Plak HR-radiatorfolie

Nederland Energie

Over dit project

Radiatorfolie is een snelle en goedkope manier om geld en energie te besparen. Het voorkomt dat je veel warmte verliest via je muur of raam. Tegenwoordig bevestig je het onzichtbaar aan de achterzijde van je radiator. Klein klusje, groot rendement!

Team

Hansje Huson

Contactpersoon

Wie doen er mee?

1397 nudgers

Veel radiatoren zitten weggestopt tegen een buitenmuur of raam. Dat spaart ruimte, maar betekent ook dat je veel warmte verliest. Met radiatorfolie houd je een groot deel van de weglekkende warmte tegen.

De eerste radiatorfolies plakte je achter de radiator tegen de muur. Die folie reflecteert zo’n 70% tot 90% aan warmte. Dat brengt het warmteverlies terug tot minder dan 30%. De dunne HR-radiatorfolie die je aan de achterzijde van de radiator plakt, reduceert het warmteverlies nog veel verder. Nog maar 4% van de warmte lekt dan weg. Bijkomend voordeel: je ziet er niks van!

Makkelijk aanbrengen

Je kunt de folie makkelijk aanbrengen. De radiator hoeft niet van de muur. Met de bijbehorende warmtebestendige dubbelzijdige tape blijft de folie tot jarenlang zitten. De folie hoeft niet uit één stuk te bestaan. Als je meerdere stroken naast elkaar bevestigt, heeft dat geen negatief effect op de werking van de folie.

Dit filmpje geeft handige truukjes om de de folie aan te brengen. Je ziet meteen ook hoeveel verschil de folie maakt.

Flinke besparing

Het gebruik van radiatorfolie geeft een flinke besparing op je gasverbruik. Hoeveel precies, dat is afhankelijk van je situatie. Als je radiator tegen een ongeïsoleerde spouwmuur staat, kun je per vierkante meter radiatorfolie ruwweg 10 m3 gas per jaar besparen. Bij een goed geïsoleerde muur is dat ongeveer de helft. Bij een radiator voor een raam met dubbelglas bespaart het radiatorfolie tot wel 25 m3 gas per vierkante meter folie. Voor een raam met enkelglas bespaart het zelfs het dubbele. Je investering in radiatorfolie kan zich dus in sommige gevallen al binnen een paar winterdagen terugbetalen. Zelfs in goed geïsoleerde huizen verdien je het binnen twee jaar terug. 

Minder CO2-uitstoot

Al het gas dat je niet verstookt, scheelt een grote hoeveelheid CO2-uitstoot. Per kubieke meter verstookt gas komt er zo’n 2 kilo CO2 vrij. Als jouw radiator voor een raam met enkel glas staat, bespaar je met radiatorfolie dus een volledige ton CO2 in 10 jaar tijd!
Productie en transport van de folie kost maar weinig energie. Alles bij elkaar zorgt dit dat radiatorfolie een enorm hoog milieurendement heeft - hoger dan andere vormen van isolatie of zelfs LED-lampen. 

Verkoopadressen

De HR-radiatorfolie is te koop bij steeds meer webwinkels en bouwmarkten. Radiatorfolie voor alle radiatoren in een huis kost gemiddeld zo’n 15 tot 20 euro. Let er wel op dat je de juiste folie koopt: het gaat om de folie die je tegen de achterzijde van de radiator plakt. De radiatorfolie van TONZON kun je bestellen via de shop van TONZON.

Meer info: ClubGreen

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!