Zet het gas onder pasta uit

Nederland Energie , Wonen & leven , Eten & drinken

Impact

Samen hebben we al 10574 L gas bespaard!

Over dit project

Als je pasta aan de kook brengt, de deksel op de pan doet en het gas uitzet, dan wordt het ook gaar. Dat scheelt je elke keer 7 minuten gas. Onze oma's wisten dit natuurlijk allang. Die zetten hun pannen in een hooikist om het eten langzaam te laten garen.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

1263 nudgers

Als je pasta, rijst, couscous, quinoa, bonen of linzen kookt, kun je simpelweg het gas na een paar minuten koken uitzetten. Zorg dat de deksel goed sluit en het wordt vanzelf gaar. Bijkomend voordeel: aanbranden is er niet meer bij. Dus ook een prima methode voor je havermout of erwtensoep!

Vroeger, toen brandstof vaak schaars was, was energiezuinig koken een must. Het heeft ook praktische voordelen: minder water - dus meer smaak, vitaminen en mineralen, geen risico op aanbranden of droogkoken én geen stress meer tussen vijf en zes. Echte 'slow food' dus! Ook handig op de camping, als je op kamers woont, of als je pitten tekort komt bij de voorbereidingen voor een uitgebreid diner.

Hooikist

Vroeger stond in veel huishoudens een hooikist in de keuken. De naam zegt het al: een kist gevuld met isolerend hooi. Je stopt de pannen er goed afgesloten in en laat het eten langzaam garen. Niet alleen kale pasta, maar bijvoorbeeld ook hele stoofschotels. Je kunt hem ook gebruiken om deeg te laten rijzen of om zelf yoghurt te maken.

Hoe werkt het?

- Zorg dat je pan goed vol is, hoe minder lucht hoe beter
- Wanneer het gerecht aan de kook gebracht is, laat het dan nog 1/6 van de normale kooktijd goed doorkoken
- Zet je pan meteen van het vuur in de hooikist en pak de pan goed in.
- Laat het gerecht ruim 2x de normale kooktijd gaar worden.
- Zorg dat je de hooikist even goed laat uitdampen als je de pan er uit gehaald hebt.

Wat kun je er in maken?

Als je googelt op 'hooikist recepten', vind je heel veel informatie en recepten. Bijvoorbeeld in het artikel van Ghislaine op Smulweb en op de receptenpagina van Hooimadam. Het is soms een beetje experimenteren met de kooktijd. Gerechten met aardappel moet je ongeveer de helft van de kooktijd laten doorkoken, anders worden ze niet gaar. En het vraagt een andere manier van koken: je brengt je eten 's ochtends aan de kook en dan schuif je rond lunchtijd zo aan tafel. Of je kookt rond lunchtijd en hoeft aan het eind van de middag nog maar weinig te doen.

Heb je echt een kist nodig?

Er zijn allerlei prima alternatieven voor de kist. Kant-en-klaar kun je de vrolijke Hooimadam kopen. Je kunt ook simpel een oude deken of slaapzak gebruiken. Je kunt de pan in een winterjas wikkelen, in je bed zetten of tussen de kussens van de bank. Alles wat de warmte goed vasthoudt, is prima.

Wil je wel een echte kist? Je kunt een bestaande kist of een koelbox gebruiken. Heb je zin in een leuk klusproject? Op Landleven.nl vind je een beschrijving voor een mooie authentiek uitziende kist. Als bijzettafel heeft hij meteen een dubbelrol in je kamer.

Voor onderweg: de thermoskan

Ben je de hele dag op pad, maar wil je ook graag op deze manier koken? Het antwoord is: de thermoskan! Die kun je gebruiken als een mini-hooikist. Je stopt 's ochtends je maaltijd met de juiste hoeveelheid water in de thermoskan. Je legt de thermoskan horizontaal (anders werkt het niet). Tijdens de lunch tover je dan een dampend warme maaltijd tevoorschijn. Of je maakt er 's avonds juist je havermout in klaar. Inspiratie vind je op ThermosCooking.com en op een Pinterest-pagina met recepten en tips. Het handigst is een thermoskan met een wijde opening, bijvoorbeeld van Klean Kanteen of Stanley.

Brandstofbesparing uit 1943

In 1943 legde Mia de Kok het principe van energiezuinig koken uit in haar kookboek 'Koken... nu!'. Onder het kopje Brandstofbesparing schrijft ze:

"Heel veel menschen kunnen en willen niet gelooven, dat de gerechten op een kleine vlam precies even vlug gaar zijn als op een groote. Toch is het zoo. Het komt er alleen op aan, dat de inhoud van de pan eerst goed door moet koken voor we mogen temperen. Maar dan blijft de temperatuur ook 100°C. Draaien we het gas hooger, dan blijft de temperatuur en dus ook de kooktijd precies hetzelfde, alleen wordt de kans op aanbranden veel grooter. We moeten dan dus met meer water koken en onnoodig veel gas gebruiken."

