Foodiebag - vraag om een doggybag

Nederland Eten & drinken , Hergebruik & afval

Impact

We hebben al 21 borden eten gered!

Over dit project

Durf jij in een restaurant te vragen of jij jouw overgebleven eten mee naar huis mag nemen? Merendeel van de gasten niet. Hoog tijd voor de Foodiebag: een vernieuwde goede doggybag!

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Lisanne Addink-Dölle

Contactpersoon Foodiebag

Wie doen er mee?

30 nudgers
1 organisatie

52% van de restaurantbezoekers generen zich ervoor om eten mee te vragen, blijkt uit onderzoek van Stichting Natuur en Milieu. Daarom heeft Vriend van Nudge VerdraaidGoed de Foodiebag ontwikkeld. Met de Foodiebag lepelclip op tafel wordt het voor jou als gast heel eenvoudig om een Foodiebag te vragen. Helemaal niet gênant dus!

Hoe werkt de Foodiebag? 

Op tafel ligt een uitlegkaartje met daaraan een Foodiebag-lepelclip. Schuif je dit als gast aan de rand van het bord dan weet de ober: de bezoeker wil graag het overgebleven eten mee naar huis nemen. In de keuken van het restaurant wordt het eten in de Foodiebag verpakt. Die wordt afgesloten met dezelfde lepelclip die de je als gast eerder aan je bord schoof. Met de Foodiebag kun je je overgebleven eten dus op leuke en praktische manier mee naar huis nemen.

Wie zit er achter de Foodiebag?

Deze vernieuwde doggybag is een co-creatie project van Vriend van Nudge VerdraaidGoed en Nachtrestaurant. Nachtrestaurant vraagt via een jaarlijks terugkerend evenement op een ludieke manier aandacht voor het thema voedselverspilling. Tijdens de editie van 2012 kwam duidelijk naar voren dat er in Nederland behoefte is aan een vernieuwde, hippere versie van de doggybag. Zowel het ontwerp als de productie wordt door VerdraaidGoed gedaan. VerdraaidGoed is een ontwerp bureau dat zich bezig houdt met het tegen gaan van verspilling. VerdraaidGoed maakt van restmaterialen verrassende producten. 

Duurzaam? Innovatief?

De buitenkant van Foodiebag is gemaakt van restpartijen verpakkingskarton en de Foodiebag lepelclips worden gemaakt van restpartijen bestek. Zo krijgt dit afvalmateriaal een tweede leven en gaat er zo min mogelijk materiaal en energie verloren. De pakketten worden door mensen met een beperking samengesteld, verpakt en verzonden. Al met al, van A tot Z behoorlijk duurzaam dus. Wij vinden het een VerdraaidGoed-idee!

Welke nudge geeft Foodiebag?

De Foodiebag draagt bij aan het terugbrengen van voedselverspilling in de horeca. En dat is maar goed ook, want jaarlijks wordt er in de Nederlandse horeca 51.000 ton voedsel weggegooid. Door de Foodiebag lepelclip is de drempel om een doggybag te vragen minder hoog. Zo gaat overgebleven eten niet de prullenbak in, maar mee naar huis! 


Bijdragen door organisaties

VerdraaidGoed

De initiatiefnemers van VerdraaidGoed, de creatievelingen achter de Foodiebag, willen zoveel mogelijk restaurants in Nederland laten kennismaken met de Foodiebag. Dat doen ze samen met nudgers!