Stap over op Groengas

Nederland Mobiliteit

Over dit project

Wil je schoner autorijden? Rijden op Groengas is een duurzaam alternatief voor benzine. Het is flink goedkoper én een schone en veilige brandstof. Deze hernieuwbare energiebron wordt gemaakt door ons afval te vergisten.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

48 nudgers
4 organisaties

Geen autorijden is natuurlijk het allergroenste, maar voor veel mensen is dat (nog) geen optie. Wie niet zonder auto kan of wil, heeft twee serieuze duurzame alternatieven: elektrisch en groengas. Rijden op groengas heeft flink wat voordelen. In landen als Duitsland, Zweden en Italië is het al de gewoonste zaak van de wereld, maar in Nederland is het nog vrijwel onbekend.

Groengas is fors goedkoper dan benzine. In vergelijking met elektrische auto's hebben auto's op groengas een grotere actieradius en zijn ze goedkoper. Voor de aanschaf bestaan bovendien allerlei subsidieregelingen.

Wat is groengas?

Groengas bestaat uit een mengsel van aardgas en biogas. Door gft-afval, maar ook koeienpoep, rioolslib en bijvoorbeeld bermgras te vergisten, ontstaat biogas. Dit biogas wordt verder gezuiverd tot aardgaskwaliteit. Het is dus een hernieuwbare energiebron, die nationaal en regionaal wordt ingevoed op het gasleidingnet.

Honderd procent biogas tanken is in Nederland nog niet mogelijk, maar in Zweden en Duitsland kan dit wel. Daar rijden honderdduizenden auto's op groengas; een flink contrast met de ongeveer vijfduizend voertuigen in Nederland.

Waar kun je tanken?

In heel Nederland zijn een kleine 150 tanklocaties. Dat is niet veel, maar het is wel een landelijk dekkend netwerk. De prijs van groengas schommelt rond de euro. Flink goedkoper dan benzine en diesel dus. 

De actieradius van een auto op groengas hangt af van de grootte van de tank. Een grote gezinswagen als de Opel Zafira op groengas rijdt ongeveer 350 km op een volle tank van ongeveer 21 euro. Een kleine en zeer zuinige Volkswagen up! op groengas rijdt op een volle tank van 11 euro ook ongeveer 350 km. In alle auto’s op groengas zit trouwens ook een reservetank met benzine ingebouwd - de totale actieradius is dus nog een stuk groter!

Nieuwe auto of ombouwen?

Om op groengas te kunnen rijden, heb je een speciale aardgasauto nodig. Je kunt niet op groengas in een LPG-auto rijden. Er is keuze uit tientallen modellen, voornamelijk van Volkswagen, Fiat, Opel, Volvo en Mercedes. Het aantal modellen groeit. Je kunt ook je eigen auto laten ombouwen door een gespecialiseerd bedrijf.

De prijzen van auto’s op groengas zijn iets hoger dan benzine- en dieselauto’s. Maar daar staat tegenover dat de brandstof veel goedkoper is. Je kunt een groengasauto kopen vanaf ongeveer 11.000 euro. Je kunt ook je eigen auto laten ombouwen. Dan zet een gespecialiseerd bedrijf de aardgastanks bij in je auto. De prijs hiervan ligt rond de 4.000 euro.

Subsidie

Op de aankoop van een aardgasauto kun je subsidie krijgen. Die subsidies kunnen flink schelen op de aanschafprijs. In stadsgewest Haaglanden bijvoorbeeld kan die korting oplopen tot wel 6.000 euro. Dat betekent dus dat je een Volkswagen up! of een Fiat Panda ongeveer voor de heft van de prijs kunt kopen. De hoogte van de subsidie hangt af van de gemeente waar je woont. Informatie over subsidies in jouw gemeente vind je onder meer bij CNG NetGroengasmobiel en OrangeGas.

Ook voor de ombouw van je eigen auto naar aardgasvoertuig is vaak subsidie beschikbaar. Het bedrijf Greenes is gespecialiseerd in het ombouwen van benzine- en dieselauto’s naar aardgasauto.

Belastingen

Vreemd genoeg hanteert de overheid andere maatstaven voor elektrisch rijden en rijden op groengas. Zo moeten zakelijke rijders 14% bijtellen en is de wegenbelasting voor grotere modellen opgetrokken naar het niveau van LPG3, dus nog duurder dan voor benzineauto's. Met als bizar resultaat dat je voor een Opel Zafira op groengas evenveel wegenbelasting betaalt als voor een benzineslurpende Hummer.

Is groengas echt zo schoon?

Groengas is een zeer schone brandstof: 70-80% minder uitstoot van CO2 dan benzine, minder fijnstof, minder slijtage in de motor. Groengas verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk ten opzichte van diesel (sterk verminderde fijnstof en NOx uitstoot). Uit verschillende onderzoeken (o.a. van CE Delft) blijkt dat groengas ongeveer even schoon is als rijden in een elektrische auto. Groengas is bovendien veiliger dan alle traditionele brandstoffen. 

De productie van Groengas vermindert de energie-afhankelijkheid van het buitenland en stimuleert de Nederlandse economie en agrarische sector.Het risico bij het verwerken van biomassa is natuurlijk dat producenten ook voedselgewassen kunnen gaan vergisten. Milieudefensie wijst erop dat er nog geen harde regels bestaan die dit voorkomen.

Plankgas!

Iedereen kent de elektrische auto, maar over groengas hoor je bijna nooit iets, viel journalist Marie-Claire van den Berg op. Ze kocht een auto op groengas om zelf te ervaren hoe het rijdt en maakte er een documentaire-serie over. In ‘Plankgas’ gaat Van den Berg op zoek naar het verhaal achter deze Nederlandse brandstof gemaakt van afval. Is het wel echt zo schoon als wordt beweerd? Wie maken het? Hoe rijdt het, waar tank je het en, kun je er ook mee op vakantie? Plankgas is opgeknipt in 14 korte afleveringen die je kunt bekijken op www.plnkgs.nl. Elke aflevering heeft een ander thema. 


Bronnen: GroengasmobielCNGnet, OrangeGas, Marie-Claire van den Berg (Groendoen.nu)


Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

 

 


Bijdragen door organisaties

Marie- Claire van den Berg

Marie-Claire is expert op het gebied van groengas en deelde haar kennis en ervaring met ons voor het project 'Stap over op groengas'.

OrangeGas

OrangeGas realiseert en exploiteert Groengas tankstations. Ze heeft de kennis en expertise over dit onderwerp beschikbaar gesteld voor het project 'Stap over op Groengas'.

Vereniging Groengasmobiel

Groengasmobiel stimuleert als koepelorganisatie het rijden op groengas en stelt haar expertise beschikbaar voor iedereen die meer over dit onderwerp wil weten. Zo hebben ze ook met passie en overtuiging bijgedragen aan het project 'Stap over op Groengas'.

PitPoint

PitPoint (voorheen CNG) exploiteert groengas tankstations in Nederland en zij stellen kennis en expertise hierover ter beschikking van projecten en bijeenkomsten.