Duurzame kleding kopen en gebruiken

Nederland Wonen & leven , Hergebruik & afval

Over dit project

Duurzame kleding kan een hoop ellende in de kledingindustrie voorkomen: misstanden in kledingfabrieken, dierenleed, grote milieuschade en enorme bergen afval – om er maar een paar te noemen. Dit is zeker geen ver-van-je-bed-show. De milieu-impact van je kleren kun je zelf makkelijk fors verminderen door duurzame kleding te kopen!

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

120 nudgers
5 organisaties

Wist je dat je de milieu-impact van jouw kleren makkelijk met 30% kunt terugdringen? Simpelweg door bewust te kiezen voor duurzame kleding van milieuvriendelijkere materialen, door tweedehands kleding te kopen of door te shoppen in winkels die aandacht hebben voor een meer duurzame productie. Maar vooral ook: door je kleding minder vaak te wassen en te strijken. En natuurlijk door er duurzaam afscheid van te nemen.

Duurzame kleding: waarom is het nodig?

Eerst even wat cijfers over de Nederlandse kledingberg. Gemiddeld wordt een kledingstuk slechts 4 keer gedragen. We kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar en gooien er 40 per jaar weg. In onze kast hebben we gemiddeld 137 items waarvan we 30% niet dragen. 

Waar leidt dat allemaal toe? Elk jaar worden wereldwijd 91 miljard kledingstukken geproduceerd - dat is ruim 60 miljard kilo textiel. Daarmee zorgt de textielindustrie voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot en verbruikt jaarlijks ruim 3% van al het voor mensen beschikbare water. Bijna de helft van de afvalwaterproblemen in de wereld is gerelateerd aan de productie van textiel.  

De productie van synthetische stoffen kost veel energie, voor natuurlijke stoffen zijn grote hoeveelheden water en bestrijdingsmiddelen nodig. Chemische nabehandelingen (zoals verven, stonewashen of kreukvrij maken) zijn milieuvervuilend en ongezond voor werknemers. Arbeidsomstandigheden zijn veelal slecht: te lage lonen, extreem lange werkweken en misstanden zoals kinderarbeid, onveilige fabrieken, opsluiting en mishandeling. Ook het dierenwelzijn komt vaak in het geding.

Niet alle kleding kan worden verkocht. Onverkochte voorraden vormen een steeds groter probleem voor modeketens. H&M en Burberry kwamen afgelopen jaren in het nieuws omdat ze voor miljoenen euro's aan gloednieuwe ongebruikte kleding lieten verbranden.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn genoeg opties voor duurzame kleding. Milieuvriendelijke stoffen, fair trade, tweedehands, swapping, een minimale garderobe - er zijn veel manieren om je groener te kleden. Alle verschillende initiatieven in duurzame kleding stellen je ook al gauw weer voor keuzeproblemen. Een eenvoudige, goed bewegwijzerde route naar een groene garderobe is er niet. Een paar richtlijnen:

  • Ga op kledingdieet. Langer met je kleren doen geeft meer klimaatwinst dan een verantwoorde materiaalkeuze. Heb je dat nieuwe item echt nodig?
  • Heb je gewoon zin om veel te shoppen? Koop dan vintage. Er zijn steeds meer winkels en online platforms.
  • Geef bij nieuwe aankopen voorrang aan milieuvriendelijk en eerlijk gemaakte kleding. Kies niet alleen op basis van prijs en trendfactor, maar kijk ook naar hoge kwaliteit, tijdloos design en een goede pasvorm. Ook duurzame kleding kan hip zijn!
  • Besteed zorg en aandacht aan je bestaande garderobe. Was je kleding spaarzaam en op lage temperaturen en droog het zo min mogelijk in de wasdroger. Repareer kleine beschadigingen.
  • Is een item eenmaal versleten of ben je er onherroepelijk opuitgekeken dan komen hergebruiken, ruilen of doneren aan textielinzamelaars in beeld. Wie handig is, maakt zelf nieuwe items van afdankertjes.

Waar koop je duurzame kleding?

Steeds meer winkels en webshops bieden duurzame kleding aan. Project Cece maakt het je makkelijk: op deze verzamelwebsite vind je duurzame & eerlijke kleding van meer dan 200 merken bij elkaar. Bij elk product zie je in één oogopslag aan welke keurmerken en duurzaamheidslabels deze voldoet. Ook de Kledingchecker van GoedeWaar laat zien hoe merken presteren op duurzaamheid. Op het label vind je informatie over de gebruikte materialen. Zo kun je kiezen voor duurzame stoffen. En… wat dacht je van vintage, je spijkerbroek leasen of je kleding lenen?

Shop (en verkoop) vintage

Wil je lekker vaak kunnen blijven shoppen en ook jouw eigen items verkopen om ruimte in je kast te houden? Online kun je terecht bij platforms als United Wardrobe, Vinted, Next Closet (designeritems, ook van bekende Nederlanders), Krijgdekleertjes (kinderkleding en speelgoed) en Cazou (voor ouders en kinderen). Bij de grote platforms krijg je kopersbescherming: je krijgt je geld terug als je betaalde artikel niet verstuurd wordt of kwijtraakt. Ook het aanbod aan vintage-winkels wordt steeds groter, en er ontstaan ook retailketens zoals bijvoorbeeld Appel&Ei. En natuurlijk wordt er ook nog steeds heel veel verkocht via Marktplaats, Facebook, eBay én de vrijmarkt op Koningsdag.

