Buurkracht - bespaar samen energie

Nederland Wonen & leven , Energie

Over dit project

Buurkracht helpt mensen grip te krijgen op hun energieverbruik en ondersteunt buurten bij energiebesparende maatregelen. Samen energie besparen wordt zo gemakkelijk, voordelig en gezellig. Doe je mee?

Team

Liz Moen

Contactpersoon Nudge E-mail Liz

Pieter Stoel

Contactpersoon Buurkracht E-mail Pieter

Wie doen er mee?

117 nudgers

Energie krijgen van samen energie besparen

Iedereen kan energie besparen. Maar het komt er vaak niet van. Te druk. Te veel gedoe. Geen idee wat je investering oplevert. Door samen aan de slag te gaan met jouw buurt krijg je juist energie van energie besparen. Omdat je samen meer bereikt. Buurkracht helpt jou en je buren grip te krijgen op je energieverbruik en ondersteunt buurten bij besparingsmaatregelen.

Buurkracht brengt inwoners van buurten bij elkaar om energie te besparen. Want samen is dat een stuk makkelijker en leuker. En samen krijg je vaak inkoopvoordeel, waardoor je goedkoper uit bent. De besparingen kunnen uiteindelijk behoorlijk oplopen. Daar word jij toch ook warm van? 

Al 130 buurten zijn met Buurkracht voortvarend van start gegaan. Enthousiaste buurtbewoners hebben hun krachten gebundeld en laten zien hoe zij hun plannen smeden, samen uitwerken en ten uitvoer brengen. 

 

  

Wat krijg je als je meedoet met Buurkracht?

 • Ondersteuning door een buurtbegeleider van Buurkracht
 • Een plan van aanpak en planning
 • Een energieanalyse van een representatieve woning en de buurt door een onafhankelijke energie-adviseur vastgelegd in een rapport
 • Slimme meter-plaatsing in de buurt door Enexis (gratis)
 • Ondersteuning bij het organiseren van een buurtbijeenkomst
 • Eigen communicatiemiddelen voor je buurt, zoals een flyer, inventarisatieformulier en buurtposter
 • Professionele foto’s van je eigen buurt
 • Een eigen buurtpagina op Buurkracht
 • Een besloten persoonlijke pagina met je eigen energieverbruik
 • Hulp bij het opvragen en vergelijken van offertes
 • En nog veel meer

Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V.

Buurkracht is gratis en niet-commercieel. Het is een initiatief van Enexis Holding N.V. Door bij te dragen aan energiebesparing neemt Enexis enerzijds haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Anderzijds draagt energiebesparing bij aan een evenwichtig gebruik van het energienet. In Buurkrachtbuurten plaatst Enexis (gratis) slimme meters, zodat bewoners beter inzicht krijgen in hun energieverbruik. Buurkracht is mogelijk in grote delen van het land, maar helaas (nog) niet in alle postcodegebieden. Meer weten over Enexis? Kijk dan op www.enexis.nl.

Meer over Buurkracht

Wil jij weten voor wie Buurkracht bedoeld is? Of hoe je medetrekkers vindt voor jouw initiatief? Verder lezen over samen energie besparen en hoe je dat kunt doen met je buurt? Kijk verder op buurkracht.nl of neem contact op via  088 857 22 00 (lokaal tarief, bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur) of service@buurkracht.nl.

We helpen je graag op weg

Wil je weten wat jij kunt besparen met je buurt? En hoe je dat kunt doen? De buurtbegeleiders van Buurkracht vertellen het je graag. Wil je van één van de zeven nudgers horen hoe het ze bevalt? We brengen je graag met hen in contact en stel ons jouw vraag.

 

De buurtbegeleiders van Buurkracht

We stellen Pieter, Marjan, Jos, Patricia, René, Marlies, Irmy en Rana even aan je voor!

Pieter Stoel, Noord-Brabant

“Buurkracht is écht van en voor de buurt. Als buurtbegeleider is het erg gaaf om te zien wanneer dit buurtgevoel ook echt ontstaat in de wijk. Dat buurtteams helemaal opgaan in hun actie en hun buurt gemobiliseerd krijgen om samen energie te gaan besparen. Daar krijg ik energie van!” >>

 

 

Marjan Hendriks, Noord-Oost Nederland

“Dit is de leukste baan die ik ooit heb gehad en ik geniet dagelijks van de uiteenlopende werkzaamheden en uiteraard van het begeleiden van 'mijn' buurten. Het is leuk om met mensen van allerlei pluimage samen te werken om een mooi resultaat voor de buurt te kunnen behalen.” >>

 

 

