Gooi minder voedsel weg

Nederland Eten & drinken , Hergebruik & afval

Impact

Samen redden we 1764 borden voedsel

Over dit project

Nog steeds verdwijnt jaarlijks veel voedsel ongebruikt in de afvalbak. Zonde van het eten, het geld en de energie! Voedselverspilling kun je op veel manieren tegengaan. We geven je tips om je eten slim te kopen, te koken en te bewaren.

Team

Liz Moen

Contactpersoon E-mail Liz

Wie doen er mee?

559 nudgers
1 organisatie

Als consumenten zijn we verantwoordelijk voor een fors deel van alle voedselverspilling. De schattingen lopen uiteen tussen 30 en 50 procent. Van wat we elk jaar weggooien, hadden we ongeveer 10 weken lang warme maaltijden kunnen maken. Vooral van rijst, pasta en brood kopen en koken we teveel. Die vormen de top3 in de ranglijst weggegooid eten.

Nederlandse consumenten gooien zo’n 14 procent van het voedsel dat ze kopen weg, blijkt uit onderzoek. Een deel is gewoon afval, zoals klokhuizen, botjes en schillen. Maar zo'n 10 procent is goed eetbaar voedsel. Per persoon gaat het jaarlijks om tussen de 40 en 50 kilo: dat is ruim 150 euro de man en zo’n 400 euro per huishouden. Daarmee gooien we veel meer weg dan we denken. Nederlanders schatten zelf in dat ze ongeveer 20 kilo per jaar weggooien.

... en het wordt nauwelijks minder

Ondanks alle inspanningen en initiatieven blijkt de voedselverspilling tussen 2009 en 2015 nauwelijks te zijn afgenomen, blijkt uit onderzoek van De Monitor. Het onderzoeksprogramma besteedde twee confronterende uitzendingen aan voedselverspilling (21 en 28 mei 2017).

Probleem: houdbaarheidsdata

Een van de grote boosdoeners is de houdbaarheidsdatum op verpakkingen. Wanneer de THT-datum zou worden vervangen door ‘lang houdbaar’, wordt er 31 procent minder voedsel weggegooid. Naar schatting zouden we jaarlijks gemiddeld 14 kilo per persoon minder voedsel weggooien als de misverstanden de houdbaarheidsdata uit de wereld zijn.

Wat kun je doen?

Voedselverspilling kun je op allerlei manieren voorkomen. Het allerbelangrijkste: koop slim, kook slim, bewaar slim! Nudge heeft een checklist gemaakt die helpt de uitdaging aan te gaan om 30 dagen geen voedsel te verspillen. Deze kan je downloaden en printen voor de koelkast als je meedoet aan de voedselverspilling challenge.

9 tips om minder voedsel te verspillen

Koop slim

 • Bedenk je menu voordat je boodschappen doet.
 • Let goed op de ‘tenminste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ op de verpakking.
 • Gebruik je het vandaag? Koop dan juist dat product met de korte houdbaarheidsdatum. Zo voorkom je dat het wordt weggegooid. 

Bewaar slim 

 • Zorg dat je weet hoe je verschillende producten kunt bewaren om ze zo lang mogelijk goed te houden. Op de digitale bewaarwijzer vind je meer info.
 • Veel producten zijn nog lang na de THT-datum prima te gebruiken. Ook de UHT-datum is voor diverse producten echt nog geen weggooimoment. Zeker zuivel is vaak nog prima te gebruiken. Ruik en proef eerst zelf! 
 • Heb je een grote verpakking gekocht? Gooi meteen een gedeelte in de vriezer, dat scheelt een hoop weggooien.

Kook slim 

 • Pas de hoeveelheden af per persoon. Vooral van gedroogde producten, zoals rijst en pasta, kook je gauw teveel.  
 • Gebruik de restjes van de vorige dag in een soep, een salade, een pastasaus of ovenschotel. FrancescaKookt geeft veel tips!
 • Op de meeste receptensites kun je de ingrediënten invullen die je wilt gebruiken - handig om je restjes op te maken.
 • Kook je teveel? Vries extra porties in of laat anderen van je maaltijd meegenieten via ThuisAfgehaald. Zeker ouderen doe je een enorm plezier met een kant-en-klaar gekookte maaltijd. Of misschien is er bij jou in de buurt net zo'n Facebook-groep als in Spijkenisse.

