The Pollinators

Nederland Natuur & landbouw

Over dit project

The Pollinators is een platform voor biodiversiteit en bestuiving. Samen met een hele zwerm organisaties en personen zorgen we voor behoud en herstel van ecosystemen. We Are The Pollinators.

Team

Team Nudge

Contactpersoon Nudge

Tom van de Beek

Contactpersoon The Tipping Point

Wie doen er mee?

3832 nudgers
1 organisatie

Initiatieven in jouw buurt

Bekijk meer
×
My Popup

‘Pollinators’ zijn van levensbelang voor ons. Voor onze voedselvoorziening zijn we namelijk in grote mate afhankelijk van deze kleine bestuivers. Wist je bijvoorbeeld dat 80% van de wilde planten en 75% van de gewassen bestuiving door insecten nodig heeft om zich voort te planten? De populatie van bestuivers neemt echter af. Een van de oorzaken hiervan is een gebrek aan gevarieerde voeding. Op het platteland worden steeds meer van dezelfde gewassen verbouwd, en ook in de stad vinden we steeds minder groen en geschikte bloemen en planten. Dit zorgt samen voor een gebrek aan vers stuifmeel en nektar. 

Biodiversiteit

Om de populatie weer gezond te maken moeten we onze leefomgeving zo inrichten dat bestuivers kunnen floreren. De aanwezigheid van verschillende soorten planten en dieren houdt de natuur in balans en vormt een levende en productieve natuur. Omdat verschillende soorten bestuivers van verschillende soorten planten houden is het belangrijk dat er voldoende gevarieerd voedsel is. En omdat meer verschillende planten meer verschillende bestuivers aantrekken, kunnen die beestjes weer meer planten bestuiven. Meer planten zorgen voor meer bestuivers, en vice versa. Deze wisselwerking zorgt voor een hoge biodiversiteit, oftewel een gezonde hoeveelheid soorten.  

We Are The Pollinators

De laatste jaren zijn er veel initiatieven gestart die zich inzetten voor meer biodiversiteit, bestuiving en bijen. Een goede zaak! Met The Pollinators treden initiatiefnemers The Tipping Point, De Bijenkorf en Nudge op als verbindende schakel tussen reeds bestaande en nieuwe initiatieven. Door samen te werken kunnen we steeds meer mensen aansteken en meekrijgen in onze missie: ecosystemen herstellen. Vanuit welke uitgangspunten The Pollinators dit doen vind je terug in het manifest.  

2017: een vliegende start

In 2017 organiseerden The Pollinators diverse events en zaaien ze flink wat vierkante meters grond in met biologische 'pollinator friendly' planten en bloemen. Dit doen ze natuurlijk niet alleen: er wordt samengewerkt met verschillende organisaties uit alle hoeken van het land. Er is bijvoorbeeld al gezaaid samen met Bee Heroes, MijnStadstuin, Metaal Kathedraal, Proeftuin Erasmusveld, Bee Foundation, Schurenberger park en Ontfermberm.

2018: met z'n allen aan de slag

Dit jaar staat écht in het teken van met z'n allen aan de slag gaan. Om heel Nederland Pollinator friendly te krijgen hebben we iedereen nodig. Wil je meehelpen bij een van de activiteiten die op de planning staan, of heb je zelf een goed idee? Check de agenda van The Pollinators en stuur even een mailtje!

Teken de petitie voor een verbod op gif

Op 21 maart stemt de EU over een verbod op beruchte landbouwgiffen. Wij willen graag dat Nederland bij-vriendelijk stemt. Laat onze minister weten hoe jij erover denkt en onderteken deze petitie.

Deel je kennis met The Pollinators

The Pollinators willen de bestaande kennis op het gebied van biodiversiteit, bestuiving en bijen verenigen binnen een platform. Ze zijn daarom op zoek naar iedereen die betrokken is bij het onderwerp om samen een expert team te vormen en elkaar te versterken. Organiseer jij al iets om de biodiversiteit te verhogen, en wil je samen met The Pollinators je impact verhogen? Neem contact op via de oranje button aan de rechterkant van deze pagina! 

Blijf op de hoogte van The Pollinators

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws van The Pollinators kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief. En natuurlijk kun je ze ook volgen via social media


 

 

 

Pouwel Slurink 1 april 2018

Hallo Pollinators,
Na een mislukte poging de gemeente Nijmegen aan te zetten tot een aangepast maaibeheer op de trolleylus bovenaan de Hengstdalseweg is in samenwerking met de gemeente een nieuw bewonersinitiatief van de grond gekomen om het talud tussen de Hengstdalseweg en de Sophiaweg te veranderen in een heemtuin met wilde planten.
Misschien kunt u dit plan eens bekijken op https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/hengstdal/project/heemtuin-talud-bij-buslus
Wij kunnen nog wel wat likes gebruiken op die site en staan ook open voor adviezen en eventueel hulp.

Met vriendelijke groeten,

Pouwel Slurink

Jan Zuilhof 3 april 2018

Ha Pouwel,
Wat voor adviezen zoeken jullie precies? Misschien kennen we nog interessante partijen voor jullie.

Karin Hopman-Bruijnings Ingenhoes 12 maart 2019

25 zakjes voor mijn sociaal netwerk nabij grote dijk Beverwaard langs de Maas.


Bijdragen door organisaties