Jos Derks, Noord-Brabant

“Werken voor Buurkracht is leuk, inspirerend, verslavend, motiverend en voor mij persoonlijk een geweldige afsluiting van een actieve periode van bijna 40 jaar Enexis en zijn voorgangers. Het mooiste is dat het echt teamwerk is. Je hebt elkaar keihard nodig om het tot een mooi en geslaagd einde te brengen.” >>

 

 

Patricia Vinclair, Limburg

“Als echte Limburgse meid houd ik ervan om mensen enthousiast te maken. Het ondersteunen en vinden van buurten is een grote uitdaging die ik graag aanga. Mijn motto is: alles komt goed is het niet vandaag dan morgen, maar goed komt het! Als het lukt om met de buurt maatregelen te nemen, krijg ik daar ook een boost van.” >>

 

 

Orville , Noord-Oost Nederland

"Wat ik mooi vind is dat Buurkracht energie besparen in buurten faciliteert. Dat we bewoners bewust maken van de winst voor het milieu en de portemonnee. En ze helpen om zelf acties op te zetten in plaats van dat wij dat voor ze doen en ze pushen." >>
 

 

 

Irmy van Paassen, Noord-Brabant

"De positiviteit die om Buurkracht heen hangt, maakt mij heel enthousiast. Het pionieren, de ruimte voor creativiteit, de afwisseling. Ik kom zelf uit een dorp en geloof heel erg in het idee van verbondenheid, van samen in actie komen. Ik ga ervoor om nieuwe mensen te ontmoeten en samen met ze aan de slag te gaan." >>

 

 

Rana Berends, Overrijssel-west (regio Deventer-Zwolle)

"Met mijn enthousiasme hoop ik in mijn omgeving zaadjes te planten die tot bloei kunnen komen. En enthousiast ben ik zeker. Omdat Buurkracht over duurzaamheid gaat, maar ook omdat het praktisch en concreet is – “met de poten in de klei” – en binding in buurten bevordert. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren." >>

 

 

Steve Duzanson (Noord-Brabant West)

"Mijn leven draait al heel lang om energie. Eerst vanuit mijn werk bij een energiemaatschappij, daarna gaf ik als vrijwilliger besparingsadviezen. Nu mag ik buurten helpen om hun eigen projecten succesvol te maken. Zonder commercieel doel. Zodat zijzelf én de maatschappij er beter van worden."

 

 

Ate van Ballegooijen (Noord-Brabant Noordoost)

 

"Als buurtbegeleider mag ik werken met mensen, in een coachende begeleidende rol. En zo kan ik ze misschien een beetje verder helpen. Samen met de buurtbewoners in de wijken initiatieven opzetten en die tot een succes maken. Zelfstandig en op een duurzame manier. Dat spreekt me enorm aan."

 

 

Hanna de Vries (aardbevingsgebied Groningen)

Hanna komt vanuit GrEK bij dorpsbewoners op bezoek en bespreekt met hen wat ze precies willen. “Als Buurkracht iets voor hun dorp of buurt is, dan gaan we met z’n allen aan de slag. Voor mij is dit een prachtige kans om mijn vrijwilligerswerk om te zetten in mijn eerste betaalde baan. MartinMartin is echt door de wol geverfd, en begeleidt mij op de achtergrond.”

 

 

Martin van der Kooij (aardbevingsgebied Groningen)

Martin zet de grote lijnen uit en kijkt mee welke aanpak het beste werkt. “Af en toe ga ik ook met Hanna mee naar buurten. Om haar te introduceren, maar ook omdat Groningen echt een uithoek kan zijn. Als je tot ’s avonds laat vanuit een van de dorpen naar huis moet, is het wel fijn als je niet alleen bent.”

 

 

Martijn Kolkman (Twente en omstreken)

"Ik vind duurzaamheid een mooi terrein. Het is heel interessant om zo dicht op het vuur te zitten. Bij Buurkracht krijg ik de kans om ambassadeurs voor energiebesparing in de wijk te begeleiden. Hoe pak je het op? Hoe kun je acties stroomlijnen en succesvol maken? Ook de groep waarin ik terechtgekomen ben is heel divers en het enthousiasme straalt er vanaf."

 

 

Muriel Denayer en Fleur Teitink (Amsterdam en Arnhem en omstreken)

Muriel kijkt graag naar wat mensen echt willen. "Ik hou ervan om dat uit te zoeken en het vervolgens samen met de bewoners en anderen die daarbij kunnen helpen van de grond tillen. Ik zou zelf ooit graag een ontmoetingsbuurtplek hebben. Een fijne ruimte met een huiskamergevoel waar mensen uit mijn eigen buurt samenkomen. Liefst in of dicht bij Leuven, want daar kom ik vandaan."