Nog meer inspiratie

Hoeveel eten gooi jij weg?

Wil je een beter beeld krijgen van wat je zelf zoal weggooit? Doe dan de Weggooitest (ook als app te krijgen)! Grote kans dat je meer voedsel weggooit dan je zelf denkt. Omdat het vaak om kleine beetjes gaat, valt het niet zo op. Je ziet ook meteen hoeveel geld je in de vuilnisbak gooit. 

Wat gebeurt er nog meer?

Voedselverspilling krijgt al enorm veel aandacht. Een groot aantal initiatieven brengt voedselverspilling onder de aandacht en probeert het te verminderen. Zomaar een greep:

 • De coalitie Damn Food Waste organiseert evenementen om voedselverspilling breed onder de aandacht te brengen.
 • Kromkommer zorgt dat vreemdgevormde groente toch gebruikt worden.
 • Instock dringt voedselverspilling terug via hun restaurants, foodtruck en winkel. Dagelijks 'redden' ze restpartijen voedsel van de afhaalbak.
 • Producenten en supermarkten stellen restpartijen beschikbaar aan voedselbanken en outletsupermarkten.
 • De Europese Unie riep 2014 uit tot het Jaar Tegen Voedselverspilling. In 2025 wil Brussel de verspilling met de helft verminderd hebben.
 • Dankzij Muffin Man Steven van der Geynst gooien Belgische supermarkten veel minder weg en doneren het aan de voedselbanken.

Bronnen: Voedingscentrum, MilieuCentraal

 

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

 

 

 • Liz Moen 5 juni 2015 21:22 Contactpersoon

  Wist je dat je bloemkoolbladeren, broccolistelen, radijsblaadjes en venkelstelen prima kunt gebruiken? Het inspirerende Vlaamse kookboek 'Van aardappelschil tot wortelloof' geeft een nieuwe impuls aan no waste cooking. Wat dacht je van guacamole van broccolisteel? https://www.nudge.nl/blog/2015/06/03/van-aardappelschil-tot-wortelloof/

 • Liz Moen 26 mei 2015 15:37 Contactpersoon

  Wat is nou de impact van Minder voedsel weggooien? Het Nudge team heeft het voor je onderzocht! Jij kunt maar liefst 9 borden eten per maand redden. Zie hoe wij tot deze positieve impact zijn gekomen. → https://www.nudge.nl/blog/2015/03/09/wat-de-impact-van-minder-voedsel-weggooien/

 • Liz Moen 4 maart 2015 14:18 Contactpersoon

  Doe mee met de 30-dagen zonder voedselverspilling challenge. Download deze poster en plak hem op je koelkast of keukenkastje!

 • Liz Moen 30 november 2014 15:58 Contactpersoon

  De eerste resultaten van de 'United Against Waste Challenge' zijn veelbelovend. Een audit onder 11 restaurants laat zien dat restaurants enorm kunnen bijdragen aan minder verspillen van voedsel. Afvalreductie levert hen zelfs nog 25 cent per maaltijd op. Win/Win → http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/71229/afvalreductie-levert-25-cent-per-maaltijd-op


Bijdragen door organisaties

TEDS-IT Automatisering

Ted Janzen heeft de Afval Coach (app) ontwikkeld waarmee je op een handige manier je voedselverspilling in kaart kunt brengen en reduceren. Deze applicatie is bedoeld voor thuisgebruik. Voor horeca ondernemingen, cateraars en andere instellingen die voedsel bereiden en verkopen en/of uitdelen is er ook een zakelijke variant beschikbaar. Kijk voor meer informatie en het aanmelden op http://consumenten.afval-coach.nl