Bestel een NEE-NEE sticker of NEE-JA sticker

Nederland Wonen & leven , Hergebruik & afval

Impact

Samen besparen we 814 ton papier per jaar

Over dit project

Bij Nudge bestel je een gratis NEE-JA sticker of NEE-NEE sticker. Dat bespaart je flink wat trips naar de papierbak. Elk jaar krijgen we meer reclamefolders in onze brievenbus - ze wérken en dat weten winkeliers ook. Belanden ze bij jou ook ongelezen bij het oud papier? Vraag dan een NEE-JA sticker of NEE-NEE sticker aan op deze pagina.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

20704 nudgers
3 organisaties

Ook al doen we steeds meer online, ons papiergebruik is nog altijd een niet te verwaarlozen gedeelte van onze milieu-impact. Jaarlijks ontvangt een gemiddeld huishouden 1.720 reclamefolders. Als je ze toch nooit leest, is dat zonde van het papier. Een op de vijf huishoudens heeft inmiddels een NEE-JA sticker of NEE-NEE sticker op de brievenbus. De producenten van folders houden daar rekening mee.

33 folders per week

Elke week ontvangt ieder huishouden gemiddeld 33 ongeadresseerde reclamefolders in de brievenbus. Dat is maar liefst 34 kilo drukwerk per jaar per huishouden! Beschouw je het als 'papieren spam'? Met een NEE-JA sticker ontvang je de reclamefolders niet meer. Met een NEE-NEE sticker krijg je ook de gratis huis-aan-huiskranten niet meer in je brievenbus. 

Speciale actie voor nudgers

Als je een profiel bij Nudge hebt, bestel je een gratis NEE-NEE of NEE-JA sticker, die ook nog eens thuis wordt bezorgd. Dit doe je via de blauwe actieknop op deze pagina. De gratis nee ja sticker van Nudge

Sticker afhalen of bestellen

Heb je nog geen NEE-NEE sticker op je brievenbus? Je kunt in de meeste gemeenten een sticker afhalen bij het gemeentehuis. Via www.neeneeneeja.nl kan je een officiele brievenbussticker bestellen voor €2,75. De vereniging MailDB, de instantie die de brievenbus stickers verspreidt, houdt bij hoeveel brievenbussen een sticker hebben. Bij de productie van reclamemateriaal wordt hiermee rekening gehouden. MailDB geeft aan dat er daadwerkelijk minder reclamefolders worden gedrukt wanneer veel brievenbussen een sticker hebben. Merk je dat een bezorger toch grote hoeveelheden reclamefolders weggooit, dan kun je dat melden bij MailDB via info@neeneeneeja.nl. Heb je een brievenbussticker en krijg je toch nog folders? Dien dan een klacht in bij de adverteerder of de verspreider.

Reclamefolders ook online

We kunnen ons voorstellen dat je wel graag de aanbiedingen volgt. Er zijn steeds meer sites waar je de digitale folders kunt bekijken. Op de websites Spotta.nlFoldersenkranten.nlFolderz.nl en Aanbiedingenfolders.nl kun je digitaal de echte folders inzien en je kunt vragen om alleen folders uit je buurt.

Sommige folders tóch wel ontvangen?

Wil je niet alle folders zomaar door je brievenbus krijgen, maar vind je digitaal folders lezen ook niet prettig? Meld je aan op Kiesjefolders! Via deze handige website kies je zelf welke folders er wél bij jou door de bus komen. Ze worden geadresseerd verzonden, dus je kan gerust een NEE-NEE sticker op de brievenbus plakken en toch jouw favoriete aanbiedingen zien.

Amsterdam test: de ja/ja sticker

Ondanks weerstand uit de folderbranche is in Amsterdam per 1 januari 2018 een geheel nieuw systeem ingevoerd. Heb je geen sticker op de brievenbus? Dan krijg je geen folders. Pas als je wél en een ja/ja sticker plakt komt er reclame op de deurmat. Heel handig om het systeem zo om te draaien, want de stad bespaart hiermee zo'n 6000 bomen per jaar. Andere steden zoals Utrecht en Amersfoort hebben ook al interesse getoond in de ja/ja sticker.

Tot dusver lijkt het systeem het veelbelovend: 84% van de Amsterdammers is na twee maanden testen postitief. Doet jouw stad nog niet mee? Misschien kun je met die cijfers bij jouw gemeente langsgaan en kijken wat je daar voor elkaar krijgt. 

