Boom in je buurt!

Nederland Wonen & leven , Natuur & landbouw

Impact

Samen kunnen de aangemelde bomen al 36 kg fijn stof afvangen!

Over dit project

Waar zou jij - bij jou in de wijk - een boom willen plaatsen? Groen staat niet alleen mooi, het heeft ook een positief effect op de buurt: bomen brengen verkoeling, leggen fijnstof vast en mensen voelen zich er zelfs gezonder door. Help je mee de beste plekken te vinden? Daar worden tijdens Nationale Boomfeestdag 2016 ook daadwerkelijk bomen geplant. Doe je mee? Jij bent immers expert in jouw buurt!

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Marjolein Mann

Contactpersoon IenM

Ellen Brand

Contactpersoon RIVM

Wie doen er mee?

251 nudgers
3 organisaties

Samen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het RIVM zijn we op zoek gegaan naar de beste locaties om nieuwe bomen te plaatsen. Basisscholen in de deelnemende gemeenten zullen de bomen tijdens Nationale Boomfeestdag 2016 ook daadwerkelijk planten. 

Nationale Boomfeestdag 2016

Het is bijna zover: woensdag 16 maart is de Nationale Boomfeestdag 2016. Heb jij meegedaan aan Boom in je Buurt en wil je weten waar de bomen precies geplant gaan worden? Je kunt hier de vernieuwde bomenkaart bekijken. De groene sterren op de kaart geven aan waar zeker weten nieuwe bomen geplant zullen worden. De rode sterren zijn nog niet geëvalueerde locaties, aangemelde bomen in gemeenten die niet deelnemen aan het project of waarvan is besloten om de boom niet te planten. 

Meld zelf een boom aan

Weet jij ook een goede plek in je buurt die wel een boom kan gebruiken? En voldoet deze locatie aan alle criteriaMeld deze dan nu alvast aan voor volgend jaar! Rechts op deze pagina vind je (in de blauwe box) een link naar het aanmeldformulier. We gaan ons best doen om het Boom in je Buurt project een vervolg te geven!

In de uitgebreide kaarten van de Atlas Natuurlijk Kapitaal vind je verschillende 'lagen'. Zo kun je meehelpen om te onderzoeken of de boom in jouw straat bijvoorbeeld bijdraagt aan het afvangen van fijnstof op de fijnstofkaarten in de ANK. 

Stappenplan:

 1. Klik op het vak onder Locatie en gebruik de zoekbalk om jouw buurt te vinden.
 2. Plek gevonden? Klik weer onder 'Locatie' en kies deze keer voor 'klikken op de kaart'. Klik vervolgens op de kaart op de plek waar je jouw boom wilt hebben.
 3. Je ziet nu een rood pijltje op de kaart, waar je hebt geklikt. Je kunt dat pijltje nog verslepen met je muis om de locatie bij te stellen. Als je met je muis over het rode pijltje gaat zie je de x,y coördinaten van de door jou gekozen plek al.
 4. Als je op de rode pijl klikt, krijg je een schermpje te zien. Kies hierin voor de tab 'Locatie' en je ziet het adres en de x,y coördinaten van het pijltje. De coördinaten kun je nu selecteren en kopiëren. 
 5. Open het aanmeldformulier via de knop "Meld je boom aan!", rechts op deze pagina. Plak je x,y coördinaten op de juiste plek in het formulier en vul ook de andere gegevens in. Klaar! Jouw boom wordt - na een check - zichtbaar gemaakt op de kaart. Je kunt zoveel bomen aanmelden als je maar wilt! 

Lukt het niet? Helemaal onderaan deze pagina vind je een uitgebreide beschrijving mét plaatjes.

Bomen in je buurt

Van meer groen in de buurt worden we blij, maar waarom eigenlijk?

 • Bomen hebben een verkoelende werking, een gezonde boom levert naar schatting een koelend vermogen van ongeveer 10 airco’s;
 • bij uitzicht op een plantsoen of park stijgen de huizenprijzen tot 6%;
 • met meer groen en minder tegels stroomt er tot 32,3 miljoen kuub minder regenwater het riool in.
 • kinderen spelen vaker buiten als er groen in hun omgeving is;
 • het is goed voor het milieu. Eén stadsboom kan net zoveel stikstofdioxide en fijnstof vastleggen als wordt geproduceerd door 10.000 autokilometers;
 • mensen voelen zich gezonder in een groene woonomgeving.

Natuurlijk kapitaal?

