Stap in windenergie

Nederland Energie

Over dit project

80% van de Nederlanders is voorstander van het gebruik van windenergie. Velen voegen ook de daad bij het woord. Participatieprojecten, waarin je een aandeel in een windmolen koopt, zijn de afgelopen jaren binnen mum van tijd uitverkocht. Wil je zelf ook in windenergie stappen? Dat kan op verschillende manieren. We zetten ze voor je op een rijtje.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

53 nudgers
3 organisaties

Windenergie levert nu al zo'n 4,5 procent van onze elektriciteit. Windenergie is onuitputtelijk en bovendien schoon. Er komt geen CO2 of andere milieubelastende stof vrij bij de omzetting in elektriciteit. De CO2-uitstoot van 'windstroom' is vijftig keer lager dan die van ‘grijze’ stroom.

Schone hernieuwbare energie

Windturbines wekken stroom op zonder de lucht te vervuilen, zonder het klimaat te belasten en zonder grondstoffen uit te putten. De CO2 die vrijkomt bij het bouwen, onderhouden en afbreken van de turbine, heeft een turbine in drie tot zes maanden ‘terugverdiend’. Een windturbine gaat zo'n twintig jaar mee. In dit tijd produceert hij tot tachtig keer zoveel energie als er nodig is om er eentje te bouwen.

Windstroom opwekken is wel duurder: tussen 5 en 7 eurocent per kWh (afhankelijk van land- of zeemolens). Ter vergelijking: kolen- en kerncentrales kunnen elektriciteit opwekken voor 3 à 4 eurocent per kWh. Als consument merk je dat prijsverschil niet, omdat de overheid de producenten van windenergie subsidieert. Overigens zijn er wel verschillen: zo is de kWh-prijs van grote moderne windturbines, die gebouwd zijn bij een lage rentestand en op een windrijke plek ongeveer vergelijkbaar met die van ouderwetse 'grijze' kolencentrales.

Investeren, afnemen of zelf opwekken

Je kunt op verschillende manieren investeren in windenergie: door de keuze van je elektriciteitsleverancier of door te investeren in windmolens, al dan niet in ruil voor elektriciteit. Komt er een windmolen bij jou in de buurt? In veel gevallen zijn er speciale participatieregelingen, waardoor je als omwonende ook rechtstreeks profiteert van de windmolen. Ben je heel handig? Dan kun je misschien ook zelf een molen bouwen.

 

Kies voor groene (wind-)stroom

Als het je vooral gaat om het gebruik van groene stroom, dan kun je een contract afsluiten bij een leverancier die garandeert dat jouw stroom bijvoorbeeld alleen afkomstig is van windmolens die in Nederland staan. Er zijn intussen heel wat energiebedrijven waar dat kan. Je hoeft dan zelf geen geld te investeren.

Verschillende energieleveranciers bieden honderd procent windenergie aan, zoals de coöperaties Deltawind, Windunie en Pure Energie, waar je zelf kunt kiezen van welke molenaar je stroom wilt afnemen. Maar ook grote leveranciers, zoals Eneco met Hollandse Wind, bieden windstroom. Een overzicht van leveranciers die elektriciteit afkomstig van windenergie leveren, vind je op Energievergelijken.nl. Via zoekfilters kun je je zoekopdracht verder verfijnen. Lokale coöperaties die ook windenergie opwekken, kun je vinden via hieropgewekt.nl.

Investeer in windenergie

Je kunt geld uitlenen waarmee windmolens worden gebouwd. Over het geld dat je uitleent, krijg je rente en na een afgesproken tijd krijg je het geleende geld weer terug. Crowdfunden voor energie dus. Dit kan bij heel veel partijen - lokale coöperaties zoals De Windvogel en Deltawind of het beleggingsfonds Meewind, maar ook bij de grote energiebedrijven zoals Eneco en Nuon. 

Koop een aandeel in ruil voor windenergie

Je kunt ook een aandeel kopen in windmolen en je laten uitbetalen in elektriciteit. De Windcentrale is begonnen met de verkoop van Winddelen en er volgen er meer. Zo verkoopt Pure Energie (Raedthuys) nu Opwekkers. Via een coöperatie zijn deelnemers gezamenlijk eigenaar van de windturbine. De opgewekte elektriciteit wordt naar rato verdeeld onder de eigenaren. Zo krijg je met elke Opwekker krijg jaarlijks 50 kWh stroom, daarmee dek je een deel van je elektriciteitsrekening. Je betaalt nog wel de vaste kosten, zoals energiebelasting en btw en draag je bij aan de onderhoudskosten. 

Zelf opwekken

Als je in windrijk gebied woont, kun je ook zelf windenergie gaan opwekken. Bijna altijd heb je een vergunning nodig om zo'n turbine te mogen plaatsen. Zorg dat je die toestemming hebt voor je er eentje koopt of bouwt! Kleine windmolens zijn echter veel minder efficiënt dan grote. De kosten per kWh zijn daarmee flink hoger. Er zijn allerlei windturbines op de markt, voor particulier of kleinzakelijk gebruik. Je zult die investering echter niet gauw terugverdienen. Als je handig en technisch bent, kun je ook zelf een windturbine bouwen. Daarmee kun je in een windrijk gebied een redelijk rendement behalen. Je vindt meer informatie onder de tab Zelf opwekken. 

