Alliander Energy Experience

Nederland Energie

Over dit project

De 24 uurs Energy Experience is de afsluitende opdracht van het Senior Management Programma. Doel van dit programma is om een belangrijke bijdrage te leveren aan de leiderschapsontwikkeling binnen Alliander. Alliander zou Alliander niet zijn als er geen duurzaamheidsuitdaging aan vast zou zitten. Vandaar dat de medewerkers aan een door de maatschappij aangedragen duurzaamheidsthema werken. Dit thema wordt uitgewerkt in een concreet actieplan.

Team

Francien Wouters

Contactpersoon

Anne Karin Wemmenhove

Contactpersoon Alliander

Wie doen er mee?

139 nudgers
1 organisatie

Woensdag 27 mei vond de 24 uurs Energy Experience als afsluitende opdracht van het Senior Management Programma plaats. Doel van dit programma is om een belangrijke bijdrage te leveren aan de leiderschapsontwikkeling binnen Alliander. Alliander neemt het initiatief voor het oprichten van de Stichting Energiebank Nederland, dat is het resultaat van de winnende opdracht die door de teams is uitgewerkt. Net als de voedselbank, maar dan voor energie. Per 1 september gaat de Stichting samen met partners mensen helpen in de regio Arnhem die hun energierekening niet meer kunnen betalen.

De twee teams van Alliander medewerkers hebben zich laten inspireren door het Nudge platform en daaruit elk een eigen opdracht gekozen. In korte video pitch leggen ze uit waarom zij juist deze opdracht zouden willen uitvoeren. De video met de meeste stemmen, maakte de grootste kans door de jury te worden geselecteerd. Criteria die een rol speelden voor de jury zijn onder meer impact op de samenleving, haalbaarheid op korte termijn en een realistische begroting. En natuurlijk de match met het bedrijfsprofiel van Alliander. De winnende opdracht werd uiteindelijk gezamenlijk door de teams verder uitgewerkt in 24 uur.

Alliander & Nudge

Alliander is Founding Partner van Nudge en gezamenlijk realiseren we projecten die de verduurzaming van Nederland versnellen.

Pallas Agterberg, Directeur Strategie van Alliander: "Alliander zoekt naar vormen waarbij de samenleving direct stuurt op de energie-infrastructuur die nodig is, met als motto: 'iedereen energie'. Nudge geeft 'power to the people'. Is dat niet net wat we nodig hebben?" 

Stichting Energiebank Nederland als impuls tegen energiearmoede

Alliander neemt het initiatief voor het oprichten van de Stichting Energiebank Nederland. Net als de voedselbank, maar dan voor energie. Per 1 september gaat de Stichting samen met partners mensen helpen in de regio Arnhem die hun energierekening niet meer kunnen betalen.

De oprichting van de Stichting is een idee van het winnende team van de Alliander Energy Challenge. Door het geven van energie in kilowatturen, geld of tijd zorgt de Stichting ervoor dat armoede wordt bestreden én het milieu minder wordt belast. “Stichting Energiebank Nederland zorgt ervoor dat mensen op verschillende manieren tijdelijk worden ondersteund in het voldoen van hun energierekening. Tegelijkertijd willen we, samen met partners, mensen inzicht geven in hun gedrag en de invloed daarvan op het energieverbruik. Zo kunnen zij hun financiële zelfredzaamheid in de toekomst vergroten. Energiehulp moet immers altijd tijdelijk zijn. De Energiebank is een extra impuls om de energiearmoede in Nederland te bestrijden en verduurzaming te stimuleren, met als doel het voorkomen van afsluitingen.”

Iedereen gelijke toegang tot energie

Toegang tot betrouwbare energie is voor de meeste Nederlanders de normaalste zaak van de wereld. In Nederland leven echter meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Jaarlijks worden 20.000 huishoudens afgesloten van energie. Tegelijkertijd wekken steeds meer mensen en bedrijven zelf energie op en produceren sommige dagen meer dan ze verbruiken. Wat zou er mooier zijn dan dat deze mensen hun overschot aan duurzame energie kunnen delen met mensen die het even niet kunnen betalen.

Team Energy Challenge: “Onze ambitie is om 2.000 huishoudens te helpen. Als we in staat zijn om 1% van de in totaal opgewekte zonne-energie te doneren aan de Energiebank kunnen we al circa 800 huishoudens ondersteunen bij het betalen van de energierekening.”

Alliander Energy Experience

Wil je ook een bijdrage leveren?

In de afgelopen 24 uur hebben veel collega's al geholpen om het idee verder vorm te geven. Bedankt daarvoor! Ook jij kunt bijdragen door energie te doneren of te helpen het initiatief te laten groeien. Het plan ligt er en we gaan hard aan het werk om het realiseren. Wil je weten hoe het werkt? Bezoek dan de groep De Energiebank en volg de ontwikkelingen op de voet. Vragen, suggesties en ook jouw inzet voor dit prachtige initiatief zijn meer dan welkom.

Samen geven we de energiebank Energie!

Tieneke Breemhaar 18 mei 2015

Veel succes tijdens de 24 uurs Energy Experience namens het Nudge team!


Bijdragen door organisaties

Liander

Tijdens de Alliander Energy Experience gaan de medewerkers van Alliander uit het Alliander Senior Management Programma aan de slag met ideeën uit de samenleving. Goed voor de samenleving en goed voor medewerkers van Alliander.