Filter voor geadresseerde reclame

Wil je ook geen geadresseerde reclame ontvangen? Meld je dan aan bij Stichting Postfilter. Na drie jaar moet je je opnieuw aanmelden. De meeste adverteerders respecteren dit bestand. Of stuur een gefrankeerde brief naar: Postfilter, Postbus 666, 1000 AR Amsterdam. Geef aan via welk medium (per post of telefoon) je geen reclame meer wenst te ontvangen. Vaak krijg je ook reclamedrukwerk meegestuurd bij geadresseerde post, zoals bij bank- en giroafschriften. Dit kun je stopzetten door het bedrijf of de organisatie te melden dat je hier geen prijs op stelt.

Milieu-impact: papier vs digitaal

Ongewenste folders zorgen voor verspilling van energie voor productie en transport, en onnodig afval. Het gebruik van kringlooppapier vermindert de milieubelasting. De productie vraagt minder hout en water, maar kost evenveel energie.

Online folders lezen, dat kost natuurlijk ook energie. Een vergelijking is lastig te maken, beide media hebben voor- en nadelen. MilieuCentraal geeft meer informatie over het voorkomen van onnodig papierafval en de milieu-impact van papier en digitaal

Ken jij nog een site met handige informatie over de nee-nee sticker? Heb je nuttige aanvullingen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

Threa Quevedo 16 september 2016

Hoe bestel ik nu de nee ja sticker?

Rianne Hammenga 20 september 2016

Ha Threa, de sticker bestel je door op de button aan de rechterzijde van deze pagina te klikken op 'Ik doe mee!". We sturen de sticker per post naar je op!

Annemarie van Tongerlo 9 november 2016

Ik heb de stickers meer dan een week geleden besteld. Heb ze nog niet binnen. Is dat normaal?

Jan Zuilhof 14 november 2016

Hallo Annemarie, we zijn ermee bezig. Ik heb je zojuist een e-mail gestuurd zodat we dit op kunnen lossen!

Annemarie van Tongerlo 15 november 2016

Ik heb ze ontvangen!!!
Bedankt 😀

Jan Zuilhof 16 november 2016

Super!

E Schmal 8 februari 2017

Ik heb nu voor de derde keer geprobeerd de nee-neestickers te bestellen. Ik hoop dat ik ze nu een keer wél ga ontvangen.....

Jan Zuilhof 14 februari 2017

Ha E Schmal,

vervelend dat het nog niet goed is gegaan. Ik heb je een email gestuurd zodat we kunnen kijken hoe we die sticker toch bij jou op de brievenbus krijgen!

Claudia Van de Wielen 10 maart 2017

Ik heb een week geleden de nee nee sticker besteld maar ik heb hem nog niet ontvangen. Kan ik hem nog verwachten?

Jan Zuilhof 15 maart 2017

Ha Claudia, heb je hem nog steeds niet?

Anonymous 24 april 2017

Een paar weken geleden heb ik de hoognodige Nee-ja sticker aan gevraagd. Hebben jullie enig idee wanneer ik hem in mijn brievenbus kan verwachten?

Geert van der Linden 10 mei 2017

Tof, al 10.000 mensen hebben meegedaan!

Elian Hijne 2 augustus 2017

Hoi, ik heb een week of zes geleden de nee-nee sticker besteld, en later nog een tweede bestelpoging gedaan, maar nog steeds niks ontvangen (behalve een hele berg reclamefolders :p). Loopt de actie nog?

Jan Zuilhof 3 augustus 2017

Hi Elian,
De actie loopt nog, en de sticker is naar je onderweg!

Daphne Meerdink - Hansen 22 augustus 2017

Weken geleden besteld, nooit ontvangen. Nog maar een keer proberen ?

Jan Zuilhof 23 augustus 2017

Hi Daphne,
Gaaf dat je de sticker besteld hebt! Er gaat helaas wel eens iets mis met de post. Als je het nog een keer probeert en je hebt hem nog steeds niet binnen een week door je brievenbus, stuur dan even een mailtje naar team@nudge.nl. We gaan sowieso zorgen dat hij bij je thuis komt!

Romy Romy 8 september 2017

Ik wil meedoen, dus dat doe ik, maar heb nu na 2 maanden nog steeds geen gratis nee-nee sticker ontvangen. hoe kan dit?

Evelien van Ierssel 11 september 2017

Hoi Romy,
Vervelend! Er gaat wel eens wat mis met de post. Kun je me je volledige naam en/of e-mailadres geven? Dan kan ik je opzoeken in ons systeem. Mag via mail (evelien@nudge.nl) als je het niet fijn vind om op de website te delen. Dan zorgen we dat het snel in orde komt!
Groet,
Evelien

Daphne Meerdink - Hansen 26 september 2017

Heb er maar eentje bij het gemeentehuis gehaald na 2 keer bestellen en niet ontvangen.

Yiguo Wu 3 oktober 2017

Een Nee-Nee sticker besteld op 19 september. Tot op heden nog niet binnen gekregen...? Graag reactie.

