzet en het oppervlakte aan algeninstallatie kan daardoor snel worden uitgebreid. Bij een voldoende groot oppervlak zou ook lokaal een proces voor bio-raffinage geïnstalleerd kunnen worden en naast omega-3 ook veevoer en zelfs brandstof geproduceerd kunnen worden.
Voordelen
- Reststromen van de fabriek en CO2 worden op natuurlijke wijze omgezet in hoogwaardige producten ingrediënten en mogelijk ook veevoer, bio-plastics en biobrandstof
- Modulair systeem, een proefinstallatie kan eenvoudig worden opgeschaald
- Omega-3 uit algen in plaats van uit vis
- Door Danone Nutricia gecontroleerde productie van een belangrijk ingrediënt van babymelkpoeder en geen transport naar de fabriek meer nodig
- CO2 wordt duurzaam omgezet in biomassa
- Biodiesel kan worden gebruikt voor transport van melk naar de fabriek of veevoer naar de boeren
- Algen worden gekweekt in transparante buizen, dit geeft de fabriek letterlijk een groen gezicht
- Innovatie in duurzaamheid, Danone vormt een voorbeeld voor de industrie
- Samenwerking met Wageningen University en andere universiteiten geeft een technologische voorsprong
- Wageningen Universiteit op nog geen 50km van de fabriek
Reacties op dit plan 44
Log in om een reactie te plaatsen