Breng nu je stem uit!

Het expertteam is in beraad gegaan en heeft een selectie gemaakt van de meest veelbelovende ontwerpen voor zonne-energie op dat Dat Bolwerck en de Blokhuispoort. Hieronder vind je per locatie de plannen die nog in de race zijn. Wil je stemmen?

  • Maak een profiel aan of log in als je er al een hebt.
  • Ga vervolgens terug naar deze pagina door te zoeken op Van een Leien Dakje.
  • Open jouw favoriete plan en klik op het hartje! Je stem is doorgekomen als het bovenste hartje oranje is.

Stemmen kan nog t/m 1 november 2017 17:00 uur.

HomeOver de competitieStem nu!

Architecturale zonnepanelen

Categorie: Blokhuispoort

Zonnepanelen, die een eenheid vormen met het monument en de gevelarchitectuur benadrukken/versterken. Gekleurd, met een beperkt energieverlies, en op maat gemaakt door KameleonSolar. Reversibel en eenvoudig te monteren door de panelen met standaard bevestigingsmateriaal op het dak te bevestigen

Dit is een plan van
3
28
Rob Tack 27 september 2017

Het plan

Het ontwerp

Met Zonnepanelen op het dak van “Blokhuispoort” in Leeuwarden, worden karakteristieke gevelelementen van het gebouw benadrukt. De basiskleur van de panelen wordt afgestemd op de kleur van de dakpannen en zal nagenoeg overeenkomen. De strekken boven de vensters, de spekbanden tussen de vensters en de vensterdorpels zijn gekleurd weergegeven. De geel-oker kleur komt overeen met de hoofdkleur van de gevel. De karakteristieke elementen zijn precies boven de elementen in de gevel gepositioneerd. Boven en onder is dak vrijgelaten om loswaaien te voorkomen. Aan de zijkanten is minstens 50cm vrijgelaten vanaf de bliksemafleiders.

Zonnepanelen (KameleonSolar)

De zonnepanelen zijn van het type glas-backsheet (KS Hybrid) en bestaan uit een bovenste laag gekleurd gehard glas (4 mm dik) met daaronder gelamelleerde zonnecellen en een zwarte backsheet. De soldeerbanen over de zonnecellen worden zwart gemaakt om een zo egaal mogelijke kleur van het paneel te verkrijgen. De module is frameloos en dus dun ca. 6mm. Zonnecelen zijn van het type mono kristallijn en zwart. Het totale gewicht is ca. 12 kg per vierkante meter.

Bevestiging op het dak

Door verschillende afmetingen van de zonnepanelen wordt gekozen voor een dubbel-laags bevestigingssysteem om zo de bevestigingsklemmen van de panelen op de juiste plaats te kunnen zetten (Schletter). Het merendeel van de panelen ligt in landschap vorm, daarom wordt eerst een horizontaal railsysteem geplaats met daarbovenop verticale rails.

Opbrengst

Er is een minimale ruimte tussen de zonnecellen van een paneel nodig. Ook t.g.v. niet standaard afmetingen van een paneel kan de bezettingsgraad van zonnecellen lager worden. Het is daarom van belang de maatvoering in samenwerking met KameleonSolar te bepalen. Dit ontwerp kan uitgevoerd worden met panelen die allen geoptimaliseerd zijn op bezettingsgraad van zonnecellen. Zie de figuur hieronder. Schuine zijden en spekbanden worden dan geprint op een rechthoekig paneel. Ook het gekleurde glas geeft een vermindering van het elektrisch vermogen. Zie tabel 1. 

Maximaal piekvermogen per m2 (95% bezettingsgraad)  [Wp]

 169

Bezettingsgraad zonnecellen t.g.v. niet standaard afmetingen [%]

   95

Percentueel vermogen t.g.v. gekleurd glas [%]

   80

Resterend vermogen per m2  [Wp]

 128

Tabel 1 Berekening elektrisch vermogen

Algemene jaarlijkse opbrengst NL   [kWh/kWp]

        905

Oppervlak [m2]

          37

Geïnstalleerd vermogen [Wp]

      4736

Jaarlijkse opbrengst Dat Bolwerck  [kWh]

      4286

Jaarlijkse CO2 besparing (0,47 kg/kWh)  [kg]

      2014

Jaarlijkse degradatie [%]

      0,5

Energieopbrengst over 25 jaar  [kWh]

  100963

Financiële opbrengst over 25 jaar (10 ct./kWh)  [euro]

    10096

Tabel 2 Berekening totale opbrengst

Met een algemene jaarlijkse energieopbrengst per Wp van zonnepanelen in Nederland en het geïnstalleerd vermogen wordt de jaarlijkse energieopbrengst van de panelen op het dak berekend, zie tabel 2. Er wordt uitgegaan van een levensduur van 25 jaar voor de zonnepanelen. De energieopbrengst  zal over de jaren verminderen door degradatie van zonnepanelen.

