Verduurzamen met algen

Categorie: Afvalstromen

Gebruik warm water en CO2 van de fabriek om algen te kweken. Deze algen kunnen vervolgens worden verwerkt tot ingrediënten voor babymelkpoeder (bijvoorbeeld omega-3), veevoer, verpakkingsmaterialen en biodiesel.

Dit is een plan van
44
110
Sanne Reuling 07 juli 2016

Het plan

Introductie
Algen groeien zeer snel en efficiënt, dat betekent dat op een relatief klein oppervlak een hoge opbrengst kan worden gerealiseerd. Om snel te groeien hebben algen het volgende nodig: warm water (onbenutte reststroom van de fabriek), CO2 (uitstoot fabriek) en zonlicht. Onder invloed van zonlicht zetten algen CO2 uit de fabriek om in biomassa. De gekweekte algen kunnen vervolgens worden verwerkt tot zeer hoogwaardige ingrediënten voor o.a. babymelkpoeder, maar ook tot diervoeder, bio-plastics en biobrandstof.

Ingrediënten uit algen
Omega 3 vetzuren zijn belangrijke voedingsstoffen voor onder ander de ontwikkeling van de hersenen en gezichtsvermogen en worden daarom toegevoegd aan bijvoorbeeld babymelkpoeder en voedingssupplementen. Omega 3 kan worden gewonnen uit vette vis, plantaardige bronnen en uit algen.
 
Het gebruik van Omega-3 uit algen heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van Omega-3 uit vette vis: geen schade aan ecosystemen en geen CO2 uitstoot als gevolg van de visserij, het product kan ook door vegetariërs worden gebruikt en de olie hoeft niet gezuiverd te worden (in vette vis kunnen zich zware metalen ophopen).
 
Veevoer
Algen bevatten voedingsstoffen die tot veevoer verwerkt kunnen worden. Dit zou weer verkocht kunnen worden aan de boeren die melk leveren aan Danone Nutricia. Dit reduceert de CO2 uitstoot aanzienlijk: CO2 uit de fabriek wordt omgezet in veevoer en door de nabijheid van de boeren is de CO2 uitstoot als gevolg van het transport ook minimaal.

Biodiesel
Een hectare algen is voldoende om jaarlijks 15 tot 20 ton biodiesel produceren. Gemiddeld verbruikt een vrachtwagen 28-33 liter diesel per 100 kilometer. Dit betekent dat met een hectare algen naast de fabriek genoeg biodiesel kan worden geproduceerd om 50 tot 70 duizend kilometer te rijden.

Omgeving
Het kweken van algen vindt plaats in doorzichtige buizen. Door deze slim op te stellen kan Danone Nutricia de nieuwe fabriek letterlijk groen maken en op een manier dat dit voor iedereen zichtbaar is!

Plan
Bouw een algenkweekinstallatie van 1 a 2 hectare naast de nieuwe fabriek en sluit deze aan op de afvoer van warm water van de fabriek en op de rookgassen van de fabriek voor toevoer van CO2. De gekweekte algen kunnen in eerste instantie worden verkocht aan gespecialiseerde bedrijven die de algen verder kunnen verwerken tot hoogwaardige ingrediënten zoals omega-3 olie. 

Danone Nutricia zou deze ingrediënten zelf weer kunnen gebruiken in een aantal producten. Het kweken van algen voor winning van omega-3 is eenvoudiger en levert een hogere opbrengst per hectare dan het kweken van algen voor biodiesel. Een eerste schatting van de Universiteit van Wageningen is dat ongeveer 30 tot 35 ton micro-algen kan worden gekweekt per jaar per hectare. De algen bevatten ongeveer 3% omega olie. 

Het ontwerp van de kweekinstallatie en de selectie van het juiste type algen kan worden gedaan in samenwerking met Wageningen University. De universiteit heeft een vakgroep die veel onderzoek doet naar de kweek en verdere verwerking van micro-algen. Op het AlgaeParc (www.alageparc.com) van de universiteit  staan diverse proefopstellingen. Daarnaast werkt men samen met diverse Europese universiteiten en onderzoeksinstituten aan het kweken van micro-algen en verdere verwerking voor o.a. brandstof, bio-polymeren en voeding.

Door de samenwerking met Wageningen Universiteit krijgt Nutricia toegang tot nieuwste technologie en laatste wetenschappelijke inzichten terwijl Wageningen University toegang heeft tot een industriële algeninstallatie voor onderzoek, stages, scripties. Daarnaast kunnen resultaten uit de proefopstelling in Wageningen uitgewerkt en getest worden in een industriële omgeving. 
 
