Bouw mee aan een Dijk van een Wijk

Nederland Natuur & landbouw , Water , Wonen & leven , Energie

Over dit project

Met de ‘Dijk van een Wijk’ competitie krijg je in Nederland de kans om jouw wijk op een duurzame manier leefbaarder en veiliger te maken. De beste ideeën om jouw wijk te verbeteren maken kans op max. €10.000,- aan prijzengeld om dit idee te realiseren! Met Dijk van een Wijk vragen we - samen met Het Rode Kruis, CARE Nederland en Wetlands International - aandacht voor de Filipijnen en het werken aan preventie van rampen zoals Typhoon Haiyan. Samen met de 35.000 inwoners van 150 wijken op Mindanao wordt er gewerkt aan 'Dijken van Wijken'. En nu dus niet alleen op de Filipijnen, maar ook in Nederland!

Team

Barbara Kolff van Oosterwijk

Projectmanager

Rianne Hammenga

Rianne Hammenga

Wie doen er mee?

2299 nudgers
6 organisaties

Initiatieven in jouw buurt

Bekijk meer
×
My Popup

Het is belangrijk dat we onze wijken in Nederland blijven verbeteren, net als in de Filipijnen. Zodat we ze leefbaarder, veiliger en daarmee dus duurzamer maken. Daarom organiseren we de competitie Dijk van een Wijk. Meer dan 50 wijken dienden hun duurzame idee in in de thema’s groen, water, energie en veiligheid. En na een spannende stemronde werden de 5 finalisten bekend gemaakt. Woensdagmiddag 17 juni pitchten zij tijdens de finale in het Museon hun plannen. De jury selecteerde Energie Coöperatie Anneville uit Ulvenhout als winnaar van de Dijk van een Wijk competitie.

De 5 finalisten

Tijdens de finale pitchten de finalisten hun idee voor de jury, waarna het winnende idee uit Ulvenhout bekend werd gemaakt. Benieuwd wie de andere finalisten waren? We stellen ze aan je voor. 

 • Groen
  Samen met de buurt twee oude boomgaarden redden, dat is het idee achter “Voor een appel en een peer”. Initiatiefnemers Simone, Jannie en Bert zetten zich in voor het behoud van Wijktuin Broekweg en Perenboomgaard De hof van Seghwaert in Zoetermeer. 
 • Veilig
  Samen met wijkbewoners het stationsgebied in Deurne een stukje fraaier en veiliger maken! Daar zet finalist Stationspark Deurne zich voor in. Er liggen plannen voor een mobiele moestuin, energiezuinige verlichting en een zwerfboekenkast.
 • Energie
  Ulvenhout klimaatneutraal, dat is de droom van Energiecoöperatie Anneville. Het prijzengeld wil Anneville gebruiken voor de installatie van zonnepanelen op het dak van basisschool De Klokkebei en de ontwikkeling van een educatief programma rondom (duurzame) energie. 
 • Water
  Een waterspeeltuin, een watertappunt en de waterkwaliteit van de wijk verbeteren met een watergang. Stadstuin de Haarlemmer Kweektuin stroomt over van de waterrijke plannen! 
 • Wildcard
  Algemene Basisschool Oost in Bergen op Zoom is de gelukkige winnaar van de wildcard. Met hun idee “Een dijk van een boomhut” willen zij een duurzame en veilige boomhut bouwen op het schoolplein. 

Meer dan 50 wijken deden mee!

 • Tot 1 februari 2015 hadden wijken de mogelijkheid om een idee in te dienen en daarmee kans te maken op max. € 10.000,- prijzengeld voor de uitvoering van hun idee (lees meer over de voorwaarden bij de tab 'hoe?');
 • Er zijn bijna 70 in ideeën om wijken in Nederland te verbeteren ingediend. Hiervan dingen meer dan 50 wijken mee naar de hoofdprijs. Bekijk de ideeën in de thema's: water, groen, energie en veiligheid
 • Tussen 21 februari 2015 en 21 maart 2015 kon er gestemd worden op het beste idee. Om te stemmen moet je eerst zijn aangemeld en ingelogd met je Nudge account. Je kunt op meerdere ideeën je stem uitbrengen, maar slechts één stem per idee geven.