Jan Zuilhof 12 oktober 2017

Ha Yiguo,
Dat is niet de bedoeling. We gaan er achteraan!

Francien Wouters 12 oktober 2017

Hoi iguo, ik heb opnieuw een sticker via het systeem aangevraagd. Deze hoor je binnen een week te ontvangen. Gaat er toch iets mis? Stuur dan een mail naar team@nudge.nl.

Yiguo Wu 24 oktober 2017

Tot op heden nog steeds geen sticker ontvangen. Op vrijdag 20-10 een mailtje gestuurd naar team@nudge.nl maar (nog) geen reactie. Ik weet niet hoe lang het duurt als je zo'n sticker bij de gemeente besteld maar langer dan 5 weken vind ik toch wel een beetje veel gezien dit een milieu actie betreft. Ik heb in die tijd al minstens een hele doos papier weg moeten gooien en het stapelt zich nu al weer op.

Evelien van Ierssel 24 oktober 2017

Hallo Yiguo,
Vreemd! De sticker is opnieuw op de post gedaan.

Enna Komt 23 november 2017

Ik heb nu al 3 keer de stickers aangevraagd maar tot op heden nog steeds niets ontvangen

Mvg Mar

Francien Wouters 27 november 2017

Hoi Enna, wat vervelend! Ik heb even in het systeem gekeken en daar zie ik 1 sticker-aanvraag van afgelopen 7 september. Ik heb opnieuw een sticker voor je aangevraagd. Deze hoort binnen een week geleverd te zijn. Mocht dat niet het geval zijn, stuur dan een mailtje naar team@nudge.nl

Faruk Tosun 26 februari 2018

Ik heb de sticker bijna 3 weken geleden besteld. Ontvang ik het nog?

Evelien van Ierssel 27 februari 2018

Ha Faruk,
Er gaat wel eens iets mis met de post. Kun je een mailtje naar team@nudge.nl sturen? Dan zorgen we dat de sticker opnieuw wordt besteld!

Anonymous 28 maart 2018

Beste, zijn er ook andere plekken waar ik de stickers kan bestellen. Ik heb ze volgens mij hier besteld via een button aan de rechterzijde van de website. Dit is al even geleden, heb ook niet via mail een bevestiging gekregen.

M.V.G

Francien Wouters 29 maart 2018

Beste Dutch Archivaris,
heel vervelend! Ik kan op jouw naam echter geen sticker aanvraag terugvinden. Ik kan dus niet zien waar het probleem ligt.
Ik raad je daarom aan opnieuw een sticker aan te vragen via de button aan de rechterzijde. Mocht de sticker niet binnen een week binnen zijn, stuur dan een mail naar team@nudge.nl. Succes!

Daphne Meerdink - Hansen 3 juli 2018

Er gaat niet zó vaak iets mis met de post.

Jurjen Bos 4 juli 2018

Hoi Daphne,
Vervelend dat je de sticker niet hebt ontvangen. Vanuit Nudge versturen we honderden stickers per maand. De meeste daarvan komen meteen aan bij de mensen die ze aanvragen. Helaas gaat het soms wel eens mis met de post, en moeten mensen de stickers dus opnieuw aanvragen. De mensen bij wie de sticker niet aankomt reageren op deze pagina. Het gaat dus bijna altijd goed, maar het is vervelend dat het soms fout gaat.

Daphne Meerdink - Hansen 8 juli 2018

Ik heb m dus twee keer aangevraagd en nooit ontvangen. Voor de rest is er in de afgelopen jaren geen poststuk naar mij zoek geraakt. Dus ergens anders gaat iets niet goed.

Silvia van Dorst 1 augustus 2018

Wanneer ontvang ik mijn NEE - NEE stikker?
Heb me 3 weken geleden aangemeld.
Grt. Silvia

Jurjen Bos 2 augustus 2018

Hoi Silvia, vervelend dat je de sticker nog niet hebt ontvangen. Zou je naar team@nudge.nl kunnen mailen hoe je de sticker hebt aangevraagd en met welk e-mailadres je account bij Nudge geregistreerd is? Dan sturen wij zelf een sticker naar je toe!

Fabian Pronk 4 augustus 2018

Ruim een maand geleden heb ik een nee-nee sticker besteld. Maar nog steeds niets ontvangen.

L F 5 augustus 2018

Beste Nudge-team,
Paar maandag geleden heb ik voor het eerst een Nee-Ja sticker besteld. Deze kwam toen niet binnen. Enkele weken geleden een tweede poging gedaan, helaas tot op heden niks ontvangen. Vandaag voor de derde keer een poging gewaagd. Ik hoop dat driemaal scheepsrecht is, gezien er wel heel wat fout gaat bij de post.
Mvg, L

Jurjen Bos 6 augustus 2018

Hoi L en Fabian,
Als jullie de sticker nog niet hebben ontvangen, kunnen jullie dan een email naar team@nudge.nl sturen? Dan sturen wij de sticker nog een keer op!

