Biomeiler - Warmte uit compost
Nederland
Over dit project
Je huis of water verwarmen door composteren, het kan echt! Met een biomeiler kun je flinke hoeveelheden warmte en biogas produceren. En na afloop van het composteerproces is er geen restafval, maar hoogwaardige compost. Stichting Biomeiler werkt aan verdere ontwikkeling van deze methode. Doe je mee?
Team
Wie doen er mee?
Een biomeiler, wat is dat?
Een biomeiler is een grote, geïsoleerde composthoop, waar waterslangen doorheen worden geleid. Zo wordt warmte aan het composteringsproces onttrokken. Het warme water kun je bijvoorbeeld gebruiken om te verwarmen, te douchen en te wassen.
Een biomeiler met een doorsnede van 8 meter en 3 meter hoogte levert anderhalf tot twee jaar lang 15-20 kW warmte. Compostering van hout levert meer energie dan verbranding. Ondertussen produceert de biomeiler meer dan honderd kuub hoogwaardige houtcompost. Die kan worden gebruikt voor bodemverbetering en voedselproductie. Een win-win situatie dus!
Hoe werkt een biomeiler?
Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Bij deze omzetting komt veel warmte vrij (tot 60-65 graden). Normaal gesproken verdwijnt die in de buitenlucht. De biomeiler maakt het mogelijk om die warmte te benutten. Het is een heel eenvoudig systeem met honderden meters slangen en buizen, water en een composthoop van versnipperd hout. Het enige bewegende deel is een standaard CV-circulatiepomp. Deze eenvoudige constructie reduceert onderhoudskosten en het risico op mislukking.
Hoe maak je een biomeiler?
Van de opbouw van een biomeiler bij een ecologisch bouwproject in het Duitse Stünzel is een instructievideo gemaakt.
Wie heeft de biomeiler bedacht?
Ongetwijfeld wordt er al eeuwenlang op allerlei low-tech manieren gebruik gemaakt van de warmte uit composthopen. Rond 1970 pionierde Jean Pain in de Franse Provence uitgebreid met deze techniek. Na zijn vroege dood is het weer in de vergetelheid geraakt. Pas de afgelopen jaren wordt compostverwarming in allerlei landen weer structureel toegepast en onderzocht.
In Duitsland zijn er al meer dan 50 gebouwd. Met deze ervaring is de Duitse non-profit organisatie Native Power er in geslaagd de opbouw en afbraak makkelijker en sneller te maken. Ook in Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en de Verenigde Staten wordt geëxperimenteerd met biomeilers, compost heaters, bioreaktors of hoe ze ook maar genoemd worden.
In Nederland bouwde studio Content in 2011 een bijzondere biomeiler-variant om het mobiele kantoor te verwarmen. Een soort vloerverwarming eigenlijk. Op de site van studio Content lees je meer over de opbouw, achtergrond en resultaten van die biomeiler. Op onze blog lees je meer over de biomeiler die in Stünzel is neergezet. Het bleek de ideale oplossing voor basisverwarming van een oud pand.
In België verspreidt onder meer het Comité Jean Pain diens gedachtengoed.
Biomeilers bouwen en onderzoeken
Stichting Biomeiler bundelt expertise over composteren en duurzame energie. Ze bouwen biomeilers en doen onderzoek naar de aanpak, het proces en de opbrengst - onder meer in Abcoude, Rotterdam en het Duitse Stünzel. Hoeveel warmte kun je aftappen en hoe lang? Wat is de kwaliteit van de compost? Via testopstellingen met flink wat meetapparatuur willen ze de komende twee jaar gegevens verzamelen. Ondertussen profiteer je natuurlijk ook alvast van de opgewekte energie én de hoogwaardige compost.
Locaties gezocht!