* Een wijk is een buurt en/of buurtvereniging in Nederland, maar kan ook een lokale community zoals een (sport)vereniging, school of bijvoorbeeld een lokale energiecoöperatie zijn. 

Dijken van Wijken in de Filipijnen

We organiseren de competitie Dijk van een Wijk samen met Het Rode Kruis, CARE Nederland en Wetlands International en vragen hiermee aandacht voor de Filipijnen en het werken aan preventie en voorbereiding van rampen zoals Typhoon Haiyan. Dit doen ze met de steun van de Nationale Postcode Loterij. Elke euro geïnvesteerd in voorbereiding en preventie bespaart namelijk 5-10 euro aan noodhulp. 

De komende maanden wordt er samen met de 35.000 inwoners van 150 wijken op Mindanao hard gewerkt aan rampenpreventie en -voorbereiding, door bijvoorbeeld het herbebossen van berghellingen en het opstellen van evacuatieplannen. Zo bouwen ze samen aan ‘Dijken van Wijken’.

Om aandacht te vragen voor ramppreventie in de Filipijnen is in Nederland de Dijk van een Wijk competitie georganiseerd. 

Hoe werkt de competitie?

 • Tot 1 februari 2015 konden ideeën voor het verbeteren van jouw wijk binnen de volgende thema's: water, groen, energie en veiligheid worden ingediend;
 • Tussen 1 februari en 21 februari 2015 zijn de ideeën door een expertpanel worden getoetst aan de criteria;
 • Tussen 21 februari en 21 maart 2015 wordt er gestemd op de ideeën om te kijken of jouw wijkbewoners er achter staan;
 • Op 22 maart 2015 is het Wereld Waterdag en gaan de ideeën met de meeste stemmen per thema door naar de finale. Dat zijn dus vier ideeën, plus een Wildcard. De Wildcard gaat naar het idee dat - na de vier winnende ideeën per thema - de meeste stemmen heeft gekregen;
 • In apri 2015 worden de ideeën die door zijn naar de finale aangescherpt. Dit gebeurt bijvoorbeeld door vragen te stellen aan experts en door inspiratie op te doen vanuit het werk in de Filipijnen;
 • Op 17 juni 2015 is de Finale en hebben de Wijken hun plannen gepresenteerd voor een jury van experts. Energie Coöperatie Anneville uit Ulvenhout is door de jury geselecteerd en wint € 10.000,- aan prijzengeld om hun idee uit te voeren.

Wat zijn de criteria?

 • Ideeën moeten voor 1 februari 2015 zijn ingediend;
 • Ideeën moeten een duurzame invulling geven binnen de volgende thema’s:
  • Groen: meer groen in je wijk;
  • Veiligheid: meer veiligheid voor de bewoners van de wijk;
  • Water: duurzaam omgaan met water in je wijk;
  • Energie: duurzaam omgaan met energie in je wijk.
 • De ideeën hebben een positief effect op de hele wijk* 
 • Je moet aangeven hoe je het te winnen bedrag gaat gebruiken:
  • Geef aan welke middelen je nodig hebt om het idee te realiseren;
  • Geef aan wat ongeveer de kosten zullen zijn voor de realisatie van het project.
 • Het idee kan binnen 1 jaar gerealiseerd worden.

* Een wijk is een buurt en/of buurtvereniging in Nederland, maar kan ook een lokale community zoals een (sport)vereniging, school of bijvoorbeeld een lokale energiecoöperatie zijn. 

