Isoleer je huis

Nederland Energie

Over dit project

Je huis verwarmen met duurzaam opgewekte energie is erg belangrijk, maar alle experts zijn het erover eens: stap 1 is zorgen dat je minder energie gebruikt. Isoleren is hiervoor een essentiële stap. Dit kan op verschillende manieren, en het is ook al erg zinvol als je nog geen warmtepomp of zonnepanelen hebt.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

42 nudgers
3 organisaties

Ben je van plan om over te gaan op een woning zonder aardgas? Blijf je nog even op gas stoken, maar gebruik je wel liever zo min mogelijk vanwege het milieu? Minder energie gebruiken omdat je maandelijkse rekening dan lager uitvalt? In al die gevallen is het tijd om eens goed te kijken naar de isolatie van je woning. 

Wat is isoleren?

In de winter staat binnen in huis de verwarming aan. De warmte die gegenereerd wordt ontsnapt langzaam naar buiten. Dit gebeurt door kieren, maar ook doordat de ramen en muren de warmte maar voor een deel binnen kunnen houden. Je kunt dit aanpakken door ramen en muren te voorzien van extra materiaal: je isoleert je huis waardoor de warmte binnen blijft. Hoe beter je muren en ramen geïsoleerd zijn, hoe langzamer de warmte ontsnapt, en hoe minder je hoeft te stoken. 

Welke typen isolatie zijn er?

Muurisolatie

Om flinke winst te pakken bij een slecht geïsoleerde gevel, is het vaak zinvol om aan de binnen- of buitenkant een extra laag tegen de muur te plaatsen.

Aan de buitenkant

Isoleren aan de buitenkant van je gevel is heel effectief, omdat je het hele huis in kan pakken. Er zijn geen muren meer die direct in contact staan met buiten, dus je houdt veel energie binnen. De buitenkant van je huis isoleren is echter niet altijd mogelijk, want het uiterlijk van je huis verandert door de dikke laag die toegevoegd wordt.

Aan de binnenkant

Je muur een extra laag geven aan de binnenkant is een goede optie als het niet aan de buitenkant kan. Je verwerkt in die laag -een voorzetwand- een isolerend materiaal zoals glaswol, steenwol of een hardschuim. Je levert wat ruimte aan de binnenkant van je huis in, maar het resultaat is een comfortabel huis met een lager energieverbruik. Ook hiervoor vind je handig tips op de website van Milieu Centraal.

Er tussenin

Heeft jouw huis een spouwmuur, en is deze nog niet geïsoleerd? Dit kun je laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Controleer voor je dit doet wel je spouw op dieren. Er kunnen namelijk beschermde diersoorten zoals vleermuizen wonen. Als dit het geval is moet je een ontheffing aanvragen bij de provincie, en nieuwe woonruimte (zoals een vleermuizenkast) voor de vleermuizen regelen. 

Isoleren zonder ruimte in te leveren

Heb je geen ruimte voor een voorzetwand? Met Aero Therm wordt je bestaande muur maar 1mm dikker. Je hoeft hiervoor geen extra muur te bouwen, maar smeert het net als stucwerk op je bestaande muur. Het werkt met microbubbels die warmte opnemen en terug in de ruimte stralen. Een bijkomend voordeel is dat je koude plekken waar wel eens vocht neer kan slaan opheft. Voor extra goed effect kun je Aero Therm en een voorzetwand prima combineren! 

Dakisolatie

Isoleer je dak bijvoorbeeld van binnen met een dikke laag glaswol. Warme lucht stijgt, en door je dak te isoleren houd je een hoop binnen. Als je een beetje handig bent kun je dit zelf doen. Kijk bijvoorbeeld op de website van Milieu Centraal voor tips. Je kunt natuurlijk ook een professional inhuren. Check ook hier of er dieren wonen.

Kruipruimte-isolatie

Uit de grond komt kou, en deze houd je liever buiten je huis. Heb je een kruipruimte? Isoleer deze dan! Hiervoor bestaan verschillende methodes, zoals Thermokussens van Tonzon (het bedrijf dat je misschien al kent van hun radiatorfolie). Deze kussens worden tegen de onderkant van de vloer aan bevestigd, en zorgen zo dat de kou buiten- en de warmte binnen blijft.

