Eet minder vlees

Nederland Eten & drinken

Impact

Samen al 284128 liter water bespaard

Over dit project

Ruim 85% van de Nederlanders eet regelmatig zonder vlees - gemiddeld bijna twee dagen per week. En steeds vaker is dit een bewuste keuze voor gezondheid, dierenwelzijn en milieu. En er zijn ook steeds meer lekkere alternatieven te koop.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

254 nudgers
7 organisaties

Vaak heb je bij eco-problemen als consument minder impact dan de industrie. Maar bij vlees eten heb je als consument de hoofdrol. Door minder vlees te kopen, over te stappen op vleesvervangers of door verantwoord vlees te kopen, zet je concreet een stap naar een evenwichtigere en minder vervuilende vleesindustrie. Minder vlees eten heeft grote positieve impact.

De negatieve effecten van de vleesindustrie op klimaat en dier zijn onomstreden. Ze zijn ook uitgebreid in kaart gebracht: een enorm energiegebruik, een hoge CO2-uitstoot, gronduitputting, ontbossing, verlies van biodiversiteit, dierenleed, en overmatig watergebruik.

Even wat cijfers: het eten van 1 kilo rundvlees staat gelijk aan de uitstoot van 169 km autorijden. Voor de productie van 1 kilo vlees is 5 kilo veevoer nodig - het gevolg: 80% van alle landbouwgrond is in gebruik voor de vleesproductie. Elk jaar wordt 3 miljoen hectare tropisch regenwoud (ongeveer de oppervlakte van Nederland) opgeofferd voor meer landbouwgrond. Wetenschappers dringen aan op een mindering van de vleesconsumptie

De vegetarische keuken: recepten en inspiratie

Topkoks geven groenten de hoofdrol (Niven KunzAlain Passard, The River Cottage) en schrijven hippe kookboeken (Plenty van Yotam Ottolenghi, Puur Natuurlijk van Jonnie Boer). Hippe kookboeken zijn onder meer Lekker Ecologisch en Eating apart Together, waarin je voor elk recept een optie met en zonder vlees hebt. Op Vegatopia vind je recensies van honderden kookboeken! 

Tips over het omschakelen naar minder vlees vind je in deze blog van SoFine. Veggipedia en DeHippeVegetarier bieden ook een groot aantal vegetarische recepten. En ook de Indiase keuken biedt van oudsher natuurlijk fantastische mogelijkheden.

Vleesvervangers en alternatieve eiwitbronnen

Er zijn 1001 alternatieven voor eten zonder vlees. Voor de traditionele kokers wordt het aanbod vleesvervangers steeds groter. De Vegetarische Slager timmert aan de weg met soja en lupine, SoFine Foods brengt volop producten op de markt en de Dutch Weed Burger is een 100% plantaardige burger op basis van zeewier. Een voorhoede is al bezig met het eten van insecten

Go Vegan!

Om de overstap naar een plantaardige levensstijl zo makkelijk mogelijk te maken, wordt twee keer per jaar de Nederlandse VeganChallenge gehouden. Je krijgt een dagelijkse nieuwsbrief met recepten en dagmenu's die aansluiten bij het doorsnee Nederlandse eetpatroon. En je kunt ervaringen uitwisselen met andere deelnemers. Al 21.000 mensen gingen de uitdaging aan om een maand veganistisch te eten! Doe je ook mee? 

Wil je niet wachten tot de volgende VeganChallenge begint? Je kunt ook het gratis e-book downloaden en zelf starten. En je kunt je dagelijks inschrijven voor de engelstalige 30-day Vegan Challenge van de makers van de films Cowspiracy en What the Health.

Toch vlees eten? Kies dan bewust!

Wil je toch zo nu en dan wat vlees eten? Kies dan bewust voor lokaal vlees waar dierenwelzijn voorop staat en koop bijvoorbeeld samen met anderen een koe, die pas geslacht wordt als alle delen verkocht zijn. Er zijn tegenwoordig volop mogelijkheden - online en rechtstreeks van de boer. 

Snel inzicht met een app

Met de app van Questionmark beoordeel je eenvoudig en snel 22.000 producten op vier aspecten: milieu, dierenwelzijn, mensenrechten en volksgezondheid. Je scant het product en krijgt dan via een score inzicht krijgt in de kwaliteit van onder meer vlees, vleesvervangers, zuivel, kaas, boter en eieren. 

Ook allerlei keurmerken en certificaten geven je informatie over hoe duurzaam je eten is. Ze kijken naar specifieke aspecten als milieu, dierenwelzijn, fair trade of ze beoordelen de hele keten. Milieucentraal geeft een handig overzicht van keurmerken op hun site. Ze hebben ook een app voor Android en iPhone - handig voor tijdens het winkelen!

Minder vlees is gezonder

Ons voedingspatroon bevat nog steeds veel meer eiwitten dan de aanbevolen hoeveelheid. Plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten en tahoe, voldoen net zo goed en hebben een veel lagere klimaatbelasting dan vlees. Ook voor ijzer en B-vitamines zijn er voldoende alternatieve bronnen. Een dieet met hoofdzakelijk plantaardige vetten en minder dierlijke vetten is beter voor je gezondheid. Als Nederlanders zo’n 25% minder vlees zouden eten, zou dat volgens de Gezondheidsraad jaarlijks tot 7000 minder sterfgevallen leiden. (Te)veel vlees kan onder meer leiden tot hart- en vaatziekten. 

Meat the Truth

"Een vegetariër in een Hummer stoot minder broeikasgas uit dan een vleeseter in een Toyota Prius" - het is de bekendste zin uit de documentaire Meat the Truth uit 2007. De film focust onder meer op de relatie tussen de intensieve veehouderij en klimaatverandering. In 2010 verscheen de opvolger Sea the TruthHet op social media enorm populaire fragment uit de film Samsara brengt de wereld achter de kiloknallers op hypnotiserende manier in beeld.

Filmmaker Kip Anderson, maker van de film Cowspiracy, lanceerde in maart 2017 de opvolger What the Health. Je kunt ze allebei online bekijken.

Je kunt bijna elke dag van de week beginnen..

Inmiddels bestaat er voor bijna elke dag van de week een 'vleesloze dag'-campagne. Wereldwijd heb je de Meatless Monday. In Polen hield de overheid lange tijd een vleesloze woensdag en in België was er Donderdag Veggiedag. En vrijdag is de dag waarop verschillende religies van oudsher vasten of geen vlees eten. Wakker Dier riep 4 oktober uit tot 'eet-geen-dieren-dag'.


Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

 

 

Linde Buijsman 19 oktober 2015

Bekijk Cowspiracy op Netflix of Youtube en word vegan, zo bespaar je het allermeeste! voor jezelf, de aarde en de dieren.


Bijdragen door organisaties

SoFine Foods BV

SoFine Foods ontwikkelt volop plantaardige voeding op basis van tofu, soja, verse groenten, peulvruchten, noten en tarwe.

The Footprint Challenge

The Footprint Challenge daagt uit, prikkelt en inspireert mensen en organisaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Smaackmakers Experience

Smaackmakers geeft advies aan bedrijven over het verduurzamen van kantines om zo tot een lagere footprint te komen.

Kipster

Kipster / Het Pluimhuis is een pluimveehouderij met kleinschalige productie voor de Nederlandse markt - zo weet je weer waar de kippen, het kippenvlees en de eieren vandaan komen. Als je vlees eet, kies dan voor verantwoord vlees.

Zeewaar

Zeewaar kweekt lekkere zeewier van eigen bodem