Breng nu je stem uit!

Update: Deze campagne is inmiddels afgelopen. De Veronicaschool ging er vandoor met de Hansje Brinker Prijs t.w.v €3500,-. Voor vragen verwijzen we je graag door naar team@nudge.nl

HomeOver de competitieDien je ontwerp inStem nu!

De water infiltrerende tuin

Categorie: Huis

De water infiltrerende tuin. Men kijkt altijd naar de overheden als er problemen zijn op het water gebied, echter wij als burgers kunnen ook zeer veel doen om de problemen op te lossen. Dit plan komt met een goedkope oplossing zonder dat er veel zichtbare ingrepen in de tuin nodig zijn om toch droge voeten te houden.

Dit is een plan van
3
11
Maurice van Grasstek 17 augustus 2017

Het plan

Inleiding:

De laatste jaren wordt er veel over klimaatverandering en wateroverlast gesproken, gediscussieerd. Veel mensen kijken bij waterproblemen richting de rijksoverheid, de waterschappen, provincies en gemeenten. Want zij hebben hun werk niet goed gedaan als er waterproblemen zijn is immers de gedachten. Echter hebben wij als burgers ook veel invloed op wateroverlast of juist niet in onze buurt. Maar juist dat, is wat veel burgers niet begrijpen of willen begrijpen. Als het al begrepen wordt en men wil er wat aan doen. Wordt er altijd gekeken naar openbare ruimtes, opvoeden van de kinderen enzovoorts, alles om er zelf maar zo min mogelijk last van te hebben. Maar waar veel mensen overheen kijken is hun huis, met dak en vaak ook een tuin. Juist dat is waar de problemen beginnen, en dus ook de oplossing moet beginnen.

 

Het probleem:

Het probleem met water in stedelijke gebieden is niet perse de hoeveelheid water dat er valt per m2. Maar juist het percentage verharding in deze stedelijke gebieden. Door verharding kan het water niet infiltreren in de bodem en moet daardoor via riolering, sloten, kanalen en dergelijken worden afgevoerd. Deze geforceerde kunstmatige afvloei van water is juist wat de meeste waterproblemen veroorzaakt na een regenbui. De riolering, sloten en kanalen moeten heel veel regen in 1x afvoeren, piekafvoeren wordt dit genoemd. In het verleden kon het watersysteem dit vaak redelijk aan omdat het hierop berekend was.  Echter door het snel veranderende klimaat tegenover het traag aanpassen van het watersysteem voldoet dit systeem op veel plaatsen niet meer aan de huidige regen intensiteit.

 

De oplossing:

Er is niet 1 oplossing voor dit probleem, maar een heel scala aan oplossingen. Velen hiervan zal door de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen moeten worden genomen voor ons als burger, maar zij kunnen het zeker niet alleen! Wij als burgers kunnen ook heel veel doen. Niet enkel door ons bewust te worden van de problemen en het onze kinderen te leren via bijvoorbeeld waterpleinen, maquettes, informatie filmpjes, virtual reality enz.  Maar ook juist door nu het goede voorbeeld te geven. Want als wij nu het enkel aan onze kinderen leren maar zelf niet wat doen, gaat het voor de kinderen niet leven. Hierdoor wordt het probleem voor hen later enkel nog ernstiger.
Mijn oplossing ligt dichterbij dan de meeste mensen denken. Namelijk op onze daken en in onze tuinen. Dit is het oppervlak waar veel neerslag voor het eerst de grond raakt tijdens een bui. Dus waarom gaan we het juist niet daar een handje helpen om te infiltreren?

Voor deze oplossing zijn uiteraard al diverse campagnes bezig of geweest. Enkele voorbeelden zijn:

Actie regenton: https://www.rijnland.net/actueel/nieuws/nieuws-2016/startsein-actie-regenton-gemeente-leidschendam-voorburg
Natuurlijk! De watervriendelijke tuin!: https://www.rainproof.nl/nieuws/campagne-maart-natuurlijk-de-watervriendelijke-tuin
Tegel eruit, plant erin! https://www.rijnland.net/actueel/nieuws/nieuws-2016/tegel-eruit-plant-erin-geef-water-de-ruimte


