Drink vaker kraanwater

Nederland Eten & drinken , Water

Over dit project

Plastic wegwerpflesjes met water zijn erg belastend voor het milieu. Ons kraanwater is lekker en veel goedkoper. Wist je dat het kraanwater aan veel strengere kwaliteitseisen moet voldoen dan bronwater?

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

1126 nudgers
8 organisaties

Initiatieven in jouw buurt

Bekijk meer
×
My Popup

Zo’n 500.000 plastic waterflesjes gaan er dagelijks over de toonbank in Nederland. Die vormen een fikse belasting voor het milieu. Terwijl het kraanwater in Nederland een hoge kwaliteit heeft én veel goedkoper is. Voor ongeveer 1 euro drink je een heel jaar kraanwater, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag. Verpakt water (bron- of mineraalwater) is minstens 200 keer duurder. Dus die investering in een mooie hervulbare meeneemfles heb je er zó uit!

Er zijn steeds meer mooie, hervulbare flessen verkrijgbaar. Met de aankoop van een Dopper en de flesjes van JoinThePipe, ONEforONEKlean Kanteen of KRNWTR steun je ook nog eens een goed doel. Heb je een hekel aan zo'n rondslingerende lege fles in je tas? De Ohyo vouw je leeg zo klein op dat hij zelfs in je jaszak past. Toch nog argwaan over de kranen die je onderweg tegenkomt? De WaterBobble heeft een ingebouwde koolstoffilter. Online vind je verschillende webshops met een uitgebreid assortiment flessen en bidons in allerlei kleuren, vormen en materiaal. Ook leuk om kado te geven!

Is hervullen onhygiënisch?

Wat je ook hervult, een wegwerpflesje of een speciale waterfles - veel mensen vragen zich af of dat wel gezond is. De Wageningse levensmiddelenmicrobioloog Rijkelt Beumer onderzocht het voor VARA's Kassa. Zijn conclusie is helder. Het is frisser om je fles dagelijks af te wassen. Maar doe je dat niet, dan zul je er maar heel zelden ziek van worden. Zelfs al drijven er vlokken in het flesje, het zijn je eigen bacteriën. 'Pas als er ziekteverwekkers bij zitten, kun je er ziek van worden.'

Openbare watertappunten

Openbare watertappunten bieden iedereen een laagdrempelig alternatief voor de dure milieubelastende wegwerpflesjes. Onder meer KRNWTR en Join the Pipe maken zich hier sterk voor. De waterbedrijven en gemeenten plaatsen steeds meer van dit soort nieuwerwetse dorpspompen op veelbezochte plekken. Een gedeelte vind je op onze kaart. Een uitgebreider overzicht staat op kraanwatertappunten.nl. Ook in de horeca wordt steeds vaker kraanwater geschonken.

Enorme milieubelasting

Het bottelen van water is enorm milieubelastend. Drinkwater 'produceren', verpakken en vervoeren geeft in Nederland voor 300 keer meer CO2-uitstoot dan dezelfde hoeveelheid kraanwater. Wereldwijd wordt voor de flessen jaarlijks ongeveer 2,7 miljoen ton plastic gebruikt -  hiervoor wordt maar liefst 2,5% van de olieproductie gebruikt.

Ruim 80% van alle gebruikte flesjes gaat daarna rechtstreeks bij het afval, slechts 20% van de plastic flesjes wordt gedeeltelijk gerecycled. Juist omdat het flesjes voor onderweg zijn, komen ze in grote hoeveelheden rechtstreeks in het milieu terecht - in de stad, de natuur, op het strand en dus ook in de plastic-soep-eilanden in de oceaan.

The Story of Bottled Water

Het filmpje ‘The Story of Bottled Water’ laat het gebrek aan duurzaamheid van de bronwaterindustrie op ludieke wijze zien:

Kraanwater kan ook bronwater zijn

Het televisieprogramma 'Keuringsdienst van Waarde' liet in een uitzending over bronwater zien dat de pomp van het bronwatermerk Sourcy pal naast die van het Utrechts waterleidingbedrijf staat. In Utrecht komt dus Sourcy uit de kraan. “Mensen willen graag geflest worden”, stelde men in die uitzending.

‘Bronwater’ is een beschermde term: het water moet ergens uit de grond vandaan gehaald worden. En als er op de verpakking een bewering wordt gedaan over een specifieke bron, dan moet het water ook echt daarvandaan komen. Maar als BonVital ergens in de Vlaamse Ardennen grondwater oppompt en die locatie de Alizée bron noemt, vallen ze geheel binnen de regels. 

Aan de term ‘mineraalwater’ zijn nog minder regels gesteld. Je mag dat gebruiken voor elk soort water, zolang het maar niet gedemineraliseerd is voor gebruik in je stoomstrijkijzer.

Strengere kwaliteitseisen aan kraanwater

Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Ons kraanwater is aan veel strengere kwaliteitseisen onderworpen dan gebotteld bronwater. Gebotteld mineraal- of bronwater voldoet dus niet altijd aan de drinkwaternormen.

Ons drinkwater wordt op grond van wettelijke voorschriften op 65 stoffen gecontroleerd. De kwaliteitseisen voor flessenwater zijn omschreven in het Warenwetbesluit Verpakte Waters. Hierin staat slechts van 15 stoffen beschreven wat de maximale of minimale hoeveelheid in het water mag zijn.

