Ruil je kleding

Nederland Hergebruik & afval , Delen & samenleving

Over dit project

Miskoopjes in je kast, stapels kleding in je kast die je niet meer draagt of zelfs nooit gedragen hebt? Ruil ze in voor leuke ‘nieuwe’ kleding! Kleding swappen is goed voor je budget, leuk, duurzaam én gezellig.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

283 nudgers

Initiatieven in jouw buurt

Bekijk meer
×
My Popup

Er is meer dan genoeg te ruilen: uit onderzoek blijkt dat vrouwen zo'n 70% van hun kleding niet of nauwelijks dragen. Via kledingruil verzamel je een nieuwe garderobe zonder een cent uit te geven. Ga met jouw kleding naar een swap party of organiseer er zelf eentje! Ook verschillende websites richten zich op kledingruil. 

Bezoek een ruilfeestje

Vind je het teveel gedoe om zelf iets te organiseren? Doe je liever gewoon mee aan een kledingruil? Little Green Dress organiseert regelmatig kledingruilfeesten door heel Nederland, en Swishing.be organiseert regelmatig kledingruilbeurzen door heel Vlaanderen.

In Amsterdam gaat een kledingbibliotheek van start. Voor een klein bedrag per maand huur je zo originele tweedehands of designerkleding.  

Organiseer een ruilfeestje

Is er geen kledingruilbeurs bij jou in de buurt? Dragen je vrienden altijd fantastische kleding? Nodig ze uit voor een ruilfeestje! Er eentje organiseren is niet moeilijk. Onder de tab Zelf starten helpen we je op weg met tips en een uitgebreide checklist voor de organisatie (je vindt hem in de toolbox onder aan de pagina).

Ruil online

Een groep ruilende Amsterdamse vriendinnen is Rouleerdekleer gestart. Via een Facebookgroep vergroten ze hun bereik om zo meer maten, stijlen en unieke kledingstukken te kunnen aanbieden. Iedereen kan meeruilen, er is wel een lidmaatschap vereist van 5 euro per half jaar.

Wat levert het op?

Kleding ruilen is niet alleen goed voor je portemonnee. Het levert ook flink wat milieuwinst op. Even wat cijfers over de kledingindustrie:

  • 3,5 procent van de Nederlandse afvalberg is kleding.
  • Het produceren van een spijkerbroek kost 7.000 liter water
  • Voor een kledingstuk in de winkel ligt, heeft het gemiddeld al 19.000 kilometers afgelegd.
  • 300.000 Indiase katoenboeren pleegden zelfmoord wegens uitbuiting.
  • Grote groepen Oezbeekse kinderen werken tijdens de katoenpluk gedwongen op de plantages.


Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

Zin om zelf een ruilfeestje te organiseren? Een prima gelegenheid om je kledingkast op te ruimen, een paar originele kledingstukken te bemachtigen én lekker bij te kletsen. Het concept is simpel. Het is wel handig om wat basisregels af te spreken.

Organiseer een ruilfeestje

Een aantal belangrijke vragen waar je als organisator een keuze in moet maken: 

  • Wat kun je ruilen? Kleding of bijvoorbeeld ook schoenen en accessoires? Is er een thema? (seizoen, feest- of kinderkleding etc)
  • Hoe zorg je dat er voor elk wat wils is?
  • Op welke manier laat je iedereen kleding uitzoeken? Hoe beslis je wie wat krijgt als meer mensen interesse hebben in een kledingstuk?
  • Wat doe je met kleding die overblijft?
  • Waar moet je bij de organisatie verder nog aan denken?

Uitgebreide checklist

Om organisatiestress te vermijden, maakten we een uitgebreide checklist voor je: Hoe organiseer ik een swap party?  Hier vind je ook goede antwoorden op bovenstaande vragen! 

Cerian van Gestel 14 mei 2015

Online ruilen van kinderkleding én grote mensen kleding kan ook via www.krijgdekleertjes.nl.
Al 3300 ouders doen mee en geven kinderspullen een tweede leven. De afgelopen jaren ruilden we duizenden pakketten met kleertjes en speelgoed. Leuk voor elkaar, goed voor het klimaat.

Jill Van Bremen 13 augustus 2015

Het ruilen of verkopen van kleding, schoenen en andere mode-accessoires kan nu ook heel makkelijk met de SWOPSTER-app (beschikbaar in de App Store en Play Store). Registreren, foto maken en posten maar!

Lydia Bosklopper 25 november 2016

Ik wil in Emmen rietlanden ,
Een kleding, speelgoed , ruilpunt beginnen wie heeft er tips en spullen voor mij.


Toolkits