Deel een auto met anderen

Nederland Mobiliteit , Delen & samenleving

Impact

Samen besparen we 38 ton CO2 per jaar

Over dit project

Autodelen wordt in razend tempo populairder. Logisch, want gedeeld autogebruik levert vaak een forse besparing op. En het is goed voor het milieu.

Team

Sabrina Eilers

Contactpersoon E-mail Sabrina

Wie doen er mee?

162 nudgers
4 organisaties

In de meeste gemeenten zijn inmiddels deelauto's beschikbaar. Ook steeds meer particulieren bieden hun auto te huur aan. Een auto is nu eenmaal een forse kostenpost. Bovendien eentje die vaak een groot deel van de tijd ongebruikt voor de deur staat. De Consumentenbond berekende dat je al snel zo'n 120 euro per maand (of 1440 per jaar) bespaart door een auto te delen. 

In 2016 telde Nederland ruim 25.000 deelauto’s. Dat is een groei van 55% ten opzichte van 2015. In het kader van de Green Deal Autodelen moet dit aantal snel verder stijgen tot 100.000 deelauto’s in 2018.

Wanneer loont het?

Rijd je minder dan 10.000 kilometer per jaar? Dan is het waarschijnlijk goedkoper om een auto te delen. De kosten van een parkeervergunning zijn daar nog niet in meegerekend. Wil je zelf een kostenvergelijking maken? Op Ritjeweg.nl zie je waar de deelauto's in jouw buurt staan en maak je snel een prijsvergelijking. 

Deelauto-aanbieders

Bij het 'klassieke' autodelen maak je gebruik van een leenauto met een vaste standplaats in de buurt - meestal op basis van een abonnement. Er zijn verschillende aanbieders met een eigen wagenpark, met name in de steden:

Je hoeft je niet meer druk te maken over onderhoud of een parkeervergunning. Ook de verzekering en kilometeradministratie wordt voor je geregeld. Vooral voor korte afstanden en korte huurperiode is een deelauto kostentechnisch gunstig. Ga je met vakantie of een weekend weg, dan is een 'gewone' huurauto vaak goedkoper.

Autodelen 2.0: huren van particulieren

Bijna 1,3 miljoen autobezitters zijn in principe bereid om hun auto te verhuren aan een vreemde, concludeert Natuur en Milieu uit een onderzoek. Maar dan moet het wel makkelijk zijn en geen problemen opleveren met de verzekering. Verschillende deelplatforms hebben dat prima voor je geregeld. Wil je een auto huren óf je eigen auto verhuren? Je kunt terecht bij deze online communities:

Een vergelijking tussen de aanbieders vind je op Ritjeweg.nl en deelauto.nl, in het KpVV Dashboard en in het artikel 'Niemand koopt meer een auto, iedereen deelt' (NRCq). Wil je snel een overzicht van de auto's die in jouw buurt beschikbaar zijn via alle aanbieders? Kijk dan op de website ikbenhopper.nl.

Een auto delen met vrienden of buren

Je kunt natuurlijk ook in besloten kring een auto delen - met familie, buren of bekenden. Belangrijk is om te zorgen voor een goede verzekering. Ga je een auto delen en heb je allebei schadevrije jaren opgebouwd? Door de tenaamstelling van de auto elke twee jaar om te zetten, kun je voorkomen dat je opgebouwde no-claimkorting vervalt.

Bij de Vereniging voor gedeeld autogebruik lees je tips over hoe je onderling afspraken kunt maken en kun je de verzekering regelen. Ook SnappCar biedt een speciaal deelprogramma voor besloten groepen - vriendenclubs, families, sportteams en verenigingen. Binnen zo'n SnappClub beschik je over een online overzicht en een passende verzekering. Zo kun je zonder verdere rompslomp in elkaars auto rijden.

Carpoolen & liften

Het makkelijkste is natuurlijk om met een collega in de buurt af te spreken, maar je kunt ook gebruik maken van een van de 350 carpoolpleinen. Woont er geen collega in je buurt? Verschillende apps en websites richten zich op carpoolen en 'georganiseerd' liften en brengen vraag en aanbod en bij elkaar: 

Zowel de aanbieder als de meerijder moet zich aanmelden. Je stapt dus wel bij een onbekende in de auto, maar via het platform is die te achterhalen.

