Plak een NEE-NEE sticker of NEE-JA sticker op je brievenbus (actie verlopen)

Nederland Wonen & leven , Hergebruik & afval

Impact

Samen besparen we 814 ton papier per jaar

Over dit project

De actie is inmiddels afgelopen, Nudge verstrekt geen brievenbusstickers meer! Wil jij een NEE-JA sticker of NEE-NEE sticker? Deze kun je aanvragen bij je gemeente of bij verschillende websites. Met een brievenbussticker vermijd je ongewenste reclame in je brievenbus. Zo bespaar je flink wat papier besparen en draag je bij aan een betere wereld.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

21983 nudgers
2 organisaties

Nudge verstrekt geen brievenbusstickers meer!

Wil jij een NEE-JA sticker of NEE-NEE sticker? Deze kun je aanvragen bij je gemeente of bij verschillende websites.

Ook al doen we steeds meer online, ons papiergebruik is nog altijd een niet te verwaarlozen gedeelte van onze milieu-impact. Jaarlijks ontvangt een gemiddeld huishouden 1.720 reclamefolders. Als je ze toch nooit leest, is dat zonde van het papier. Een op de vijf huishoudens heeft inmiddels een NEE-JA sticker of NEE-NEE sticker op de brievenbus. De producenten van folders houden daar rekening mee.

25 folders per week

Elke week ontvangt ieder huishouden gemiddeld 25 ongeadresseerde reclamefolders in de brievenbus. Deze hoeveelheid neemt de laatste jaren af, maar het is nog steeds 30 kilo reclamedrukwerk per jaar! Beschouw je het als 'papieren spam'? Met een NEE-JA sticker ontvang je de reclamefolders niet meer. Met een NEE-NEE sticker krijg je ook de gratis huis-aan-huiskranten niet meer in je brievenbus. Beide stickers kun je bij de gemeente aanvragen.

Reclamefolders ook online

We kunnen ons voorstellen dat je wel graag de aanbiedingen volgt. Er zijn verschillende sites waar je de digitale folders kunt bekijken. Op de websites Spotta.nlFoldersenkranten.nlFolderz.nl en Aanbiedingenfolders.nl kun je digitaal de echte folders inzien en je kunt vragen om alleen folders uit je buurt.

Sommige folders tóch wel ontvangen?

Wil je selecteren welke folders je wel ontvangt en welke niet? Meld je aan op Kiesjefolders! Via deze handige website kies je zelf welke folders er wél bij jou door de bus komen. Ze worden geadresseerd verzonden, dus je kan gerust een NEE-NEE sticker op de brievenbus plakken en toch jouw favoriete aanbiedingen zien.

In sommige steden is het roer al helemaal om: JA-JA sticker nodig

Ondanks weerstand uit de folderbranche hebben een aantal steden  een geheel nieuw systeem ingevoerd. Je krijgt geen folders, tenzij je een JA-JA sticker plakt. Heel handig om het systeem zo om te draaien, want hiermee bespaart een stad als Amsterdam al zo'n 6000 bomen per jaar. 

Het systeem lijkt veelbelovend: 84% van de Amsterdammers was na twee maanden testen postitief. Doet jouw stad nog niet mee? Misschien kun je met die cijfers bij jouw gemeente langsgaan en kijken wat je daar voor elkaar krijgt. Amsterdam was de eerste gemeente, daarna volgenden onder andere Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Haarlem en Tilburg.

Nog een stap verder? Filter voor geadresseerde reclame

Wil je naast ongeadresseerde reclame ook geen geadresseerde reclame meer ontvangen? Schrijf je dan in bij Stichting Postfilter. De meeste adverteerders respecteren dit bestand. 

Vaak krijg je ook reclamedrukwerk meegestuurd bij geadresseerde post, zoals bij bank- en giroafschriften. Dit kun je stopzetten door het bedrijf of de organisatie te melden dat je hier geen prijs op stelt. 

Milieu-impact: papier vs digitaal

Ongewenste folders zorgen voor verspilling van energie voor productie en transport, en onnodig afval. Het gebruik van kringlooppapier vermindert de milieubelasting. De productie vraagt minder hout en water, maar kost evenveel energie.

