Deel een auto met anderen

Nederland Mobiliteit , Delen & samenleving

Impact

Samen besparen we 64 ton CO2 per jaar

Over dit project

Autodelen wordt in razend tempo populairder. Logisch, want gedeeld autogebruik levert vaak een forse besparing op. En het is goed voor het milieu.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

270 nudgers
3 organisaties

In de meeste gemeenten zijn inmiddels deelauto's beschikbaar. Ook steeds meer particulieren bieden hun auto te huur aan. Een auto is nu eenmaal een forse kostenpost. Bovendien staan de meeste auto's 90% van de tijd stil. Met een deelauto kun je dan veel voordeliger uit zijn. 

In 2019 telde Nederland ruim 50.000 deelauto’s. Dat is een groei van 60% ten opzichte van 2017. 

Wanneer loont het?

Rijd je minder dan 12.000 kilometer per jaar? Dan is het waarschijnlijk goedkoper om een auto te delen. De kosten van een parkeervergunning zijn daar nog niet in meegerekend. Wil je zelf een kostenvergelijking maken? Op Ritjeweg.nl zie je waar de deelauto's in jouw buurt staan en maak je snel een prijsvergelijking. 

Deelauto-aanbieders

Bij het 'klassieke' autodelen maak je gebruik van een leenauto met een vaste standplaats in de buurt - meestal op basis van een abonnement. Er zijn verschillende aanbieders met een eigen wagenpark, met name in de steden:

Je hoeft je niet meer druk te maken over onderhoud of een parkeervergunning. Ook de verzekering en kilometeradministratie wordt voor je geregeld. Vooral voor korte afstanden en korte huurperiode is een deelauto kostentechnisch gunstig. Ga je met vakantie of een weekend weg, dan is een 'gewone' huurauto vaak goedkoper.

Autodelen 2.0: huren van particulieren

Autodelen moet natuurlijk wel makkelijk zijn en geen problemen opleveren met de verzekering. Verschillende deelplatforms hebben dat prima voor je geregeld. Wil je een auto huren óf je eigen auto verhuren? Je kunt terecht bij deze online communities:

Een vergelijking tussen de aanbieders vind je op Ritjeweg.nl en deelauto.nl en in het artikel 'Niemand koopt meer een auto, iedereen deelt' (NRC). Wil je snel een overzicht van de auto's die in jouw buurt beschikbaar zijn via alle aanbieders? Kijk dan op de website ikbenhopper.nl.

Een auto delen met vrienden of buren

Je kunt natuurlijk ook in besloten kring een auto delen - met familie, buren of bekenden. Belangrijk is om te zorgen voor een goede verzekering. Ga je een auto delen en heb je allebei schadevrije jaren opgebouwd? Door de tenaamstelling van de auto elke twee jaar om te zetten, kun je voorkomen dat je opgebouwde no-claimkorting vervalt.

Bij de Vereniging voor gedeeld autogebruik lees je tips over hoe je onderling afspraken kunt maken en kun je de verzekering regelen. Ook SnappCar biedt een speciaal deelprogramma voor besloten groepen - vriendenclubs, families, sportteams en verenigingen. Binnen zo'n SnappClub beschik je over een online overzicht en een passende verzekering. Zo kun je zonder verdere rompslomp in elkaars auto rijden.

Carpoolen & liften

Het makkelijkste is natuurlijk om met een collega in de buurt af te spreken, maar je kunt ook gebruik maken van een van de 350 carpoolpleinen. Woont er geen collega in je buurt? Verschillende apps en websites richten zich op carpoolen en 'georganiseerd' liften en brengen vraag en aanbod en bij elkaar: 

Zowel de aanbieder als de meerijder moet zich aanmelden. Je stapt dus wel bij een onbekende in de auto, maar via het platform is die te achterhalen.

Bereikbaarheid van dorpen

Zeker in landelijke gebieden vormen carpool- en liftprojecten een waardevolle aanvulling. De deelauto-aanbieders hebben hier vaak geen eigen auto's staan, maar onderling gebruik maken van elkaars auto is natuurlijk prima mogelijk. Janke Postema startte het succesvolle liftproject Duim omHeeg, voor iedereen die vanuit het Friese dorp Heeg naar Sneek wil.

Toch liever een eigen auto? 