 • Rianne Hammenga 17 februari 2016 09:46 Rianne Hammenga

  Tijdens de finale van de ‘Dijk van een Wijk’ competitie op 17 juni 2015 ontvingen de vertegenwoordigers van de Coöperatie Stationspark Deurne een Eerste Hulp kit én een waardecheque voor een EHBO cursus, verzorgd door het Rode Kruis. Een groep enthousiaste cursisten, betrokken bij het Stationspark in Deurne, werden door instructeurs van Rode Kruis Afdeling Helmond e.o. getraind in verschillende EHBO vaardigheden. Eén groep ontving een snelcursus EHBO, waarbij ze leerden hoe te handelen in de 7 meest voorkomende ongevallen: huidwond, bloeding, brandwond, bewusteloosheid, letsels aan botten, spieren en gewrichten, vergiftiging en verslikking. De andere groep ging aan de slag met reanimatie en het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Weten hoe je moet handelen in geval van nood is natuurlijk een serieuze zaak, maar naast een zeer leerzame werd het ook een hele leuke dag. Alle cursisten hadden de vaardigheden aan het einde van de vier uur durende cursus goed onder de knie en ontvangen dus allemaal het bijbehorende EHBO certificaat. Zo is het weer een stuk veiliger geworden in Deurne!

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 17 juni 2015 18:32 Projectmanager

  Energie Coöperatie Anneville uit Ulvenhout wint €10.000,- om zonnepanelen te installeren op het dak van hun basisschool en een educatief programma rondom duurzame energie te ontwikkelen. De Filipijnse ambassadeur Jaime Victor B. Ledda reikte donderdag de prijs uit in het Haagse Museon namens de projectpartners het Rode Kruis, CARE Nederland, Wetlands International en Nudge. Het nieuwsbericht: https://www.nudge.nl/blog/2015/06/18/energie-cooperatie-anneville-uit-ulvenhout-wint-dijk-van-een-wijk-competitie/

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 12 juni 2015 09:46 Projectmanager

  Een veilige en duurzame boomhut op het schoolplein; dat is de wens van Dijk van een Wijk finalist Openbare School Oost in Bergen op Zoom. Ingrid vertelt over dit natuurlijke speelelement: https://www.nudge.nl/blog/2015/05/12/wild-card-finalist-algemene-school-oost-wil-duurzame-boomhut-op-schoolplein/

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 11 juni 2015 08:57 Projectmanager

  Als voorbereiding op de finale van Dijk van een Wijk kregen de vijf finalisten een middag een interactieve pitchtraining onder leiding van Rick Koster. De belangrijkste tip was "verleiden", en hoe doe je dat: http://www.nudge.nl/blog/2015/06/11/11-tips-voor-een-dijk-van-een-pitch-verleiding-verleiding-verleiding/

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 8 juni 2015 14:15 Projectmanager

  Samen met wijkbewoners het stationsgebied in Deurne een stukje fraaier maken! Daar zet Dijk van een Wijk finalist Stationspark Deurne zich voor in. Initiatiefnemer Michel vertelt over de gezamenlijke inzet van de wijk: “Voor het opzetten van de mobiele moestuin werken we samen met plaatselijke horeca, de fietsenmaker en het Repair Café.” https://www.nudge.nl/blog/2015/06/08/stationsgebied-Deurne-verfraaien-Dijk-van-een-Wijk/

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 1 juni 2015 14:11 Projectmanager

  Een waterspeeltuin, een watertappunt en de waterkwaliteit van de wijk verbeteren met een watergang. Stadstuin de Haarlemmer Kweektuin stroomt over van de waterrijke plannen! Brigitte vertelt: https://www.nudge.nl/blog/2015/06/01/een-waterrijke-wijk/

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 28 mei 2015 10:13 Projectmanager

  Morgen is het zover, de vijf finalisten krijgen een presentatietraining om hun initiatief zo sterk mogelijk te pitchen aan de jury tijdens de finale. Rick Koster, ondersteunt Nudge al bij de Nudge Leadership Challenges, zal de finalisten trainen: "Hoe breng je jouw plannen zo goed mogelijk over?"