Online folders lezen, dat kost natuurlijk ook energie. Een vergelijking is lastig te maken, beide media hebben voor- en nadelen. Milieu Centraal geeft meer informatie over het voorkomen van onnodig papierafval en de milieu-impact van papier en digitaal

Ken jij nog een site met handige informatie over de nee-nee sticker? Heb je nuttige aanvullingen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie. Je kunt reageren door door op 'reacties' te klikken op deze pagina.

Threa Quevedo 16 september 2016

Hoe bestel ik nu de nee ja sticker?

Rianne Hammenga 20 september 2016

Ha Threa, de sticker bestel je door op de button aan de rechterzijde van deze pagina te klikken op 'Ik doe mee!". We sturen de sticker per post naar je op!

Jan Zuilhof 14 november 2016

Hallo Annemarie, we zijn ermee bezig. Ik heb je zojuist een e-mail gestuurd zodat we dit op kunnen lossen!

Annemarie van Tongerlo 15 november 2016

Ik heb ze ontvangen!!!
Bedankt 😀

Jan Zuilhof 16 november 2016

Super!

Jan Zuilhof 15 maart 2017

Ha Claudia, heb je hem nog steeds niet?

Geert van der Linden 10 mei 2017

Tof, al 10.000 mensen hebben meegedaan!

Daphne Meerdink - Hansen 22 augustus 2017

Weken geleden besteld, nooit ontvangen. Nog maar een keer proberen ?

Evelien van Ierssel 11 september 2017

Hoi Romy,
Vervelend! Er gaat wel eens wat mis met de post. Kun je me je volledige naam en/of e-mailadres geven? Dan kan ik je opzoeken in ons systeem. Mag via mail (evelien@nudge.nl) als je het niet fijn vind om op de website te delen. Dan zorgen we dat het snel in orde komt!
Groet,
Evelien

Daphne Meerdink - Hansen 26 september 2017

Heb er maar eentje bij het gemeentehuis gehaald na 2 keer bestellen en niet ontvangen.

Jan Zuilhof 12 oktober 2017

Ha Yiguo,
Dat is niet de bedoeling. We gaan er achteraan!

Daphne Meerdink - Hansen 3 juli 2018

Er gaat niet zó vaak iets mis met de post.

Daphne Meerdink - Hansen 8 juli 2018

Ik heb m dus twee keer aangevraagd en nooit ontvangen. Voor de rest is er in de afgelopen jaren geen poststuk naar mij zoek geraakt. Dus ergens anders gaat iets niet goed.

Silvia van Dorst 1 augustus 2018

Wanneer ontvang ik mijn NEE - NEE stikker?
Heb me 3 weken geleden aangemeld.
Grt. Silvia

Laura Donkersloot 13 maart 2019

Hallo Jo, ik heb jouw vraag doorgezet naar een collega zodat we het kunnen oplossen.

Marloes Verheesen 4 juni 2020

Ik heb al een aantal weken geleden een sticker besteld, maar helaas nog niets ontvangen. Is mijn aanvraag wel goed doorgekomen? Ik hoor graag.

Ina Klokman 23 maart 2021

Helaas worden de bezorgers van folders nog regelmatig overstelpt met stapels folders. Ze krijgen nl. geleverd op basis van aantal adressen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de hoeveelheid Nee/Nee of Nee/Ja stickers. De folderbezorger blijft zitten met de folders die hij/zij niet kan bezorgen. De organisatie erachter is niet erg gedreven om de aantallen aan te passen en om de niet bezorgde folders weer op te halen.
(ervaring van een collega, de bezorger is er om deze reden mee gestopt, want het kind is heel bewust met haar leven en omgeving bezig).

Wilfried Sip 16 augustus 2021

Nu voor de 2e keer aangevraagd hopelijk gaat het nu wel goed.

Brian Janssen 17 augustus 2021

Hoe bestel ik de Nee Nee sticker nu? Gewoon op - Ik doe mee! - klikken?

Suzanne Koperberg 24 augustus 2021

Is deze actie nog actief? Ik heb de stickers nog niet ontvangen?

Jamie Wammes 26 september 2021

Helaas.... Ik kan de sticker niet bestellen...


Bijdragen door organisaties

Kiesjefolders

Kiesjefolders.nl verzendt de Nudge-brievenbusstickers die zijn aangevraagd tijdens de Week Zonder Afval.

Groenprint

Groenprint drukt en verzendt de Nudge-brievenbusstickers.