Vergroen je footprint met de #Movethedate Challenge

Nederland Eten & drinken

Impact

Samen hebben we al 350 kg CO2 bespaard!

Over dit project

Op 2 augustus is het op, finito, schlüss… Het is dan Earth Overshoot Day, de dag waarop we alles waar we eigenlijk het hele jaar mee zouden moeten doen, hebben opgemaakt. Althans als we in balans willen leven met de Aarde. We stoten meer CO2 uit dan er door de bossen en oceanen kan worden opgenomen, we halen meer vis uit de zee dan erbij komt en we kappen bossen sneller dan ze kunnen aangroeien. Elk jaar schieten we de capaciteit van de Aarde vroeger voorbij, dit jaar zes dagen eerder dan vorig jaar. Na Earth Overshoot Day leven we dus op de pof. Dit tij kunnen we keren en jij kunt meedoen!

Team

Laura Moningka

Contactpersoon The Footprint Challenge E-mail Laura

Juan Zuilhof

Contactpersoon Nudge E-mail Juan

Wie doen er mee?

62 nudgers
1 organisatie

Update

Vandaag op Earth Overshoot Day maken we graag de resultaten bekend wat we de afgelopen maand met zijn allen hebben bereikt. We hebben jullie uitgedaagd met een week minder eten weggooien en minder vlees eten, een week de auto laten staan, een week korter douchen en grote apparaten rust geven en een week niets nieuws kopen, ontspullen en plastic mijden.

Op een rijtje: 

  • 53 nudgers deden mee, en het hebben samen
  • 42346 liter water bespaard
  • 8580 liter gas bespaard
  • 88kWh stroom bespaard
  • 275kg CO2 uitstoot bespaard
  • 1140g plastic bespaard

Heb je meegedaan? Goed bezig!

#Movethedate

De bedenker van de ecologische voetafdruk, het Global Footprint Network, roept op om samen te zorgen dat Earth Overshoot Day niet elk jaar naar voren maar naar achter verschuift. #Movethedate dus! Wij vinden het belangrijk om hieraan mee te doen en dagen je samen met Vriend van Nudge The Footprint Challenge de hele maand juli uit met wekelijks wisselende #Movethedate Challenges. Acties die je makkelijk in je dagelijks leven kunt doen.

Ga jij de uitdaging aan? Schrijf je in via de oranje button op deze pagina en ontvang in juli elke week de nieuwe #Movethedate Challenge in je mailbox.

Wat kun je verwachten?

Elk week staat in het teken van een ander thema. Zo ga je aan de slag met acties die te maken hebben met voedsel, vervoer, energie en afval. Acties variëren van minder eten verspillen tot een brievenbus sticker plakken en van vaker met de fiets tot korter douchen. Je kiest zelf welke uitdaging je aangaat en geeft geeft met de oranje knoppen op deze pagina aan wat jij gaat doen. Zo kunnen we de gezamelijke impact berekenen, en op 2 augustus laten we weten wat we met z’n allen bereikt hebben.

Week 1 (1 – 7 juli) #Movethedate met voedsel

Uitdaging 1: geen eten verspillen

Gemiddeld verdwijnt in Nederland ruim 40 kilo per jaar goed voedsel in de prullenbak. Een klein beetje rijst dat over is, fruit dat net iets te lang is blijven liggen, een potje pesto dat achterin de koelkast terecht is gekomen en nu beschimmeld is. Zo verdwijnt ongemerkt aardig wat eten in de vuilnisbak. Zonde van de energie die is gestoken in het maken en produceren van het voedsel. Als we wereldwijd de voedselverspilling halveren, dan verschuift Earth Overshoot Day 11 dagen naar achteren.

Doe je mee met de uitdaging?

Verspil deze week geen voedsel door slim te kopen, koken en bewaren. Doe je mee met deze #Movethedate challenge? Laat het weten door de 30-dagen-zonder-voedselverspilling checklist te downloaden via de oranje button op deze pagina. Zo houden we samen onze impact bij.

Wil je meer info over voedselverspilling? Neem dan eens een kijkje bij dit project!

Uitdaging 2: minder vlees eten

Vlees heeft een grote impact op de Aarde. Zo is er veel ruimte nodig om soja te telen voor veevoer en voor alle stallen en weides, worden tropische bossen gekapt om er weides en landbouwgrond voor veevoer van te maken, komen er veel broeikasgassen vrij zoals methaan uitgestoten door het vee en CO2 door het transport en de productie van vlees en is er veel water nodig (1 kilo rundvlees kost zo’n 15.000 liter water). Minder vlees eten heeft dus een positieve impact op je voetafdruk.

Doe je mee met de uitdaging?

Je kunt bij deze uitdaging zelf bepalen hoe hoog je de lat legt: ga je voor een week helemaal veganistisch eten, volledig vegetarisch of een extra dag zonder vlees. Klik op de oranje button ‘Eet minder vlees’ zodat we samen de impact van deze #movethedate Challenge bij kunnen houden. Je mag voor elke dag dat je extra vega(n) gaat eten op de button klikken (tussendoor wel even op refresh klikken, dan kun je nog een keer op de button klikken). Dus ga je deze week 3 dagen extra dan normaal plantaardig eten, dan mag je 3x op de button Ik doe mee klikken.’

Week 2 (8 – 14 juli) #Movethedate met mobiliteit

Uitdaging 3: alles lopend, met de fiets of OV

Persoonlijk vervoer is verantwoordelijk voor 14 procent van de wereldwijde voetafdruk. Een auto staat 95 procent van de tijd stil en 80 procent van de autoritjes zijn voor korte afstanden die makkelijk te voet of met de fiets kunnen. Als we wereldwijd de helft van onze autoritten lopend, met de fiets of OV zouden doen, dan verschuift Earth Overshoot Day 10 dagen naar achter. 

Doe je mee met de uitdaging?

De uitdaging van deze week is om de auto te laten staan. Bepaal zelf of je dat alleen voor ritjes korter dan 5 kilometer doet of dat je de hele week geen auto gebruikt. Heb je zelf geen auto en rij je ook niet met iemand mee? Daag dan een autoverslaafde uit om deze week de auto te vervangen door fiets of OV. Klik in alle gevallen op de oranje button ‘Ik laat de auto staan’ om de uitdaging aan te gaan.

Week 3 (15 – 21 juli) #Movethedate met energie

Uitdaging 4: gas besparen

In de winter is het makkelijk om gas te besparen door de verwarming een graad lager te zetten. Maar ook in de zomer kun je gas besparen, namelijk met douchen en koken. Als elke Nederlander voortaan maximaal vijf minuten doucht, bespaart Nederland ieder jaar evenveel aardgas als 480.000 huishoudens gebruiken!

Doe je mee met de uitdaging?

Douche deze week korter of nog beter douche minder vaak en gebruik de wastafel. Of probeer eens koud te douchen. Ook nog eens goed voor je lijf. Een gemiddeld huishouden kan drie jaar lang koken op het gas dat ze jaarlijks besparen door maximaal 5 in plaats van 9 minuten te douchen.  Als we het toch over koken hebben, kook met de deksel op de pan en zet deze week bij pasta, eieren en rijst na 2 minuten koken het gas uit. Wacht de tijd op de verpakking af en klaar is Kees! Bespaart je ongeveer 8 minuten gas (of stroom) per keer. Klik op de oranje button ‘Ik bespaar gas’, zodat we de impact kunnen berekenen!

Uitdaging 5: elektriciteit besparen

Voor ons gemak hebben we veel elektrische apparaten in huis. Maar hebben we alles ook echt nodig? Of kunnen we ook een weekje zonder? Elektriciteit is bijna 40 procent van je energierekening.

Doe je mee met de uitdaging?

Geef grote apparaten deze week rust: hang de was buiten te drogen in plaats van de droger te gebruiken, laat de televisie/computer uit en ga een boek lezen of spelletje doen, doe de afwas met de hand in een teiltje in plaats van in de vaatwasser en zet alle apparaten echt uit in plaats van op stand-by. Oké, om de was nou met de hand te doen, is misschien een iets te grote uitdaging, dus was op lagere temperaturen.

Week 4 (22 – 28 juli) #Movethedate met afval

Uitdaging 6: niets nieuws kopen en ontspullen

Spullen hebben een grote impact op het milieu, voornamelijk door het maken en vervoeren ervan. Een groot gedeelte van deze impact zien we niet; de meeste spullen komen immers uit verre landen die het niet zo nauw nemen met milieuvoorschriften. Door minder spullen te kopen, kunnen we dus een grote impact maken.

Doe je mee met de uitdaging?

Deze week dagen we je uit om niets nieuws te kopen en je huis te ontspullen. Kijk eens rond in je huis. Hoeveel spullen heb je die je al langer dan een jaar niet meer hebt gebruikt? Misschien heeft een ander er nog iets aan; zet het op Marktplaats of breng het naar de kringloop. Heb je toch iets nodig? Kijk dan of je het tweedehands kunt vinden of kunt lenen via bijvoorbeeld Peerby als het gaat om iets dat je niet vaak nodig hebt. Laat weten of je meedoet aan deze uitdaging door op de button 'Ik doe mee' te klikken.

Uitdaging 7: vermijd eenmalig te gebruiken plastic

Plastic is overal om ons heen: van plastic tassen en plastic speelgoed tot plastic pennen en plastic flessen. Ongeveer de helft van het plastic dat geproduceerd wordt, is voor eenmalig gebruik, zoals plastic verpakkingen in de supermarkt. Natuurlijk is een verpakking nuttig om bijvoorbeeld voedselverspilling te voorkomen, maar het is een ware uitdaging om zonder plastic de supermarkt te verlaten. Jaarlijks verzamelen we meer dan 20 kilo aan plastic verpakkingen per persoon. Weet jij hoeveel plastic je gebruikt?

Doe je mee met de uitdaging?

Wij dagen je uit om de komende week plastic te vermijden dat slechts eenmalig te gebruiken is. Ga voor producten die niet in plastic zijn verpakt en zeg nee tegen plastic tasjes, rietjes en wegwerpbekers, -flesjes, -borden, en -bestek. Heb je plastic afval? Wees een Plastic Hero en scheid het van het andere afval.

  • Nudge 2 augustus 2017 11:42


Bijdragen door organisaties