Biomeiler - Warmte uit compost

Nederland Hergebruik & afval , Natuur & landbouw , Energie

Over dit project

Je huis of water verwarmen door composteren, het kan echt! Met een biomeiler kun je flinke hoeveelheden warmte en biogas produceren. En na afloop van het composteerproces is er geen restafval, maar hoogwaardige compost. Stichting Biomeiler werkt aan verdere ontwikkeling van deze methode. Doe je mee?

Team

Peter Jan Brouwer

Bestuurslid / Filmproducent

Frank Scholtens

Bestuurslid / Technicus

Arie van Ziel

Bestuurslid / Architect

Wie doen er mee?

62 nudgers

Een biomeiler, wat is dat?

Een biomeiler is een grote, geïsoleerde composthoop, waar waterslangen doorheen worden geleid. Zo wordt warmte aan het composteringsproces onttrokken. Het warme water kun je bijvoorbeeld gebruiken om te verwarmen, te douchen en te wassen.

Een biomeiler met een doorsnede van 8 meter en 3 meter hoogte levert anderhalf tot twee jaar lang 15-20 kW warmte. Compostering van hout levert meer energie dan verbranding. Ondertussen produceert de biomeiler meer dan honderd kuub hoogwaardige houtcompost. Die kan worden gebruikt voor bodemverbetering en voedselproductie. Een win-win situatie dus!

Biomeiler Amsterdam

Hoe werkt een biomeiler?

Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Bij deze omzetting komt veel warmte vrij (tot 60-65 graden). Normaal gesproken verdwijnt die in de buitenlucht. De biomeiler maakt het mogelijk om die warmte te benutten. Het is een heel eenvoudig systeem met honderden meters slangen en buizen, water en een composthoop van versnipperd hout. Het enige bewegende deel is een standaard CV-circulatiepomp. Deze eenvoudige constructie reduceert onderhoudskosten en het risico op mislukking.

Hoe maak je een biomeiler?

Van de opbouw van een biomeiler bij een ecologisch bouwproject in het Duitse Stünzel is een instructievideo gemaakt.

still uit instructievideo hoe maak je een biomeiler

Wie heeft de biomeiler bedacht?

Ongetwijfeld wordt er al eeuwenlang op allerlei low-tech manieren gebruik gemaakt van de warmte uit composthopen. Rond 1970 pionierde Jean Pain in de Franse Provence uitgebreid met deze techniek. Na zijn vroege dood is het weer in de vergetelheid geraakt. Pas de afgelopen jaren wordt compostverwarming in allerlei landen weer structureel toegepast en onderzocht.

In Duitsland zijn er al meer dan 50 gebouwd. Met deze ervaring is de Duitse non-profit organisatie Native Power er in geslaagd de opbouw en afbraak makkelijker en sneller te maken. Ook in Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en de Verenigde Staten wordt geëxperimenteerd met biomeilers, compost heaters, bioreaktors of hoe ze ook maar genoemd worden. 

In Nederland bouwde studio Content in 2011 een bijzondere biomeiler-variant om het mobiele kantoor te verwarmen. Een soort vloerverwarming eigenlijk. Op de site van studio Content lees je meer over de opbouw, achtergrond en resultaten van die biomeiler. Op onze blog lees je meer over de biomeiler die in Stünzel is neergezet. Het bleek de ideale oplossing voor basisverwarming van een oud pand.

In België verspreidt onder meer het Comité Jean Pain diens gedachtengoed.

Biomeilers bouwen en onderzoeken

Stichting Biomeiler bundelt expertise over composteren en duurzame energie. Ze bouwen biomeilers en doen onderzoek naar de aanpak, het proces en de opbrengst - onder meer in Abcoude, Rotterdam en het Duitse Stünzel. Hoeveel warmte kun je aftappen en hoe lang? Wat is de kwaliteit van de compost? Via testopstellingen met flink wat meetapparatuur willen ze de komende twee jaar gegevens verzamelen. Ondertussen profiteer je natuurlijk ook alvast van de opgewekte energie én de hoogwaardige compost.

Locaties gezocht!