Deze lijst kan eindeloos aangevuld worden omdat er veel initiatieven zijn. Veel van deze initiatieven zijn goed bedoeld maar bereiken niet de grote massa’s of vinden in deze massa’s veel dovenmans oren. Uiteraard helpt een ieder die wat veranderd mee. Maar er zijn ook veel mensen die juist tegen dit soort dingen zijn of er geïrriteerd van raken. Niet iedereen wil immers groen in de tuin of een vijver, want dat vergt onderhoud. En een regenton of andere opvang methodes… Sja, dat vergt weer ruimte in de tuin die ze liever vol zetten met tuin meubilair of andere zaken. En juist daar ligt nog een hele wereld te winnen, zij die geen zichtbare veranderingen in hun tuin willen. Dat is waar mijn plan om de hoek komt kijken.
Het plan bestaat uit 2 delen. Deel 1 is het aanleggen van een groen dak. Deel 2 betreft meer infiltratie mogelijkheden creëren dan wel vertraagde afvloei realiseren onder de grond!

Het plan:

Groene daken, vertraagde afvoer van regenwater. Termen die we vaak horen, maar weinig zeggen. In dit hoofdstuk wordt het plan in 2 delen toegelicht. Deel 1 richt zich op het dak. Deel 2 richt zich op de vertraagde afvloei van water in de tuin.

 

Groen dak

Huizen, bedrijven, gebouwen. Vrijwel alles wat we bouwen heeft een dak. Vaak worden deze daken voor het gemak met dakpannen of andere dak beplating snel en goedkoop gelegd. Nadeel hiervan is dat deze vaak zo gemaakt zijn dat water er zo snel mogelijk van afloopt, want niemand wil immers dat het blijft staan en daardoor lekkage ontstaat. Aan de andere kant willen de meeste mensen graag in een groene omgeving leven. En toch wordt dit niet gecombineerd samen. Eigenlijk best vreemd toch? Wel in het groen willen wonen, maar een groot deel van ons stedelijk oppervlak verhard maken. Dat kan anders! En wel door groene daken toe te passen.

Wat zijn groene daken? Groene daken zijn daken die bedekt zijn door groen. Dit groen kan gras zijn, maar ook bomen, struiken, planten, ed. eigenlijk alles wat groeit wordt als groen gerekend. Toegegeven, een boom, struik of plant op je dak is niet ideaal. Deze hebben immers wortels nodig om te groeien om maar niet te spreken over hun gewicht, echter bestaat er ook groen wat dit probleem niet heeft. Gras is een voorbeeld maar behoeft veel onderhoud en is dus niet ideaal op een huis in stedelijk gebied. Een sedumdak heeft dit probleem niet. Sedum is een verzamelnaam voor diverse kleine bodem bedekkende plantjes.
Enkele voordelen van een groendak van sedum t.o.v. een doorsnee dak zijn:

 • Neemt veel water op.
 • Geeft deel van opgenomen water weer aan atmosfeer af.
 • Kan goed tegen droge periodes.
 • Onderhoudsvriendelijk.
 • Dempt geluid beter dan een traditioneel dak.
 • Houd warmte beter buiten dan een traditioneel dak.
 • Ziet er aantrekkelijk uit en bloeit het hele jaar door (door gebruik van diverse soorten sedum)

 

Ondergrondse infiltratie

Veel mensen hebben een tuin met veel verharding, en een groot deel daarvan is niet van plan om dit te veranderen, ongeacht of er een belasting opkomt of niet. Zij hebben liever geen omkijken naar de tuin maar willen toch droge voeten houden. Dat botst met elkaar, omdat droge voeten betekend dat water wel afgevoerd moet kunnen worden. Hiervoor is echter een simpele en relatief goedkope optie voor beschikbaar. Infiltratiekratten!

Maar wat zijn infiltratiekratten nu precies? Infiltratiekratten zijn kratten die onder de grond geplaatst worden en water afgeven aan de grond dat eronder ligt. De aanvoer van dit water is meestal via de regenpijp vanaf het dak. Maar kan ook via een inlaatpunt zoals een kleine riool gleuf vanaf het verhard oppervlak zelf gedaan worden.

De voordelen van infiltratiekratten zijn:

 • Verminderd piekafvoer naar riool.
 • Geeft water langzaam af aan ondergrond.
 • Onderhoudsarm.
 • Niet zichtbaar.
 • Sterk (kan veel gewicht bedragen. Hoeveel verschilt per krat type)

Nadelen van infiltratiekratten:

 • Noodafvoer nodig.
 • Ontluchtingsput nodig.
 • Zuivering voor de inlaat nodig.

