Duurzaam op vakantie

Nederland Wonen & leven

Over dit project

Duurzaam op vakantie: hoe doe je dat? Bij een vakantie plannen komen verschillende keuzes aan bod: blijf je in Nederland of ga je naar het buitenland? Hoe vind je een groene accommodatie? Welk vervoermiddel kies je? En heeft het nut om je CO2-uitstoot te compenseren? We geven je tips om bewust vakantie te vieren met aandacht voor het milieu.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

16 nudgers

Als je het hele jaar duurzame keuzes maakt, dan wil je dit natuurlijk ook doorzetten tijdens je vakantie. Maar dat is soms nog best moeilijk. Vaak is reizen een grote belasting voor het klimaat, zeker als je gaat vliegen. Hoe vier je vakantie milieubewust? Het belangrijkste uitgangspunt is dat de lokale flora, fauna en bevolking niet aangetast wordt door jouw aanwezigheid als toerist. Wij geven je tips! 

Op vakantie in Nederland

De meest duurzame vakantie is natuurlijk thuis blijven. Een staycation klinkt misschien niet heel avontuurlijk, maar ook in Nederland valt er natuurlijk genoeg te beleven. Nederland heeft prachtige natuur en steden om te ontdekken en leuke duurzame campings en hotels om te verblijven. De makkelijkste manier om te checken of een accommodatie een beetje duurzaam is, is door te kijken of het een Green Key certificering heeft. 

Blijf je in Nederland, dan is de fiets vanzelfsprekend een zeer praktisch en milieubewust vervoersmiddel. Nederland is het fietsland bij uitstek, met vele variërende routes. Je maakt onderweg gemakkelijk een stop en fietsen is natuurlijk ook nog eens hartstikke gezond. Ook het openbaar vervoer leent zich prima voor een vakantie. Wil je graag met de auto op vakantie maar heb je geen auto, kijk dan eens of een deelauto een optie is.

Naar het buitenland

Wil je op vakantie naar het buitenland, dan heeft je keuze voor het vervoersmiddel een grote invloed op hoe milieubewust je vakantie is. We weten allemaal dat vliegen slecht is voor het milieu. De CO2-uitstoot van een retourtje Barcelona met het vliegtuig vanuit Amsterdam is 522 kg per persoon. Reis je met de trein, dan is de uitstoot van een retourje 38 kg. 

Je maakt je vakantie klimaatvriendelijker door een bestemming te kiezen die bereikbaar is met de bus, trein of auto. Welk vervoersmiddel het milieu het meest belast, hangt af van het tijdstip waarop je reist, het soort openbaar vervoer of het type auto. Milieu Centraal heeft hier meer informatie over. Heeft de auto je voorkeur, rijd dan zo zuinig mogelijk. Ga je toch vliegen, kies dan voor een directe vlucht. 

Ook in het buitenland is kamperen het milieuvriendelijkste vakantieverblijf. Hotels en vakantiehuisjes belasten het milieu ongeveer evenveel: hoe luxer ze zijn, hoe meer ze het milieu belasten.

Moet ik mijn CO2-uitstoot compenseren?

Vliegtuigmaatschappijen en reisorganisaties bieden steeds vaker de mogelijkheid om voor een paar euro de CO2-uitstoot van een geboekte vlucht te compenseren. Je betaalt alleen dan direct aan de vliegmaatschappij. Kies liever voor een project met het internationale Gold Standard keurmerk dat gegeven wordt aan klimaatprojecten in derdewereldlanden, zoals Greenseat en Treesforall. Bij Treesforall betaal je iets meer, maar het grote verschil zit in het feit dat zij álle CO2-equivalenten meenemen. Dus ook stikstof en methaan. Ook wordt de vlieghoogte meegenomen in de berekening. 

Compensatieprogramma’s bieden geen mogelijkheid om de milieuschade meteen te beperken of terug te dringen. De uitstoot van jouw vliegreis zorgt vandaag voor CO2, terwijl het maanden, soms jaren duurt voor dezelfde hoeveelheid CO2 gecompenseerd of verwijderd is. Compenseren van gemaakte CO2-uitstoot is het uitstellen en zelfs het ontmoedigen van gedragsverandering, iets wat hard nodig is. Compenseren is dus zeker niet de oplossing, maar compenseren is nog altijd beter dan niet compenseren.

Er zijn ook andere manieren om je impact te verkleinen. Milieu Centraal heeft een tool ontwikkeld waarmee je inzicht krijgt in de klimaatimpact van je vakantie en suggesties krijgt voor het verkleinen van de impact.

Waar kun je nog meer rekening mee houden?

  • Vervoer. Kies op de plaats van bestemming zo veel mogelijk voor wandelen, fietsen of het openbaar vervoer.
  • Afval. Niet ieder land is net zo bewust bezig met afval en recylen als Nederland. Ben je op vakantie, let er dan goed op hoeveel afval je produceert en recycle wanneer mogelijk. Weiger rietjes, (te veel) servetten, plastic tasjes en andere onnodige verpakkingen. Wil je iets terug doen voor de natuur tijdens je vakantie? Kijk dan of er een lokale opruimactie is. 
  • Water. Ga net als thuis bewust om met water. In een warm land is een of twee keer per dag douchen geen overbodige luxe, maar houd het kort. Kun je geen water uit de kraan drinken, neem dan een fles met een ingebouwd filter mee, zoals LifeStraw. Koop je water in de supermarkt, ga dan voor de grootste verpakking en vul hier je kleine fles mee. 
  • Energie. Laat geen lampen, ventilators en zeker geen airconditioning onnodig aan staan.
  • Eten en drinken. Kies zo veel mogelijk voor plantaardig en lokaal. Happy Cow laat alle veganistische restaurants in de buurt zien.
  • Zonnebrandcrème. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ingrediënten die in zonnebrand voor kunnen komen een nadelig effect kunnen hebben op het dierlijk leven in de zee. Kies dus voor een milieuvriendelijke variant.
  • Excursies. Kies voor excursies die geen schade toebrengen aan dieren, natuur en mensen. Golfbanen verbruiken veel water en zorgen voor veel vervuiling. Ook gemotoriseerde vervoermiddelen zoals jetski's, quads en crossmotoren vervuilen het milieu: ze veroorzaken naast lawaai veel broeikasgassen. 

Meer inspiratie

Wil je meer weten over duurzaam op vakantie gaan? Op de website van Milieucentraal vind je veel informatie. En meer inspiratie over duurzaam op vakantie gaan vind je onder meer op Staylocal en de Good Travel Guide. Deze gids is een handelsmerk van Green Destinations en de bestemmingen en bedrijven van de Good Travel Guide zijn allemaal gecertificeerd of bekroond volgens dezelfde G.R.E.E.N waarden: Genuine, Responsible, Economically sustainable, Environment & Climate-friendly, Nature & Scenery friendly. Ook Natuur & Milieu heeft een reidsigds vol inspiratie, gratis te downloaden via www.vakantiezondervliegen.nl.

Heb jij nog andere tips voor om duurzaam op vakantie te gaan? Laat het ons weten bij de reacties!