Heb jij voldoende ruimte en ben je geïnteresseerd in de toepassing van deze verwarmingsbron? Zijn er bij jou in de buurt tientallen kuubs houtsnippers beschikbaar? Stichting Biomeiler zoekt mensen die het experiment aan willen gaan. Bijvoorbeeld een (natuur)campinghouder die de warme douches wil laten lopen op compostwarmte, uiteraard gebruikmakend van houtresten van het eigen terrein en/of naburig bos. Of een tuinder/kweker die kassen wil verwarmen op compostwarmte en daarna verder wil kweken op deze compost.

Wil je helpen of meer leren?

Stichting Biomeiler organiseert regelmatig workshops - om biomeilers te bouwen én kennis en ervaring op te doen. Een biomeiler is in één dag opgebouwd. Het composteerproces start meteen en na 1-3 weken is de biomeiler warm genoeg om gebruikt te worden. Als je deelneemt aan een workshop werk je dus mee aan de realisatie van een biomeiler. Ondertussen leer je in de praktijk de kneepjes van het vak.

Met een biomeiler benut je de warmte van een composthoop via warmtewisseling biomeiler produceert warmte en hoogwaardige compost van houtsnippers

Ook in je stadstuintje?

Ook enthousiaste composteerders met een kleine stadstuin experimenteren met biomeilers in klein formaat

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van stichting Biomeiler? Je kunt hun nieuws ook volgen op Facebook.

 

UPDATE

Inmiddels is allerlei onderzoek gedaan en is er meer informatie beschikbaar. Zo geeft de Stichting een indicatie wat een biomeiler kost en hoeveel warmte hij oplevert. Wil je weten waar je in Nederland biomeilers kunt vinden, kijk dan op de kaart.

  • Frank Scholtens 2 juli 2015 16:29 Bestuurslid / Technicus

    Beste nudgers, allereerst bedankt voor de getoonde interesse, er was veel meer interesse dan vooraf verwacht, en dat is zeer bemoedigend voor ons. Verder was er helaas een probleem in het Nudge email systeem waardoor wij in eerste instantie zelf geen reacties ontvingen. Vandaar deze wat late reactie. Zoals u gelezen heeft, zijn wij als stichting Biomeiler op zoek naar testlocaties om samen met u biomeilers te bouwen en zo het biomeiler concept naar een hoger plan te brengen. Daarbij willen we op een eerlijke manier de kosten en baten verdelen. Stichting Biomeiler heeft geen winstoogmerk, maar wil wel graag de eigen kosten dekken. In principe komen alle aangemelde locaties in aanmerking mits deze voldoende ruimte beschikbaar hebben. Aanmelden kan overigens nog steeds. We hebben inmiddels alle aanmeldingen een brief gestuurd met het vervolgplan. Daarin staat o.a. het kosten/baten verhaal en het volgende. Op zaterdag 5 september 2015 organiseren we een voorlichtingsdag voor geïnteresseerden die een biomeiler met ons willen bouwen. Deze dag zal plaatsvinden op Boerderij de Hartstocht (waar een biomeiler in werking is http://www.hartstocht.net ) in Abcoude (bij Amsterdam). Op deze dag krijgt u biomeiler theorie (in het Engels) van de Duitser Heiner Cuhls (van native Power DE http://www.native-power.de ) die in Europa dé biomeiler expert is. Verder zal de Nederlandse architect Arie van Ziel (Studio Content http://studiocontent.org ), ook ervaringsdeskundige, en ondergetekende u informeren over onze praktijk ervaringen. Daarnaast zullen er ook nog compostexperts worden uitgenodigd. Ook zullen we uiteraard diep in gaan op mogelijkheden voor de bouw op uw locatie, de verdeling van de kosten en baten en is er alle gelegenheid om vragen te stellen. Alle experts doen belangeloos aan deze dag mee, maar we moeten wel wat onkosten maken. Daarom zijn de kosten voor deze dag €50,- inclusief koffie, thee, koek, lunch en afsluitende borrel. Opgeven kan door een e-mail te sturen aan frank@biomeiler.nl én het inschrijfgeld over te maken op rekeningnummer NL57 TRIO 0212 4628 65 t.n.v. stichting Biomeiler o.v.v. voorlichtingsdag 5 september. PS. bij de Hartstocht kunt u ook ter plekke biologisch vlees kopen.

