The Story of Stuff: ga ook ontspullen!

Nederland Wonen & leven , Hergebruik & afval

Over dit project

Word jij ook wel eens moedeloos van alle spullen die je amper gebruikt? Steeds meer mensen beseffen dat ze er niet gelukkig van worden. Opruimen en ontspullen staan volop in de belangstelling.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

33 nudgers

In 'The Story of Stuff' legt Annie Leonard de schaduwkant van de Westerse productie- en consumptiepatronen bloot, en het effect daarvan op het milieu en de levenskwaliteit van heel veel mensen. In vijf jaar werd de video door meer dan 40 miljoen mensen wereldwijd bekeken: 'The Story of Stuff '. Een 20 minuten durende webvideo over 'een systeem in crisis' - als gevolg van onze verspillende manier van leven.

Veel te veel spullen

Leonards boodschap is meer dan helder: we hebben veel teveel spullen, en een veel te groot deel daarvan is giftig. Ze onthult het ware verhaal achter onze spullen - waarom het goedkoper is om een nieuwe televisie te kopen dan de oude te laten repareren, hoe we onze spullen voortijdig afdanken omdat voortdurend 'nieuwe' snufjes en nieuwe modes worden geïntroduceerd, en hoe onze goedkope spullen ten koste gaan van de gezondheid, veiligheid en leefomstandigheden van arbeiders in de productieketen. Het gevolg: "door onze obsessie voor spullen ruïneren we onze planeet, onze gemeenschappen en onze gezondheid".

Feiten en cijfers

  • De laatste 30 jaar hebben we eenderde van alle natuurlijke bronnen verbruikt - die zijn weg.
  • 99% van de gekochte spullen in Amerika is binnen 6 maanden na aankoop al bij het afval beland. Niet meer dan 1% van alle spullen heeft een langere levensduur.
  • De hoeveelheid afval die we in ons huishouden produceren is verdubbeld ten opzichte van 30 jaar geleden.
  • Recycling lost het probleem niet wezenlijk op, want ons huisvuil is niet meer dan de spreekwoordelijke top van een ijsberg. 
  • Voor de inhoud van elke vuilnisbak die je buiten op de stoeprand zet, zijn al 70 vuilnisbakken aan afval geproduceerd tijdens productie, verpakking en vervoer. 

Aan de slag!?!

Ben je alle rommel zat? Wil je kleiner gaan wonen? Wil je gaan samenwonen maar is het huis al te vol? Minder opruimen, minder schoonmaken, minder onderhoud, minder stress - meer rust en ruimte in huis en meer geld en tijd overhouden om leuke dingen te doen. Het klinkt ideaal! Maar hoe begin je met ontspullen? We geven je 10 creatieve strategieën om het aan te pakken.