Slimmer douchen

Nederland Wonen & leven , Water , Energie

Over dit project

Wist je dat warm water in een gemiddeld huishouden - op het verwarmen van het huis na - het meeste energie kost? Dat komt voornamelijk door ons douchegedrag. Wil jij weten hoeveel energie jij verbruikt en hoeveel water, energie en dus geld je kunt besparen bij het douchen? Ontvang een gratis douchemeter en draag zo bij aan het in kaart brengen van het gemiddelde energie- en watergebruik.

Team

Team Nudge

Contactpersoon Nudge

Donald Mollee

Contactpersoon PWN

Wie doen er mee?

495 nudgers
1 organisatie

Wist je dat warm water in een gemiddeld huishouden - op het verwarmen van het huis na - het meeste energie kost? Dat komt voornamelijk door ons douchegedrag. Wil jij weten hoeveel energie jij verbruikt en hoeveel water, energie en dus geld je kunt besparen bij het douchen? Ontvang een gratis douchemeter en draag zo bij aan het in kaart brengen van het gemiddelde energie- en watergebruik.

PWN onderzoekt hoe en hoeveel energie er onder de douche bespaart kan worden. Daarvoor meten ze met een douchemeter het gemiddelde gebruik van water en energie.

Het onderzoek

Wil jij ook bijdragen aan het in kaart brengen van het watergebruik onder de douche? Doe mee en registreer je via de button. Na registratie krijg je een meter (t.w.v. 85,-) thuisgestuurd. De meter ontvang jij gratis en mag je na het onderzoek houden.

Aan het begin en aan het einde van het onderzoek wordt je gevraagd een enquête in te vullen; dit kost je ongeveer 10 minuten van je tijd. De vragen gaan over je huishouden, jouw gedrag in het algemeen en het gebruik van de douchemeter. Aan het einde van het onderzoek verstuur je de door de meter geregistreerde gegevens heel eenvoudig via een smartphone-app naar het onderzoeksteam. Alle gegevens worden anoniem verwerkt. 

Douchemeter

De douchemeter van Amphiro meet energie- en waterverbruik en registreert op die manier informatie over jouw douchegedrag. De meter is heel eenvoudig zonder gereedschap of bouwkundige aanpassingen aan de doucheslang te monteren (en weer te verwijderen) – zowel in huur- als in koopwoningen. Je hoeft hier geen doorgewinterde doe-het-zelver voor te zijn!

Draag ook bij aan het onderzoek

Woon jij in het verzorgingsgebied van PWN (Noord-Holland), ben je in de periode van begin september tot midden november thuis, heb je een handdouche en ben je in het bezit van een smartphone? Geef je op! 

 

Registreer je snel: er zijn een beperkt aantal meters beschikbaar.

  • Team Nudge 15 juni 2016 12:04 Contactpersoon Nudge

    <p>De resultaten zijn inmiddels bekend! Ruim 600 deelnemers hebben meegedaan aan het PWN Duurzaamheidsonderzoek. PWN wilde graag weten in hoeverre een slimme douchemeter het energieverbruik van Nederlandse huishoudens kan beïnvloeden. De resultaten van het onderzoek zijn boven verwachting! Een korte terugkoppeling van de belangrijkste resultaten: Het onderzoek toont aan dat directe feedback (het gelijk kunnen aflezen van het watergebruik en de temperatuur op de douchemeter) tijdens het douchen een gemiddelde energiebesparing per douchebeurt oplevert van 0,64 kWh. Dit is een besparing van 20,8% ten opzichte van het energiegebruik bij een douchebeurt zonder douchemeter! Naast de energiebesparing werd er gemiddeld 9,3 liter water per douchebeurt bespaard. De besparingseffecten zijn statistisch gezien zeer significant en stabiel over de gehele periode. De besparingen zijn veel groter dan bij het gebruik van slimme elektriciteitsmeters. Gebruikers kunnen tijdens het douchen makkelijker reageren op feedback dan bij het elektriciteitsverbruik dat door vele factoren wordt beïnvloed. Het Duurzaamheidsonderzoek heeft dus aangetoond dat consumenten door bewust te douchen zowel energie als water kunnen besparen. Op dit moment beraadt PWN zich over eventuele volgende stappen om samen met haar omgeving nóg meer energie te besparen. Het volledige onderzoeksrapport lees je hier: http://www.pwn.nl/overpwn/over_pwn/Documents/Amphiro_PWN_Definitief%20_rapport_2016_04_04_nl.pdf</p>

  • Team Nudge 2 september 2015 15:16 Contactpersoon Nudge

    <p>De douchemeters zijn allemaal verzonden. Het onderzoek is officieel van start gegaan en loopt tot 14 november. De resultaten van het onderzoek verschijnen begin 2016. Nog even geduld dus!</p>

  • Team Nudge 27 juli 2015 13:36 Contactpersoon Nudge

    <p>Er zijn voldoende aanmeldingen binnengekomen voor het onderzoek! Het is helaas dan ook niet meer mogelijk mee te doen en een douchemeter te ontvangen.</p>

Daphne Schmidt 9 juli 2015

Ik ben ook wel benieuwd hoeveel water ik gebruik, heb me aangemeld voor de douchemeter!

paul faber sr 17 juli 2015

De meld me aan knop reageert niet zal het later nog maar eens proberen.

Josien Haarsma 22 juli 2015

@ Paul: Als het goed is doet de knop het nu wel (als wij zelf testen werkt het goed). Als er iets hapert, laat je het dan weten aan rianne@nudge.nl?

Paul De Kantelaar 13 september 2015

Ik douche sinds November vorig jaar onder de koude kraan, onder de warme kraan ben ik een dromer, eentje die ook nog eens droomt over een betere wereld terwijl ik liters water verknal, dat moest dus maar eens afgelopen zijn. Ik zette de mengkraan dus op z'n koudst, maar kwam er later achter dat de ketel aansloeg, dus de warmwaterleiding kan niet helemaal dicht, sindsdien heb ik een stekkerschakelaar voor de ketel zitten, en voor het douchen zet ik de ketel uit, en na het douchen gaat hij weer aan.

Paul De Kantelaar 13 september 2015

En ik verbruik ongeveer 10 liter per douchebeurt, gemeten met de gewone watermeter.

Mannie Krak 23 februari 2016

Wij hebben een Amphiro meter.
Wij besparen water door minder vaak te douche en met minder water.
Helaas kun je in de App niet zien wat je maandverbruik is, dat vind ik jammer.
Eerst zagen we alleen de temperatuur, maar dat deed ons niet zo heel veel.
(koud douche is echt niets voor mij (misschien van de zomer weer eens proberen)
Maar nu hij vol in gebruik is, maken we er een spelletje an om het met zo min mogelijk kWh te doen.


Bijdragen door organisaties

PWN

In samenwerking met verschillende universiteiten onderzoekt PWN of en hoeveel energie er te besparen valt met een douchemeter.