Start een buurtmoestuin

Nederland Wonen & leven , Delen & samenleving , Natuur & landbouw

Over dit project

Zelf groente verbouwen, is helemaal terug. Vind je een eigen moestuin teveel? Begin samen met anderen een buurtmoestuin! We zetten voorbeelden, tips en ervaringen voor je op een rij. Draaiboeken, checklists – alles is beschikbaar.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

99 nudgers
3 organisaties

Initiatieven in jouw buurt

Bekijk meer
×
My Popup

De buurtmoestuin leeft onder nudgers. Oproepen op onze Broedplaats leverden tientallen enthousiaste reacties en tips op. Tijdens de Nudge City Challenge in Haarlem realiseerde een grote groep vrijwilligers het plan van Lonneke voor een Mobiele Moestuin op het Ripperda-terrein.

Soorten en maten

Buurtmoestuinen zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt de grond in kavels verdelen of het hele stuk gezamenlijk onderhouden. Je kunt in de volle grond zaaien en planten, maar ook in bakken. Je kunt al op een klein stukje grond beginnen of met veel mensen meteen op een groot braakliggend terrein. 

Ook in jouw buurt?

Op de kaart op deze pagina vind je tientallen Nederlandse buurtmoestuinen. Is er nog geen buurtmoestuin bij jou in de buurt? Zoek enthousiaste buurtbewoners en start midden in je eigen buurt een moestuin. Onder de tab Zelf starten op deze pagina vind je aandachtspunten en draaiboeken.

Grote kans dat er best een geschikt stuk grond te vinden is: een braakliggend terrein waar de komende jaren niet gebouwd gaat worden of misschien wel een stuk berm, border of park. Liefst in het zicht van bewoners, zodat een oogje in het zeil kan worden gehouden. Als je een geschikte plek hebt gevonden, moet je uitzoeken wie de eigenaar is en toestemming vragen voor het gebruik van de grond. Soms gaat het om tijdelijk gebruik - wees je daarvan goed bewust voor je begint!

Blijft het leuk?

Na een enthousiast begin is het belangrijk om de continuïteit te waarborgen. De meeste draaiboeken (zie onder) geven tips om de deelnemers betrokken te houden. Zo hebben veel tuinen een eigen website, blogs en uitwisseling van recepten. En natuurlijk vraagt het - net als bij alle collectieve projecten - wel goede afspraken en de nodige coördinatie en overleg om burenruzies te voorkomen.

De meeste buurtmoestuinen hebben gelukkig weinig last van diefstal en vandalisme. Wel is een begrenzing om de tuin aan te raden. Ook is het handig een bordje met uitleg en een telefoonnummer te plaatsen – voor als er toch problemen zijn of als nieuwe enthousiastelingen zich willen aanmelden. 

Nog inspiratie nodig?

De meest inspirerende buurtmoestuin die wij kennen omvat zolangzamerhand de hele stad. Twee inwoonsters van het Engelse Todmorden startten het project Incredible Edible. Inmiddels doen ook de politie en de brandweer mee. Geniet van de presentatie van Mary! In Oost-Europa is de moestuin eigenlijk nooit weggeweest: in Rusland eet 71% van de bevolking uit eigen tuin.

Dichterbij huis hebben veel buurtmoestuinen ook een eigen blog of website. Bij Het Hof van Reseda in Groningen en Middenmoes in Heerhugowaard lees je leuke ervaringen. Ook interessant: de Hof van Twello blaast het oude concept van de meente nieuw leven in.

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

Ben je enthousiast geworden en wil je dat ongebruikte stuk grond in jouw wijk gaan aanpakken? We zetten alvast wat aandachtspunten voor je op een rijtje. En met het lijstje met draaiboeken en andere nuttige informatie kun je snel concreet aan de slag!

Belangrijkste aandachtspunten

Bestaande buurtmoestuinen geven veel tips. Onder meer het draaiboek van Kenniskring Buurtmoestuinen Almere geeft een duidelijk overzicht waar je rekening mee moet houden om een succesvolle moestuin te kunnen beginnen. De belangrijkste punten op een rij:

 • De mensen: Elke buurtmoestuin begint bij de mensen. Je hebt voldoende mensen nodig die enthousiast aan de slag willen en die het leuk vinden om zelf groenten en fruit te verbouwen.
   
 • De grond: Zonder grond geen moestuin. Ga op zoek naar een goede plek - we geven je wat aandachtspunten.
   
 • De eigenaar: je kunt niet zomaar beginnen op een stuk grond. Het is belangrijk om vooraf toestemming te krijgen van de eigenaar van de grond. Dit kan via een aanvraag tijdelijk grondgebruik. Ook kun je gebruik maken van deze grondgebruikersverklaring.
   
 • Continuïteit: Het is jammer als de moestuin na een enthousiast begin verloedert, omdat de belangstelling afneemt. In het draaiboek vind je tips om de continuïteit te waarborgen.
   
 • De financiën: Ook al mag je de grond misschien gratis gebruiken, een moestuin brengt toch altijd kosten met zich mee, zoals gereedschap, mest, zaden, etc. Maak daarom vooraf een goed financieel plan en kijk of er mogelijkheden zijn voor externe financiering.
   
 • Het tuinplan: Het is handig om vooraf een tuinplan te maken met de indeling, welke planten en wat wanneer gedaan moet worden. 
   
 • De communicatie: In elk samenwerkingsproject is communicatie een van de pijlers onder het succes! Besteed hier dus voldoende aandacht aan. Het is een van de redenen dat veel buurtmoestuinen een eigen website hebben.
   

Draaiboeken

 

 • Team Nudge 5 juni 2015 18:17 Contactpersoon

  <p>10 tips voor stadslandbouw - opgesteld door het Stedennetwerk Stadslandbouw op basis van 5 jaar praktijkervaring: http://www.stedennetwerkstadslandbouw.nl/10tips-2/ met veel tips en interessante voorbeelden!</p>

Rita Loggen 14 november 2020

Is er een buurtmoestuin in den Haag, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg of omgeving?

Inge Kouw 13 november 2022

Proeftuin Meerhoven in Eindhoven staat nog niet in de lijst met initiatieven. Kunnen jullie die toevoegen?
https://proeftuinmeerhoven.nl/


Bijdragen door organisaties

Netwerk Duurzame Dorpen

Netwerk Duurzame Dorpen is een landelijk netwerk van, voor en door dorpen die (samen) werken aan een duurzame toekomst. In het Netwerk zijn ook deskundigen, partners en themagroepen actief.

Grond & Wet

Milieuadviesbureau Grond & Wet is gespecialiseerd in bodemaspecten in relatie tot gebiedsontwikkeling, ondergrond, klimaatbestendig bouwen en vergroening van de stad. Ze doen uitgebreide adviestrajecten rond bodem(sanering), quick scans en second opinions.

greenSand

greenSand is producent van potgrond, tuinaarde en zand met het mineraal olivijn en heeft onder andere Marjolein Mann geholpen met haar wijktuin in Kanaleneiland (Utrecht).