Gloeimonsters

Nederland Energie

Over dit project

Speel dit gratis spel met een stickervel om gloeilampen te vinden én te vervangen! Gloeilampen zijn echte monsters die onnodig energie vreten. Dat is slecht voor het milieu én je portemonnee. Hoog tijd om ze te vervangen door energiezuinige led-lampen dus! Met de jacht op Gloeimonsters ontdekken jij en je kinderen tijdens een leuk spel welke lampen je beter de deur uit kan doen.

Team

Juan Zuilhof

Expert Gloeimonsterjager E-mail Juan

Wie doen er mee?

1937 nudgers
1 organisatie

Gloeilampen: echte stroomvreters

Gloeilampen zijn niet meer van deze tijd. Ze maken licht met een gloeidraad die tot wel 3000 graden Celsius kan worden. Die warmte kun je niet zien, en de energie gaat dan ook verloren. Led-lampen zijn zo’n 85% zuiniger dan gloeilampen als ze dezelfde lichtsterkte genereren. Je bespaart hiermee dus een hoop energie, en dat is goed voor het milieu!

Het milieu én geld sparen

Met de juiste verlichting help je niet alleen het milieu, maar houd je ook geld over. Per lamp kost led misschien meer dan haar gloeiende voorganger, maar laat je hierdoor niet misleiden. Led-lampen gaan namelijk veel langer mee. Het leven van een gloeilamp duurt vaak ongeveer 1000 uur, terwijl een led-lamp al snel 20.000 uur kan branden. Milieu Centraal heeft een handig overzicht gemaakt dat laat zien hoe een led-lamp over vijftien jaar tijd minder dan een kwart kost van gloeilampen in dezelfde fitting. Niet gek, toch?

Heb jij thuis nog gloeilampen?

In Nederlandse huishoudens waren in 2016 nog zo’n 60 miljoen gloeilampen te vinden. Dat is best een hoop als je bedenkt dat ze al sinds 2012 alleen nog maar uit bestaande voorraden verkocht mogen worden. Om energie te besparen is ons advies dan ook: haal de gloeilampen eruit, en draai er led-lampen in. Heb jij nog gloeilampen hangen? 

De jacht op Gloeimonsters is geopend

Om je een handje te helpen heeft Nudge samen met energieleverancier Greenchoice een leuk spel bedacht: de jacht op Gloeimonsters. Je speelt het spel online op de website van de Gloeimonsters. Dit kan op je smartphone, tablet of laptop, terwijl jij en je kinderen offline in je eigen huis op ontdekkingstocht gaan om te kijken of er nog gloeilampen hangen.

Bestel het gratis spel

 

Gloeimonster gevonden!

Heb je dan zo’n Gloeimonster gevonden? Plak snel Gloeimonster-stickers op het lichtknopje waarmee je het aanzette. Zo weet je later nog waar hij verstopt zit. Als je zeker weet dat je de hele kamer gehad hebt ga je door naar de volgende. Denk goed na over alle plekjes in je huis, want het is soms best even speuren voordat je ze allemaal gevonden hebt! Tijdens het spel houd je op de website bij welke lampen je precies gevonden hebt. Dit lijstje krijg je na het spel per e-mail toegestuurd, zodat je later nog weet wat je moet kopen. 

Speel het spel

Heb jij thuis nog gloeilampen én een team waarmee je op jacht kan? Zo doe je mee:

  • Op de website van de Gloeimonsters bestel je gratis een spelpakket met monsterstickers en een gaaf masker. Dit wordt binnen een paar dagen bij je thuisbezorgd. Je vindt hierbij ook een speciale link en spelinstructies, zodat je straks precies weet wat je moet doen om ze allemaal te vangen. 
  • Spelpakket ontvangen? Volg de instructies en ga op jacht naar Gloeimonsters in je huis. 
  • Gebruik het lijstje dat je hebt gemaakt tijdens het spel om zuinige led-lampen te kopen. 

Genoeg gepraat, laat de jacht beginnen!

Geert van der Linden 11 september 2017

Te gek!! Ik heb al flink wat lampen vervangen voor Philips Hue led lampen, maar wellicht vind ik toch nog een paar Gloeimonsters :)
Aan de slag en op jacht.


Bijdragen door organisaties

Greenchoice

Nudge ontwikkelde Gloeimonsters samen met partner Greenchoice.