Maak je sportclub duurzamer

Nederland Hergebruik & afval , Water

Over dit project

Als je thuis bewust bezig bent met je energieverbruik, je afval, je inkopen en je vervoer, dan is het best logisch om ook te kijken hoe je duurzamer kunt sporten. Is jouw sportvereniging al aan het verduurzamen?

Team

Jan van Betten

Contactpersoon

Wie doen er mee?

23 nudgers
4 organisaties

Initiatieven in jouw buurt

Bekijk meer
×
My Popup

Minder energie, minder water, minder afval, minder kilometers, maar ook: gezondere voeding en je eigen energie opwekken. Ook sportverenigingen kunnen op veel manieren aan de slag. Zo sparen ze het milieu én verlagen ze vaak de kosten. Het is bovendien geen luxe. Want sportverenigingen hebben elk jaar meer moeite om hun begroting rond te krijgen en voldoende vrijwilligers te vinden. En ook sponsors vragen steeds vaker aan een vereniging om te verduurzamen.

Balans tussen 3 P's

Je vereniging verduurzamen - dat gaat over de balans tussen People, Planet en Profit in de sport. Een heel breed pakket dus. Wat voorbeelden: milieuvriendelijk gebouw- en terreinbeheer via onder meer energiebesparing en afvalbeheersing, sport als middel voor (re-)integratie, gezonde en biologische catering in de kantine, slim transport van spelers en toeschouwers, of sportkleding van gerecyclede of herwinbare grondstoffen waar geen kinderarbeid aan te pas is gekomen. 

Wat levert het op?

Vaak zijn er verrassend simpele en financieel laagdrempelige maatregelen die weinig moeite kosten en ook nog tot kostenbesparing leiden. En dat stimuleert tot meer! Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van deurdrangers, 's nachts het koffiezetapparaat uitschakelen, frituurvetinzamelpunt worden of het isoleren van de spouwmuur van de kantine.

Eenvoudige plannen vergroten de kans op betrokkenheid, een belangrijk aspect van duurzaam verenigen. Activiteiten die iedereen begrijpt, maken het eenvoudiger om mee te doen. 

Hoe begin je?

De Menukaart Duurzaam Verenigen is een prima startpunt. Hij bevat een uitgebreid overzicht concrete maatregelen - met informatie over kosten, baten en terugverdientijd. Een groot aantal thema's komt aan bod: energieopwekking, isolering, afval, apparatuur, monitoring, terrein, vervoer, voeding en gezondheid, financiering, betrokkenheid, vrijwilligers. De Menukaart is een van de resultaten van het project waarin ABN AMRO World Tennis Tournament, Nudge en Duurzaam Verenigen tennisverenigingen stimuleren om te verduurzamen. Uit gesprekken bleek dat er veel behoefte is aan specifieke kennis over het verduurzamen van sportverenigingen.

Een uitgebreide handleiding vind je ook bij Sportservicedesk: Op weg naar een duurzame sportvereniging. Het is vooral belangrijk om ook de leden bij je plannen te betrekken. Houd bijvoorbeeld een enquete over duurzaamheid of plaats in het verenigingsblad een artikel met oproep over jullie duurzame ambities.

Ter inspiratie

Bij de jaarlijkse organisatie van hun internationale jeugdtennistoernooi timmert tennisvereniging Beekhuizen aan de weg als het gaat om duurzaamheid. Ook bij Duurzaam Verenigen vind je goede voorbeelden van verenigingen die sterker zijn geworden door bijvoorbeeld energie te besparen, zelf energie op te wekken of afval slimmer te scheiden. 

Lucas Hullegie van Duurzaam verenigen schreef op NudgeBlogt 10 redenen om je sportvereniging te verduurzamen en Hoe kan mijn sportvereniging verduurzamen. Tobias de Groot pleit voor investeringen in duurzame sportaccomodaties en geeft Arnhemse voorbeelden.

Andere initiatieven

Bij de portal DuurzaamSport vind je nieuws en een webshop met duurzame sportmaterialen. Inkoopcollectief SportStroom maakt zelf opgewekte zonne-energie haalbaar voor elke vereniging. Amsterdam Smart City werkt aan slimme sportparken, het Rotterdamse initiatief Scoren met Energie helpt sportverenigingen zonder investeringen energie te besparen en Natuur&Milieu Overijssel ontwikkelde Sportverenigingen gaan duurzaam!.

Bronnen: Duurzaam Verenigen, Lucas Hullegie,  Groen
 

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

 

 

  • Jan van Betten 2 september 2015 10:13 Contactpersoon

    Goed nieuws! Per 1 januari 2016 kunnen sportverenigingen subsidie krijgen wanneer ze gaan investeren in energiebesparing, dat maakt het ministerie van VWS bekend. Op de aanschaf van bijvoorbeeld LED-verlichting op sportvelden, zonneboiler, zonnepanelen of isolatie is 30% subsidie te krijgen. Als eerst een energieadvies wordt gemaakt, komt er 500 euro subsidie bij. Voorwaarde is wel dat de totale investering boven de 3.000 euro ligt. Als de sportclub hier een lening voor nodig heeft, is vanaf nu een borgstelling mogelijk bij Stichting Waarborgfonds Sport (SWS). Meer info: http://www.duurzaamverenigen.nl/landelijke-subsidieregeling-voor-sportverenigingen/


Bijdragen door organisaties

Vitens

Vitens sponsorde gratis watertappunten voor hockey- en tennisclubs.

PWN

PWN sponsorde gratis watertappunten voor hockey- en tennisclubs.

ABN AMRO World Tennis Tournament

ABN AMRO World Tennis Tournament zet zich actief in om Nederlandse tennisverenigingen te verduurzamen. Om nudgers kennis te laten maken met het toernooi en hoe zij duurzaamheid aanpakken, hebben ze al eerder kaarten ter beschikking gesteld.