Recycle je gebruikte olie en frituurvet

Nederland Hergebruik & afval

Over dit project

Frituurvet en olie hebben in het riool hetzelfde effect als in jouw lichaam. Buizen slibben dicht en er ontstaan verstoppingen bij de afvalverwerking. Lever je gebruikte olie en frituurvet daarom in voor recycling!

Team

Anne Marie van Leent

Contactpersoon

Wie doen er mee?

112 nudgers
1 organisatie

De stoffen in frituurvet en vloeibare olie worden moeilijk afgebroken en blijven ‘plakken’ aan de wanden van de afvoer. Je riskeert niet alleen verstoppingen in huis, ook in de riolering en afvalverwerking ontstaan problemen. Jaarlijks kost dat zo'n 30 miljoen euro aan schoonmaakkosten

In de horeca wordt zo'n 95% van al het oude vet ingezameld. Maar bij de consument is nog een wereld te winnen. In Londen werd deze zomer in het riool een 'fatberg' van 250 meter lengte uit het riool gebikt. "Het is alsof je beton probeert te breken. Dat is heel frustrerend, want dit was volledig te voorkomen en wordt veroorzaakt doordat er vet, olie en smeer door de gootsteen wordt gespoeld, en doekjes door de wc," aldus riool-baas Matt Rimmer.

Ook in Nederland wordt nog veel te veel weggespoeld. Jaarlijks hebben consumenten gemiddeld 1 kg vet per persoon als afval. Slechts 18% van dat afvalvet wordt ingeleverd voor recycling. En dat is zonde. De 16 miljoen kilo door consumenten afgedankt frituurvet heeft in totaal een waarde van zo'n 6 miljoen euro. En het levert genoeg biobrandstof om ruim 4.000 keer de wereld rond te rijden. 

Waarom is recyclen belangrijk?

Inzameling van gebruikte vetten draagt op twee manieren bij aan een beter milieu. Ze komen niet in het riool terecht, waar ze zorgen voor schade en ernstige verstoppingen. Bovendien worden door het hergebruik grondstoffen bespaard. Biobrandstof van gebruikt frituurvet levert veel minder CO2-uitstoot en veroorzaakt minder vervuiling door fijnstof uit de uitlaat.

Wegbrengen in je buurt

Inmiddels zijn er in Nederland al 3.000 inzamelpunten. Op basis van je postcode vind je het dichtstbijzijnde inzamelpunt. Giet de gebruikte olie en vet in een afgesloten plastic fles en gooi het in de gele container.

Is er geen inzamelpunt dichtbij? Best kans dat jouw olie en vet ook welkom zijn bij een snackbar of restaurant in je buurt. Zij krijgen een vergoeding voor het ingeleverde vet.

Ook inzamelpunt worden?

Nieuwe inzamelpunten zijn nog steeds welkom. Scholen, sportverenigingen, supermarkten en zelfs particulieren kunnen zich aanmelden. Een inzamelcontainer kan je school of club een aardige bijverdienste opleveren. Een volle container levert je algauw een paar tientjes op. Online kun je je eenvoudig aanmelden als inzamelpunt

Wil je meer informatie? Dan kun je contact opnemen met nudger Anne Marie van Leent. Als ambassadeur voor de campagne 'Olie en vet, recycle het' zet zij zich in om het netwerk inzamelpunten te vergroten. Zij kan je alles over vetinzameling vertellen.

Bron:  vetrecyclehet.nl

 

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

 


Bijdragen door organisaties

Duurzaam Verenigen

Duurzaam Verenigen ondersteunt sportclubs bij het verduurzamen. De inzameling van gebruikt frituurvet is onderdeel van hun Duurzame Menukaart.