 

Het plangebied:

Het plangebied bedraagt mijn eigen huis en achtertuin gelegen in Rijsenhout. De huidige situatie foto’s zijn in bijlage 1 toegevoegd. De maten van het plangebied bedragen de volgende waardes:

Maten plangebied:
Huis breed:                                      5,55m.
Huis lengte:                                     7m
Diepte achtertuin:                         6,75m.
Breedte achtertuin:                      5,55m.
Totale oppervlakte achtertuin:   37,50m2
Waarvan:
Schuur lang:                                    3,5m
Schuur breed:                                 1,5m.
Totale opp schuur:                         5,25m2

Lengte grasveld:                             2,7 m2  
Breedte grasveld:                           3,8 m2
Minus 0,6x0,6m2 tegels                0,36m2
Total oppervlak grasveld:             9,9m2   


Lengte terras:                                 4m
Breedte terras:                               3,55m
Oppervlakte terras:                       14,2m2


Uitbouw diep:                                 2,25m.
Uitbouw breed:                              5.55m2
Uitbouw opp:                                  12,50m2
Hoogte uitbouw:                            2,8m.


Hoogte 2e verdieping:                  2,8m.
Hoogte begin dak:                         5,6m.
Hoogste punt huis:                        8,4m
Breedte dak:                                   5,55m
Lengte schuin gedeelte dak:       4,48m
Lengte dakkapel:                            2,5m
Breedte dakapel:                            4,5m
Totaal dak oppervlak:*                 24,66m2 waarvan: 11,25 m2 plat dakkapel dak betreft.

*Betreft enkel achterzijde van het huis vanaf de nok gezien.

Voor afbeeldingen bij dit hoofdstuk zie het volledige rapport dat is bijgevoegd.

 

Het plan in de praktijk:

Het plangebied met maten en de 2 delen van mijn plan zijn hierboven uitgelegd, maar hoe verhouden deze 2 zich tot elkaar en hoe zijn ze met elkaar verbonden? Het antwoord hierop is vrij eenvoudig.
Het groene dak gaat worden geïnstalleerd op zowel het dakkapel aan de achterkant van het huis, als ook de uitbouw en schuur. De infiltratie kratten zullen zich bevinden onder de tegels in de tuin. Deze 2 locaties dienen met elkaar verbonden te worden middels een regenpijp.
De regenpijp zal eerst het water dat opgevangen wordt in de dakgoot af laten vloeien richting de uitbouw, alwaar het zich vrij kan verplaatsen en indien mogelijk door de groene dak bedekking ter plekken opgevangen wordt. Al het water dat hier overblijft komt samen met het water dat direct op de uitbouw gevallen is en niet opgenomen wordt in de dakgoot van de uitbouw terecht waarnaar het via de regenpijp afvloeit richting de infiltratiekratten. De kratten bevinden zich aan de achterzijde van de tuin onder het terras.

Voor afbeeldingen bij dit hoofdstuk zie het volledige rapport dat is bijgevoegd.

 

Kosten berekening:

In bovenstaande deelonderwerpen zijn de kosten per onderwerp berekend, maar wat is nu het totaal aan kosten van dit plan?

Infiltratie voorzieningen:                             € 805,27
Infiltratiezand:                                               € 233,-
Groen dak:                                                     € 2175,-
Subtotaal:                                                       € 3213,27
Onvoorziene kosten (25%)                         € 803,32
Totale kosten plan:                                       € 4016,59
 

Voor de volledige berekening van de kosten zie het bijgevoegde rapport.

 


 

 


 

 

 

 

 

 


Extra bestanden

NUDGE Waterhelden Waterdempende tuin. V1.pdf

De water infiltrerende tuin, volledig rapport.


Reacties op dit plan 3

Anonymous 16 september 2017

Maar wat een waardeloos systeem om stemmen te verzamelen :-(
Dat moet anders en duidelijker kunnen, Nudge...

Anonymous 16 september 2017

Leuk plan en goed uit te voeren!

John Nederstigt 6 september 2017

Hiermee kunnen we allemaal een bijdrage leveren. Vanuit die gedachte vind ik dit een geweldig plan....

Schreeuw het van de daken!

Over de competitie

De plannen op deze pagina zijn ingediend voor de Waterhelden competitie. Doe ook mee en maak kans op €3500,-

Inzendingen gesloten

Mis je informatie?

Je kunt tot 18 augustus vragen indienen. Een expert beantwoordt de vragen eens per week. Daarna voegen wij de antwoorden toe aan de FAQ.

Stel een vraag