Breng nu je stem uit!

Update: Deze campagne is inmiddels afgelopen. De Veronicaschool ging er vandoor met de Hansje Brinker Prijs t.w.v €3500,-. Voor vragen verwijzen we je graag door naar team@nudge.nl

HomeOver de competitieDien je ontwerp inStem nu!

Zuidrand rainproof again

Categorie: School

Wat te doen met 84.000 liter water?! Dat is de hoeveelheid die het Haarlemmermeer Lyceum Zuidrand te verwerken krijgt tijdens een heftige regenbui. De door leerlingen bedachte oplossingen zijn drieledig: 1) waterberging en gefaseerde afvoer, 2) zichtbaar maken van het vele water en 3) multifunctioneel schoolplein.

Dit is een plan van
3
21
Willem van Ham 17 augustus 2017

Het plan

In het kader van het examenonderwerp Leefomgeving/Wateroverlast heeft Havo-4 gekeken naar het waterproof maken van onze school. Door het veranderende klimaat zal in de toekomst de regenvariabiliteit en intensiteit toenemen. Omdat ons schoolplein grotendeels uit tegels bestaat, wordt al het regenwater dat op het dak/schoolplein valt linea recta afgevoerd naar het riool. Een onwenselijke situatie; de riolen kunnen deze hoeveelheden niet aan. Tijdens een hevige zomerse bui van 15 mm valt er 84.000 liter water op onze school. Dit water moet vertraagd worden afgevoerd om problemen te voorkomen. Deze probleemstelling was het thema voor het project “De Zuidrand Rainproof Again”.

 

De leerlingen hebben in juni aan hun project gewerkt en hun ideeën gepitcht bij de schoolleiding en dienen deze plannen in voor de Hansje Brinker Prijs. De ideeën en het mogelijke prijzengeld dienen als basis voor het rainproof maken van onze school.

In hun verslag hebben leerlingen ook schetsen gemaakt van het nieuwe schoolplein en hebben zij voor- en nadelen bekeken.

 

Conclusie

De aangedragen ideeën zijn in drie groepen te verdelen:

  • A Waterberging en gefaseerde afvoer

  • B Zichtbaar maken van de grote hoeveelheden regenwater en daarmee de problematiek

  • C Multifunctioneel schoolplein waarbij het oplossen van de regenwaterafvoer gecombineerd wordt met nieuwe functies

Soms zijn de aangedragen oplossingen eenvoudig en doelmatig (A4/A5/A7), soms wordt het schoolplein omgevormd tot een prachtige ruimte met een combinatie van meerdere fucties (C4/C5/B3/B1) en soms wordt het een groene oase (A1/A/2/C1/C2/C3) . Het zichtbaar maken van een bui en daarmee ook de bewustwording van de enorme hoeveelheden regenwater komt vaker terug (B1 t/m B5 zijn daar voorbeelden van).

Een vergroening en een coole uitstraling van bijvoorbeeld een waterplein zijn belangrijk. Beide zijn relatief eenvoudig te realiseren en zouden de school een meerwaarde geven zowel in beleving als in duurzaamheid en bewustwording. De geboden oplossingen zouden passen binnen de doelstellingen van de gemeente. In de begroting is een kansrijke oplossing nader uitgewerkt die zowel voorziet in waterberging als een multifunctioneel schoolplein.

De uitvoering van de plannen zouden als schoolproject kunnen worden opgestart waarbij de leerlingen participeren als ontwerper en uitvoerder; er is genoeg kennis in huis.

 

Schoolleiding, Gemeente, Dunamare! Aan het werk!!


Reacties op dit plan 3

Nicolette Koppelman 18 september 2017

Natuurlijk, goed idee!

Gerry Pardoel 4 september 2017

Erg leuk dat leerlingen mee moesten denken!

Cees Lammerts 3 september 2017

Fantastisch plan!

Schreeuw het van de daken!

Over de competitie

De plannen op deze pagina zijn ingediend voor de Waterhelden competitie. Doe ook mee en maak kans op €3500,-

Inzendingen gesloten

Mis je informatie?

Je kunt tot 18 augustus vragen indienen. Een expert beantwoordt de vragen eens per week. Daarna voegen wij de antwoorden toe aan de FAQ.

Stel een vraag