Verbouw zelf groente en fruit - zonder tuin

Nederland Wonen & leven , Natuur & landbouw , Eten & drinken

Over dit project

Stadslandbouw is hot. Moestuinen zijn überhip. Tuincentra krijgen de eetbare plantjes niet aangesleept en liggen vol met ‘vierkante meter moestuinbakken’. Wil jij ook graag je eigen voedsel verbouwen, maar heb je weinig ruimte? Er zijn veel creatieve en effectieve manieren om toch aan de slag te kunnen – buiten én binnen.

Team

Hansje Huson

Contactpersoon

Wie doen er mee?

428 nudgers
4 organisaties

En het is de moeite waard: het verbouwen van je eigen groente is leuk, leerzaam, gezond en vooral ook enorm ontspannend. Tijdens het koken even je eigen krop sla van het balkon halen – dat geeft echt een kick!

Wat kun je verbouwen?

Je kunt verrassend veel groenten en fruit in potten en bakken kweken. Kruiden, de meeste bladgroenten en veel kleinfruit lenen zich prima voor zo'n kleinschalige teelt. Maar ook bonen, erwten, uien, wortels, bieten, pompoenen, courgettes en aardappelen kun je op deze manier verbouwen. En natuurlijk alle 'kasgroente' zoals tomaten, paprika, komkommer, pepers of aubergine. We geven je de mooiste groenten om in potten te kweken. Zelfs in de winter kun je nog uit eigen potten oogsten.

Mark geeft enorm veel informatie op zijn site Vertical Veg. En ook de tuin van Connie geeft veel inspiratie.

Grootste uitdaging: water geven

Kleinschalig groente verbouwen is relatief weinig werk en dichtbij huis. De grootste uitdaging bij kweken in potten is het voorkomen van uitdroging. Bij warm weer moet je soms wel meerdere keren per dag water geven. Met wat emmers maak je eenvoudig zelf-watergevende potten.

In je vensterbank

Op een vensterbank die dagelijks een paar uur zon krijgt, kun je natuurlijk zaadjes laten ontkiemen. Maar veel jonkies kun je er ook prima laten staan tot aan de oogst. Denk aan allerlei kruiden en ‘kasgroenten’ zoals aardbeien, tomaten, paprika-, aubergine- of peperplantjes. En ook veel bladgroenten gedijen goed op je vensterbank: snijbiet en verschillende soorten sla. Daphne vond een slimme oplossing voor verticale uien in haar vensterbank.

vertical farming picture by 2il org on Flickr

Voor je raam

Is je vensterbank vol, dan kun je ook in de hoogte uitbreiden en een heuse raamtuin starten. Er zijn verschillende kant-en-klare systemen te koop die je plantjes automatisch van water voorzien. Met wat touw, lege frisdrankflessen, plastic bakjes of zelfs zakjes kun je ook al prima resultaten bereiken. Op de site www.raamtuin.nl vind je allerlei voorbeelden en tips en via windowfarms.nl kun je een gratis handleiding downloaden. 

Met de Japanse kokedama's kwamen hangende planten weer helemaal in beeld. Het is een van de woontrends van 2019, inclusief revival van de zelfgeknoopte macramé-hangers uit de jaren 70. Dus hang ze gerust ook boven je eettafel, in je trapgat of waar je ook maar een hoekje over hebt.

Verticaal tuinieren

Ook buiten kun je verticaal tuinieren. Door muren en schuttingen optimaal te benutten, kun je je opbrengst flink vergroten. Wanneer je klimplanten neerzet of plantenbakken ophangt, ga je al de hoogte in. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze manier van aardbeien kweken. Maar er is meer mogelijk! Wat dacht je van groenten in een rek van frisdrankflessen, een pallet, een schoenenrek of een speciale constructie tegen je gevel? Met een Balkonton heb je een mini-moestuin op pootjes én compostbak. 

pallet garden picture by Stephanie Booth on Flickrvertical farming picture by Blaine ONeill

Emmers, zakken, zuilen en vaten

Koop speciale groeizakken of gewoon wat stevige boodschappentassen van de supermarkt en keer die binnenstebuiten. Kleinere groenten kun je ook gewoon rechtstreeks in een zak met potgrond zetten: maak gaten in de zak en plaats daar je groenten of fruit in. En wat dacht je van aardappels telen in boodschappentassen, kippengaas of autobanden?

Of in de openbare ruimte?

Als je de smaak te pakken hebt en je balkon staat helemaal vol, dan kun je misschien ook aan de slag in de openbare ruimte. Maak samen met je buren vierkantemeterbakken of transformeer een braakliggend stuk grond om tot een buurtmoestuin. We verzamelden allerlei tips en draaiboeken voor je! Steeds meer Nederlandse gemeenten doen mee aan initiatieven voor voedselproductie in de stad en de stadsrandzone. Het Engelse stadje Todmorden is een fantastisch voorbeeld met hun project Incredible Edible. Ga je liever je eigen gang? Guerilla gardeners zetten leegstaande en braakliggende grond vol met 'illegale' beplanting. 

 

Veel plezier met doe-het-zelven en tuinieren! En vergeet niet: het leven van een tuinder gaat niet over rozen.. Mislukkingen horen erbij!
 

Bronnen: Permacultuur Nederland.


Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie. En als je meedoet (of al eerder meedeed), horen we graag je ervaringen!

 

Anonymous 10 februari 2015

Eind februari ga ik weer beginnen met het telen van eigen groenten en aardappelen op mijn balkon, neem eens een kijkje op mijn website die ik speciaal heb gemaakt voor mensen met een balkon.

https://eetbaarbalkon.wordpress.com/

Mannie Krak 30 april 2015

Wij zijn met de buurt een buurtmoestuin begonnen.
Met toestemming en medewerking van de gemeente hebben we nu een groenstrook ter beschikking, waar we met zijn alle kunnen moestuinieren.
Gezellig, groen en sociaal.

Arco van den Berg 7 mei 2015

Ik ben dit jaar samen met een aantal buren een Urban Gardening project begonnen door moestuinen aan te leggen in de voortuinen. Super gezellig en er komen ook heel leuke en creatieve ideeën los. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kruidentuin aan de schutting of muur in een oude schoenenzak, zon stoffen opbergsysteem die je normaliter in de meterkast of kledingkast ophangt...

Jolanda Jille 26 april 2016

Ik kan het alleen maar toejuichen. Leuk om te doen en ik zie veel leuke ideëen. Wat ik nog wel mis zijn tips om je jonge groentjes te beschermen. Heb slechts een balkon en vooral bloemen en was vorig jaar begonnen, met tomaten, pepers en kruiden. Ook binnen pepers en microgroenten. Dit jaar begonnen met wat slasoorten en had dit weekend mot met de duiven, omdat die de sla ook zo lekker vinden. Ik zit nu al te broeden hoe ik mijn stam erwt moet gaan beschermen.


Bijdragen door organisaties

Balkonton

Balkonton maakt met de workshops 'Maak je eigen Balkonton' het tuinieren in de hoogte voor iedereen bereikbaar; laagdrempelig en succes verzekerd!

De Daktuin

De Daktuin is een stadstuin en terras op de parkeergarage van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek.

greenSand

greenSand is producent van potgrond, tuinaarde en zand met het mineraal olivijn. Gemalen olivijn bindt CO2, gaat verzuring van de grond tegen en levert belangrijke voedingstoffen.

Rooflife

Rooflife ontwikkelt dakakkers, daktuinen, grasheuveldaken en zonnedaken - vele variëteiten zijn mogelijk.