Breng nu je stem uit!

Het expertteam is in beraad gegaan en heeft een selectie gemaakt van de meest veelbelovende ontwerpen voor zonne-energie op dat Dat Bolwerck en de Blokhuispoort. Hieronder vind je per locatie de plannen die nog in de race zijn. Wil je stemmen?

  • Maak een profiel aan of log in als je er al een hebt.
  • Ga vervolgens terug naar deze pagina door te zoeken op Van een Leien Dakje.
  • Open jouw favoriete plan en klik op het hartje! Je stem is doorgekomen als het bovenste hartje oranje is.

Stemmen kan nog t/m 1 november 2017 17:00 uur.

HomeOver de competitieStem nu!

In zon en regen

Categorie: Dat Bolwerck

De zonnepanelen op Dat Bolwerck worden geïntegreerd in een architecturaal element. Hierdoor wordt een eigentijdsheid toegevoegd aan het gebouw, dat het bouwdeel bovendien beter in balans brengt. Het accentueert de entree, zonder dat het de uitstraling van Dat Bolwerck als geheel aantast.

Dit is een plan van
1
29
Teun Schuwer 21 september 2017

Het plan

Het architecturale element heeft naast haar funtionele en esthetische toevoeging ook een belangrijk voordeel voor de efficiëntie van de zonnepanelen: Het huidige dak heeft namelijk een helling van 45 graden, hetgeen niet optimaal is. Deze helling kunnen we optimaliseren door een verloop aan te brengen in het afdak, waardoor het afdak niet parallel aan het dak ligt, maar divergent. Zo optimaliseren we de efficiëntie van de toegepaste zonnepanelen én versterken we het aanzicht van het gebouw. 
Hieronder kunt u meer lezen over dit ontwerp, of u kunt de pdf downloaden. Deze vindt u onderaan de pagina.

VISIE OP DE OPGAVE
‘Dat Bolwerck’ is een belangrijk, monumentaal gebouw dat stamt uit 1549. Het specifieke bouwdeel waarop de opgave van toepassing is stamt uit een latere periode. In de loop der jaren is het gebouw diverse malen gerestaureerd en van functie veranderd. Het specifieke bouwdeel van de opdracht is achtereenvolgens gebruikt als koetshuis, onderdeel van de bibliotheek, onderdeel van een woonhuis en nu als meer zelfstandige woonruimte. Elke verandering van functie heeft geleid tot aanpassingen aan het uiterlijk van het gebouw ten dienste van de gebruiksfunctie en in de geest van de tijd.  In de meest recente plannen (2016) voor het bouwdeel zijn aan de achtergevel twee dakramen toegevoegd. 

De verduurzaming van het gebouw is een eigentijdse ontwikkeling, onderdeel van het huidige idee van comfortabel wonen. De toevoeging van zonnepanelen aan het gebouw kan in dat licht worden gezien. De relatief moderne aard van de laatste getekende toevoegingen (de dakramen) bieden de mogelijkheid om ook de zonnepanelen in te passen als een nieuw architecturaal element aan het gebouw. De huidige bestemming van het gebouw (woonfunctie met meerdere appartementen) vraagt hierbij om een element met praktische nevenfuncties. Nevenfuncties die het alledaagse leven van de bewoner veraangenamen.


ONTWERP
Het dakoppervlak dat in de opgave beschikbaar is gesteld heeft een oriëntatie op het zuiden en op de tuin van Dat Bolwerck. Vanuit deze tuin werpt een boom zijn schaduw op het linkerdeel van het dak. Het dakoppervlak is effen bekleed met grijze pannen. Twee dakramen bevinden zich links-onder in het dak, uitgelijnd op, maar assymetrisch aan de ramen in de gevel.

De bestaande achtergevel van het bouwdeel is grofweg op te delen in twee vlakken, gescheiden door de statige entree met dubbele deuren. Links van de deuren bevindt zich een groot vlak met vijf ramen, rechts een klein vlak met slechts twee ramen.

In de visie van Buro OO staan gevel en dak niet met elkaar in verhouding, beiden vormen geen eenheid en de assymetrisch geplaatste ramen versterken dit.

De opdeling van de gevel in twee vlakken kan worden vertaald naar het dak van het gebouw, waardoor dak en gevel met elkaar in balans komen. Door zonnepanelen toe te voegen boven de entree van het gebouw wordt de toegang tot het gebouw geaccentueerd. De zonnepanelen worden geïntegreerd in een luifel die boven de entree zweeft. De luifel voegt het comfort toe van een “droge entree” voor bewoner en bezoek.


RENDEMENT
De opbrengst is gelijk aan de maximale opbrengst van 9 panelen. Uitgaande van 250 Wp per paneel zou dit betekenen dat er in totaal 2250 Wp wordt opgewekt. Met de zuidelijke oriëntatie en optimale hellingshoek van het dakdeel kan dit zeker zo’n 2025 KwH per jaar opleveren. 


MEERWAARDE
Door de integratie van de zonnepanelen in een architecturaal element wordt een eigentijdsheid toegevoegd aan het gebouw, dat het bouwdeel bovendien beter in balans brengt. Het accentueert bovendien de entree, zonder dat het de uitstraling van Dat Bolwerck als geheel aantast.

Bovendien heeft de luifel als praktisch voordeel dat het voorziet in een afdak tegen de regen.


KOSTEN
De kosten van het project zijn nog niet in detail te bepalen, maar bedragen in elk geval de minimale kosten voor de aanschaf en plaatsing van 9 zonnepanelen, plus extra constructie en materiaalkosten om het geheel te vormen tot een luifel.

Voor de plaatsing van negen reguliere panelen is uitgegaan van een prijs van 1,50 euro per Wp*. Dit zou een kostprijs van 3375 euro opleveren.

De exacte kosten voor de luifel zijn in dit stadium van het ontwerp nog niet te bepalen, omdat het slechts een eerste schets betreft.


Reacties op dit plan 1

Lotje Bruin 16 oktober 2017

Feedback van de expertjury: Een creatieve, gedurfde en goed uitgedachte oplossing. Geheel in de geest van de competitie. Hij sluit goed aan bij de plannen van Dat Bolwerck en het is een mooie toevoeging aan het dak.

Schreeuw het van de daken!

Over de competitie

De plannen op deze pagina zijn ingediend voor de competitie Van een Leien Dakje. Doe ook mee en maak kans op totaal €3.500! 

Inzendingen gesloten

Mis je informatie?

Je kunt van 6 maart tot 25 september vragen indienen. Een expert beantwoordt de vragen eens per week. Daarna voegen wij de antwoorden toe aan de FAQ.

Stel een vraag