Heb jij voldoende ruimte en ben je geïnteresseerd in de toepassing van deze verwarmingsbron? Zijn er bij jou in de buurt tientallen kuubs houtsnippers beschikbaar? Stichting Biomeiler zoekt mensen die het experiment aan willen gaan. Bijvoorbeeld een (natuur)campinghouder die de warme douches wil laten lopen op compostwarmte, uiteraard gebruikmakend van houtresten van het eigen terrein en/of naburig bos. Of een tuinder/kweker die kassen wil verwarmen op compostwarmte en daarna verder wil kweken op deze compost.
Wil je helpen of meer leren?
Stichting Biomeiler organiseert regelmatig workshops - om biomeilers te bouwen én kennis en ervaring op te doen. Een biomeiler is in één dag opgebouwd. Het composteerproces start meteen en na 1-3 weken is de biomeiler warm genoeg om gebruikt te worden. Als je deelneemt aan een workshop werk je dus mee aan de realisatie van een biomeiler. Ondertussen leer je in de praktijk de kneepjes van het vak.
Ook in je stadstuintje?
Ook enthousiaste composteerders met een kleine stadstuin experimenteren met biomeilers in klein formaat.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van stichting Biomeiler? Je kunt hun nieuws ook volgen op Facebook.
UPDATE
Inmiddels is allerlei onderzoek gedaan en is er meer informatie beschikbaar. Zo geeft de Stichting een indicatie wat een biomeiler kost en hoeveel warmte hij oplevert. Wil je weten waar je in Nederland biomeilers kunt vinden, kijk dan op de kaart.
-
Frank Scholtens 2 juli 2015 16:29 Bestuurslid / Technicus
Beste nudgers, allereerst bedankt voor de getoonde interesse, er was veel meer interesse dan vooraf verwacht, en dat is zeer bemoedigend voor ons. Verder was er helaas een probleem in het Nudge email systeem waardoor wij in eerste instantie zelf geen reacties ontvingen. Vandaar deze wat late reactie. Zoals u gelezen heeft, zijn wij als stichting Biomeiler op zoek naar testlocaties om samen met u biomeilers te bouwen en zo het biomeiler concept naar een hoger plan te brengen. Daarbij willen we op een eerlijke manier de kosten en baten verdelen. Stichting Biomeiler heeft geen winstoogmerk, maar wil wel graag de eigen kosten dekken. In principe komen alle aangemelde locaties in aanmerking mits deze voldoende ruimte beschikbaar hebben. Aanmelden kan overigens nog steeds. We hebben inmiddels alle aanmeldingen een brief gestuurd met het vervolgplan. Daarin staat o.a. het kosten/baten verhaal en het volgende. Op zaterdag 5 september 2015 organiseren we een voorlichtingsdag voor geïnteresseerden die een biomeiler met ons willen bouwen. Deze dag zal plaatsvinden op Boerderij de Hartstocht (waar een biomeiler in werking is http://www.hartstocht.net ) in Abcoude (bij Amsterdam). Op deze dag krijgt u biomeiler theorie (in het Engels) van de Duitser Heiner Cuhls (van native Power DE http://www.native-power.de ) die in Europa dé biomeiler expert is. Verder zal de Nederlandse architect Arie van Ziel (Studio Content http://studiocontent.org ), ook ervaringsdeskundige, en ondergetekende u informeren over onze praktijk ervaringen. Daarnaast zullen er ook nog compostexperts worden uitgenodigd. Ook zullen we uiteraard diep in gaan op mogelijkheden voor de bouw op uw locatie, de verdeling van de kosten en baten en is er alle gelegenheid om vragen te stellen. Alle experts doen belangeloos aan deze dag mee, maar we moeten wel wat onkosten maken. Daarom zijn de kosten voor deze dag €50,- inclusief koffie, thee, koek, lunch en afsluitende borrel. Opgeven kan door een e-mail te sturen aan frank@biomeiler.nl én het inschrijfgeld over te maken op rekeningnummer NL57 TRIO 0212 4628 65 t.n.v. stichting Biomeiler o.v.v. voorlichtingsdag 5 september. PS. bij de Hartstocht kunt u ook ter plekke biologisch vlees kopen.




