Josien Haarsma 9 juni 2015

Misschien is Camping de Paasheuvel in Vierhouten een goede optie (heel groot terrein midden in het bos); ik ga de oproep doorgeven aan de beheerder (is ook een nudger). http://www.paasheuvel.nl/de-paasheuvel.aspx

Hansje Huson 9 juni 2015

Hebben jullie Staatsbosbeheer al eens benaderd? Die zijn hard bezig om hun natuurkampeerterreinen meer voorzieningen te geven op een manier die aansluit bij de uitstraling van de terreinen.

Kris Kielman 10 juni 2015

Ik woon in een oude boshut
Met veel grond,bos en een groente tuin
Ben zeer geïnteresseerd in deze bio warmte maar wat kost dat want ruimte genoeg maar minimale financiële middelen
Hg Kris

Clemens Ruttenberg 10 juni 2015

Ik ben lid van de kampeervereniging NTKC en betrokken bij het afdelingsbestuur van Hart van Holland. NTKC onderhoudt al zijn 20 natuurterreinen met eigen leden. Hart van Holland is geïnteresseerd in het project en heeft een groot terrein in Hazerswoude.

Sandra Schreurs 10 juni 2015

Kunnen wij meedoen met jullie pilot met de biomeiler. Wij zijn dit jaar net gestart net een ecoterras en we geven ecoworkshops. Daarnaast zijn wij bezig met om vergunning te krijgen voor een natuurkamping. Al onze activiteiten zijn op duurzaamheid gericht. Het toeval wil dat wij komen seizoen met de verwarming en warmwater voorziening aan de gang willen. We doen dus graag mee.
Groetjes Sandra

Ad Vlems 10 juni 2015

Ecodorp Boekel gaat in augustus 2015 beginnen, want dan gaan we wonen op het terrein. We willen graag dit systeem uitproberen en er publiciteit voor genereren.
In Ecodorp Boekel gaan we duurzaam in onze levensbehoeften voorzien. We dragen hierdoor oplossingen aan voor klimaatverandering, milieuvervuiling en uitputting van hulpbronnen, in samenwerking met onze omgeving.

Wat we in Boekel gaan maken, is een autovrij ecodorp van 35 duurzame huurwoningen, buurthuis, werkplaats en kantoren, met mogelijkheden voor onze eigen voedselvoorziening, onze eigen energievoorziening, ecologische waterzuivering en duurzame ondernemingen.
Verder komt er een natuurlijke speeltuin en hopelijk op termijn een maandelijkse streekmarkt.
En we hopen dit systeem te kunnen integreren in onze energievoorziening. Hartelijke groeten, Ad Vlems voorzitter Ecodorp Boekel

Caroline Ligtenberg 11 juni 2015

Ik had een hele oude handleiding gevonden om met compost een gebouw te verwarmen en wilde dit al uitproberen met mijn tipi in Hierland. Misschien is dit gemakkelijker te realiseren omdat het minder plaats in beslag neemt wellicht dan het idee in de handleiding.

Levina Kaarsemaker 11 juni 2015

Wij hebben in Dalfsen een centrum (www.isissofia.nl) met 4,5 ha land er omheen plus een woonhuis en een yurt. We zijn bezig om een nieuwe manier van samenleven vorm te laten krijgen en zijn zeker geïnteresseerd om ruimte beschikbaar te stellen. Het past helemaal in onze visie van de nieuwe community. Met warme ecogroet, Levina Kaarsemaker

Francien van den Berg 19 juni 2015

De Haarlemmer Kweektuin, op weg naar centrum voor duurzaamheid. Veel snoeiafval én houtsnippers (ook van het bedrijf Nederlands Hout) er is ruimte en er zijn veel ruimtes (o.a. kassen) die verwarmd moeten worden. We willen graag veel verschillende duurzame mogelijkheden op het terrein laten zien, dus dit past er heel mooi in!

Bas Bjm 19 juni 2015

Hoewel deze toepassing erg interessant is kleeft er wel een groot nadeel aan, namelijk de impact op de atmosfeer.

Bij een dergelijke compostering wordt voornamelijk methaan gevormd. Methaan heeft een 23 keer sterker broeikas effect Dan CO2. Men zou daarom de gassen die vrijkomen moeten afvangen en verbranden. Misschien kan hiermee water verder worden verwarmd.