Vergeet je ruiten niet! 

Door ramen gaat een hoop energie verloren, maar er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt op het gebied van isolatieglas. Modern dubbel of driedubbel glas wordt gevuld met een edelgas, wat de isolerende werking verhoogd. Ook zit er vaak een folie in die warmte reflecteert. De kozijnen waar het glas in zit hebben ook invloed op het warmteverlies. Toe aan nieuwe kozijnen? Let erop dat de nieuwe goed isoleren! Benieuwd of jouw isolatieglas wel goed werkt? Doe de glascheck!

Zuinige verwarming: eerst isoleren!

Moderne verwarming is vaak zuinig, maar werkt vooral goed in combinatie met isolatie. Een traditionele radiator wordt flink warm: het water dat uit je CV installatie stroomt is vaak zo’n 80 graden. Deze warmte wordt afgegeven aan de lucht, waardoor jij er ook in de winter lekker bij zit. Modernere systemen verwarmen anders. In een systeem met vloerverwaming, muurverwarming of lagetemperatuurradiatoren stroomt water dat maar zo’n 25-50 graden is. Een warmtepomp verwarmt bijvoorbeeld altijd op die lage temperatuur. Water op die temperatuur stoken kost minder energie. Hoe lager de temperatuur van het water, hoe hoger het rendement. Dat is goed voor het milieu, en je energierekening wordt er lager van. 

Check of jouw huis klaar is voor lagetemperatuurverwarming

Niet ieder huis is direct geschikt om over te stappen op lagetemperatuurverwaming. Oudere huizen hebben vaak extra isolatie nodig om lekker warm te worden met zo’n systeem. Op de website van Greenhome vind je een check waarmee je kunt kijken of jouw huis al geschikt is om over te stappen op een warmtepomp. Het is ook een goed idee om eens naar de check te kijken als je nog geen warmtepomp gaat kopen, maar wel wil verwarmen op lage temperatuur.

Maak je huis vast klaar voor de toekomst

Van het gas af gaan en je huis verwarmen met een warmtepomp kan een flinke investering zijn. Als je hier nog niet klaar voor bent kan het wél verstandig zijn om je huis vast voor te bereiden. Met goede isolatie begin je namelijk direct met besparen, en het wordt tegelijk makkelijker om in de toekomst over te stappen op een modern verwarmingssysteem met een lage watertemperatuur. Altijd een slimme keuze dus!

Heb je tips voor andere nudgers die willen isoleren? Laat een reactie achter!

 

Marcel Kalfs 4 maart 2020

Dakisolatie
Bij dakisolatie wordt glaswol vermeld als optie. Als het budget het toelaat is het eigenlijk voor de hand liggender te kiezen voor PIR platen, vanwege de hogere isolatiewaarde.

Kruipruimte
Naast Tonzon zijn er diverse andere opties, zoals de bovenkant van de kruipruimte isoleren met pur schuim of de bodem bedekken met (HR) isolatieparels, kurkkorrels of schelpen.

Verwarming
Naast lage temperatuur is verwarming per zone of ruimte iets wat ik op basis van eigen ervaring echt aan kan raden. Idee is dat iedere ruimte een eigen thermostaat en instelbare tempearuur krijgt via instelbare radiatorknoppen die via Wifi met een kastje communiceren dat bij de CV ketel wordt geplaatst. De winst is afhankelijk van het gebruik. Normaal hangt de centrale thermostaat in de woonkamer. Stel dat het eigenlijk niet nodig is die te verwarmen terwijl je een andere ruimte wel op temperatuur wilt krijgen, b.v. thuiskantoor, dan is het ideaal in de zin dat je niet meer verwarmt dan nodig is. Daarnaast kun je iets 'slims' of toch wel aardigs doen door het systeem te koppelen aan een beveiligingssysteem. Ga je de deur uit en schakel je het alarmsysteem aan, dan gaat de verwarming automatisch op een lagere stand.
(Honeywell Evohome)


Bijdragen door organisaties

Greenhome

Op de website van Greenhome vind je alles over isolatie en duurzaam verwarmen

DWH Groep

DWH groep geeft advies over het isoleren van je woning

TONZON

Tonzon heeft slimme oplossingen voor woningisolatie