Bronnen: onder meer Biobudget en Eten-en-drinken.info

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

Rudolph Rudolph 13 januari 2015

Tijdens het koken zet ik alvast pannen (als deksel) met water en/of voedsel boven op de pannen die al eerder moeten koken. De warme waterdamp van de pannen die al koken verwarmen de pannen die er bovenop staan alvast voor. Verder zodra het water kookt in de pan, gas omlaag en het water net kokend houden. Water kan niet heter worden onder normale druk dan 100 graden. Hard kokend water maakt het eten daarom ook niet eerder gaar. Wel met een drukpan.

Brett V 4 juni 2015

Op deze manier kook ik ook op fietsvakantie. Je hebt weinig gas in zn busje, 't is niet goedkoop, dus je bent zuiniger.

Een paar tips:
- heet water wat nog over is in de waterkoker in de pan doen of ik haal warm water uit de kraan, scheelt mij gas, thuis zal dat wel onzuiniger zijn.
- pannen stapelen. Ik heb heb daar een stapelring voor.
- deksel (op vakantie een bord) op de pan.
- nadat pasta kookt met deksel van het vuur halen. Ik moet zelf nog uitproberen hoelang de pasta erover doet om gaar te worden zonder isolatiemateriaal.

Anonymous 20 oktober 2015

Ik heb een wollen deken in een keukenla liggen. Zo simpel kan een hooikist zijn... (wel wat ontspullen in de keukenlade ;-) )

Maaike Aanraad 15 november 2015

Ik deed dit altijd al met rijst (gewoon water uit de qooker), nu dus ook met pasta!

Nathalie Ven 17 februari 2016

Ik heb van tupperware een plastic bak waar je kokend water in doet 20/30 min. Laten staan en de pasta rijst of spaghetti is klaar!

Iris Mulder 18 april 2016

Ik gebruik een grote boodschappentas met daarin een oude slaapzak als hooikist.

Jet Ederveen 26 juni 2016

Het blijft actueel, energie verbruik omlaag.
Het kan vrij gemakkelijk. Een kartonnen doos of een oude kist.
1 Hoofdkussen onderin, en een tweede kussen bovenop.
Mijn kist is van hout, kwam ik toevallig tegen bij de kringloopwinkel. Ik had net mijn hoofdkussens vervangen en de oude kussens doen nu dienst in de hooikist. Geweldig, geen aangebrande rijstepap meer.

Susanne Meijles 10 juli 2017

Ik heb helemaal geen hooikist nodig: water uit de Quooker, 1 minuut tot kookpunt, pasta erin en kookplaat uit. Timer op 8 minuten (iets langer voor glutenvrije pasta) en voila :)

Karin Hermes 9 april 2018

Ik kook nu al 8 jaar zoals vroeger (de Hooikist methode)!
Hoe dit werkt: ik kook aardappels en groenten op elkaar voor 5 minuten en zet het in een leuk kistje met schapenwol gevuld weg. En wanneer we trek krijgen zet ik het op tafel.
Zelfs vlees laat ik zo nagaren!
Ideaal en heb al jaren enorm bespaard. Aanrader echt als je het een week vol kan houden wil je niks anders meer.
Nooit meer bang dat je het eten vergeet en aanbakt of overkookt, en toch je eten warm op tafel.
Succes als je het wil proberen !

Melissa van D. 22 juli 2018

Je hebt niet persé een kist nodig. Sinds ik op deze tip geattendeerd ben, kook ik al mijn groenten, aardappelen, rijst en pasta veel korter. Sommige groenten hoef je alleen maar even aan de kook te brengen. Zoals broccoli en wortels. Daarna zet ik de (elektrische) kookplaat meteen uit. De warmte blijft lang genoeg om de groente te garen. Dit scheelt enorm veel elektriciteit.
Maak ook eens couscous klaar, dat hoef je alleen maar met heet water te wellen.

Ilse Berg 15 januari 2019

Goed idee.deed ik ook al met groenten en aardappelen. Wat pasta betreft ik doe de pasta direct in de saus zodra de kip in de saus gaar is is de pasta klaar.ook geen water verspilling meer.en een pan minder om af te wassen. Dubbel water besparing.

Linda Nagel 3 oktober 2019

Hetzelfde kan met rijst: zodra het water kookt de bron uitzetten. Ik doe dat meestal in de ochtend al.