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 22 mei 2015 15:47 Projectmanager

  De jury voor de Dijk van een Wijk finale op 17 juni is bekend! Jan van Betten (Founder Nudge - juryvoorzitter), Anna Chojnacka (Oprichter 1% Club), Brendan de Graaf (Directeur van DE Unie), Gitta van der Meer (Accountmanager Toekenningen van de Nationale Postcode Loterij) en Koen de Snoo (Directeur Duurzaamheid, Ministerie van I&M) beoordelen de pitches van de initiatiefnemers.

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 18 mei 2015 21:24 Projectmanager

  Samen met de buurt twee oude boomgaarden redden - dat is het plan van de Dijk van een Wijk finalisten in de categorie groen! Initiatiefnemers Simone en Jannie delen hun plannen: https://www.nudge.nl/blog/2015/05/17/een-groene-wijk-buurtinitiatieven-redden-oude-boomgaarden/

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 4 mei 2015 21:10 Projectmanager

  Ulvenhout klimaatneutraal, dat is de droom van Energiecoöperatie Anneville. Even voorstellen! De Dijk van een Wijk finalist in de categorie Energie. Voorzitter Jean vertelt: https://www.nudge.nl/blog/2015/05/20/een-energieke-wijk-zonnepanelen-op-dak-basisschool-ulvenhout/

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 10 april 2015 20:55 Projectmanager

  Ermelinda Corvera, een 73 jarige boerin vertelt wat zij met Dijk van een Wijk in de Filipijnen voor elkaar wil krijgen: “Every year, we are affected by floods. During the flood season, we stay in evacuation centres so that we will be safe, and also our livestock. I hope for our community to be united, understanding and helping each other in activities that will improve our lives and livelihoods and minimise impact of disasters.” Bekijk de video: https://youtu.be/LxqXSpeM6pM

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 1 april 2015 16:35 Projectmanager

  Romy Otacan, is met 34 jaar oud, de Barangay Captain van La Flora, het stadje Talacogon in Agusan del Sur. Hij legt uit waarom hij blij is met Dijk van een Wijk in de Filippijnen: “Our village experiences annual flooding of up to 16 feet that lasts for three months which negatively affects our livelihoods. Our vision is for the community to have sustainable livelihoods and be resilient to disasters. I believe that the (Proud of My Purok) Project will help us in making this vision a reality.” Bekijk de video: https://www.youtube.com/watch?v=r7uz0W65OGM

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 23 maart 2015 14:08 Projectmanager

  Ruim 70 ideeën werden er ingediend in de Dijk van een Wijk competitie. Uiteindelijk deden meer dan 50 wijken mee aan de stemronde, waarin ze het draagvlak voor hun plan moesten laten zien. Na wekenlang fanatiek stemmen werven, zijn de vijf finalisten nu bekend: https://www.nudge.nl/blog/2015/03/23/finalisten-dijk-van-een-wijk-bekend/

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 3 februari 2015 12:44 Projectmanager

  Overal eetbare planten? Nooit meer in het pikkedonker hardlopen? Of een watertappunt op het schoolplein? De laatste ideeën voor Dijk van een Wijk zijn binnen. Vanaf 21 februari kun je je stem uitbrengen op het beste idee!

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 18 december 2014 12:17 Projectmanager

  Een jaar na de verwoestende tyfoon Haiyan die aan meer dan 6.000 mensen het leven heeft gekost, zijn afgelopen week zeker 20 mensen in de Filippijnen omgekomen door tyfoon Hagupit. Partner Wetlands International vertelt over het belang van preventie en rampenvoorbereiding: https://www.nudge.nl/blog/2014/12/18/natuurlijke-versterking-tegen-tyfoons/

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 9 december 2014 06:49 Projectmanager

  Richard (38) uit de Filipijnen: "Door het verdwijnen van gras op de oevers van de rivier zakken deze in het water en zorgen ervoor dat de rivier dichtslibt. Hierdoor treedt de rivier in het regenseizoen buiten zijn oevers en overstroomt ons dorp. Om dit te stoppen, moeten we onze rivieroevers beschermen door ze te beplanten en zo erosie tegen te gaan.”

