Help de Energiebank

Nederland Wonen & leven , Delen & samenleving , Energie

Over dit project

Iedereen in Nederland heeft recht op warmte en verlichting. Helaas zijn er nog veel gezinnen die het moeite kost om de energierekening te betalen. Om moeilijke tijden voor deze mensen te verlichten is de Energiebank opgericht. 

Team

Team Nudge

Contactpersoon Nudge

Josefien Gorris

Contactpersoon De Energiebank

Wie doen er mee?

30 nudgers

In Nederland hebben ongeveer 750.000 gezinnen te weinig geld om hun energierekening te betalen. De Energiebank zet zich in om hun rekening structureel te verlagen door middel van coaching en besparende maatregelen. Dus: tijdelijke hulp met een langdurig effect. 

Energiearmoede

Het doel van de Energiebank is dat mensen die het financieel moeilijk hebben de toegang tot energie niet kwijtraken. Voor mensen met een laag inkomen is de energierekening vaak een groot deel van hun maandelijkse uitgaven. Ze hebben minder geld over om energiebesparende maatregelen te nemen, waardoor de volgende rekening weer hoog is. De opeenstapeling van rekeningen kan leiden tot een flinke betalingsachterstand, en uiteindelijk tot afsluiting van het energienet. Omdat het af- en aansluiten van het net veel geld kost wil de Energiebank ingrijpen voordat het zover komt.

Verlichting in moeilijke tijden

De Energiebank biedt hulp op verschillende fronten: gezinnen krijgen coaching, maar ook spullen zoals tochtstrips en LED-lampen. De energiebesparende maatregelen gaan natuurlijk ook nog vervuiling tegen. Verlichting voor mens en milieu dus. 

Wat kun jij doen?

Doneer 

Door €25,- te doneren geef je een gezin al 13 dagen energie! Doneer je liever energiebesparende spullen? Die zijn ook hard nodig, en dus meer dan welkom! Doneren doe je hier.

Word campaigner op Facebook

Ook zonder goederen of geld te doneren kun je gezinnen in energiearmoede helpen. Je kunt het project een zetje geven door mee te doen met de online campagne die de Energiebank voert. Als campaigner geef je de Energiebank toestemming om voor jou te posten op Facebook. Zo'n bericht wordt via de profielen van alle campaigners tegelijk gedeeld, zodat er zoveel mogelijk mensen bereikt worden met hetzelfde bericht. Jij geeft zelf aan hoe vaak de Energiebank berichten voor je mag plaatsen. Het duurt maar een minuutje om je hiervoor aan te melden, en de rest gaat vanzelf! Aanmelden als campaigner doe je hier.

Word vrijwilliger

De Energiebank is een organisatie die draait op vrijwilligers. Heb jij een paar uur per week over om je in te zetten voor anderen? De Energiebank kan je hulp goed gebruiken! De actuele vacatures vind je hier.

 

De Energiebank is een onafhankelijke stichting die samenwerkt met​ Humanitas, de Gemeente Arnhem, De Voedselbank Arnhem en de maatschappelijke organisatie Rijnstad. Maar energiearmoede is een landelijk probleem: de Energiebank gaat dan ook doorgroeien naar een grote landelijke stichting voor alle regio's in Nederland waar hulp nodig is. 

 

Geert van der Linden 3 november 2015

Mooi concept!

eveline botter 17 januari 2017

Beste allemaal, zonder het hier een project te noemen of als deelnemer aan de energie armoede deel te nemen, heb ik al wel het zelfde gedaan. Waar ik woon komen Syrische vrouwen (Stichting Syrische Vrouwen in Nederland) uit hele regio samen, voor taal maar vooral ook om kennis te nemen van zaken die in ons land spelen. Daar heb ik energie besparings les gegeven. (naast bv zaken rond opvoeden van kinderen, juridische vraagstukken etc) Mijn les wordt nog vervolgd omdat men het erg nuttig en leuk had gevonden. Zo zal ik nog afval voorkomen, afval is grondstof uiteggen (ook hier om kosten te besparen en het milieu minder te belasten. Ook voedsel verspilling tegen gaan is ook een kosten reductie en beter voor het milieu. Daarna wellicht herhalen van stap 1 en wat meer vertellen. Alles ook met vertalen van een aantal vrouwen die al wel goed Nederlands spreken.

Jan Zuilhof 18 januari 2017

Heel mooi Evelien. Goed dat iemand nieuwe Nederlanders over belangrijke zaken informeert!