Gooi minder voedsel weg

Nederland Eten & drinken , Hergebruik & afval

Impact

Samen redden we 2799 borden voedsel

Over dit project

Nog steeds verdwijnt jaarlijks veel voedsel ongebruikt in de afvalbak. Zonde van het eten, het geld en de energie! Voedselverspilling kun je op veel manieren tegengaan. We geven je tips om je eten slim te kopen, te koken en te bewaren.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

675 nudgers
1 organisatie

Als consumenten zijn we verantwoordelijk voor een fors deel van alle voedselverspilling. De schattingen lopen uiteen tussen 30 en 50 procent. Van wat we elk jaar weggooien, hadden we ongeveer 10 weken lang warme maaltijden kunnen maken. Vooral van rijst, pasta en brood kopen en koken we teveel. Die vormen de top 3 in de ranglijst weggegooid eten.

In Nederland wordt volgens Monitor Voedselverspilling jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild. Nederlandse consumenten gooien zo’n 14 procent van het voedsel dat ze kopen weg, blijkt uit onderzoek. Een deel is gewoon afval, zoals klokhuizen, botjes en schillen. Maar zo'n 10 procent is goed eetbaar voedsel. Per persoon gaat het jaarlijks om zo'n 34 kilo: dat is zo'n 100 euro de man en zo’n 300 euro per huishouden. Daarmee gooien we veel meer weg dan we denken. Nederlanders schatten namelijk zelf in dat ze ongeveer 20 kilo per jaar weggooien.

Probleem: houdbaarheidsdata

Een van de grote boosdoeners is de houdbaarheidsdatum op verpakkingen. Wanneer de THT-datum zou worden vervangen door ‘lang houdbaar’, wordt er 31 procent minder voedsel weggegooid. Naar schatting zouden we jaarlijks gemiddeld 14 kilo per persoon minder voedsel weggooien als de misverstanden rondom de houdbaarheidsdata uit de wereld zijn.

Wat kun je doen?

Voedselverspilling kun je op allerlei manieren voorkomen. Het allerbelangrijkste: koop slim, kook slim, bewaar slim! Nudge heeft een checklist gemaakt die helpt de uitdaging aan te gaan om 30 dagen geen voedsel te verspillen. Deze kan je downloaden en printen voor op de koelkast als je meedoet aan de voedselverspilling challenge.

9 tips om minder voedsel te verspillen

Koop slim

 • Bedenk je menu voordat je boodschappen doet.
 • Let goed op de ‘tenminste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ op de verpakking.
 • Gebruik je het vandaag? Koop dan juist dat product met de korte houdbaarheidsdatum. Zo voorkom je dat het wordt weggegooid. 

Bewaar slim 

 • Zorg dat je weet hoe je verschillende producten kunt bewaren om ze zo lang mogelijk goed te houden. Op de digitale bewaarwijzer vind je meer info.
 • Veel producten zijn nog lang na de THT-datum prima te gebruiken. Ook de UHT-datum is voor diverse producten echt nog geen weggooimoment. Zeker zuivel is vaak nog prima te gebruiken. Ruik en proef eerst zelf! 
 • Heb je een grote verpakking gekocht? Gooi meteen een gedeelte in de vriezer, dat scheelt een hoop weggooien.

Kook slim 

 • Pas de hoeveelheden af per persoon. Vooral van gedroogde producten, zoals rijst en pasta, kook je gauw teveel.  
 • Gebruik de restjes van de vorige dag in een soep, een salade, een pastasaus of ovenschotel. FrancescaKookt geeft veel tips!
 • Op de meeste receptensites kun je de ingrediënten invullen die je wilt gebruiken - handig om je restjes op te maken.
 • Kook je teveel? Vries extra porties in of laat anderen van je maaltijd meegenieten via ThuisAfgehaald. Zeker ouderen doe je een enorm plezier met een kant-en-klaar gekookte maaltijd. Of misschien is er bij jou in de buurt net zo'n Facebook-groep als in Spijkenisse.

Nog meer inspiratie

 • Download de app van Too Good To Go en haal overtollig voedsel af bij restaurants en winkels bij jou in de buurt. 
 • Een openbare proviandruilkast neerzetten.
 • Gaan voedseljutten bij boeren 
 • De app van het Voedingscentrum gebruiken voor je boodschappenlijst, bewaartips en recepten zoeken.
 • de Afgeprijsd-app toont de aanbiedingen bij deelnemende supermarkten. In Brabant gebruikt zo'n 5% van de klanten de app dagelijks.
 • Richt je koelkast op de juiste manier in met behulp van de tips van Instock. Hierdoor kun je het eten niet alleen langer bewaren, maar blijft het ook een stuk lekkerder. Ook kun je deze sticker op je koelkast plakken. 

Hoeveel eten gooi jij weg?

Wat gebeurt er nog meer?

Voedselverspilling krijgt al enorm veel aandacht. Een groot aantal initiatieven brengt voedselverspilling onder de aandacht en probeert het te verminderen. Zomaar een greep:

 • De coalitie Damn Food Waste organiseert evenementen om voedselverspilling breed onder de aandacht te brengen.
 • Kromkommer zorgt dat vreemdgevormde groente toch gebruikt worden.
 • Instock dringt voedselverspilling terug via hun restaurants, foodtruck en winkel. Dagelijks 'redden' ze restpartijen voedsel van de afhaalbak.
 • Producenten en supermarkten stellen restpartijen beschikbaar aan voedselbanken en outletsupermarkten.
 • De Europese Unie riep 2014 uit tot het Jaar Tegen Voedselverspilling. In 2025 wil Brussel de verspilling met de helft verminderd hebben.
 • Dankzij Muffin Man Steven van der Geynst gooien Belgische supermarkten veel minder weg en doneren het aan de voedselbanken.

Bronnen: Voedingscentrum, MilieuCentraal

 

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

 

 


Bijdragen door organisaties

Too Good To Go

Too Good To Go vecht tegen voedselverspilling door restaurants en winkels te helpen hun overtollige voedsel te verkopen in plaats van weg te gooien. De visie is om een ​​wereld te creëren waarin geproduceerd eten ook daadwerkelijk op een bord belandt in plaats van in de prullenbak. Het middel is een app die inmiddels door 3,5 miljoen mensen in Europa wordt gebruikt en sinds 2018 ook in Nederland actief is. Het doel is helder: er moet een impact worden gemaakt op het reusachtige probleem van voedselverspilling wereldwijd.