Lisanne Huisman 6 oktober 2018

Super actie! Heb er eentje ongeveer vier weken geleden besteld, maar helaas nog niet binnen en dus nog bergen oud papier om weg te brengen 😉 wanneer kan ik de sticker verwachten?

lola vermunt 8 oktober 2018

Hi Lisanne,
Wat vervelend, de sticker hoort binnen een week binnen te zijn. We zullen een nieuwe sticker voor je aanvragen!

Ilse Homburg 19 oktober 2018

Hallo ik heb al een tijdje geleden de stickers bestel en heb dezen nog niet binnen wanneer zou ik dezen verwachten kunnen?

lola vermunt 22 oktober 2018

Hi Ilse,
Ik heb het voor je gecheckt, er is hier iets misgegaan. We werken met een geautomatiseerd systeem. Vandaag sturen we de sticker handmatig naar je op dan moet deze binnen een paar dagen op jouw deurmat liggen!

Tjeerd Herrema 1 februari 2019

Sticker besteld, niks ontvangen

Marjolein Jonker 4 februari 2019

Hi Tjeerd,
Dat is vervelend. Ik ga het voor je nakijken in ons systeem en zal er voor zorgen dat je de sticker alsnog krijgt toegestuurd!


Jo Kers 7 maart 2019

Ik heb de sticker nee nee besteld, maar nog niet ontvangen

Laura Donkersloot 13 maart 2019

Hallo Jo, ik heb jouw vraag doorgezet naar een collega zodat we het kunnen oplossen.

zeg ik niet 3 juli 2019

Dit is gewoon een scam. Heb hier al meerdere keren stickers besteld en nooit gekregen. Volgens mij gaat het jullie alleen maar om de adresgegevens en dat kan meteen al die zooi verklaren die in mijn brievenbus wordt gedumped.

Laura Donkersloot 3 juli 2019

Hallo zeg ik niet, vervelend dat je nog geen sticker ontvangen hebt. We hebben wat problemen gehad met de levering, maar willen je nog graag een sticker toesturen. Mijn collega zal contact met je opnemen om het verder te regelen.

Chandra Merx 9 oktober 2019

Ik heb een hele tijd geleden de sticker besteld, maar nooit ontvangen. Is deze actie wel nog actief?

wieslaw wysocki 30 december 2019

Naar 3 jaar het JA - NEE is niet meer te lezen op het sticker die ik heb gratis ontvangen en nu weer krijg ik een paar kilo reclame folders per week. Ik hope dat nieuwe stickers zijn better kwaliteit en vandaag weer een bestelt via jullie pagina.

Kelly Leurs 25 februari 2020

Ik heb een tijd terug de NEE NEE sticker besteld maar helaas nooit ontvangen. Jammer want vind het een goed initiatief.

Larissa Assenberg van Eijsden 31 mei 2020

Nu voor de tweede keer de NEE-NEE sticker besteld, hopelijk komt hij dit keer wel binnen. 😬

Marloes Verheesen 4 juni 2020

Ik heb al een aantal weken geleden een sticker besteld, maar helaas nog niets ontvangen. Is mijn aanvraag wel goed doorgekomen? Ik hoor graag.

Ina Klokman 23 maart 2021

Helaas worden de bezorgers van folders nog regelmatig overstelpt met stapels folders. Ze krijgen nl. geleverd op basis van aantal adressen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de hoeveelheid Nee/Nee of Nee/Ja stickers. De folderbezorger blijft zitten met de folders die hij/zij niet kan bezorgen. De organisatie erachter is niet erg gedreven om de aantallen aan te passen en om de niet bezorgde folders weer op te halen.
(ervaring van een collega, de bezorger is er om deze reden mee gestopt, want het kind is heel bewust met haar leven en omgeving bezig).


Bijdragen door organisaties

De Hoop Grafisch Centrum

Er is veel enthousiasme over de Nudge-versie van de nee-ja sticker. Nudgers kunnen hem aanvragen en op hun deur plakken. De Hoop heeft in 2013 de stickers gedrukt en veel nudgers blij gemaakt met minder ongewenst drukwerk op de mat.

Bindinc.

Met dank aan Bindinc. konden we in 2014 adverteren in de Televisiegidsen. Zij lieten weten wanneer er ruimte was voor een stopperadvertentie en wij konden er bij Nudge zelf invulling aan geven. We hebben gekozen voor een infographic voor de nee-ja en nee-nee sticker.

Groenprint

Groenprint drukt en verzendt de Nudge-brievenbusstickers.