Buurkracht - bespaar samen energie

Nederland Wonen & leven , Energie

Over dit project

Buurkracht helpt mensen grip te krijgen op hun energieverbruik en ondersteunt buurten bij energiebesparende maatregelen. Samen energie besparen wordt zo gemakkelijk, voordelig en gezellig. Doe je mee?

Team

Jan Zuilhof

Contactpersoon Nudge

Noortje Lavrijsen

Contactpersoon Buurkracht

Wie doen er mee?

119 nudgers

Energie krijgen van samen energie besparen

Iedereen kan energie besparen. Maar het komt er vaak niet van. Te druk. Te veel gedoe. Geen idee wat je investering oplevert. Door samen aan de slag te gaan met jouw buurt, krijg je juist energie van energie besparen. Omdat je samen meer bereikt. Buurkracht helpt jou en je buren grip te krijgen op je energieverbruik en ondersteunt buurten bij besparingsmaatregelen.

Buurkracht brengt inwoners van buurten bij elkaar om energie te besparen. Want samen is dat een stuk makkelijker en leuker. En samen krijg je vaak inkoopvoordeel, waardoor je goedkoper uit bent. De besparingen kunnen uiteindelijk behoorlijk oplopen. Daar word jij toch ook warm van? 

Krachten bundelen

Al ruim 240 buurten zijn met Buurkracht voortvarend van start gegaan. Enthousiaste buurtbewoners hebben hun krachten gebundeld en laten zien hoe zij hun plannen smeden, samen uitwerken en ten uitvoer brengen.

  

Wat krijg je als je meedoet met Buurkracht?

Wordt jouw buurt een Buurkrachtbuurt, dan mag je rekenen op onze steun en support. Zo krijg je bijvoorbeeld:

 • Een buurtgeleider uit jouw regio helpt je om jouw energieplannen samen met je buurt- of dorpsgenoten met heel veel plezier en succes uit te voeren.
 • Een gratis energiescan van je buurt zodat je weet wat je beste bespaarkansen zijn.
 • Een eigen buurtwebsite met buurtnieuws, lopende acties en behaalde energiewinst.
 • Inzicht in je eigen energieverbruik via buurkracht.nl en persoonlijke energietips.
 • Hulp om je buurt enthousiast te maken voor energie besparen. 
 • Inzet van warmtecamera's, energieverbruiksmeters of andere middelen om inzicht te krijgen. 

Buurkracht is een initiatief van Enexis Groep

Buurkracht is gratis en niet-commercieel. Buurkracht is een initiatief van netwerkbedrijf Enexis Groep. Minder energieverbruik betekent minder energietransport over de netten. Dat is een belangrijke reden om de energietransitie te ondersteunen en buurtbewoners een handje te helpen. Lees verder op www.enexisgroep.nl.

Meer over Buurkracht

Wil jij weten voor wie Buurkracht bedoeld is? Of hoe je medetrekkers vindt voor jouw initiatief? Verder lezen over samen energie besparen en hoe je dat kunt doen met je buurt? Kijk verder op buurkracht.nl of neem contact op via 088 857 22 00 (lokaal tarief, bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur) of service@buurkracht.nl.

De buurtbegeleiders van Buurkracht:

Als jouw buurt een Buurkrachtbuurt wordt, dan kom je ze vanzelf tegen: de buurtgeleiders. En als het nog niet zover is, helpen we je graag bij de eerste stappen op weg naar samen energie besparen met jouw buurt of dorp.
Buurtbegeleiders delen hun kennis en die van alle andere Buurkrachtbuurten met jou. Ze hebben inmiddels een schat aan ervaring waarvan je gebruik kunt maken. 

Buurkracht helpt je bij het organiseren van een bespaaractie of een buurtbijeenkomst en geven je flinke ondersteuning bij het enthousiasmeren van je buurtgenoten.

Wil je meer weten? Ben je benieuwd wie klaar staat om jouw buurtbegeleider te worden?

 • Jan Zuilhof 22 december 2015 11:36 Contactpersoon Nudge

  Slingers en confetti! Muziek! De honderdste Buurkrachtbuurt gaat van start: Hoogvonderen in Roermond. “Dit kroontje op onze buurt is een extra motivatie om onze ambities waar te maken.”