Bereikbaarheid van dorpen

Zeker in landelijke gebieden vormen carpool- en liftprojecten een waardevolle aanvulling. De deelauto-aanbieders hebben hier vaak geen eigen auto's staan, maar onderling gebruik maken van elkaars auto is natuurlijk prima mogelijk. Janke Postema startte het succesvolle liftproject Duim omHeeg, voor iedereen die vanuit het Friese dorp Heeg naar Sneek wil.

Het carpool-platform Samobiel richt zich speciaal op het verbeteren van de bereikbaarheid in dorpen en kleine kernen, waar bijna geen openbaar vervoer meer komt. Het is een bottom up vervoersoplossing, waar dorpsgenoten op een makkelijke, betrouwbare en goedkope manier met elkaar kunnen meerijden. 

Toch liever een eigen auto? 

Combineer dan een kleine auto met autohuur! Veel autorijders rijden een grotere auto dan eigenlijk nodig is. Kies liever een kleinere auto en huur een grotere auto voor een autovakantie of dagje uit. Dat is op jaarbasis meestal goedkoper.

Wat zijn de voordelen?

We hebben het alleen nog over geld gehad, maar autodelen levert bovendien aantoonbare milieuwinst op. Wie autodeelt, rijdt bewuster. Uit onderzoek blijkt dat autodelen via een bedrijf het aantal autokilometers doet dalen met zo'n 13 tot 33%. In 2003 reden ongeveer een half miljoen Nederlanders gezamenlijk naar hun werk en bespaarden daarmee jaarlijks 2,8 miljard autokilometers en 188 miljoen liter brandstof. Dat is een serieuze bijdrage aan het fileprobleem: met 10% minder auto's op de weg zijn de meeste files namelijk opgelost. 

Nieuwe cijfers laten zien dat autodelers gemiddeld zo'n 1.600 kilometer per jaar minder gingen rijden. Al met al leidt het gebruik van de deelauto tot een besparing van 175 tot 265 kilo CO2 - een uitstootreductie van ongeveer 8 tot 13 procent.

Huur- en deelauto’s geven vaak nog extra milieuwinst omdat ze maximaal 4 jaar oud zijn. Ze scoren daarom beter op brandstofverbruik en luchtvervuiling dan de gemiddelde eigen auto, die zo'n 7 jaar oud is. En er zijn meer maatschappelijke voordelen. Minder parkeerdruk en ruimtebeslag verhogen de leefbaarheid. En het autodelen vergroot de sociale cohesie en biedt een alternatief voor openbaar vervoer op het platteland.

Meer informatie vind je op: Autodelen.infoKennisplatform Verkeer en Vervoer, Deelauto.nlConsumentenbond, MyWheels en MilieuCentraal.

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

 

 

  • Sabrina Eilers 26 januari 2015 16:21 Contactpersoon

    Deelauto gebruik is een groeiend, maar relatief nieuw fenomeen voor Nederland. 110.000 Nederlanders doen aan autodelen en een op de vijf staat er voor open (Monitor autodelen 2014 TNS NIPO). Wat is nou de impact van autodelen? Het Nudge team heeft het voor je onderzocht! Je kunt jaarlijks maar liefst 1440 euro besparen. Zie hoe wij tot deze positieve impact zijn gekomen. → https://www.nudge.nl/blog/2015/02/11/wat-de-impact-van-autodelen/


Bijdragen door organisaties

Samobiel

Samobiel biedt een beproefd systeem om ritten te delen en zo dorpen en kleine kernen bereikbaar te houden.

MyWheels

MyWheels stimuleert autodelen via hun platform en deelt hun expertise met Nudge.

BuurtBoot

BuurtBoot past de principes van autodelen toe: je deelt een sloep met vrienden of familie. En je kunt jouw sloep verhuren aan andere waterliefhebbers. Zo spreid je de financiële lasten en tijdsinvestering.

SnappCar

SnappCar stimuleert autodelen via hun platform en stelt hun expertise beschikbaar.