Frank Scholtens 24 juni 2015

Inmiddels via dit platform, telefoon en onze site een heleboel positieve reacties en vragen gehad. Momenteel aan het bundelen en binnenkort krijgt iedereen antwoord.

Odylle van Hest 27 juni 2015

Ik woon middenin het bos en wil heel graag een biomeiler bouwen. Zou graag met jullie aan de slag gaan hier. Kan niet wachten er mee aan de slag te gaan. Hoop snel iets te horen. Groet Odylle

Odylle van Hest 8 juli 2015

Ik woon middenin het bos in Vught en wil heel graag een biomeiler bouwen. Zou graag met jullie aan de slag gaan hier. Kan niet wachten er mee aan de slag te gaan. Hoop snel iets te horen. Groet Odylle

Steven de Nie 13 juli 2015

Wij hebben een voormalige ruwvoersilo van beton van 6,5 meter doorsnede en ruim een meter hoog vlak naast een woonhuis die goed is in te zetten. ik stuur per E-mail nog foto's en een overzicht via Google Maps.

Noël Josemans 9 augustus 2015

Is het een idee om gemeentes hiermee aan de gang te laten gaan? Zij maken van het gft afval van de hele stad compost, die ook weer gratis op te halen is door bewoners. De warmte die bij dat proces vrij komt wordt volgens mij niet afgetapt. Een deel van de gft afval zal ook gewoon naar een verbrandingsoven gaan die meer energie oplevert?

Noël Josemans 9 augustus 2015

Jeugdzorgboerderij De LOcatie zal zekergeïnteresseerd zijn in deze techniek en het aanleggen van een biomeiler. Daar ook ruimte zat. www.delocatie.nl Hoe kunnen zij meedoen?

Noël Josemans 9 augustus 2015

Is het niet zo dat het composteerproces langzamr gaat doordat je de energie (warmte) die dit organische proces nodig heeft juist wegneemt?

Marcel van Vliet 15 december 2015

Woon op een woonboerderij met 3,5 hectare grond. En met 5 paarden altijd een flinke mesthoop. Is hier ook een biomeiler voor te ontwikkelen. Woon aan bosrand ook houtsnippers zijn voorhanden, maar wil aan eind wel goede mest overhouden.

rene flobbe 17 december 2015

Het lijkt ons fantastisch om op ons kindercentrum De Buitenhoeve in Eesveen de kinderen mee te geven dat energie ook op andere manieren verkregen kan worden.

Lennard duijvestijn 18 december 2015

Ik ontwikkel Agro-ecologisch landgoed Roggebotstaete en zie zeker ruimte om dit te doen bij ons!

angelique van til 23 februari 2016

Hallo...
Op Marjan's paardenschool in Oxe, bij Deventer, zouden we graag een biomeiler realiseren...we hebben veel mest ..zou de biomeiler ook hierop kunnen draaien? We staan open als testlokatie...we zouden de warmte op veel manieren kunnen gebruiken...verwarming, douche maar ook voor de kas...hoor graag van jullie...

Bruno Braakhuis 24 februari 2016

Dag Angelique, heb je de vraag ook al per mail gesteld aan het team van biomeiler?

Christian Mathijssen 11 augustus 2016

Renovatiewoning beschikbaar voor alternatief verwarmen incl. 28m2 toekomstige tuinkas.

Rianne Hammenga 15 augustus 2016

Ha Christian, je aanbod kan je mailen naar Arie of Frank van Biomeiler. Ik ben benieuwd!

Ecodorpworkshops.nl - 3 oktober 2016

Binnenkort gaan de leerlingen van het dr. knippenbergcollege samen met ecodorp boekel een testprojectje maken.

Karen De vrij 16 oktober 2021

Tinyhousedronten is wellicht geïnteresseerd
Ons 5 jarig project start 1 januari 2022

Erwin Hartong 29 november 2021

Op onze zorgboerderij (www.destamhoeve.nl) wil ik graag een biomeiler op paardenmest realiseren. Wij hebben (straks) vijf paarden. Graag zou ik hierover met jullie contact hebben.

Marcel van der Schee 20 oktober 2022

Komend jaar gaan we op een boerderij wonen. Graag willen we de paardenmest ervoor gebruiken. De bedoeling is alleen om een compactere opstellen uit te proberen.