 • Jan Zuilhof 19 augustus 2015 14:01 Contactpersoon Nudge

  Van pionier tot ambassadeur voor samen energie besparen: "Het succesverhaal van Elsendorp, een van de allereerste Buurkrachtbuurten, zingt rond in de regio. Mede dankzij bewoner Henrie van Summeren, die al op verschillende buurtbijeenkomsten zijn ervaringen is komen delen. “Ik vind Buurkracht nog steeds een leuk traject.” https://www.nudge.nl/blog/2015/08/18/van-pionier-tot-ambassadeur-voor-samen-energie-besparen/

 • Jan Zuilhof 2 juli 2015 15:06 Contactpersoon Nudge

  Wil je alvast zelf aan de slag? Buurkracht heeft speciaal voor nudgers een Slurper Speurset gereserveerd die we laten rouleren. Hiermee kun je de energievreters in jouw huis opsporen. En je sluipverbruik ontdekken! Wil jij hier gebruik van maken? Meld je alvast aan http://bit.ly/1Ivs45Q

 • Jan Zuilhof 11 januari 2015 11:58 Contactpersoon Nudge

  Buurkracht is het nieuwe jaar goed gestart, met een spervuur aan nieuwe buurten. Buurkrachtbuurt nummer 50 werd officieel verwelkomd: Besoyen-West in Waalwijk.

 • Jan Zuilhof 26 november 2014 16:21 Contactpersoon Nudge

  In 2007 zette Brendan de Graaf zijn goedlopende installatiebedrijf aan de straat om in 2008 directeur te worden van TexelEnergie. Een bedrijf dat toen nog vooral een idee was. “Iedereen dacht dat ik gek geworden was. Totdat het een succes werd.” Zijn tips voor de buurten van Buurkracht: https://www.nudge.nl/blog/2014/11/24/het-geheim-van-succesvol-verduurzamen-met-je-buurt/

 • Jan Zuilhof 22 november 2014 16:17 Contactpersoon Nudge

  Leuk filmpje over de kracht van Buurkracht: http://youtu.be/uYMYcftj_w0

 • Jan Zuilhof 3 juni 2014 17:00 Contactpersoon Nudge

  Goed nieuws, de eerste buurt is van start! In Groningen gaan drie nudgers samen met Buurkracht aan de slag met energie besparen. De initiatiefnemers zijn al langer bezig met duurzame energie. Zo hebben zij al zonnepanelen op hun daken geïnstalleerd en kwamen via Grunneger Power met elkaar in contact. Samen besloten zij zich via Nudge aan te melden om energie te besparen. Buurkracht zal hen ondersteunen bij besparingsmaatregelen en samen gaan we op zoek naar meer buurtbewoners die willen aansluiten.

 • Jan Zuilhof 30 januari 2014 17:07 Contactpersoon Nudge

  De energiebesparingskoorts is goed toegeslagen in Loosbroek. Bewoners van het dorp volgen sinds kort hun energieverbruik online via buurkracht.nl en proberen lager uit te komen dan hun buurtgenoten. Ondertussen bereiden ze samen besparingsacties voor. Verschillende woningen krijgen binnenkort zonnepanelen op het dak. Daarmee is Loosbroek de eerste Buurkracht-buurt in Nederland die echt aan de slag gaat.

 • Jan Zuilhof 27 januari 2014 17:07 Contactpersoon Nudge

  De bewoners van Orthen komen in actie. Dat werd wel duidelijk tijdens het EnergieCafé op 27 januari in de Schijvenloods, een initiatief van Buurtcomité Fort Orthen. Ruim dertig buurtbewoners kwamen op de bijeenkomst af. En lieten zich informeren over de besparingsmogelijkheden in hun buurt. Een werkgroep gaat zich nu buigen over spouwmuur- en dakisolatie.

 • Jan Zuilhof 24 september 2013 17:07 Contactpersoon Nudge

  Gaan de bewoners van Berkum hun handen ineenslaan om hun eigen huizen en daarmee het hele dorp energiezuiniger te maken? Tijdens de buurtbijeenkomst in de Weijenbelt op 24 september kregen ze in elk geval genoeg stof tot nadenken. En handige tips om samen de kosten te drukken.