Kledingbibliotheek: kleding lenen

Nederland Wonen & leven , Delen & samenleving

Over dit project

De kledingbibliotheek bewijst dat ook in de mode-industrie een verschuiving van bezit naar gebruik plaatsvindt. Net als bij een 'gewone' bibliotheek sluit je bij een kledingbibliotheek een abonnement af en krijg je een persoonlijke pas. Dit geeft toegang tot tal van kledingitems die je, na de leenperiode, weer inlevert. Vervolgens kies je weer een aantal nieuwe items uit!

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

35 nudgers

Initiatieven in jouw buurt

Bekijk meer
×
My Popup

Kledingbibliotheek

De huidige modemaatschappij draait grotendeels op massaconsumptie. Jaarlijks kopen we in Nederland voor 20 miljard euro aan nieuwe kleding. Vervolgens gooien we ieder jaar zo'n 235 miljoen kilo textiel weg. Veel mensen kopen in rap tempo kleding, zijn er snel op uitgekeken en daarbij is de gemiddelde levensduur van een kledingstuk maar drie jaar. Dit is slecht voor het milieu, maar draagt ook bij aan schaarste van grondstoffen, kinderarbeid en de alsmaar groeiende afvalberg. Door kleding te delen, in bijvoorbeeld een kledingbibliotheek, hoeft er minder gekocht te worden en kunnen de nadelige gevolgen aanzienlijk worden beperkt!

Kledingbibliotheek

Waar zit de kledingbibliotheek?

Aan de Westerstraat in Amsterdam kan je terecht bij LENA de Fashion Library. LENA heeft een groot aanbod slow fashion. De collectie bestaat uit vintage en komt uit de kledingkast van particulieren. Bevalt het geleende kledingstuk? Dan kan je het (met korting) kopen!

Ook werkte Nudge samen met De Kledingbibliotheek in Utrecht. Helaas is dit initiatief na een jaar gestopt. 

Hoe werkt het? 

Hoe het precies werkt bij LENA, word je in dit filmpje haarfijn uitgelegd: 

Toegang tot een oneindige kledingkast

Nudgers in Amsterdam en Utrecht mochten wij toegang geven tot de oneindige kledingkast van een kledingbibliotheek en laten kennis kennis maken met een aantal duurzame merken. De Kledingbibltioheek in Utrecht en LENA de fashion library in Amsterdam hebben -speciaal voor nudgers- een aantal abonnementen beschikbaar gesteld.

Na een maand...

Een van de winnaars was Olga. Zij kreeg veel complimenten op het uitgesproken jasje dat ze speciaal voor een feestje had geleend. Een mooie kans om al die mensen meer te vertellen over het concept kledingbibliotheek. Nudger Joy leende een broek. Helaas was ze nauwelijks in de gelegenheid om de broek te dragen. Voor je het weet is de leen-maand alweer voorbij!  Onder het motto: 'Miskopen bestaan niet in een kledingbibliotheek' nam Marieke items mee naar huis die ze anders niet snel zou kopen. Ze schreef een blog over haar bezoek aan De Kledingbibliotheek.

Rianne Hammenga 7 december 2015

Ook werkte Nudge samen met De Kledingbibliotheek in Utrecht. Helaas is dit initiatief na een jaar gestopt. De oprichters Evita, Maud en Karin willen nu ondersteunen bij het opstarten van dergelijke initiatieven in andere steden om zo een groot Kledingbibliotheken-netwerk te starten en hierin ideeën en kennis uit te wisselen.