Bestel een NEE-NEE sticker of NEE-JA sticker

Nederland Wonen & leven , Hergebruik & afval

Impact

Samen besparen we 409 ton papier per jaar

Over dit project

Bij Nudge bestel je een gratis NEE-JA sticker of NEE-NEE sticker. Dat bespaart je flink wat trips naar de papierbak. Elk jaar krijgen we meer reclamefolders in onze brievenbus - ze wérken en dat weten winkeliers ook. Belanden ze bij jou ook ongelezen bij het oud papier? Vraag er dan eentje aan via de oranje button!

Team

Francien Wouters

Contactpersoon E-mail Francien

Wie doen er mee?

10561 nudgers
3 organisaties

Ook al doen we steeds meer online, ons papiergebruik is nog altijd een niet te verwaarlozen gedeelte van onze milieu-impact. Jaarlijks ontvangt een gemiddeld huishouden 1.720 reclamefolders. Als je ze toch nooit leest, is dat zonde van het papier. Een op de vijf huishoudens heeft inmiddels een NEE-JA sticker of NEE-NEE sticker op de brievenbus. De producenten van folders houden daar rekening mee.

33 folders per week

Elke week ontvangt ieder huishouden gemiddeld 33 ongeadresseerde reclamefolders in de brievenbus. Dat is maar liefst 34 kilo drukwerk per jaar per huishouden! Beschouw je het als 'papieren spam'? Met een NEE-JA sticker ontvang je de reclamefolders niet meer. Met een NEE-NEE sticker krijg je ook de gratis huis-aan-huiskranten niet meer in je brievenbus. 

Speciale actie voor nudgers

Als je een profiel bij Nudge hebt, bestel je een gratis NEE-NEE of NEE-JA sticker, die ook nog eens thuis wordt bezorgd. Dit doe je via de blauwe actieknoppen op deze pagina. De gratis nee ja sticker van Nudge

Sticker afhalen of bestellen

Heb je nog geen NEE-NEE sticker op je brievenbus? Je kunt in de meeste gemeenten een sticker afhalen bij het gemeentehuis. Via www.neeneeneeja.nl kan je een officiele brievenbussticker bestellen voor €2,75. De vereniging MailDB, de instantie die de brievenbus stickers verspreidt, houdt bij hoeveel brievenbussen een sticker hebben. Bij de productie van reclamemateriaal wordt hiermee rekening gehouden. MailDB geeft aan dat er daadwerkelijk minder reclamefolders worden gedrukt wanneer veel brievenbussen een sticker hebben. Merk je dat een bezorger toch grote hoeveelheden reclamefolders weggooit, dan kun je dat melden bij MailDB via info@neeneeneeja.nl. Heb je een brievenbussticker en krijg je toch nog folders? Dien dan een klacht in bij de adverteerder of de verspreider.

Reclamefolders ook online

We kunnen ons voorstellen dat je wel graag de aanbiedingen volgt. Er zijn steeds meer sites waar je de digitale folders kunt bekijken. Op de websites Spotta.nlFoldersenkranten.nlFolderz.nl en Folderaar.nl kun je digitaal de echte folders inzien en je kunt vragen om alleen folders uit je buurt.

Filter voor geadresseerde reclame

Wil je ook geen geadresseerde reclame ontvangen? Meld je dan aan bij Stichting Postfilter. Na drie jaar moet je je opnieuw aanmelden. De meeste adverteerders respecteren dit bestand. Of stuur een gefrankeerde brief naar: Postfilter, Postbus 666, 1000 AR Amsterdam. Geef aan via welk medium (per post of telefoon) je geen reclame meer wenst te ontvangen. Vaak krijg je ook reclamedrukwerk meegestuurd bij geadresseerde post, zoals bij bank- en giroafschriften. Dit kun je stopzetten door het bedrijf of de organisatie te melden dat je hier geen prijs op stelt.

Milieu-impact: papier vs digitaal

Ongewenste folders zorgen voor verspilling van energie voor productie en transport, en onnodig afval. Het gebruik van kringlooppapier vermindert de milieubelasting. De productie vraagt minder hout en water, maar kost evenveel energie.

Online folders lezen, dat kost natuurlijk ook energie. Een vergelijking is lastig te maken, beide media hebben voor- en nadelen. MilieuCentraal geeft meer informatie over het voorkomen van onnodig papierafval en de milieu-impact van papier en digitaal

Ken jij nog een site met handige informatie over de nee-nee sticker? Heb je nuttige aanvullingen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

Threa Quevedo 16 september 2016

Hoe bestel ik nu de nee ja sticker?

Rianne Hammenga 20 september 2016

Ha Threa, de sticker bestel je door op de button aan de rechterzijde van deze pagina te klikken op 'Ik doe mee!". We sturen de sticker per post naar je op!

Annemarie van Tongerlo 9 november 2016

Ik heb de stickers meer dan een week geleden besteld. Heb ze nog niet binnen. Is dat normaal?

Juan Zuilhof 14 november 2016

Hallo Annemarie, we zijn ermee bezig. Ik heb je zojuist een e-mail gestuurd zodat we dit op kunnen lossen!

Annemarie van Tongerlo 15 november 2016

Ik heb ze ontvangen!!!
Bedankt 😀

Juan Zuilhof 16 november 2016

Super!

E Schmal 8 februari 2017

Ik heb nu voor de derde keer geprobeerd de nee-neestickers te bestellen. Ik hoop dat ik ze nu een keer wél ga ontvangen.....

Juan Zuilhof 14 februari 2017

Ha E Schmal,

vervelend dat het nog niet goed is gegaan. Ik heb je een email gestuurd zodat we kunnen kijken hoe we die sticker toch bij jou op de brievenbus krijgen!

Claudia Van de Wielen 10 maart 2017

Ik heb een week geleden de nee nee sticker besteld maar ik heb hem nog niet ontvangen. Kan ik hem nog verwachten?

Juan Zuilhof 15 maart 2017

Ha Claudia, heb je hem nog steeds niet?

Anonymous 24 april 2017

Een paar weken geleden heb ik de hoognodige Nee-ja sticker aan gevraagd. Hebben jullie enig idee wanneer ik hem in mijn brievenbus kan verwachten?


Bijdragen door organisaties

De Hoop Grafisch Centrum

Er is veel enthousiasme over de Nudge-versie van de nee-ja sticker. Nudgers kunnen hem aanvragen en op hun deur plakken. De Hoop heeft in 2013 de stickers gedrukt en veel nudgers blij gemaakt met minder ongewenst drukwerk op de mat.

Bindinc.

Met dank aan Bindinc. konden we in 2014 adverteren in de Televisiegidsen. Zij lieten weten wanneer er ruimte was voor een stopperadvertentie en wij konden er bij Nudge zelf invulling aan geven. We hebben gekozen voor een infographic voor de nee-ja en nee-nee sticker.

Groenprint

Groenprint drukt en verzendt de Nudge-brievenbusstickers.