Twee rechterhanden? Word vrijwilliger in het Repair Cafe!

Nederland Hergebruik & afval , Delen & samenleving , Werk & onderwijs

Over dit project

Een stoel waarvan een poot los zit, een kapotte broodrooster, een wollen trui met mottengaatjes - vaak worden ze knarsetandend weggegooid. Weet jij nog hoe je ze kunt maken? Kom dan naar het Repair Cafe en word vrijwilliger. Zo geef je deze producten een tweede leven!

Team

Hansje Huson

Contactpersoon

Wie doen er mee?

105 nudgers
2 organisaties

Vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld: als iets kapot was, ging je het maken. Of je bracht het naar een expert die het voor je repareerde. Veel van die kennis is verdwenen. Repair Cafés proberen die ontwikkeling te doorbreken.

​Wat is het Repair Cafe?

Het Repair Café is een wekelijkse of maandelijkse bijeenkomst waar iedereen terecht kan met onder andere kapotte kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen en speelgoed. Deskundige hulp, gereedschap en materiaal om het product te maken zijn beschikbaar. Specifieke onderdelen moeten de bezoekers zelf meenemen - denk bijvoorbeeld aan een nieuw fietszadel of een rits. De Repair Cafes vind je al op meer dan 500 locaties in Nederland en Vlaanderen. 

Deel je expertise en ontmoet buurtgenoten

Repair Cafés hebben regelmatig behoefte aan deskundige hulp. Zo is er altijd wel plaats voor iemand die handig is met kleding, elektrische apparaten, fietsen of meubels. Of een gastheer/ vrouw om de bezoekers te ontvangen. Ben je handig met de computer? Ook dan kan het Repair Cafe je hulp goed gebruiken. Bijvoorbeeld met de website.

Wil jij als deskundige vrijwilliger helpen bij het repareren van kapotte spullen? Stuur dan een direct bericht naar de organisatoren van het Repair Cafe in jouw woonplaats. De gegevens vind je via de button aan de rechterzijde van deze pagina. Met jouw hulp groeit de afvalberg iets minder snel!

Nuttig,gezellig...

Je ontmoet bezoekers en andere reparateurs op een gezellige en nuttige manier. Handige klussers kunnen hun praktische kennis overdragen. Wie niets heeft om te repareren, neemt een drankje aan de bar. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Of doet inspiratie op aan de leestafel.

... leuk én creatief!

Iets 'fixen' is vooral ook erg leuk. Ken je die voldoening, als het gelukt is!? Naast rechttoe-rechtaan repareren, kun je ook je creativiteit inzetten om tot onverwachte oplossingen te komen. Wat dacht je van de LEGO-fix voor toegetakelde muren? En de IKEA hacks zijn een fenomeen op zich geworden: duizenden voorbeelden hoe je (niet-kapotte) spullen van IKEA ombouwt tot unieke exemplaren.

Bewust een korte levensduur

Steeds meer producten krijgen een steeds kortere commerciële levensduur. Fabrikanten gebruiken goedkope onderdelen of bouwen een teller in die na zeker gebruik een storing geeft. Gelijmde apparaten zijn slecht repareerbaar en onderdelen zijn slecht verkrijgbaar. Geplande veroudering (planned obsolence) is zolangzamerhand de standaard geworden.

Het begon met gloeilampen en panty's..

Dit stamt al uit de jaren twintig. Bekende voorbeelden uit die tijd zijn de gloeilamp en de panty. Toen de kwaliteit en de levensduur van gloeilampen steeds verder steeg (in 1924 gemiddeld 2500 uur), besloten fabrikanten tot een maximale levensduur van 1000 uur. Ook de eerste nylon panty's waren onverwoestbaar, maar werden daarna bewust van mindere kwaliteit gemaakt om de verkoop te stimuleren. In de documentaire The Lightbulb Conspiray komen deze voorbeelden uitgebreid ter sprake.

Duitsland: 100 miljard besparing per jaar

Stefan Schridde berekende dat alleen al in Duitsland jaarlijks 100 miljard euro bespaard kan worden als producten even lang zouden meegaan als in de jaren tachtig. Geplande veroudering draagt bovendien bij aan de gigantische afvalberg en zorgt voor een enorme verspilling van grondstoffen. Met zijn burgerbeweging Murks? Nein danke! (Prutswerk? Nee, bedankt!) streeft Schridde naar de overgang van de huidige wegwerpmaatschappij naar een kringloopmaatschappij. Ook de Europese Commissie riep in 2013 op tot een verbod op geplande veroudering.

 

Meer lezen?

Geplande veroudering: hoe uw toestellen u bedriegen (De Morgen)
Geplande veroudering: schandalig maar waar (Plazilla)

Bron: Repair Cafe

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie. En als je meedoet (of al eerder meedeed), horen we graag je ervaringen!

Patrick de Vrij 29 maart 2017

Leuk vrijwilligerswerk, ook als initiatefnemer van zo'n lokaal Repair Café.


Bijdragen door organisaties

Croqqer

Via online platform Croqqer vind je handige hulp in je buurt - om te klussen én om je spullen te repareren.

SuperBuren

Online platform SuperBuren helpt je met het vinden van handige hulp in je buurt - bij het klussen én het repareren van je spullen.