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu beschikt over veel informatie die gebruikt wordt bij het opstellen van regelgeving. Maar wat nu als je de situatie omdraait en deze informatie beschikbaar stelt aan burgers zodat zij zelf de juiste beslissing kunnen nemen? Daar is de Atlas Natuurlijk Kapitaal (ANK) een voorbeeld van. 

In de ANK vind je informatie over de waarden die de natuur in Nederland ons biedt - ons natuurlijk kapitaal dus. Deze ecosysteemdiensten hebben verschillende functies, zoals bijvoorbeeld voedselproductie of verkoeling in de stad. Een soort online 'Grote Bosatlas' 2.0 dus! Met behulp van jouw specifieke lokale kennis in combinatie met de informatie in de ANK kun je de overheid helpen met het vergroenen van de leefomgeving en het behalen van de doelstelligen op het gebied van het milieu. 

Uitleg met plaatjes

1. Klik op het vak onder Locatie en gebruik de zoekbalk om jouw buurt te vinden.

2. Gebruik de zoekbalk of zoomknop om jouw buurt te vinden.

3. Klik weer onder 'Locatie' en kies deze keer voor 'klikken op de kaart'. Klik vervolgens op de kaart op de plek waar je jouw boom wilt hebben. 

4. Je ziet nu een rood pijltje op de kaart, waar je hebt geklikt. Je kunt dat pijltje nog verslepen met je muis om de locatie bij te stellen. Als je met je muis over het rode pijltje gaat zie je de x,y coördinaten van de door jou gekozen plek al.

5. Als je op de rode pijl klikt, krijg je een schermpje te zien. Kies hierin voor de tab 'Locatie' en je ziet het adres en de x,y coördinaten van het pijltje. De coördinaten kun je nu selecteren en kopiëren. 

6. Open het aanmeldformulier via de knop "Meld je boom aan!", rechts op deze pagina. Plak je x,y coördinaten op de juiste plek in het formulier en vul ook de andere gegevens in. Klaar! Jouw boom wordt - na een check - zichtbaar gemaakt op de kaart. Je kunt zoveel bomen aanmelden als je maar wilt! 

De ideale plek voor jouw boom gevonden? Check hieronder of deze aan de criteria voldoet.

Criteria

 • Ruimte: Is er voldoende wortelbare ruimte? Het plantgat moet minimaal 1x1m zijn. Maar houdt er rekening mee dat de breedte van de kroon ook vaak de breedte van de wortels is.
 • Functie van de plaats: De locatie mag geen ‘nevenfunctie’ hebben, als bijvoorbeeld een plein gebruikt wordt voor evenementen, een markt of als standplaats voor afvalcontainers kan hier geen boom gepland worden.
 • Afstand tot erfgrens: Om in de toekomst tak- en wortelproblemen te voorkomen, kan een boom niet te dichtbij een erfgrens geplant worden. 
 • Overlast: Kies bij voorkeur geen boom die zware noten of sterk uitzaaiende vruchten geven. Dit zorgt voor overlast op straat.
 • Verkeersveiligheid: Is er veel verkeer in de omgeving? In verband met het zicht is het van belang dat de bomen langs wegen de hoogte in kunnen.

Check? Zoek dan de x, y coördinaten op in de Atlas Natuurlijk Kapitaal en meld jouw boom aan!

 • Nudge 17 maart 2016 16:42

  <p>Gisteren was het Boomfeestdag! In totaal werden er 200.000 bomen geplant door 115.000 kinderen. Wij waren bij de nationale viering in Rosmalen en mochten in het kader van Boom in je Buurt een speciale boom weggeven. Lees hier een impressie van de dag: https://www.nudge.nl/blog/2016/03/17/boomfeestdag-verslag-van-de-dag/</p>

 • Team Nudge 23 januari 2016 17:59 Contactpersoon

  <p>Het aanmelden van nieuwe bomen is gesloten! Meer dan 370 bomen werden op de Atlas Natuurlijk Kapitaal geprikt. Een mooie opbrengst, met een mooie impact. Bekijk hier alle aangemelde locaties op de kaart: http://www.atlasnatuurlijkkapitaal.nl/kaarten?x=141405&amp;y=459205&amp;zoom=1&amp;l=4195,4194&amp;al=4195,4194&amp;bl=674&amp;mapLayout=1&amp;location=false&amp;library=false</p>

 • Team Nudge 25 november 2015 12:20 Contactpersoon

  <p>Wat een leuke en enthousiaste reacties krijgen we ondertussen binnen! Zoals die van Erik uit Petten bijvoorbeeld. Al jarenlang staan er in de wijk van Erik nauwelijks bomen. Slechts een paar dennen lijken de zoute zeelucht te kunnen trotseren. Toch vond Erik voor het project 'Boom in je Buurt' 39 locaties waar zijn gemeente nieuwe bomen kan planten. Lees hier hoe hij dat deed: https://www.nudge.nl/blog/2015/11/20/de-boom-van-erik-uit-petten/</p>