Het voorstel is om een eerste installatie van 1 a2 hectare te installen en te optimaliseren: watertemperatuur, type algen, belichting (zon). De geoogste algen kunnen worden verkocht aan bedrijven die deze verder verwerken tot hoogwaardige omega-3 olie. 
De kweekinstallaties zijn modulair en vrij eenvoudig van opzet en het oppervlakte aan algeninstallatie kan daardoor snel worden uitgebreid. Bij een voldoende groot oppervlak zou ook lokaal een proces voor bio-raffinage geïnstalleerd kunnen worden en naast omega-3 ook veevoer en zelfs brandstof geproduceerd kunnen worden. 

Voordelen 

  • Reststromen van de fabriek en CO2 worden op natuurlijke wijze omgezet in hoogwaardige producten ingrediënten en mogelijk ook veevoer, bio-plastics en biobrandstof
  • Modulair systeem, een proefinstallatie kan eenvoudig worden opgeschaald
  • Omega-3 uit algen in plaats van uit vis
  • Door Danone Nutricia gecontroleerde productie van een belangrijk ingrediënt van babymelkpoeder en geen transport naar de fabriek meer nodig
  • CO2 wordt duurzaam omgezet in biomassa
  • Biodiesel kan worden gebruikt voor transport van melk naar de fabriek of veevoer naar de boeren 
  • Algen worden gekweekt in transparante buizen, dit geeft de fabriek letterlijk een groen gezicht 
  • Innovatie in duurzaamheid, Danone vormt een voorbeeld voor de industrie 
  • Samenwerking met Wageningen University en andere universiteiten geeft een technologische voorsprong
  • Wageningen Universiteit op nog geen 50km van de fabriek

Reacties op dit plan 44

Expert team Born to be Green 12 september 2016

We zijn onder de indruk van dit plan. Het plan om algen te kweken en vervolgens te gebruiken als ingrediënt in babymelkpoeder (omega-3 bron), veevoer, verpakkingsmateriaal en biodiesel vinden we zeer innovatief. Een goed voorbeeld van de circulaire economie. We hebben wel een aantal opmerkingen: Je zegt dat je 3% olie eruit kan halen, maar wat gebeurd er met de overige 87%? Er is licht nodig voor algengroei. Kun je de algen laten groeien met je rest-energie of heb je weer een andere energiebron nodig? Tot slot zien we graag een verificatie van de genoemde theorie.

Victor Nduba 7 september 2016

Go for it!

John Govas 6 september 2016

Looks great!

Hans Zeegers 3 september 2016

Goed plan. Heel goed bezig Sanne.

Maarten Rietvelt 2 september 2016

Waarom is dit niet eerder bedacht (en uitgevoerd)???
Geniaal, Sanne!

Ronald Joosten 2 september 2016

Goed plan. Uitvoering zal wel enige lange adem benodigen en veel testtijd. Maar een prima idee om de industrie een beetje schoner te maken.

Rafael Goedhart 2 september 2016

Prima plan en uitstekend uitvoerbaar!

Henk Van Doorn 1 september 2016

Dit plan lijkt me een inkoppertje.

Koen Van Dijke 1 september 2016

Nice concept!
Maybe you can use the air/gasflow out of the dryer to power a windturbine to generate energy for power lightsources to grow the algae? ( as the sunlicht might vary too much, especially in The Netherlands :-) )

Sanne Reuling 1 september 2016

Hi Peti,
Thanks for your comment.
The algae are cultivated in transparent tubes mounted on frames, so yes we could build a green wall next to the highway. I think it would look much nicer than the concrete or steel versions you typically see next to the highway. It would clearly illustrate the green ambitions of Danone Nutricia visible as well.
There is a lot of research done nowadays on further processing of algae for food, polymers and and fuel, so I think there are definitely possibilities to combine this plan with local biomass facilities.

Anonymous 1 september 2016

Good plan! Good luck! Is it possible to build a high way sound wall from the algea factory? Are there possibilities to combine your idea with the bio-fuel factory, already in the neighbourhood?

Jason Orto 1 september 2016

What an interesting concept Sanne, lots of good planning here. Best of luck!

henk lange 31 augustus 2016

Hoi Sanne, plan ziet er goed en doordacht uit. Succes ermee!
(Ik stel - indien nodig - nog wel een paar hectare ter beschikking.)

Vikas Kakkar 30 augustus 2016

Seems to be quite interesting and innovative...Go for it!!

Chandrapratap Singh 30 augustus 2016

Hi Sanne, It is a complete plan which seems realistic also.
Thanks for your idea!! Good luck.

GAURAV CHOPRA 29 augustus 2016

Hii Sanne,good idea...

Ruby Huanca 24 augustus 2016

Lieve Sanne, Gefeliciteerd met dit plan! Het is visueel erg mooi en zal veel positieve effecten hebben. Groet!

Cees Rijksen 11 augustus 2016

Goed doordacht plan. Verschillende duurzame initiatieven komen op een logische wijze samen. Algen, CO2, reststromen, zonnewarmte, transport. Petje af.

