Help de bijen

Nederland Wonen & leven , Natuur & landbouw

Over dit project

Regelmatig komt het weer in het nieuws: de bijensterfte. Dat is niet voor niks, want de afgelopen jaren bleef de sterfte alarmerend hoog. Juist als stadsbewoners kunnen we de bijen een steuntje in de rug geven. Doe je mee?

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

779 nudgers

Zonder bijen eten wij geen appels of tomaten meer, drinken wij geen koffie of chocolademelk (cacao) meer en een katoenen shirt wordt onbereikbaar. Ruim 75% van de landbouwgewassen ofwel één derde van de wereldvoedselproductie is afhankelijk van dierlijke bestuiving - met name van bijen.

Sleutelrol voor steden

Verrassend genoeg kunnen juist steden een sleutelrol spelen om het aantal bijen weer te laten groeien. Door het enorm gevarieerde aanbod aan bloemen blijken bijen er prima te gedijen. Ook worden er in de stad veel minder bestrijdingsmiddelen gebruikt en is de temperatuur door de bebouwing meestal wat hoger. Een paar honderd bijenhotels in een stad kunnen substantieel bijdragen aan de verbetering van de wilde bijenstand.

Help de bijen

Je kunt je tuin heel simpel bij-vriendelijk maken. En ook op andere manieren kun je de bijen steunen.

1. Plant en zaai bij-vriendelijk

Zorg voor veel verschillende bloeiende planten in je tuin – liefst van het vroege voorjaar tot in de herfst. Ook met bloeiende planten in plantenbakken of in geveltuinen help je de bijen.

Niet elke plant heeft de bij veel te bieden. Bijen komen graag af op onder andere lavendel, rozemarijn, pinksterbloemen, campanula, stokrozen, zonnebloemen, maar ook klimhortensia, hop, kamperfoelie en klimop zijn goede stuifmeel- en nectarbronnen voor in de geveltuin. Op de site drachtplanten vind je hierover nog een hoop meer informatie. 

2. Maak (of koop) een bijenhotel

Geef solitaire wilde bijen een plek om te nestelen. Maak een paar ‘ruige’ hoekjes waar planten hun gang mogen gaan. Laat uitgebloeide planten in de winter staan, holle stengels zijn warme nestjes. Of hang een bijenhotel in je tuin: met simpele materialen als rietstengels, bosjes bamboestokjes en houtblokken met geboorde gaten van verschillende doorsnede kun je de mooiste bijenhotels maken. Google op afbeeldingen en laat je inspireren! De beste plek is op een warme, beschutte plaats op het zuiden. Maar het belangrijkste is dat je het bijenhotel ophangt in de buurt van planten die nectar en stuifmeel leveren.

3. Gebruik geen pesticiden

Gebruik geen chemische schoonmaak- of bestrijdingsmiddelen in je tuin, ook niet om je terras schoon te houden. Enkele veel gebruikte bestrijdingsmiddelen staan inmiddels op een lijst met verdachte stoffen

4. Koop Bee Miles

Wil je graag dat iemand voor jou een stukje grond zó onderhoudt dat het een ware oase wordt voor wilde bijen? De Bee Foundation verkoopt Bee Miles: vierkante meters met voedingsrijke planten. Je krijgt bij de aanschaf een leuk certificaat met je naam erop. 

5. Meld een bijenzwerm

Heb je een bijenzwerm in je huis, tuin of schuur? Geen paniek! Meld je vondst bij een imker, zij weten precies wat ze moeten doen. Als je een zwerm meld, komt een imker bij jou in de buurt de zwerm ophalen. Jij hoeft je geen zorgen meer te maken over de bijen, en de imker is heel blij met het nieuwe volkje.

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie. En als je meedoet (of al eerder meedeed), horen we graag je ervaringen!

Sinds 1945 is de bijenpopulatie in Nederland gehalveerd. Jarenlang overleefde 25% van de Nederlandse bijenvolken de winter niet. Ook na de winter 2015-2016 lag de sterfte weer op 18%. In Nederland komen ruim 300 soorten wilde bijen voor. Vele soorten wilde bijen zijn in gevaar omdat het aanbod aan bloemen in het Nederlandse landschap sterk is verschraald. Een VN-rapport van experts schat in dat wereldwijd 40% van alle bestuivers met uitsterven bedreigd wordt.

Bijensterfte

's Winters sterven er altijd hele bijenvolken. ‘Normaal’ ligt deze sterfte rond de 8%, maar de afgelopen jaren gaat het om tientallen procenten. Er is geen duidelijke oorzaak, soms ook is het hele bijenvolk zonder duidelijke redenen verdwenen. Men noemt het de verdwijnziekte of Colony Collaps Disorder (CCD). Deze alarmerende bijensterfte komt overal voor met uitzondering van delen van Zuid-Amerika, Afrika en Australië.  

Oorzaken

Wat de reden is van de massale sterfte, daar zijn de geleerden het nog steeds niet 100% over eens. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van oorzaken die de bijen vergiftigt en verzwakt. De oorzaak van de massale bijensterfte lijkt te zijn ontdekt: de combinatie van pesticiden (neonicotinoiden) en schimmelbestrijdingsmiddelen, fungiciden, die tot nu toe als onschuldig werden gezien. Dat maakt de bijen kwetsbaar voor diverse ziekten. Het (tijdelijke) verbod op pesticiden in Europa lijkt slechts ‘een pleister op een houten been’ te zijn.

Essentiële rol

De bijensterfte zorgt voor een ernstig probleem, want bijen hebben een essentiële rol in de voedselketen en het handhaven van de biodiversiteit. Ongeveer 30% van de wereldvoedselproductie en 80% van overige bloemen en planten is afhankelijk van bestuiving door bijen. De Nederlandse entomoloog Koos Biesmeijer was een van de tien hoofdauteurs van het wereldwijde VN-rapport dat eind februari 2016 gepubliceerd werd. Ook al is er nog veel onbekend en zijn er veel oorzaken voor de huidige situatie, het is hard nodig om zoveel mogelijk maatregelen te nemen om de achteruitgang te stoppen. "In het algemeen moeten we toe naar een duurzame landbouw die biodiversiteit gebruikt in plaats van haar te vernietigen", aldus Biemeijer.

Gevarieerd ecologisch groen

Duidelijk is dat ecologisch beheer en inrichten van groen met inheemse soorten helpt. Intensieve veeteelt en akkerbouw met veel monocultuur maakt het buitengebied steeds minder geschikt voor bijen. Gevarieerd ecologisch groen in de stad wordt daarom steeds belangrijker voor de bijen. Groenstroken met wilde planten helpen ook om de biodiversiteit te bevorderen.

 

Meer informatie: Groen Kennisnet, Club Green, Universiteit Utrecht, Bijenlint.nl, Tuinenbalkon.nl, Plantaardigheden.nl, www.reddebijsteundeimker.nl

 

  • Team Nudge 18 december 2014 09:26 Contactpersoon

    <p>De actie is afgelopen en de winnaars van de insectenhotels ontvangen een bericht van ons!</p>

  • Team Nudge 10 november 2014 18:02 Contactpersoon

    <p>Om jouw tuin bij-vriendelijker te maken geeft Vriend van Nudge Rood met Zwarte Stippen 5 insectenhotels weg! Laat je naam, e-mailadres en adres achter en doe mee!</p>

Jay Paans 3 juni 2015

Ik zag laatst dat de ASN bank een actie heeft waar men, bij inleg op een spaarrekening, een bedrag doneert aan de Bijenstichting. Ik zat er al eerder aan te denken om naar deze bank over te stappen, dit maakt het alleen maar makkelijker.