 • Team Nudge 16 november 2015 12:17 Contactpersoon

  <p>Kan je eigenlijk niet meer wachten tot het Boomfeestdag is? Of wil je ook alvast een boompje planten in je achtertuin? Alle tips over hoe je de juiste boomsoort kiest, een goed plantengat graaft en je boom verankert vind je hier: https://www.nudge.nl/blog/2015/11/13/bomen-planten-doe-je-zo/</p>

 • Team Nudge 22 september 2015 11:59 Contactpersoon

  <p>Vandaag wordt de Atlas Natuurlijk Kapitaal - én het Boom in je Buurt! project - officieel gelanceerd. Wat we precies gaan doen legt deze infographic uit:</p>

 • Team Nudge 15 september 2015 11:39 Contactpersoon

  <p>Goed nieuws! Ook de gemeenten Korendijk, Loppersum, Haaksbergen, Heerhugowaard, Breda, Moerdijk en Echt-Susteren hebben toegezegd mee te doen! De eerste gemeenten en aangemelde bomen vind je in de ANK!</p>

 • Team Nudge 8 september 2015 10:34 Contactpersoon

  <p>Ook gemeente 'Aa en Hunze' met minstens 10 bomen mee! Zij zouden graag zien dat de bomen op desbetreffende locaties een minimale toekomstverwachting van 25 jaar hebben - mooi!</p>

 • Team Nudge 1 september 2015 10:34 Contactpersoon

  <p>Goed nieuws! De eerste aanmeldingen van gemeenten stromen binnen. Valkenburg aan de Geul heeft toegezegd bomen te zullen planten en staat als eerste gemeente op de kaart!</p>

 • Team Nudge 21 mei 2015 11:30 Contactpersoon

  <p>Natuurlijk kapitaal, wat is dat eigenlijk? Het natuurlijk kapitaal bestaat uit diensten en voorraden die de natuur ons levert. Deze ecosysteemdiensten en voorraden hebben verschillende functies, zoals voedselproductie of verkoeling in de stad. Van kraanwater voor je koffie of thee, graan voor boterhammen, een stukje land voor de moestuin, zonne-energie voor elektriciteit tot veiligheid tegen overstromingen. Alles over natuurlijk kapitaal vind je hier: https://www.nudge.nl/blog/2015/03/31/verstandig-omgaan-met-ons-natuurlijk-kapitaal/</p>

 • Team Nudge 9 april 2015 11:35 Contactpersoon

  <p>Donderdag 9 april kwamen zo’n 25 nudgers in de Amsterdamse Beurs van Berlage bijeen. Samen met medewerkers van het Ministerie van IenM en het RIVM hadden zij een dialoog over de binnenkort te lanceren ‘Atlas Natuurlijk Kapitaal’: https://www.nudge.nl/blog/2015/04/21/brainstormen-over-natuurlijk-kapitaal/</p>

Daphne Schmidt 12 augustus 2015

Cool! Ik ga een goede plek voor mijn boom uitzoeken!

Dick Stada 11 november 2015

Ik heb een boom geplaatst. Virtueel dan. Nu nog in het echt!

Annet Steenbergen 20 november 2015

In Ulvenhout hebben we al heel veel bomen en daar geniet ik elke dag van. Liever een boom in een boom-arme buurt in Breda!


Bijdragen door organisaties

Stichting Nationale Boomfeestdag

De kinderen van basisscholen planten op 16 maart 2016 bomen op locaties die door nudgers zijn aangemeld tijdens het project Boom in je buurt!

RIVM

In de ANK, ontwikkeld door het RIVM, vind je informatie over de waarden die de natuur in Nederland ons biedt - ons natuurlijk kapitaal. Door die functionele kant van biodiversiteit in kaart te brengen zijn we beter in staat om biodiversiteit te beschermen. Om overheden, bedrijven en burgers bewust te maken van de waarde ervan. Samen starten we het project Boom in je Buurt!, een mooi voorbeeld van hoe burgers gebruik kunnen maken van de data die de overheid beschikbaar stelt.

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu beschikt over veel informatie die gebruikt wordt bij het opstellen van regelgeving. Maar wat nu als je de situatie omdraait en deze informatie beschikbaar stelt aan burgers zodat zij zelf de juiste beslissing kunnen nemen? Daar is de Atlas Natuurlijk Kapitaal (ANK) met het project Boom in je Buurt! een voorbeeld van.