Breng nu je stem uit!

Het expertteam is in beraad gegaan en heeft een selectie gemaakt van de meest veelbelovende ontwerpen voor zonne-energie op dat Dat Bolwerck en de Blokhuispoort. Hieronder vind je per locatie de plannen die nog in de race zijn. Wil je stemmen?

  • Maak een profiel aan of log in als je er al een hebt.
  • Ga vervolgens terug naar deze pagina door te zoeken op Van een Leien Dakje.
  • Open jouw favoriete plan en klik op het hartje! Je stem is doorgekomen als het bovenste hartje oranje is.

Stemmen kan nog t/m 1 november 2017 17:00 uur.

HomeOver de competitieStem nu!

Onzichtbaar Q-Roof systeem

Categorie: Dat Bolwerck

Dat Bolwerck vertegenwoordigt een grote historische waarde. Het gepatenteerde Q-Roof collector systeem wordt onzichtbaar gemonteerd en vangt de warmte op voor gebruik in het gebouw. Q-Roof kent vrijwel geen onderhoud, heeft een lange levensduur en is daarmee optimaal geschikt voor het verduurzamen van Dat Bolwerck

Dit is een plan van
5
53
Marc Meijers 02 oktober 2017

Het plan

Omschrijving Q-Roof collectorsysteem

 

Het Q-Roof warmte collector-systeem is een van de weinige energie systemen in de markt die onzichtbaar worden gemonteerd en daarmee de cultuurhistorische (beeld-)waarde van monumenten niet aantast. Meer in het bijzonder maakt Q-Roof gebruik van de spouw achter dakpannen of leien en zorgt middels gepatenteerde aluminium collectorelementen op een slimme wijze voor een goed thermisch contact met ieder type dakpan of lei. Via een vloeistofvoerende leiding wordt de gecollecteerde warmte vervolgens afgevoerd en beschikbaar gesteld in het pand ten behoeve van tapwatervoorverwarmimg, lage temperatuurverwarming, voeding van een warmtepomp of aardwarmteregeneratie. 

 

Het monumentale pand Dat Bolwerck ziet er na Q-Roof installatie op geen enkele wijze anders uit dan dat het pand uitzag vóór installatie. Sterker nog; de Q-Roof collector volgt de authentieke, veelal imperfecte daklijnen en golven en sluit hiermee naadloos aan op de wijze waarop het monument zich heeft gevormd over de jaren heen. Dat Bolwerck behoudt ook na installatie van Q-Roof haar cultuurhistorische en economische waarde en is een stuk meer verduurzaamd.

 

Installatie, onderhoud en demontage

 

Het Q-Roof systeem is uitermate eenvoudig in zowel installatie, onderhoud als eventuele demontage. Aluminium profielen met de collectorelementen (vingers) worden op bestaande panlatten of tengels geschroefd. Een kunststof leiding wordt in een sparing in het aluminium profiel gedrukt en via een dakdoorvoer van en naar de woning geleid waarna de pannen of leien kunnen worden teruggeplaatst. De leiding bestaat uit een doorlopende buis en kent geen lastige koppelingen op het dak waardoor de kans op lekkage de facto ontbreekt. Voor demontage wordt de leiding uit het profiel getrokken en worden de profielen losgeschroefd van de latten. Hiermee zijn alle gebruikte materialen weer volledig autonoom te hergebruiken of te recyclen. Onderhoud van het systeem bestaat hooguit uit het eens in de zoveel jaar vervangen van het door de leiding stromende water-bio glycol mengsel of het onderhouden van het standaard pompje dat de vloeistof rondpompt. Hiermee komt de technisch gegarandeerde levensduur uit op minimaal 15 jaar. Echter een veelvoud hiervan is zeker te verwachten. 

 

Businesscase

  • De afschrijftermijn voor het Q-Roof collectorsysteem bedraagt 15 jaar
  • De financieringskosten voor installatie van een Q-Roof collectorsysteem hangt in belangrijke mate samen met de warmtevraag van Dat Bolwerck en het gebruik van de aangeboden warmte. In een gesprek met Vincent (bewoner van Dat Bolwerck) kwam naar voren dat er 2 douches zijn die gevoed worden door een pelletkachel. Als richtlijn hanteren we echter een situatie waarbij voor zowel het aanwezige kunstencentrum als voor het deel met de gecombineerde woon-/werkfunctie een gezamenlijke warmtevraag bestaat die gelijk is aan het gemiddeld gasverbruik van 3 gezinnen (3 x 1.650 m3 gas) per jaar. Hiervan betreft ca. 23% de vraag naar tapwater en daarvan is Q-Roof over een jaargemiddelde in staat een maximale bijdrage van 50% te realiseren, welke goed is voor een besparing van 570 m3 gas. Afgezet tegen een gemiddelde gasprijs van € 0,6234/m3 (bron RVO 2017) levert dit een jaarlijkse besparing op van € 355,--.
  • In overleg stelt Q-Roof voor de installatie te plaatsen onder de rode dakpannen van het op zuid gerichte schuine dak achter het hoofdgebouw.
  • De totale installatiekosten voor een passend Q-Roof collectorsysteem (18 m2 dakoppervlak) bedragen ongeveer € 4.500,-- (excl. BTW). Indien gewenst kan een monitoring systeem worden aangeboden. De onderhoudskosten (incl. loonkosten en materiaal) van het systeem bedragen gemiddeld € 65,-- per jaar terwijl het verwijderen van het systeem na gebruik kan worden begroot op € 500,--. Overigens zijn alle gebruikte materialen 100% recyclebaar. Hiermee komt de terugverdientijd van het Q-Roof systeem uit op 15 jaar.
  • Opbrengsten: Elektriciteitsprijs: 10ct/kWh; Niet van toepassing.
  • Jaarlijkse opbrengstvermindering van systeem; Niet van toepassing.
  • Verzekeringskosten; onderdeel van opstalverzekering.

 

Garantie

De door Q-Roof gehanteerde garantietermijn bedraagt 10 jaar. Dit behelst zowel de als de door Q-Roof geleverde collectorelementen, vloeistofvoerende leidingen als het door een erkende installateur geplaatste W-installatie. Hierbij garandeert Q-Roof de monumenteigenaar een minimale besparing van 570 m3 gas op basis van de aangegeven installatie omvang, een gemiddeld klimaatjaar en de huidige beschikbare informatie. 

 


Reacties op dit plan 5

helmy koolen 1 november 2017

Lijkt me prachtige toepassing voor een monument

Hans van der Logt 26 oktober 2017

Mooi Heerlense innovatie

Hans van der Logt 26 oktober 2017

Mooi Heerlens ontwerp

Lotje Bruin 16 oktober 2017

Feedback van de expertjury: Een goed, innovatief, realistisch idee met veel potentie!

Ruud Derks 2 oktober 2017

Lijkt me een prachtige toepassing voor Q-Roof !

Schreeuw het van de daken!

Over de competitie

De plannen op deze pagina zijn ingediend voor de competitie Van een Leien Dakje. Doe ook mee en maak kans op totaal €3.500! 

Inzendingen gesloten

Mis je informatie?

Je kunt van 6 maart tot 25 september vragen indienen. Een expert beantwoordt de vragen eens per week. Daarna voegen wij de antwoorden toe aan de FAQ.

Stel een vraag