Geef je oude spullen weg

Nederland Hergebruik & afval , Delen & samenleving

Over dit project

Niet weggooien, maar weggeven – ofwel ‘freecycling’. Vaak kun je iemand nog blij maken met de spullen die jij opruimt. Via lokale weggeefgroepen vind je snel en makkelijk een gegadigde.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

116 nudgers

Ken je dat gevoel? Je bent aan het opruimen, maar je vindt het zonde om je spullen zomaar weg te gooien. Vaak kun je er iemand anders nog blij mee maken. Of andersom: je stofzuiger gaat stuk, maar je zit vreselijk krap bij kas. Misschien staat een van je buurtgenoten net op het punt om er een weg te doen.

Freecycling

Wereldwijd zijn er duizenden freecycle-groepen actief. Het is een leuke manier om contact te krijgen met mensen in je omgeving die ook bewust met hun spullen omgaan: ‘Changing the world one gift at a time’. 

“Waarom had ik dit niet eerder gedaan?", schrijft Kath Kelly over Freecycling in haar boek 'Leven van €1 per dag'. "Ongeveer alles wat je maar kon bedenken werd gevraagd of aangeboden: meubels, elektrische apparaten, voertuigen, kleding, speelgoed, eten en drinken; het was net een gratis virtuele rommelmarkt. En het was voor iedereen geweldig om een enthousiast tehuis te vinden voor zijn troep, die bij hem thuis werd opgehaald."

‘Ik geef weg’ via Facebook

Facebook is natuurlijk een handig medium om een community te starten. Juul Martin startte begin 2012 de landelijke Facebookgroep ‘Ik geef weg’. Er zijn inmiddels zo'n 28.000 mensen lid van de groep.  

Juul Martin: “We hebben allemaal veel te veel spullen. Van die overvloed kun je waarde maken. Voor mij draait de groep niet om gratis spullen krijgen, de focus ligt op het weggeven van spullen. Dat je op die manier ook gratis spullen kunt krijgen, dat is daar dan het gevolg van.”

Ook in jouw buurt?

Een lokale weggeef-groep heeft als voordeel dat alle aanbiedingen in de buurt zijn. Inmiddels zijn er via Facebook al tientallen lokale weggeefgroepen actief. Je vindt ze op deze Google-kaart. Of zoek op Facebook bijvoorbeeld onder ‘weggeef’ of 'gratis'. 

Is er al een weggeefgroep in jouw buurt? Meld je aan en doe mee! Veel groepen zijn ook blij met een extra beheerder. Kun je geen bestaande groep vinden? Je kunt er natuurlijk ook zelf eentje starten. Op het tweede tabblad in dit project vind je meer info.

Gratis via internet..

Elders op internet vind je tientallen sites waar gratis spullen worden aangeboden. En ook op Marktplaats staan duizenden advertenties voor gratis spullen – en dat zijn echt niet alleen stoeptegels. ;-)

Een paar voorbeelden: gratisaftehalen, gratisoptehalen en gratisafhalen.

.. en offline

In tientallen gemeenten is een Weggeefwinkel, waar je je spullen kunt brengen én gratis kunt uitzoeken. 

In het buitenland

In de VS startte in 2003 The Freecycle Network. Inmiddels is het wereldwijd actief, in 85 landen. Er staan bijna 5.200 groepen geregistreerd met 8,1 mln leden. Ook in Nederland zijn een paar groepen actief. 1,9 mln Britten zijn lid van een van de 399 Freegle-groepen. De 5.000 Freecycle Network-groepen claimen dat ze met hun geefgedrag elke dag meer dan 500 ton afval voorkomen.


Bronnen: Juul Martin, The Freecycle Network

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie. En als je meedoet (of al eerder meedeed), horen we graag je ervaringen!

 

 

Hoe start je zelf een pagina? 

  • Kijk even mee in de landelijke groep om te zien hoe het werkt.
  • Maak een Facebook-groep aan (dus geen pagina!). Zo kan elk lid zelf berichten posten. 
  • Kies voor een gesloten groep, dat geeft je de mogelijkheid om mensen indien nodig uit de groep te zetten. 
  • Formuleer duidelijke spelregels en plaats ze bij ‘over de groep’ of in een vastgezet bericht.
  • Nodig een groep vrienden uit. 
  • Plaats zelf een eerste item dat je weggeeft.
  • .. en kijk wat er gebeurt! 

Modereren

De 'Ik geef weg'-groep heeft een team moderators. "De meesten hebben zich spontaan gemeld", vertelt Juul. "Zo'n team is erg handig. Juist omdat we de site heel overzichtelijk willen houden, is het toch redelijk wat werk. Zoekvragen, discussies, maar ook leuke reacties, halen we weg." Voor zulke berichten hebben ze een aparte fanpagina aangemaakt. Hoe streng jij in je groep wilt zijn, is je eigen keuze. Het hangt natuurlijk ook van jouw spelregels af. Hoe modereer je een Facebook-groep en zorg je voor een fijne online community? Juul zette een duidelijke handleiding op zijn blog.

Alleen weggeven of ook zoeken? 

Er zijn ook lokale Facebook-groepen waar je met vraag en aanbod terecht kunt, zoals Ik zoek/ik heb. Juul hanteert een strikte scheiding tussen zoeken en weggeven. “Ik wil de groep zo helder mogelijk houden. Daarom kun je er maar één ding doen. Als ik andere groepen bezoek, waar je kunt weggeven, ruilen en zoeken, dan zie ik daar vaak veel minder interactie.” In de groep Ik zoek gratis kun je terecht als je iets nodig hebt.