Neem een energiezuinige deurbel

Nederland Wonen & leven

Impact

Samen besparen we 876 euro per jaar

Over dit project

Een elektrische deurbel is een van de beruchte sluipverbruikers in huis. Voor een paar korte rinkels per dag staat hij 24/7 aan. Gelukkig zijn er prima alternatieven die geen elektriciteit nodig hebben.

Team

Jan van Betten

Contactpersoon

Wie doen er mee?

142 nudgers

Al sinds mensenheugenis kondigen bezoekers hun komst bij de voordeur aan. Allerhande kloppers en (trek)bellen deden prima werk – zonder elektriciteit.

Mechanische bellen leg je relatief eenvoudig aan. Op de website praktischduurzaam.nl vind je een helder en informatief overzicht van energiezuinige bellen. We zetten ze hieronder kort voor je op een rijtje:

Deurkloppers

Misschien wel het allersimpelste is de deurklopper. Op internet en in doe-het-zelfwinkels vind je ze in allerlei soorten, maten en prijzen. Besef wel: goedkoper betekent vaak minder gewicht en dus minder geluid. Je deur versterkt het klopgeluid. Het is handig om vooraf te testen of een deurklopper bij jou door het hele huis te horen is. Dat doe je door een plaatje tegen je deur te houden en er met een echte hamer op te kloppen. 

Mechanische deurbel

Als je je elektrische deurbel vervangt door een ouderwetse mechanische bel heb je helemaal geen elektriciteit meer nodig. De trekbel heeft een trekknop die met een ijzerdraadje verbonden is met een echte bel-met-klepel: het meest natuurlijke belgeluid!
Minder bekend is de drukdeurbel. Aan de knop zit een staafje dat door de deur heen met de bel verbonden is. Het belgedeelte lijkt op een soort grote fietsbel. Een nudger stuurde ons haar enthousiaste verhaal met foto.

Bel op zonne-energie

Een energiezuinige oplossing is een bel op zonne-energie. Twee studenten ontwikkelden de Solar Bell, die de drukknop vervangt. De transformator in de meterkast wordt dan overbodig. De Solar Bell gebruikt energie uit zonlicht en slaat deze op in een accu in de deurbel. De zoemer of bel wordt ook door het nieuwe systeem gebruikt. Met een beetje kluservaring installeer je hem zelf. Helaas lijkt de productie van de deurbel inmiddels gestopt te zijn, maar hij is nog wel te verkrijgen bij de winkel Eco-Logisch. Wil je de bel zelf maken? Op de website van Olino vindt je een zelfbouw-zonnecelbel.

Je elektrische bel zuiniger maken

Op de website van Olino zijn trouwens ook verschillende oplossingen uitgewerkt om het energieverbruik van de bel fors te verkleinen of de transformator te vervangen door batterijen. Maar om daarmee aan de slag te gaan, moet je wel een doorgewinterde elektrotechnische knutselaar zijn!

Wil je je sluipverbruik verder verminderen?

De elektrische bel kost je jaarlijks 5 of meer euro aan elektriciteit. Per jaar verbruikt een elektrische bel namelijk minimaal 25kWh. In totaal is een huishouden per jaar al gauw zo'n 450 kWh kwijt aan sluipverbruik, aldus Milieucentraal. Dat komt neer op zo'n 90 euro per jaar. Tweederde daarvan is te vermijden door apparaten echt uit te zetten. Dat scheelt jaarlijks tientallen euro's. Check de top 10 van grootste sluipverbruikers


Bronnen: Praktisch duurzaam, DuurzaamThuis

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie. 

 

Joris van der Heijden 3 november 2014

Het gaat al jaren goed zonder bel en zelfs zonder klopper. Mensen kloppen heus wel aan als er geen bel is, of klepperen even aan de brievenbus :)