Stap over op een herbruikbare koffiebeker

Nederland Hergebruik & afval

Over dit project

Haal jij ook zo vaak even een beker koffie om mee te nemen - op het station, na het tanken of zomaar ergens in de stad? Lekker en makkelijk! Maar het zorgt wel voor een gigantische afvalberg én een enorme verspilling van grondstoffen. Niet nodig, want er zijn genoeg herbruikbare bekers te koop. Stap jij ook over?

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

62 nudgers

Initiatieven in jouw buurt

Bekijk meer
×
My Popup

Coffee-to-go is niet meer weg te denken - zo'n beetje op elke straathoek zijn bekers verse koffie of thee te krijgen. In Duitsland hebben milieuorganisaties aan de bel getrokken. Per uur belanden daar inmiddels zo'n 320.000 bekers bij het afval. Als je dat omrekent naar Nederland, zijn dat bijna 74.000 weggegooide bekers per uur. Wereldwijd worden er naar schatting 1 miljoen bekers per seconde in de prullenbak gegooid. En dat is echt niet nodig!

Verspilling van materiaal en energie

De productie van al die wegwerpbekers vraagt een gigantische hoeveelheid materiaal en energie. Nog even de cijfers uit ons buurland: in Duitsland worden jaarlijks 2,8 miljard coffee-to-go-bekers gebruikt. Om die te produceren, is zo'n 64 miljoen kilo hout, 1,5 miljard liter water en 11 miljoen kilo kunststof nodig. Op de benodigde elektriciteit kan een kleine stad draaien. De 170 miljoen bekers die jaarlijks alleen al in Berlijn gebruikt worden, zorgen daar voor 24 miljoen kilo afval.

Slecht recyclebaar

Om gezondheidsrisico's uit te sluiten, worden de bekers meestal gemaakt van 'virgin' papier - niet gerecyled en 100% gebleekt karton. Ze krijgen een coating van een dun laagje plastic. Daarom kunnen ze ook niet of nauwelijks worden gerecycled. Hoeveel grondstoffen je bespaart? In 32 wegwerpbekers zit genoeg plastic voor de productie van één herbruikbare Keepcup. Op de website van KeepCup vind je meer feiten over de milieubelasting van wegwerpbekers.

Meer dan genoeg alternatieven

Hoog tijd dus om óók over te stappen op een herbruikbare beker! Ze zijn in alle soorten, maten en prijsklassen te koop. Veel bekers hebben min of meer hetzelfde ontwerp als een wegwerpbeker en zijn dus ook niet lekdicht. Maar hey, je stopt die kartonnen beker toch ook niet in je tas? Als je een beker wilt die in je tas kan, dan zijn er de isolerende thermosbekers. Wel wat duurder, maar gegarandeerd lekvrij. En speciaal voor theedrinkers: er is ook een aantal bekers uitgevoerd in glas.

Wat wordt jouw coffee-to-go beker?

Populair zijn de KeepCup (in allerlei leuke kleuren én in glas), de Dopper Steel (de RVS-versie van je Dopper) en de collectie van Klean Kanteen (ook geïsoleerd en met wijde hals verkrijgbaar).

Verder vonden we de Zuperzozial Cruising Travel Mug (biologisch afbreekbaar van bamboe en mais), de Jococup (glas, met plastic beschermrand) en de Pantone Thermo Cup (in allerlei kleuren).

Met wat zoekwerk vind je online nog veel meer, zoals de Contigo Morgan Coffee to Go (kunststof, in verschillende kleuren) en de Aladdin Clarity Green & Clever (transparante kunststof). Ook winkels hebben regelmatig hun 'eigen' beker in een herbruikbare versie, zoals de porseleinen versie van de vertrouwde beker van Starbucks.

Vind je al die effen bekers te saai? Even googlen en je vindt bijvoorbeeld de bekers van Blond Amsterdam, Dutch Rose en de Miss Etoile Coffee Mug.

Thermosbekers

Ben je op zoek naar een isolerende en lekvrije beker voor onderweg, dan heb je ook meer dan genoeg keus. Je vindt bijvoorbeeld de Contigo Thermosbeker in verschillende modellen, de Thermos Travel Mug en de Sigg Metro Mug.

En dan heb je ook nog de Bodum Travel Mug, de Zak!Designs Hot Beverage Mug en de Emsa Travel Mug. En ongetwijfeld is dit nog maar een greep uit de bekers die op de markt zijn.

Op Kickstarter hield Smash Cup een succesvolle campagne voor hun opvouwbare beker. Die wordt nu uitgeleverd aan de crowdfunders maar is jammer genoeg verder nog niet leverbaar.

Op je verlanglijst

Zoek je favoriete beker uit en zet hem op je verlanglijst! En geef er eentje aan je vrienden en bekenden. Zo besparen we samen al snel vele honderden bekers. 

In sommige koffietentjes krijg je korting als je je eigen beker meeneemt. En misschien kan jouw vaste stekkie zelf ook een herbruikbare beker gaan verkopen!?

 

Gebruik jij onderweg al een herbruikbare koffiebeker? Wat is jouw favoriete beker? Deel je tips en ervaringen met andere nudgers!

Rob van Holstein 15 augustus 2018

Wij brengen met 'Gratis drinkwater' i.c.m. the Blue Bottle een project op gang om mensen te laten nadenken over het gebruik van plastic flesjes en bekertjes. Binnenkort starten wij in Delft, Rotterdam, Den Haag en Scheveningen met het uitrollen van de waterpunten waar ook onze Blue Bottle tegen een incentive prijs van 15 euro verkrijgbaar is. Dus ga zo door,. en je weet dat er nu ook een Nederlands alternatief is voor warm en koude dranken, soepen en vruchten en gehakballetjes!