Combineer dan een kleine auto met autohuur! Veel autorijders rijden een grotere auto dan eigenlijk nodig is. Kies liever een kleinere auto en huur een grotere auto voor een autovakantie of dagje uit. Dat is op jaarbasis meestal goedkoper.

Wat zijn de voordelen?

We hebben het alleen nog over geld gehad, maar autodelen levert bovendien aantoonbare milieuwinst op. Wie autodeelt, rijdt bewuster. Uit onderzoek blijkt dat autodelen via een bedrijf het aantal autokilometers doet dalen met zo'n 15 tot 20%. In maart 2021 waren er 971.000 autodelers en 87825 deelauto’s. Dat is een serieuze bijdrage aan het fileprobleem: met 10% minder auto's op de weg zijn de meeste files namelijk opgelost. 

Cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving laten zien dat autodelers gemiddeld zo'n 1.600 kilometer per jaar minder gingen rijden. Al met al leidt het gebruik van de deelauto tot een besparing van 175 tot 265 kilo CO2 - een uitstootreductie van ongeveer 8 tot 13 procent.

Huur- en deelauto’s geven vaak nog extra milieuwinst omdat ze maximaal 4 jaar oud zijn. Ze scoren daarom beter op brandstofverbruik en luchtvervuiling dan de gemiddelde eigen auto, die zo'n 7 jaar oud is. En er zijn meer maatschappelijke voordelen. Minder parkeerdruk en ruimtebeslag verhogen de leefbaarheid. En het autodelen vergroot de sociale cohesie en biedt een alternatief voor openbaar vervoer op het platteland.

Meer informatie vind je op: Autodelen.infoKennisplatform Verkeer en Vervoer, ANWBDeelauto.nlConsumentenbond, MyWheels en MilieuCentraal.

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

Rijk Griffioen 10 november 2020

Hallo mede-Nudgers! Wij zijn Emile, het nieuwe deelrijd-initiatief van Amsterdam. Bij ons rij je je auto altijd samen met vrienden, buren of familie. Bij Emile huur of deel je niet zomaar een auto. Je gebruikt de auto samen en zorgt er goed voor. Hij is immers van jullie. Dat is co-autoschap van Emile.

We leveren deelrijders een alles-in-1-pakket. Hier zit alles in, van verzekering tot pechhulp, van laden tot reserveren. Met de deel-app reserveren, opladen, toegang tot de auto en kosten verrekenen.

Kom elektrisch deelrijden met Emile, profiteer van de voordelen en draag bij aan duurzame mobiliteit - Rij Emile

Meer weten? Kijk op emile-amsterdam.nl

Bas van der Ham 4 januari 2021

Hallo, mijn naam is Bas
Ik probeer in mijn buurt de deelauto kaart op te zetten.
Dat doe ik op twee manieren. Enerzijds in mijn wijk een deelauto proberen te realiseren via onze auto. https://kleinekring.onzeauto.com
Deze elektrische leaseauto kun je met een klein groepje delen. Daarnaast bouw ik een website onder de naam Deelvervoer Lansingerland. Deze site informeerd over de platvormen die er al zijn in de steden om ons heen zoals rotterdam en den haag maar biedt ook de optie om geinteresseerden te verbinden met elkaar. Ik geloof namelijk dat je deelvervoer vooral lokaal moet organiseren. Deze site komt binnenkort online. Als jullie mee willen denken hoe ik dit verder kan uitbouwen en mensen over de streep kan trekken hoor ik het graag.

Atis Dapper 10 oktober 2021

Handig overzicht! Wel een suggestie om de pagina te updaten. Hierbij wat ik gevonden heb:
-SnappClub bestaat al een tijdje niet meer
- deze link werkt niet verwijst naar een bakker ikbenhopper.nl
- er zijn inmiddels nieuwe deelbedrijven/ concepten bij zoals lynco en Sixt is de eerste deelauto in Nederland die je in de ene stad kunt ophalen en in de andere kunt achterlaten. Vooralsnog alleen mogelijk in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.
Wellicht zijn er meer maar die ken ik nog niet.


Bijdragen door organisaties

Samobiel

Samobiel biedt een beproefd systeem om ritten te delen en zo dorpen en kleine kernen bereikbaar te houden.

MyWheels

MyWheels stimuleert autodelen via hun platform en deelt hun expertise met Nudge.

SnappCar

SnappCar stimuleert autodelen via hun platform en stelt hun expertise beschikbaar.