 

 

Fleur sluit zich daarbij aan. "Soms willen mensen zelfs meer dan alleen energie besparen, hebben we gemerkt. We hebben allebei een ‘buddy’ in het team en gaan bijvoorbeeld mee naar buurtbijeenkomsten om de kneepjes van andere buurtbegeleiders af te kijken. Dat is heel leuk en leerzaam, en met die bagage op zak kunnen we ook onze eigen wijken in."

 

 

 

Drijvende krachten Nudge Buurkracht buurten

 • Liz Moen 22 december 2015 11:36 Contactpersoon Nudge

  Slingers en confetti! Muziek! De honderdste Buurkrachtbuurt gaat van start: Hoogvonderen in Roermond. “Dit kroontje op onze buurt is een extra motivatie om onze ambities waar te maken.”

 • Liz Moen 19 augustus 2015 14:01 Contactpersoon Nudge

  Van pionier tot ambassadeur voor samen energie besparen: "Het succesverhaal van Elsendorp, een van de allereerste Buurkrachtbuurten, zingt rond in de regio. Mede dankzij bewoner Henrie van Summeren, die al op verschillende buurtbijeenkomsten zijn ervaringen is komen delen. “Ik vind Buurkracht nog steeds een leuk traject.” https://www.nudge.nl/blog/2015/08/18/van-pionier-tot-ambassadeur-voor-samen-energie-besparen/

 • Liz Moen 2 juli 2015 15:06 Contactpersoon Nudge

  Wil je alvast zelf aan de slag? Buurkracht heeft speciaal voor nudgers een Slurper Speurset gereserveerd die we laten rouleren. Hiermee kun je de energievreters in jouw huis opsporen. En je sluipverbruik ontdekken! Wil jij hier gebruik van maken? Meld je alvast aan http://bit.ly/1Ivs45Q

 • Liz Moen 11 januari 2015 11:58 Contactpersoon Nudge

  Buurkracht is het nieuwe jaar goed gestart, met een spervuur aan nieuwe buurten. Buurkrachtbuurt nummer 50 werd officieel verwelkomd: Besoyen-West in Waalwijk.

 • Liz Moen 26 november 2014 16:21 Contactpersoon Nudge

  In 2007 zette Brendan de Graaf zijn goedlopende installatiebedrijf aan de straat om in 2008 directeur te worden van TexelEnergie. Een bedrijf dat toen nog vooral een idee was. “Iedereen dacht dat ik gek geworden was. Totdat het een succes werd.” Zijn tips voor de buurten van Buurkracht: https://www.nudge.nl/blog/2014/11/24/het-geheim-van-succesvol-verduurzamen-met-je-buurt/

 • Liz Moen 22 november 2014 16:17 Contactpersoon Nudge

  Leuk filmpje over de kracht van Buurkracht: http://youtu.be/uYMYcftj_w0

 • Liz Moen 3 juni 2014 17:00 Contactpersoon Nudge

  Goed nieuws, de eerste buurt is van start! In Groningen gaan drie nudgers samen met Buurkracht aan de slag met energie besparen. De initiatiefnemers zijn al langer bezig met duurzame energie. Zo hebben zij al zonnepanelen op hun daken geïnstalleerd en kwamen via Grunneger Power met elkaar in contact. Samen besloten zij zich via Nudge aan te melden om energie te besparen. Buurkracht zal hen ondersteunen bij besparingsmaatregelen en samen gaan we op zoek naar meer buurtbewoners die willen aansluiten.

 • Liz Moen 30 januari 2014 17:07 Contactpersoon Nudge

  De energiebesparingskoorts is goed toegeslagen in Loosbroek. Bewoners van het dorp volgen sinds kort hun energieverbruik online via buurkracht.nl en proberen lager uit te komen dan hun buurtgenoten. Ondertussen bereiden ze samen besparingsacties voor. Verschillende woningen krijgen binnenkort zonnepanelen op het dak. Daarmee is Loosbroek de eerste Buurkracht-buurt in Nederland die echt aan de slag gaat.

 • Liz Moen 27 januari 2014 17:07 Contactpersoon Nudge

  De bewoners van Orthen komen in actie. Dat werd wel duidelijk tijdens het EnergieCafé op 27 januari in de Schijvenloods, een initiatief van Buurtcomité Fort Orthen. Ruim dertig buurtbewoners kwamen op de bijeenkomst af. En lieten zich informeren over de besparingsmogelijkheden in hun buurt. Een werkgroep gaat zich nu buigen over spouwmuur- en dakisolatie.

 • Liz Moen 24 september 2013 17:07 Contactpersoon Nudge

  Gaan de bewoners van Berkum hun handen ineenslaan om hun eigen huizen en daarmee het hele dorp energiezuiniger te maken? Tijdens de buurtbijeenkomst in de Weijenbelt op 24 september kregen ze in elk geval genoeg stof tot nadenken. En handige tips om samen de kosten te drukken.