Johan van Dijk 11 augustus 2016

Sanne ten top. Mijn inziens een goed uitgewerkt plan, goede ideeën erin verwerkt, innovatief, resultaat gericht bekeken en een plan wat haalbaar is. Ga zo door, Top.
SUCCES met het verdere traject.

Andre Reuling 10 augustus 2016

Mooi, gestructureerd plan. Doen!

Jacqueline den Daas 10 augustus 2016

Uitstekend, haalbaar plan!

Ankie Snoeren-Coolen 9 augustus 2016

Mooi groen en innovatief plan! Hopelijk kan het tot uitvoering worden gebracht!

Phil van Liere 9 augustus 2016

Een bijzonder innovatief plan om direct restwarmte en CO2 om te zetten in een waardevolle grondstof. Goed werk Sanne!

Léon Spierts 8 augustus 2016

Sanne zo ken ik je weer, creatief en toch doelgericht, goed plan met hoge feasibility-graad. Mogelijk een idee met veel win-win kanten. Niet dierlijke omega-3 bron op een innovatieve manier produceren is globaal echt heel interessant!

Maarten Valk 8 augustus 2016

Goed plan Sanne, mooie samenwerkingsmogelijkheden en innovatief!

Tom Wolff 5 augustus 2016

Van de vele ideeën het enige echt ambitieuze idee. Combineren van meerdere kennis disciplines op uitvoerbare wijze op een nog niet toegepaste manier. Erg mooi is dat de recycle keten klein en wordt gehouden waarmee resultaat snel zichtbaar zal zijn.

Lauriane Avril 5 augustus 2016

Very good idea !
To add a little bit of meat on the bone : we could as well make shakes out of the alguae ! It is full of nutrients and proteins! Really healthy!

sjef tax 5 augustus 2016

Innovatief voorstel en perfect groen!

Merel Slothouber 4 augustus 2016

Top plan en prima uitvoerbaar!

Ramona Zuurhout 4 augustus 2016

Dit idee met betrekking tot duurzaamheid is voortreffelijk!

Onlangs ben ik een afgestudeerd ingenieur op de Avans Hogeschool en heb ik mij tijdens het afstuderen afgelopen jaar bezig gehouden met het verduurzamen van de woningbouw. Ik heb me erg druk gemaakt, tevens doe ik dat nog steeds, om de verslechtering van het klimaat en de 'global warming'.

Ik vind het zeer scherpzinnig dat er nagedacht wordt over hergebruik van de reststoffen afkomstig van de productie zoals CO2. Deze gedachten zijn zeer innoverend en dienen gehoord te worden. Overigens moeten we massaal verduurzaming gaan realiseren ter voorkoming van verslechtering van het milieu, aangezien we onze kinderen en kleinkinderen op deze wereld gaan achterlaten over een aantal jaar.

Dit idee verdient in mijn optiek een kans om uitgewerkt te worden!

Carolien Hoek 4 augustus 2016

Top plan, Sanne! Vooruitstrevend, realistisch en slim!!

Eric Aben 3 augustus 2016

Goed bezig Sanne!

Anonymous 3 augustus 2016

Mooi compleet plan

Marielle Jans 2 augustus 2016

Klinkt goed. De moeite waard om verder uit te werken.

Carolina Kuijpers 2 augustus 2016

Niet te geloven wat een denkwerk hier voor nodig was, petje af hoor.

Willem Podt 2 augustus 2016

Het lijkt mij een goed doordacht plan waarbij ik vraagtekens zet bij de verwezenlijking van 2 Ha ( 20.000 m2 ) glazen buizen.

Peter Verbeek 2 augustus 2016

Ben geen deskundige maar klinkt erg goed. Als dit hier werkt, kan dit op veel plekken worden toegepast. Met name het Omega3 verhaal is ook zeer interessant, omdat we die vetzuren structureel tekort komen in onze huidige voeding (t.o.v. Omega6 vetzuren). Dus lijkt me dat daar nog meer toepassingen voor te bedenken zijn

Stan snoeren 1 augustus 2016

Dit plan klinkt niet alleen goed, maar lijkt ook zeer realistisch om te implementeren.

Klasse idee!

Dirk Boon 1 augustus 2016

Innovatief voorstel en perfect groen!

Gijs Timmers 1 augustus 2016

Goed idee. Ziet er ook al doordacht en toepasbaar uit.

Gijs Roosenboom 1 augustus 2016

Veruit het meest veelomvattende en gedurfde plan hier!

Lex Dammers 1 augustus 2016

Ziet er goed uit.

Frits Brinkerhof 15 juli 2016

En dan kan Danone haar nieuwste verpakking (Jewel Box), zojuist gesignaleerd op de Nederlandse markt, maken met bio-plastic van algen, wat weer de CO2 footprint verlaagd.
WIN-WIN-WIN!!!

Frits Brinkerhof 13 juli 2016

Perfect Plan! Doen!

Schreeuw het van de daken!