Zet een regenton in je tuin

Nederland Wonen & leven , Water , Natuur & landbouw

Over dit project

Maar liefst 2.220 liter drinkwater gieten we gemiddeld per huishouden jaarlijks in onze tuin. Terwijl regenwater - ook al is het onregelmatig - gewoon uit de lucht valt. Zonde om niet te gebruiken dus.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

470 nudgers
4 organisaties

Jaarlijks valt in Nederland 70-90 cm neerslag die je kunt gebruiken. Regenwater is gratis, het bevat sporenelementen en nauwelijks kalk. Daarmee is het niet alleen heel gezond voor je planten, maar was je er ook je ramen of je auto mee - zonder strepen! Voor je huisdieren is het prima drinkwater.

In onze buurlanden is een regenton veel meer vanzelfsprekend - het drinkwater is daar niet zo goedkoop als in Nederland. Ook bij ons zal drinkwater naar verwachting steeds duurder worden, omdat de zuivering lastiger wordt. De drinkwaterwinning uit grondwater zorgt bovendien voor een dalende grondwaterspiegel - een alarmsignaal voor de natuur.

Het veranderende weer is een extra reden om regenwater te gaan 'oogsten' en bewaren. In Nederland krijgen we langere periodes van droogte, met vaker extreem heftige korte buien. In de zomer neemt het aantal regendagen af, in de winter worden het er juist meer. Dat betekent dat we onze planten nog vaker zullen moeten gieten én moeten zorgen voor voldoende afvoercapaciteit zodat we geen wateroverlast krijgen bij heftige buien.

In alle soorten en maten

Regentonnen zijn tegenwoordig in alle soorten en maten te koop: een slanke designzuil met 400 liter inhoud, een regenton-met-plantenbak, een XXL-variant van 2000 liter of een kleine container die je in je regenpijp monteert, zoals de Raindrop. DuurzaamThuis geeft een mooi overzicht, mét rekenregels om de optimale capaciteit te bepalen. Of wat denk je van de waterschutting? Deze slimme 'legoblokken' zijn door de waterschappen bekroond met de Waterinnovatieprijs 2013. In elk element past 110 liter water. Je zet ze neer als schutting of je bouwt er zelfs een schuur van. En voor wie opziet tegen ingewikkeld installatiewerk, vonden we ook nog dit ludieke alternatief: gebruik je afvalcontainer als regenwateropvang...

Er zijn ook speciale waterpompen voor regentonnen (zoals deze of deze) – verkrijgbaar bij de grotere tuinwinkel. Die zorgen voor de waterdruk die je gewend bent van de tuinkraan. Ook handig voor het wassen van je ramen of je auto.

Volgende stap: regenwatersysteem

Een regenton is een prima eerste stap. Als je het groter wilt aanpakken, kun je denken aan een compleet regenwatersysteem. Op dit systeem kun je dan de wasmachine, het toilet en eventueel zelfs de douche aansluiten. Zo kun je je drinkwaterverbruik met meer dan 50% terugbrengen. 

In een regenwatersysteem wordt het regenwater eerst gefilterd. Daarna wordt het opgeslagen, in een ondergrondse tank of een waterzak in de kruipruimte. Een pomp zorgt ervoor dat het regenwater van de tank naar de afnamepunten wordt gepompt. Bij langdurige droogte wordt automatisch overgeschakeld op drinkwater. Daarbij moet je goed opletten. Slimme capaciteitsberekeningen zijn nodig om te voorkomen dat je waterbesparing teniet wordt gedaan door extra energieverbruik door de pomp. Online vind je meer informatie over opvang van regenwater in een betonput.

Subsidie bij aanschaf

Verschillende gemeenten stimuleren bewust watergebruik en geven daarom subsidie bij de aanschaf van een regenton. Ook geven sommige gemeenten subsidie voor afkoppelen van regenwater. Dat wil niet zeggen dat je het allemaal opslaat voor huishoudelijk gebruik. Bij afkoppeling moet het water worden opgenomen in de bodem of afgevoerd naar de sloot.

Bronnen: www.codocad.com, Milieu Centraal, PWN, Duurzaam Thuis, website gemeenschappelijke drinkwaterbedrijven

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

Wil je een regenton gaan plaatsen? We zetten alvast wat handige tips voor je op een rijtje:

  • Zet je regenton op een verhoging, zodat je er makkelijk een emmer of gieter onder kunt zetten. Bij veel regentonnen is een bijpassend onderstuk verkrijgbaar.
  • Als je zelf een kraan moet monteren, plaats die dan zo laag mogelijk. Dan kun je ook de onderste laag water nog aftappen.
  • Laat je regenton in de winter leeglopen om te voorkomen dat het water bevriest. IJs zet uit en dat kan je regenton beschadigen. 's Winters zijn je planten in rust, dus voor je tuin heb je het water dan niet nodig.
  • Sluit de regenton af. Meestal zit er een deksel bij. Zo voorkom je dat je wateropslagplaats een broeinest wordt voor muggen.
  • Plaats een rooster om te voorkomen dat bladeren en ander afval in je regenton terecht komen. Een nylonkous om het uiteinde van de regenpijp is een simpele en goedkope oplossing.
  • Plaats ook een vulautomaat tussen de regenpijp en de afvoer. Zo voorkom je dat je regenton kan overstromen. Als de ton vol is, stroomt het regenwater terug naar de regenpijp het riool in. Als je je regenpijp wilt afkoppelen van de riolering, moet je zorgen voor een goot naar je tuin, vijver of sloot. Met een infiltratiekrat kun je het ook in de bodem laten lopen.
Joke sluis, van der 29 november 2015

Als je regenwater gebruikt om je ramen te wassen, ben je sneller klaar met geen strepen op je ruit en je gebruikt ook minder water uit de kraan.

Nathalie Ven 17 februari 2016

Helaas mijn regenton is kapot .... hoe zet ik mijn vinkje hier nu weer uit ?

Daphne Schmidt 11 april 2016

Wat vervelend dat je regenton kapot is Nathalie - het vinkje weghalen is niet nodig hoor. Hopelijk kun je in de toekomst weer regenwater opvangen.

Sabrina Eilers 19 december 2017

Nudger Jouri van de Wiel heeft ons geattendeerd op de website Waterton.nl met een uitgebreid assortiment regentonnen en toebehoren.

Joost Jonker 20 april 2019

Weet iemand waar ik gratis dan wel betaald advies kan krijgen? De regenpijpen staan op dusdanige punten dat het niet eenvoudig zal zijn om een passende regenton (of een ander reservoir) te vinden. Aangezien ik ook niet echt handig ben, zie ik ook op tegen het aansluiten van de regenton op de regenpijp.

Laura Donkersloot 29 april 2019

Hallo Joost! Bedankt voor je vraag. Wellicht kunnen specialisten je verder helpen met je vraag. Op deze website kun je vast al wat meer informatie vinden https://www.kunststofregenton.nl/.


Bijdragen door organisaties

Oasen

Oasen is het drinkwaterbedrijf van het Groene Hart.

Vitens

Drinkwaterbedrijf Vitens geeft voorlichting aan consumenten over het gebruik van drinkwater.

PWN

Drinkwaterbedrijf PWN informeert consumenten over een duurzaam gebruik van drinkwater.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) draagt als waterschap verantwoordelijkheid voor duurzaam waterbeheer. Ze leverden een inhoudelijke bijdrage aan het project 'Zet een regenton in je tuin'.