RotterZwam - kweek oesterzwammen op koffiedik

Nederland Eten & drinken , Hergebruik & afval

Impact

We hebben al 43680 kopjes koffie hergebruikt!

Over dit project

De koffiedik uit je espressoapparaat of perculator gooi je normaalgesproken gewoon weg, maar wist je dat dit een hele voedzame bodem is? Voor paddestoelen bijvoorbeeld! Met de Growkit van RotterZwam kun je thuis, van je eigen afval, oesterzwammen kweken!

Team

Mark Slegers

Contactpersoon RotterZwam

Migiza Victoriashoop

Contactpersoon

Wie doen er mee?

142 nudgers
1 organisatie

Wie zitten er achter RotterZwam?

De mannen achter RotterZwam, Siemen Cox en Mark Slegers, zijn in het oude Tropicana in Rotterdam begonnen met het kweken van oesterzwammen: "Op de huidige manier putten we de aarde volledig uit, terwijl we andere grondstoffen onbenut laten. Wij willen laten zien dat dit ook anders kan!" Het verhaal achter RotterZwam lees je op de blog, waar we nudger Mark in de spotlight zetten.

 

Duurzaam & Innovatief?

In veel grote steden wordt het GFT afval nog niet gescheiden opgehaald, zo ook in Rotterdam. RotterZwam is gestart met het verzamelen van koffiedik bij lokale koffiezaakjes in de stad. Op het koffiedik worden oesterzwammen gekweekt die vervolgens weer aan de lokale horeca verkocht worden.

Zodra er geen zwammen meer uit het substraat groeien, worden de enzymen eruit gewassen. Die kunnen nog gebruikt worden in bio-vergistings installaties en verhogen daar het rendement bij het omzetten van biomassa naar brandstof. Wat er overblijft is hoogwaardige compost.

Zo maakt RotterZwam van één 'afval' product weer nieuwe bruikbare producten. Een heel circulair systeem dus!

Bestel een Growkit voor thuis

Met de Growkit wordt het mogelijk om afval om te zetten in voedsel. De Growkit is een herbruikbare verpakking met oesterzwammen broed - in een gerecycled plastic bak. Je kunt het broed 2 tot 3 keer gebruiken, je gebruikt je eigen koffiedik als meststof. De verkooppunten van de Growkit vind je op de website. En lees de ervaring van een nudger die zelf met de Growkit aan de slag ging.

Geert van der Linden 6 november 2014

Van potentiële aanrecht-agrariërs uit de Dominicaanse Republiek krijg ik de vraag of de zelfgrowkit ook in een warm, tropisch klimaat te gebruiken is.

@ Mark: Is dit mogelijk?

Mark Slegers 6 november 2014

Hoi Geert,

De roze oesterzwam doet het vooral goed in een Tropisch klimaat. We moeten hem alleen nog een keer testen in de Growkits. We weten dat de gele het ook al goed doet.

Kamer temperatuur is in regel voldoende. Dus als het in de Dominicaanse republiek in huis maximaal 21 graden is, dan komt het goed.

Groet,
RotterZwam

Mark Slegers 23 november 2014

Hoi Geert,
de grijze oesterzwam is een flexibele paddestoel en groeit tussen 10 en 34 graden Celsius. De RotterZwam-Growkit zou het dus ook in tropische omstandigheden moeten doen.


Bijdragen door organisaties

rotterzwam

Mark en Siemen namen nudgers mee in een rondleiding door het zwammenparadijs in het oude Tropicana in Rotterdam.