Steun de voedselbank

Nederland Delen & samenleving

Over dit project

Er leven in Nederland bijna 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. Door de coronacrisis wordt dit probleem alleen maar groter. De voedselbanken helpen diegene die het financieel echt even niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselhulp. De voedselbank wil graag meer mensen helpen, maar daarvoor is ook meer voedsel nodig. Steun de voedselbank door een donatie te doen of voedsel te geven.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

26 nudgers

Er leven in Nederland bijna 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. Door de coronacrisis wordt dit probleem alleen maar groter. De voedselbanken helpen diegene die het financieel echt even niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselhulp. De voedselbank wil graag meer mensen helpen, maar daarvoor is ook meer voedsel nodig. 

In aflevering 9 van Het Duurzame Decennium spraken Nudge directeur Njord Pattiasina en Voedselbanken voorzitter Leo Wijnbelt over hoe nudgers de voedselbank kunnen steunen. Dat kan door een donatie te doen of door contact op te nemen met je lokale voedselbank om te informeren waar ze behoefte aan hebben.

Steun de voedselbank met een donatie

Elke week verstrekken vrijwilligers voedselpakketten aan ruim 38.000 huishoudens. De voedselbank werkt uitsluitend met vrijwilligers die niet betaald worden. Met 5 euro help jij een gezin een week lang aan voedsel. Help jij mee? Doneren kan hier.

Steun de voedselbank door voedsel te geven

Voedselbanken kopen geen eten maar zamelen voedseloverschotten in. Voedsel dat anders wordt vernietigd. Door voedseldonaties wordt nu zo’n 5% van huishoudens die in armoede leven geholpen. De voedselbank ontvangt via de supermarkten steeds vaker verse groenten, fruit en diepgevroren vlees. Wat de voedselbank nog nodig heeft zijn langhoudbare producten. Je maak de voedselbank blij met maaltijdsoepen, peulvruchten, havermout, vis in blik, groente of fruit of blik of pot, koffie en thee, volkoren pasta, meergranen of zilvervliesrijst, couscous en olie (olijfolie of zonnebloemolie). 

Heb je een briljant idee om meer voedsel te kunnen verzamelen? Wil je ook voedsel geven, met jouw bedrijf? Mail dan naar welkom@voedselbankennederland.nl.

Soep doneren via Soupalicious

Wil je gezonde koelverse soepen doneren aan de voedselbank? Dat kan met Soupalicious. Deze sociale onderneming maakt en verkoopt heerlijke soepen volgens het one-for-one-principe. 1 kom voor jou is automatisch ook 1 kom soep voor de voedselbank bij jou in de buurt. Alle soepen worden ook nog eens gemaakt van hoogwaardige reststromen waarmee voedselverspilling wordt tegengaan. Samen met zijn afnemers doneerde Soupalicious tot op heden al ruim 300.000 liter oftewel 1,3 miljoen kommen soep aan de voedselbank. In deze winterperiode is het mogelijk om via Soupalicious soepen te doneren aan de voedselbank. Kosten: 1 euro per liter.

Wil je soep doneren, neem dan contact op met Soupalicious: info@soupalicious.nl of bel Milco Aarts: 06 3197 4082.

Wat kan je nog meer doen?

Jij kan meehelpen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor voedselhulp. Ga jij 4.000 koekjes bakken? Corona-proof rondjes om het blok wandelen, digitale yogalessen geven waarbij de opbrengst voor de voedselbank is? Super! Je kunt jouw actie, initiatief of wilde idee aanmelden op kominactievoordevoedselbank.nl.

Wil je graag een voedselbank in de buurt steunen? Dat kan ook. Kijk hier of jouw lokale voedselbank mee doet en start zelf een actie. 

Word vrijwilliger

Alle voedselbanken in Nederland werken uitsluitend met onbetaalde professionals. Niemand wordt betaald; ook bestuur en staf niet. De ruim 12.000  vrijwilligers vormen het hart van de voedselbanken. Met hun bijna onuitputtelijke enthousiasme zorgen zij ervoor dat de allerarmsten wekelijks een voedselpakket kunnen ophalen. Wil jij ook vrijwilliger worden bij de voedselbank? Klik hier voor een overzicht met de vacatures.