 

Enkele bronnen: MilieuCentraal (windenergie), ODEnu.nl, MilieuCentraal (kleine windmolens), MilieuCentraal (voor- en tegenstanders van windenergie), NWEA
 

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

 

Woon je in een windrijk gebied? Heb je de ruimte en wil je off-grid? Zit je op een boot? Dan kan zelf windenergie opwekken een interessante optie zijn. Er zijn allerlei kleine windturbines op de markt. Vanwege de aanschafkosten en de bescheiden opbrengst, zul je je investering alleen niet gauw terugverdienen. Dus zelfbouw loont! 

Bijna altijd heb je een vergunning nodig om zo'n turbine te mogen plaatsen. Zorg dat je die toestemming hebt voor je er eentje koopt of bouwt,

Kopen

Klein, stil en betaalbaar - daar draait alles om bij kleine windmolens. De technische ontwikkelingen gaan snel. Regelmatig komen er nieuwe modellen in beeld. Zoals de Windchallenge 1.7, de wokkelvormige Archimedes/Liam F1  of de zelfdenkende windmolen. De Ewicon is zelfs een turbine zonder draaiende delen. Op AllSmallWindturbines.com vind je een overzicht van in de handel verkrijgbare windturbines. DuurzaamThuis hield een (inmiddels verouderde) test.

  

Bouwen

Ben je technisch én handig? De hoge aanschafkosten maken het lonend om zelf een windmolen te bouwen. Zo bouwde Henk een windmolen van sloopmateriaal. Je kunt een redelijk rendement halen, als je voldoende ruimte én wind hebt. Over een jaar gemeten moet je gemiddeld een windsnelheid van 5,5 m/s hebben.

Op internet vind je veel informatie (o.a. HouHetWarm en Catweb). Ook staan er talloze instructies en bouwtekeningen online (zoals Lowtechmagazine, Conrad's Mancave-website, ForumZelfbouwEnergieYourEnergy, Windenergy, EngineeringOnline, ZelfbouwGroeneStroom en DuurzameBuren).

  

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

 

 

 

 

Henk Daalder 2 augustus 2016

Het zou nuttig zijn als Nudge af en toe, niet te veel, ook voor consumenten voordeel is. Dat is namelijk goed voor ondernemer, consumenten voordeel te geven. Juist bij windparken op het land blijft heel veel voordeel voor consumenten geblokkeerd door bedrijven en banken.

Bij deze 3 vormen van windenergie, zijn er 2 die gewoon stroom verkopen voor een commercieel tarief, en afhankelijk zijn van door consumenten betaalde SDE subsidie. Dat is gewoon stroom kopen van Greenchoice of van Pure energie. Daar krijg je NUL voordeel. De Windcentrale is een heel ander verhaal. Ook spannender want daar ben je geen consument, van de eerder genoemde stroomverkopers. Bij de Windcentrale ben je een beetje ondernemer: je koopt een stukje windpark en gaat je eigen stoom opwekken. Het hangt van de wind af, of je veel stroom opwekt, al zit er per jaar weinig verschil in. Maar de Windcentrale moet de windmolen ook goed onderhouden, dat doen ze waarschijnlijk wel, je betaalt er meer dan genoeg voor. Dat zou best wat transparanter kunnen.

Een andere nudge zou zijn als de gemeente een windparkplan, al vooraf verkoopt aan de eigen inwoners, en de windcentrales het daarna gaat beheren. Dat te koop aanbieden van kavels deel-windpark, is een mooie nudge, die gemeenten ook al doen bij kavels bouwgrond, zo vreemd is dat niet. Daarom is het een nudge als gemeentes dat wel gaan doen, kavels windpark verkopen aan inwoners. Daardoor wordt vooraf het draagvlak zichtbaar. De groep kopers zijn de zichtbare voorstanders, waar je mee kunt overleggen. Dan ontstijgt beleid de gebruikelijke lobbycratie. Zie bijvoorbeeld deel-windpark Texel (een plan): http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Texel

Greenchoice zou die kavels kunnen helpen verkopen, als consumenten specialist.


Bijdragen door organisaties

Pure Energie

Pure Energie laat iedereen investeren in Nederlandse windenergie via aanschaf van 'Opwekkers': niet overdraagbare obligaties. Klanten kiezen zelf uit welk windpark zij energie willen afnemen.

De Windcentrale

Met de verkoop van Winddelen geeft de Windcentrale iedereen de mogelijkheid om deel te nemen aan windenergie.

Greenchoice

Greenchoice participeert in verschillende projecten rond windenergie, onder meer via de Windcentrale en Meewind.