Medisch microbioloog Rob Klont van het universitair Medisch Centrum Sint Radboud in Nijmegen onderzocht 68 flessen bronwater en mineraalwater. In bijna de helft van het gebottelde water trof hij hoge niveaus van verontreiniging aan door bacteriën, waaronder legionella. Hij concludeert: "Het drinken van bron- en mineraalwater kan schadelijk zijn voor een groep patiënten, van wie het immuunsysteem is aangetast.”

Grote financiële belangen

Grote multinationals bezitten tegenwoordig de grootste (grond-) waterbronnen. Bronwatermerken als Spa, Evian, Perrier, Sourcy of San Pellegrino, zijn in handen van multinationals als Danone, Nestlé, Coca Cola of Heineken. De bronwaterindustrie genereert wereldwijd een omzet tussen de 20 en 30 miljard dollar per jaar. Er zijn dus grote financiële belangen te verdedigen in de promotie van bronwater.

De kritische documentaire Bottled Life stelt dat de frisdrankindustrie mensen stelselmatig bang heeft gemaakt voor kraanwater. De frisdrankindustrie weerspreekt dat: ze hebben gewoon een calorieloos alternatief voor zoete frisdrank aan hun aanbod toegevoegd. Ze halen echter meer water uit de grond dan er op een natuurlijke manier wordt aangevuld. Dat betekent dat water schaarser en duurder zal worden én dat fragiele ecosystemen ontwricht worden.

Bronnen

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

 

 

  • Team Nudge 12 januari 2017 11:57 Contactpersoon

    <p>Met de PET Free campagne daagt Dopper bedrijven uit om de strijd aan te gaan tegen plastic vervuiling door single-use waterflesjes. Het doel: PET-vrije werkplekken in 2028, en misschien wel een PET-vrije samenleving. Onderteken de PET Free Pledge en ga op zoek naar duurzame alternatieven voor PET-flesjes! http://petfree.world/nl/</p>

  • Team Nudge 10 november 2014 18:25 Contactpersoon

    <p>Wil jij voortaan kraanwater drinken uit een hervulbare waterfles van Join the Pipe? We mogen 30 flesjes verloten. Laat je naam, e-mailadres en adres achter om mee te doen!</p>

Joke sluis, van der 29 november 2015

Daarom is het zo jammer dat sommige horeca gelegenheden alleen gebotteld water verkopen of je voor het kraanwater willen laten betalen (veel). Er zijn zelfs 'projecten' waarbij de horeca de handen ineen heeft geslagen en kraanwater en aparte karaffen presenteert met bijbehorende ontworpen glazen en ook daar de hoofdprijs voor vragen. Let wel ik vind dat geld vragen in de horeca als een klant iets te drinken vraagt en DAARBIJ om water vraagt taboe is.

Leonie Heins 15 december 2015

Wat jammer dat de Dopper in de Nudgeshop duurder is dan in de winkel (Bruna, Wereldwinkel, Dragen & Zo).

Rianne Hammenga 21 december 2015

@Leonie: De Dopper in de Nudge Shop is inclusief verzendkosten. Hierdoor betaal je inderdaad iets meer dan in de winkel maar online hanteren we dezelfde prijzen!

Ivar Karels 25 maart 2016

Klopt het nou, dat er hier dure flesjes te koop zijn terwijl we minder flesjes willen? Je "wegwerp' flesje kun je gewoon hergebruiken.

Daphne Schmidt 4 april 2016

@ Ivar: Het gaat natuurlijk gewoon om het bijvullen van je flesje met kraanwater. Of je dat nu in een wegwerp fles of mooie hervulbare fles zoals een Dopper of KRNWTR flesje doet! De hervulbare flessen gaan vaak iets langer mee en zijn makkelijker schoon te houden.

Iilly Platt 9 augustus 2018

Is er een refill in zeist


Bijdragen door organisaties

Brabant Water

Brabant Water levert drinkwater van hoge kwaliteit. Brabant Water werkt samen met Nudge aan het openbaar beschikbaar maken van kraanwater daar waar het hard nodig is, zoals op de sportclub.

Join the Pipe

Join the Pipe is het eerste sociale netwerk van kraanwaterdrinkers met als droom om iedereen, overal ter wereld, van schoon drinkwater te voorzien. Ze plaatsten al honderden kraanwatertappunten. Met de verkoop van deze watertappunten en navulbare kraanwaterflessen (en donaties) realiseert Join the Pipe schoon-drinkwater-projecten in ontwikkelingslanden.

Dopper

Dopper stimuleert het drinken van kraanwater met de verkoop van hervulbare flessen. Zij stellen elk jaar speciale I-nudge doppers ter beschikking als bedankje voor sprekers.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zorgt voor schoon en lekker drinkwater. Ze leverden een inhoudelijke bijdrage aan het project 'Drink vaker kraanwater'.

OneWorld

OneWorld vraagt aandacht voor het thema kraanwater.

PWN

PWN faciliteert het drinken van kraanwater via openbare watertappunten

Vitens

Vitens faciliteert het drinken van kraanwater via openbare watertappunten.

ONEforONE

ONEforONE stimuleert het drinken van kraanwater met de verkoop van mooie, hervulbare waterflessen waarmee je tegelijkertijd een goed doel steunt. En ze stellen hebben hun kennis beschikbaar gesteld voor het project 'Drink vaker kraanwater'.