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 4 december 2014 11:01 Projectmanager

  Josie (23) uit de Filipijnen: “Ik woon in Barangay Hawilian, Esperanza, Agusan del Sur. Ik woon daar samen met mijn ouders, broer en zusje. Twee of drie keer per jaar hebben we te maken met overstromingen als gevolg van ernstige ontbossing. Dit vormt een constante bedreiging voor onze huizen en landbouwgrond. Ik hoop dat er een veilige plek komt waar we tijdens een overstroming naartoe kunnen gaan.” Daarom werken we samen aan Dijken van Wijken. In de Filipijnen, maar ook in Nederland.

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 14 november 2014 20:39 Projectmanager

  Energiecoöperatie Anneville uit Ulvenhout nam een video op over hun plan, zonnepanelen op het dak van basisschool de Klokkebei: https://www.youtube.com/watch?v=00b5DJFsPww

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 12 november 2014 10:51 Projectmanager

  Energiecoöperatie Anneville uit Ulvenhout heeft als eerste een idee ingediend en staat hiermee in de lokale krant!

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 10 november 2014 09:57 Projectmanager

  Vanmorgen zat Jan van Betten (founder van Nudge) samen Sander de Kramer in RTL koffietijd voor Dijk van een Wijk. Daarmee zijn we officieel van start! Kijk de aflevering hier terug: http://www.koffietijd.nl/uitzendingen/dijk-van-een-wijk/

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 7 november 2014 08:45 Projectmanager

  Benieuwd naar hoe het Rode Kruis, CARE Nederland en Wetlands International de preventie van rampen aanpakken in de Filipijnen? Lees hier dan meer: https://www.nudge.nl/blog/2014/01/01/bouw-mee-aan-een-dijk-van-een-wijk/


Bijdragen door organisaties

Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij maakt de realisatie van het Dijk van een Wijk project mogelijk dankzij een extra bijdrage van ruim 2 miljoen euro.

Museon

Het Museon stelt ruimte beschikbaar voor de slotbijeenkomst van Dijk van een Wijk op 17 juni 2015. Met een spannende finale: wie van de vijf finalisten wint het prijzengeld voor zijn of haar project?

The Optimist

In december 2014 kreeg Nudge een paginagrote advertentie in The Optimist voor het project Dijk van een Wijk, dat we samen doen met Het Rode Kruis, Wetlands International en CARE Nederland.

Wetlands International

Wetlands International is één van de partners van het project 'Dijk van een Wijk'. "De samenwerking tussen humanitaire en natuurbeschermingsorganisaties is cruciaal om mensen en natuur te beschermen tegen rampen."

CARE Nederland

CARE Nederland is één van de partners van het project 'Dijk van een Wijk'. "De veerkracht van de Filipijnse gemeenschappen is groot, maar om het hoofd te kunnen bieden tegen cyclonen als Haiyan en Bopha zijn ramppreventie en rampenvoorbereiding onontbeerlijk. Door slimme, integrale samenwerking met andere organisaties, partners en de bevolking zelf kunnen we de gemeenschappen beschermen en de gevolgen van toekomstige rampen sterk verminderen."

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis is één van de partners van het project 'Dijk van een Wijk'. "Met vereende krachten kunnen we echt een verschil maken voor de inwoners van 150 wijken op het Filipijnse eiland Mindanao. Samen met hen werken we aan sterke wijken die beter zijn voorbereid op rampen!"