Minder wassen

Wist je dat wassen en drogen vaak zo'n 70% van de milieubelasting van jouw kleding vormt? Dan gaat het om elektriciteit en water, maar ook om watervervuiling door verfresten en vezels van synthetische kleding. Per wasbeurt spoelen er miljoenen vezels in het afvalwater mee. Deze vezels blijken een van de belangrijkste bronnen van plastic soep.

De Australische Tullia Jack daagde 30 mensen uit om hun spijkerbroek 3 maanden lang 5 dagen per week te dragen zonder wasbeurt. Het bleek geen probleem. De helft van de deelnemers was bereid hun jeans nog langer ongewassen te blijven dragen. Velen wasten nu ook andere kleding minder vaak.

Langer dragen en duurzaam afdanken

Koop minder kleding, blijf het langer dragen en laat het wat vaker repareren. Gun het daarna een tweede leven: verkoop het, geef het weg of lever het in. Bijna tweederde van het oude textiel wordt weggegooid, terwijl de textielindustrie er om zit te springen!

Keurmerken geven informatie over duurzame kleding

Een groot aantal keurmerken en certificaten geeft je informatie hoe duurzaam je kleding is. Ze kijken naar specifieke aspecten als milieu, dierenwelzijn, fair trade of ze beoordelen de hele keten. Meer informatie vind je in onze blog over keurmerken

Wil je het helemaal goed doen, zoek dan naar items die twee of meer duurzaamheidskeurmerken hebben, zoals RE-5 en PeopleTree. De kans op greenwashing is dan namelijk veel kleiner. 

Wat doet de sector zelf aan duurzame kleding?

Solidaridad en textielinzamelaar Sympany lanceerden het platform mode-bewust.nl: een kennis- en inspiratieplatform dat informeert over de ernstige misstanden en praktische tips geeft voor het verduurzamen van je garderobe. Ook Love Your Clothes van Milieu Centraal laat zien hoe je je kledingimpact verkleint.

Ook de kledingindustrie komt stap voor stap in beweging. De oplossingen zijn divers, ook omdat duurzame kleding over zoveel aspecten gaat. Denk aan het gebruik van biologische stoffen, waterbesparende verfmethoden, CO2-compensatie, fairtrade en slow design, inzameling en recycling. Ook komen er steeds meer gedragscodes die milieu- en arbeidsvriendelijke productie moeten garanderen. Je vindt ze bij Fairwear en Made-By. Het is een lastig proces: de geglobaliseerde kledingindustrie kent lange productieketens en er zijn veel partijen bij betrokken. Een duurzame kledingindustrie heeft dus tijd nodig. Maar als consument kun je nu al een bijdrage leveren.

Internationale campagne 'Ga voor goed goed!'

De Schone Kleren Campagne streeft in 16 Europese landen naar goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Je vindt er allerlei handige tips over het kopen van duurzame kleding onder hun motto ‘Ga voor goed goed!’.

 


Overige bronnen: www.kiesduurzamemode.nu - duurzaamheidsdialoog.nl over kledingrecycling - www.schonekleren.nl - watmooi.nl - wiki Productie - greenpeace.org


Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!
 

 

 

Rianne Hammenga 18 maart 2015

Ha Linda, dank voor je reactie! Fijn dat je ook mee wilt doen. Interessant je mode-bewuste blog: zeker een aanrader!

Zoë Huizenga 9 april 2018

Super initiatief!
Ben je bezig met duurzame mode, vrouw en tussen de 40 tot 50 jaar? Voor mijn onderzoek naar het koopgedrag ten aanzien van duurzame mode ben ik op zoek naar deelnemers zoals beschreven die op 26 april a.s. deel willen nemen aan een groepsinterview in Utrecht. Voor meer informatie neem contact op met zoe.huizenga@student.hu.nl

Harry Clemens 2 augustus 2020

Dit is een nuttig artikel, dank! Wat ik wel mis is de dimensie 'mens'. Duurzaam = goed voor mens en milieu (people & planet), in dit artikel lijkt duurzaamheid alleen over milieu te gaan. Dat is jammer want er zijn miljoenen en miljoenen mensen afhankelijk van de productie van kleding. Die verdienen werkgelegenheid en een eerlijk loon.


Bijdragen door organisaties

Pixelpolly

Upcycling: maak van je oude spijkerbroek iets nieuws. Pixelpolly ontwerpt en maakt van afgedankte spijkerbroeken nieuwe, hippe, eigentijdse kledingstukken. Ageethe geeft ook workshops zodat iedereen hiermee zelf aan de slag kan gaan!

Mode voor morgen

Mode voor morgen is het bedrijf van Lynsey Dubbeld. Ze richt zich op groene en eerlijke mode en een duurzame textielindustrie. Met haar kennis en expertise adviseert zij overheden, (non-profit) organisaties en ngo’s.

Geitenwollenshirts

Geitenwollenshirts verkoopt eco-vriendelijke shirts die op een eerlijke manier voor mens en milieu zijn gemaakt.

Modevlinder

Modevlinder is het bedrijf van Hasmik Matevosyan. Zij wil informatie over duurzaamheid in de mode voor consumenten toegankelijk maken.

Refinity

Refinity is het bedrijf van Fioen van Balgooi, duurzame koploper in de textiel- en modewereld. Zij doet onderzoek en ontwerpt. Ze geeft lezingen en trainingen.