Kosten

De kosten voor de zonnepanelen zijn gemiddelde kosten voor op maat gemaakte panelen (KameleonSolar). Aan de hand van het aantal panelen zijn de prijsindicaties voor manuren en materiaal gevonden. De kosten voor de omvormer aan de hand van het geïnstalleerde vermogen. Zie tabel 3.

Gemiddelde m2 prijs zonnepanelen [euro/m2]

       440

Oppervlak zonnepanelen [m2]

         37

Kosten zonnepanelen [euro]

   16280

Aantal panelen

         63

Arbeidskosten monteren  [euro]

     3000

Bevestigingsmateriaal (31 euro/paneel) [euro]

     1953

Geïnstalleerd vermogen   [Wp]

     4736

Omvormer (0,2 euro/Wp)  [euro]

      947

Totale kosten  [euro]

  22180

Tabel 3 Kostenindicatie

In tabel 3 worden initiële kosten vermeld. Gedurende 25 jaar zal de omvormer minstens 1 maal vervangen moeten worden en op einde levensduur zal de installatie verwijderd en gerecycled (PV Cycle) moeten worden.

Kostenreductie

Factoren die de kosten omlaag brengen zijn; uniformiteit en hoeveelheid. Uniformiteit In dit ontwerp is er een symmetrie met de gevelelementen. Dit bepaalt vooral de verticale lijnen in het ontwerp en daarmee ook de verschillende afmetingen van de panelen. Wordt dit losgelaten dan kan met standaard afmetingen gewerkt worden, waarbij panelen een verschillende opdruk hebben. Een andere optie is te ontwerpen met een beperkt aantal vormen met een egale opdruk. Hoeveelheid Naast de hoeveelheid panelen per project heeft ook een bredere toepassing invloed op de kostprijs. Donkergrijze en terracotta kleuren zijn van toepassing op daken van woonhuizen. Zonnepanelen worden hierdoor visueel minder storend. Er zou zelfs een dakpan-patroon op de zonnepanelen aangebracht kunnen worden. Naast de toepassing op daken kan gedacht worden aan gevelbekleding. Ook kunstobjecten kunnen een toepassing zijn, zonnekunst dus.

Samenvatting

Met gekleurde en op maat gemaakte zonnepanelen wordt:

  •  een esthetisch aantrekkelijk installatie gecreëerd
  •  welke een eenheid vormt met het gebouw
  •  de gevelarchitectuur benadrukt
  •  waarmee duurzame energie opgewekt wordt
  •  reversibel is
  • en meerdere toepassingen kent.

Over mezelf

Ik heb een bedrijf in vlakglaskunst en glasdecoratie voor muren, en heb recent de studie “Sustainable Energy Technology” aan de TU-Eindhoven afgerond. Ik ben afgestudeerd bij de onderzoeksgroep Bouwfysica van Monumenten. Met deze competitie komen voor mij esthetiek en techniek bij elkaar.


Reacties op dit plan 3

Anonymous 17 oktober 2017

Geweldig Rob. Succes. Ziet er schitterend uit. Peter en ik hebben uiteraard gestemd!

Rob Tack 17 oktober 2017

Goede feedback van de jury, aanvullend:
Dit ontwerp voegt iets toe aan het gebouw

Lotje Bruin 13 oktober 2017

Feedback van de expertjury: Een creatief, prikkelend en gedurfd ontwerp dat in aangepaste vorm universeel toepasbaar is. Een ontwerp dat de aandacht trekt en dat laat zien dat zonne-energie oplossing er niet altijd zo standaard uit hoeft te zien. Het lijkt een Mondriaan op het dak. Dit eerste systeem is naar verhouding een dure oplossing, maar de kosten zullen naar verwachting bij bredere uitrol dalen.

Schreeuw het van de daken!

Over de competitie

De plannen op deze pagina zijn ingediend voor de competitie Van een Leien Dakje. Doe ook mee en maak kans op totaal €3.500! 

Inzendingen gesloten

Mis je informatie?

Je kunt van 6 maart tot 25 september vragen indienen. Een expert beantwoordt de vragen eens per week. Daarna voegen wij de antwoorden toe aan de FAQ.

Stel een vraag