Stap over op 100% groene stroom

Nederland Energie

Over dit project

Het onderwerp is actueler dan ooit... Wij geloven dat groene stroom het belangrijkste alternatief is om in de toekomst te kunnen voorzien in onze energiebehoefte. Door over te stappen op 100% groene stroom geef je een duidelijk signaal af aan de energiebedrijven en de politiek. Hierdoor laat je weten waar jouw prioriteiten liggen; hoeveel risico je bereid bent te nemen.

Team

Jan van Betten

Contactpersoon Nudge

Jurjen Algra

Contactpersoon Greenchoice

Wie doen er mee?

27 nudgers
1 organisatie

De ene groene stroom is de andere niet. Veel grote energieconcerns zijn nog steeds helemaal gericht op grijze stroom (gas en kolen), en zetten daarnaast een klein, groen merk in de markt. Veel groene stroom komt bovendien uit Scandinavische waterkrachtcentrales, die uit de jaren '60 stammen. Zo investeert een leverancier dus niet in méér en nieuwe duurzame energie.

100% groen

Greenchoice levert alleen maar 100% groene stroom, afkomstig uit natuurlijke bronnen zoals wind, zon, water en biomassa. En voor een belangrijk deel in Nederland opgewekt. Als je kiest voor Greenchoice, kies je dus ook voor investeren in nieuwe Nederlandse installaties. Op de site van Greenchoice kun je precies zien waar de stroom vandaan komt.

Makkelijk overstappen

Overstappen kan via de site van Greenchoice. Greenchoice regelt dan verder de overstap met de oude leverancier. Hierdoor betaal je nooit dubbel. Met de overstapservice rekent Greenchoice voor je uit hoe lang je contract bij je huidige leverancier nog loopt. Per de door jou opgegeven overstapdatum zegt Greenchoice het contract bij je huidige leverancier op.

Feiten en cijfers

  • Greenchoice is een van de twee aanbieders die 100% groene stroom aanbiedt op de Nederlandse markt.
  • Greenchoice is (samen met Windunie) de enige energieleverancier in Nederland met Milieukeur voor hun windenergie.
  • De groene stroom van Greenchoice is niet duurder dan grijze stroom. Op greenchoice.nl kun je met je postcode de tarieven die je nu betaalt vergelijken met tarieven van Greenchoice.
  • Greenchoice kwam in juli 2015 als beste uit de test in het onderzoek van de Consumentenbond naar service, klantgerichtheid en duurzaamheid in vergelijking met de 12 andere grootste leveranciers. 
  • Greenchoice zet zich actief in voor energiebesparing.
  • Ook stimuleert Greenchoice mensen om zelf te investeren in opwekking van duurzame energie. Energie die je zelf niet verbruikt, kun je tegen gunstigevoorwaarden terugleveren aan Greenchoice.
  • De service van Greenchoice wordt door klanten hoog gewaardeerd.

Dossier Greenchoice

Ruim 370.000 huishoudens en bedrijven zijn inmiddels klant van Greenchoice. 

Stroometiket

De onafhankelijke onderzoeksgroep World Information Service on Energy (WISE) adviseert consumenten om over te stappen op Greenchoice. WISE brengt al jaren in kaart hoe de stroomsamenstelling is van alle energieleveranciers op de Nederlandse markt. Op hun site, www.groenestroomjagraag.nl, geven ze elke energieleverancier een Stroometiket. Deze vergelijking maakt direct duidelijk dat veel grote aanbieders zich met een klein beetje groene stroom een groen imago aanmeten, maar nog vooral investeren in de productie van grijze energie. Het Stroometiket van Greenchoice is 100% groen. 

Milieukeur

Greenchoice is een van de drie leveranciers in Nederland met het Milieukeur (de andere zijn Windunie en Raedthuys). Dit is een certificaat wordt verleend door SMK, een instelling die garandeert dat een leverancier daadwerkelijk groen is. Milieukeur stelt strenge eisen aan de manier waarop de energie uit groene bronnen verworven wordt. Daarbij mogen geen schadelijke stoffen vrijkomen. Alleen de leveranciers die principieel kiezen voor groen en ook investeren in groene stroomvoorziening in Nederland, verdienen het certificaat. Al met al zijn dit nog strengere voorwaarden dan het Stroometiket. 

Keus uit drie tariefvormen

Je hebt bij Greenchoice keus uit drie tariefpakketten. Op de site van Greenchoice kun je die tarieven ook vergelijken met die van de grootste Nederlandse aanbieders - NUON, Essent en Eneco. 

  1. Kortingsgarantietarief: variabel tarief, altijd korting;
  2. 100% Nederlandse wind: tot 1 jaar een gegarandeerd vast tarief;
  3. 100% Nederlands groen: tot 3 jaar een gegarandeerd vast tarief.  


Aarzel je nog steeds om de overstap te maken? We horen graag wat je weerhoudt! 


Bijdragen door organisaties

Greenchoice

Greenchoice is leverancier van 100% groene energie, uit duurzame bronnen. "Wij denken dat we samen met Nudge een grote bijdrage kunnen leveren aan verduurzaming. Met zowel grote stappen als kleine stapjes." Dit doen ze onder andere door de hulp die ze bieden aan mensen die zelf energie willen opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens.