Vergroen je omgeving met een Tiny Forest

Nederland Natuur & landbouw

Over dit project

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid inheems bos, ongeveer zo groot als een tennisveld. De Indiase ingenieur Shubhendu Sharma legt ze in vele landen aan om de biodiversiteit te vergroten. Door een speciale bosbouwmethode is het binnen tien jaar net zo hoog en dichtbegroeid als een bos van 100 jaar oud. IVN onderzoekt of deze aanpak ook in Nederland werkt.

Team

Daan Bleichrodt

Projectleider IVN E-mail Daan

Liz Moen

Contactpersoon Nudge E-mail Liz

Wie doen er mee?

23 nudgers

Het begin van Tiny Forests

Ingenieur en eco-ondernemer Shubhendu Sharma maakte via zijn werkgever Toyata kennis met de speciale Miyawaki-bosbouwmethode, een aanpak die al op 1.800 lokaties is toegepast. "Als ingenieur was altijd mijn taak om te zorgen dat we meer en meer kunnen produceren in steeds minder tijd." Die kennis uit de auto-industrie paste hij toe op de aanpak van Miyawaki. Hij heeft de aanpak verder gestandaardiseerd, zodat die zo makkelijk mogelijk overal kan worden toegepast. Sharma plantte 'kleine wildernissen' in onder meer India, Pakistan, Oman en Amerika - en altijd samen met lokale communities. Inmiddels heeft hij met zijn bedrijf Afforest al 43.000 bomen geplant, rond scholen, bedrijven en woonhuizen. Daan Bleichrodt, projectleider Tiny Forest bij IVN, was zo enthousiast dat hij Shubhendu Sharma benaderde voor een Nederlandse samenwerking.

Aanleg van Tiny Forest in Zaandameducatie belangrijk aspect van Tiny Forest Zaandam

Europese primeur: in Zaandam

Eind 2015 werd in Zaandam het eerste Tiny Forest in Europa aangelegd. De eerste twee jaar na aanplant wordt het Tiny Forests beheerd door twee scholen uit de buurt. Onkruid wordt gewied en indien nodig krijgen de bomen in droge periodes extra water. Na deze twee jaar is het Tiny Forest zelfvoorzienend. Het Zaandamse bos is hard gegroeid, de hoogste boom is na 2 jaar al 3,5 meter hoog. Bij aanplant waren de boompjes hooguit 90 centimeter. Hoe komt het nu dat het bos zo snel groeit? De methode van Miyawaki en Sharma start met de bodem. De ideale bosbodem is voldoende poreus zodat de wortels vrij kunnen groeien, houdt voldoende water vast en is waterdoorlatend en bevat genoeg voedingsstoffen. Na testen wordt de bodem bewerkt en verrijkt met lokale supplementen (bijvoorbeeld stro, compost en/of mest). De bomen zijn dicht op elkaar geplaatst: er worden in Nederland 3 boompjes per vierkante meter geplaatst. Deze boompjes groeien in vier lagen, struiklaag, sub-boomlaag, boomlaag en luifellaag. Het Tiny Forest past als een soort 3-D puzzel in elkaar.

Volop voordelen

De Tiny Forests die Sharma in tropische gebieden aanlegde, hebben veel voordelen. Ze zorgen voor een verbetering van de luchtkwaliteit, minder hittestress in de stad, betere waterhuishouding, 30 keer betere stof- en geluidsreductie, tot 30 keer betere CO2-absorptie én afhankelijk van de beplanting ook een oogst van allerlei soorten noten en fruit. 

Werkt het ook in Nederland?

IVN onderzoekt of de aanpak van Sharma ook in Nederland goed toepasbaar is. Hoe reageren Nederlandse inheemse soorten op deze dichte manier van aanplanten? Dichte beplanting is in de tropen gunstig - daar is schaduw vaak heel gewenst, terwijl veel gewassen bij ons juist naar zonne-uren snakken voor hun groei. En groeit dit bos ook op kleigrond, veengrond of zandgronden? In hoeverre stimuleert de aanleg van de Tiny Forest de biodiversiteit? Hoe draagt het samen aanleggen van een Tiny Forest bij aan betrokkenheid bij de natuur?

Tiny Forest onder de loep

Wageningen Environmental Research (voorheen Alterra) startte in januari 2017 met het wetenschappelijk onderzoek naar biodiversiteit in het Tiny Forest in Zaandam. De Tiny Forest en het naastgelegen vogelbos worden met elkaar vergeleken. In maart start een ploeg vrijwilligers, zij gaan helpen met het in kaart brengen van de biodiversiteit. Onderzoeker Fabrice Ottburg monitort het bos zelf elke maand een keer en hij begeleidt ook vrijwilligers nog één dag per maand met het onderzoek. In juni presenteert de onderzoeker in besloten kring de tussenresultaten van het onderzoek en in december worden de definitieve resultaten van het onderzoek verwacht. IVN organiseert een conferentie over Tiny Forest in december 2017 of januari 2018 om deze resultaten te presenteren.

Zelf ook een Tiny Forest aanleggen?

IVN legt op nog 8 plaatsen in Nederland zo'n Kleine Wildernis aan - onder meer in Heerlen, Utrecht, Delft en Zwolle. Is er bij jou in de buurt een braakliggend terrein of een ongebruikte grasstrook waar je een Tiny Forest zou willen realiseren? IVN werkt aan een open source digitaal handboek, waarmee je zelfstandig aan de slag kunt om in jouw omgeving ook een Tiny Forest te realiseren. Elke stap wordt beschreven: van contact met de gemeente tot het bodembewerkingsplan, en van de financiële zoektocht tot de zoektocht naar de juiste bomen.

Tiny Forest - de voordelen in beeld

Op de website van IVN lees je meer over hun Tiny Forest-projecten.

Wil je meer weten over de aanpak van Shubhendu Sharma? Bekijk zijn twee TED-talks An engineers vision for tiny forests everywhere en How to grow a forest in your backyard. Ook in deze INKtalk gaat hij dieper in op zijn visie:

 
 
 
Marieke Verkerk 25 april 2017

Ik zou heel graag een tiny forest in Den Haag willen creëren.